Ο πόλεμος στη Γάζα απειλεί να τυλίξει στις φλόγες ολόκληρη τη Μέση Ανατολή. Η διεύρυνση των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον της Χεζμπολάχ στο Λίβανο, οι στοχευμένες επιθέσεις των ισραηλινών εναντίον ηγετών της Γάζας και εκτός παλαιστινιακών εδαφών, η κατάληψη του ελληνόκτητου πετρελαιοφόρου πλοίου από το ναυτικό του Ιράν και η ατερμάτιστη υποστήριξη των Χούθι στις ταξιαρχίες της Γάζας, που προκάλεσε την αντεπίθεση της δυτικής Συμμαχίας πλήττοντας στρατιωτικούς στόχους των ανταρτών της Υεμένης, καθιστούν όλο και πιο πιθανή την ανάφλεξη στην ευρύτερη περιοχή.

Κατά τη διάρκεια της νέας συνάντησης του Α. Μπλίνκεν με τον πρόεδρο, πρωθυπουργό και στελέχη της κυβέρνησης του Ισραήλ, την Τετάρτη συναντήθηκε με τον Μαχμούντ Αμπάς, πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής στη Ραμάλα.O Μπ. Νετανιάχου δήλωσε ότι εάν ο στρατός δεν εξουδετερώσει τη Χαμάς, δεν απελευθερώσει τους αιχμάλωτους και δεν διασφαλίσει ότι η Γάζα δεν θα αποτελεί απειλή (δεν θα παραχωρηθεί κανενός είδους ασυλία προς τους ηγέτες της), ο πόλεμος δεν θα πρέπει να σταματήσει. Όπως και μέχρι να επιτευχθούν οι απαραίτητες συνθήκες ασφάλειας στο Βορρά και στο Νότο(Λίβανο και Γάζα).

O αριθμός των νεκρών ολοένα μεγαλώνει, τουλάχιστον 23.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί λόγω των πολεμικών επιχειρήσεων του Ισραήλ, ενώ οι κρατικές υποδομές και δη υγειονομικές, μεταφορών, ηλεκτροδότησης έχουν ισοπεδωθεί. Έχει επέλθει ολοσχερής καταστροφή του αστικού ιστού στη Γάζα. Ταυτόχρονα, τουλάχιστον το 45% των κατοίκων της Γάζας υποφέρει από ακραία πείνα, ειδικότερα στον Νότο και στη Ράφα, με πολλές οικογένειες να παραμένουν νηστικές για τουλάχιστον 24 ώρες, ενώ υπάρχει έλλειψη ιατρικής περίθαλψης και ειδών πρώτης ανάγκης. Η ακαδημαϊκός στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου Ντεβί Στριντάρ και πρόεδρος του τμήματος Παγκόσμιας Υγείας προέβη σε μια εφιαλτική πρόβλεψη: τον επόμενο χρόνο έως και 500.000 Παλαιστίνιοι κινδυνεύουν να πεθάνουν λόγω των υγειονομικών συνθηκών και ξεσπάσματος επιδημιών και λοιμώξεων στα προσφυγικά στρατόπεδα.

 Η Νότιος Αφρική, ηγετική δύναμη του παγκόσμιου Νότου, κατέθεσε προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο εναντίον του Ισραήλ με την κατηγορία διάπραξης του πιο απεχθούς εγκλήματος στη διεθνή έννομη τάξη: της γενοκτονίας εναντίον των Παλαιστίνιων στη Γάζα ως αντίποινα για την φονική επίθεση των παλαιστίνιων ανταρτών στο Ισραήλ στις 7/10/2023. Στην 84 σελίδων προσφυγή της και ενώ και οι δύο χώρες είναι συμβαλλόμενα μέρη, κατηγορεί το Ισραήλ ότι παραβίασε τη Σύμβαση για την Πρόληψη και Τιμωρία του Εγκλήματος της Γενοκτονίας που υπεγράφη στις 9/12/1948 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Στο άρθρο 2 της Σύμβασης ως γενοκτονία ορίζεται «η πρόθεση να καταστραφεί, εν όλω ή εν μέρει, μια εθνική, φυλετική ή θρησκευτική ομάδα». Η τεκμηρίωση της προσφυγής προϋποθέτει την απόδειξη πρόθεσης όπως και ενεργειών διάπραξης του εγκλήματος της γενοκτονίας στο δικαστικό συμβούλιο. Στη Χάγη το Ανώτατο Δικαστήριο καλείται να αποφανθεί όσον αφορά τη διένεξη μεταξύ των δύο κρατικών οντοτήτων όσον αφορά τη Σύμβαση της Γενοκτονίας.

Η Ν. Αφρική λαμβάνοντας υπόψη ότι η δίκη μπορεί να είναι μακροχρόνια, ζητά από το 15μελές Δικαστήριο τη λήψη προσωρινών μέτρων, προκειμένου να ανασταλεί η επιχείρηση των Ισραηλινών στη Γάζα, παραθέτοντας στην πρώτη ακρόαση με τους νομικούς της συμβούλους δικαστές τις κατεπείγουσες συνθήκες επί του πεδίου, προκειμένου να αποσοβηθεί ο άμεσος κίνδυνος της ανεπανόρθωτης βλάβης που ελλοχεύει για τους Παλαιστίνιους της Γάζας. Η νομική ομάδα με μια νομικά τεκμηριωμένη και άκρως λεπτομερειακή παρουσίαση, κατέθεσε στο σώμα των δικαστών δηλώσεις επίλεκτων στελεχών πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας που υποδηλώνουν την πρόθεση γενοκτονίας, ενώ ταυτόχρονα απέδειξε τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου και τέλος παρέθεσε «στιγμιότυπα» της ισραηλινής επίθεσης που αναδεικνύουν μια εν εξελίξει γενοκτονία.

Ο Τεμπέκα Νκουκαϊτόμπι στην αγόρευση του δήλωσε: «Η γλώσσα της συστηματικής αποκτήνωσης είναι προφανής. Ανθρώπινα ζώα η Χαμάς και οι πολίτες, τέτοιες δηλώσεις είναι καταδικαστέες. Εντός του ισραηλινού υπουργικού συμβούλιου αυτή η άποψη είναι ευρέως διαδεδομένη. Ο υπουργός Ενέργειας και Υποδομών Ίσραελ Κάτζ ζήτησε να σταματήσει η παροχή νερού και καυσίμων. Αυτή η δήλωση δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης. Σημαίνει τη δημιουργία εκείνων των συνθηκών που θα επιφέρουν τον θάνατο για τους Παλαιστίνιους στη Γάζα. Είτε να υποστούν έναν αργό θάνατο εξαιτίας της αφυδάτωσης και της πείνας, είτε να πεθάνουν ακαριαία από μια βομβιστική επίθεση ή από ελεύθερους σκοπευτές, πάντως τους περιμένει ο θάνατος με οποιονδήποτε τρόπο».

Ο Σιρίλ Ραμαφόσα, πρόεδρος της Ν. Αφρικής, δήλωσε ότι ένιωσε πολύ υπερήφανος όταν η νομική ομάδα παρουσίασε στη Χάγη την προσφυγή και ειδικότερα όταν αντίκρισε τον Ρονάλντ Λαμόλα, υπουργό Δικαιοσύνης, στην αρχή να κάνει τα πρώτα εισαγωγικά σχόλια. Πρόσθεσε ότι του μετέφεραν ότι οι Παλαιστίνιοι που ήταν εκεί έκλαιγαν γιατί νιώθουν ότι η Ν. Αφρική είναι η μοναδική χώρα που στέκεται στο πλευρό τους στα δεινά και στις δοκιμασίες που υφίστανται.

Στο πλευρό της Ν. Αφρικής και του μαρτυρικού λαού της Παλαιστίνης στέκονται εκατοντάδες κινήματα αλληλεγγύης, προοδευτικές συλλογικότητες πολιτικοί με δημοκρατικά διαπιστευτήρια προάσπισης ανθρώπινων δικαιωμάτων, όπως ο Τζ. Κόρμπιν, οι ιρλανδοί ευρωβουλευτές Μικ Γουάλας και Κλερ Ντέιλι που είναι στη Χάγη. Ενδεικτικά, καθώς η λίστα συνεχώς μεγαλώνει, καταγράφουμε τις χώρες/υπερεθνικούς οργανισμούς που υποστηρίζουν την προσφυγή: Μπαγκλαντές, Βολιβία, Ιορδανία, Μαλαισία, Μαλβίδες, Ναμίμπια, Νικαράγουα, Πακιστάν, Κολομβία, Βραζιλία, Ιράν, ο Αραβικός Σύνδεσμος και ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας.

H «Εποχή» παραθέτει στο αναγνωστικό της κοινό τη δήλωση του Νκοσί Ζβελιβέλιλε Μάντλα Μαντέλα, του εγγονού και διάδοχου της βαριάς πολιτικής κληρονομιάς του Νέλσον Μαντέλα, για την ιστορικής σημασίας δίκη που ξεκίνησε στη Χάγη:

«Χαιρετίζουμε τη μήνυση που υπεβλήθη από τη Ν. Αφρική στο Διεθνές Δικαστήριο ενάντια στη γενοκτονία που διαπράττει το κράτος απαρτχάιντ του Ισραήλ στη Γάζα και σε ολόκληρη την κατεχόμενη Παλαιστίνη. Πρέπει να συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε και άλλες χώρες να ενταχθούν στη νομική μάχη για να παραδεχθεί το Ισραήλ την ευθύνη του και να λογοδοτήσει για τις ειδεχθείς ενέργειες της γενοκτονίας.

Με αυτήν την ενέργεια, θεσπίζεται η κατηγορία του εγκλήματος της γενοκτονίας σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενοκτονίας στο Διεθνές Δικαστήριο. Όλος ο κόσμος έγινε μάρτυρας της ακραίας βίας και της αποκτήνωσης των Παλαιστίνιων, όπου εκφράστηκε η πρόθεση να εξοντώσουν τους πολίτες της Γάζας και την κυβέρνηση της. Τέτοιου είδους δηλώσεις ισοδυναμούν με ομολογία που όλοι είδαμε σε διεθνή μέσα ενημέρωσης και πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Πιστεύουμε ότι ο ηγετικός ρόλος που έχει διαδραματίσει η Ν. Αφρική τόσο στις κατηγορίες που καλείται να ερευνήσει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, όσο και στην προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο ότι θα προβληθεί σε όλα τα μέτωπα/περιοχές της αντίστασης και περαιτέρω ότι θα συνεχίσει να ασκεί την επιρροή που διαθέτει στο διεθνές δίκτυο αλληλεγγύης για να προάγει την παλαιστινιακή υπόθεση σε όλα τα μέτωπα. Όλες αυτές οι ενέργειες συνιστούν ορόσημο στον αγώνα της Παλαιστίνης, όπως η διακήρυξη του απαρτχάιντ ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας στον δικό μας αγώνα στη Ν. Αφρική. Θα συνεχίσουμε να προάγουμε σε όλα τα fora τον αγώνα της Παλαιστίνης.

Καλούμε την παγκόσμια κοινότητα των αλληλέγγυων να συμβάλλουν, ώστε να δοθεί ώθηση στις πρωτοβουλίες της Ν. Αφρικής ασκώντας πίεση σε όλα τα όργανα του ΟΗΕ και ειδικότερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας και στη Γενική Συνέλευση. Επιπρόσθετα η εργατική τάξη θα πρέπει να αναλάβει δράση σε περιπτώσεις που εταιρείες ή συγκεκριμένα άτομα συμπράττουν χρηματοδοτώντας και συμβάλλοντας στο έγκλημα της γενοκτονίας που διαπράττει το κράτος απαρτχάιντ του Ισραήλ.

Ακόμα, ο δυτικός ιμπεριαλισμός, του οποίου κυρίαρχες δυνάμεις είναι οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο και οι οποίες εν γνώσει τους και συνεπώς από πρόθεση εμπλέκονται στη γενοκτονία, θα πρέπει να λογοδοτήσει.

Καλούμε τους ακτιβιστές και κινήματα διαμαρτυρίας σε ολόκληρο τον κόσμο να εντείνουν τις πιέσεις τους στο Διεθνές Δικαστήριο, ώστε να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία και να προβεί στη λήψη προσωρινών μέτρων, όπως προβλέπεται στη Σύμβαση της Γενοκτονίας, σύμφωνα με τις προτάσεις της Ν. Αφρικής.

 

Ο Βασιλικός Οίκος του Μαντέλα έχει δεσμευθεί στην προάσπιση του βίου και της κληρονομιάς του πρόεδρου Νέλσον Ρολιχλάχλα Μαντέλα, σκοπεύοντας να προσδώσει πλήρες νόημα στην υπόσχεση που έδωσε στη Γάζα το 1997: “η ελευθερία μας είναι ανολοκλήρωτη χωρίς την ελευθερία του παλαιστινιακού λαού”».

Πρόσφατα άρθρα ( Μέση Ανατολή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet