Η πορνογραφία συνοδευόμενη από βίαιο ανδρισμό και πολλές φορές από ακροδεξιά συνθήματα έχουν εισβάλλει στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (ΜΚΔ) και στα σύγχρονα κινητά τηλέφωνα των εφήβων. Είναι αυτή η εισβολή που, κατά τη γνώμη πολλών ειδικών σε αυτά τα ζητήματα, παράγει την αύξηση της σεξιστικής βίας που ασκείται από εφήβους και τις ολοένα και σκληρότερες μορφές της, καθώς και των ομαδικών βιασμών.

Η ανησυχητική εξέλιξη των στατιστικών στοιχείων που δημοσιεύτηκαν στα τέλη Νοέμβρη 2023 από τη Μονάδα Σεξιστικής Βίας του νοσοκομείου Clinic (M.Σ.B) της Βαρκελώνης1 αφορούσαν στο α’ 10μηνο 2023–2022 σε αυτήν την πόλη. Σχεδόν ταυτόχρονα μεγάλη έκταση πήρε η είδηση ότι 1.000 μαθητές 10–17 χρονών σε 10 σχολικά κέντρα στη μικρή επαρχία Quipuzca του Εουσκάδι (Χώρα των Βάσκων) είχαν προσελκυστεί από ομάδες συζητήσεων (τσατ) του WhatsApp με πορνογραφικό και σεξιστικό υλικό, καθώς και ακροδεξιά μηνύματα. Ανάλογες καταγγελίες καταγράφηκαν στην περιφέρεια της Μαδρίτης, της Κανταβρίας και σε ορισμένες άλλες περιοχές. Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές και ερευνήτριες της Μ.Σ.Β, τα ευρήματα της «ακτινογραφίας» της Βαρκελώνης δεν περιορίζονται σε αυτήν την πόλη, αλλά απεικονίζουν τις μορφές της σεξιστικής βίας και των βιασμών σε οποιαδήποτε μεγάλη πόλη, και προτρέπουν στην εμβάθυνση και αναζήτηση των αιτιών που δημιουργούν την αύξησή τους.

Συνοπτικά, τα στατιστικά στοιχεία της Μ.Σ.Β καταγράφουν ετήσια άνοδο της σεξιστικής βίας το 2023 5,6% (588 θύματα, 524 γυναίκες και 64 άντρες), με το 45,8% των θυμάτων να είναι κάτω των 25 χρόνων και μια γυναίκα 81 χρόνων. Το στοιχείο, ωστόσο, που σηματοδοτεί ποιοτική διαφορά είναι οι ιδιαίτερα σκληρές μορφές άσκησης της σεξιστικής βίας και των βιασμών: το 37% των γυναικών και το 25% των αντρών παρουσίαζαν σοβαρή κακοποίηση (καψίματα, βαθιές δαγκωνιές, κακώσεις γεννητικών οργάνων, κ. ά), έναντι 20% και 18,5% αντίστοιχα το 2022. Οι ομαδικοί βιασμοί αυξήθηκαν και αποτελούν ήδη το 8% των συνολικών. Επίσης, κατακόρυφη αύξηση παρουσίασαν περιστατικά αμνησίας από χρήση ναρκωτικών ουσιών: από 4,5% το 2022 σκαρφάλωσαν στο 18,5%.

Σχεδόν άμεσα ξεκίνησε δημόσια συζήτηση με συμμετοχή γονέων, επιστημονικά ή επαγγελματικά εμπλεκομένων ατόμων, καλλιτεχνών. Ταυτόχρονα, οικογένειες της Βαρκελώνης δημιούργησαν ομάδα συζήτησης (τσατ) στο WhatsApp με στόχο να μην πάρουν τα παιδιά τους έξυπνα κινητά στα χέρια τους μέχρι τα 16 χρόνια τους. Ως αντίλογος, προβάλλεται η άποψη ότι οι απαγορευτικές πρακτικές–πολιτικές δεν συνιστούν λύση του προβλήματος, αλλά δημιουργίας επιπρόσθετων νέων. Το ερώτημα–πρόταση που τέθηκε ως προσωρινή λύση για φραγμό στην πρόσβαση εφήβων σε σχετικές ιστοσελίδες/εφαρμογές, φαίνεται να μην απορρίπτεται.

Τελικά, η συζήτηση ανέδειξε την αναγκαιότητα άμεσης παρέμβασης όλων των δημόσιων αρχών σε οργανωμένο και συνεχή διάλογο με σχετικές διεπιστημονικές–διεπαγγελματικές επιτροπές και γονείς, ώστε να υλοποιηθούν διαδικασίες και μέτρα διεξόδου από αυτήν την κρίση που οξύνεται. Προσώρας, δεν έχουν δημοσιοποιηθεί εξελίξεις. Ωστόσο, φαίνεται να έχει διευρυνθεί το περιοριστικό και αδιέξοδο ερμηνευτικά δίπολο: οικογένεια (ουσιαστικά γονείς) και έξυπνα κινητά. Αυταπάτες για τα όρια των όποιων παρεμβάσεων προφανώς δεν υπάρχουν. Εν τούτοις, οι κοινωνίες οφείλουν να πιέσουν πολύμορφα τις όποιες αρχές για καλύτερες τουλάχιστον μέρες και νύχτες, ιδιαίτερα για τα κορίτσια και τα αγόρια που βιώνουν την εφηβείας τους σε σκληρούς και απάνθρωπους καιρούς.

 

Σημείωση:

Η Μονάδα Σεξιστικής Βίας του νοσοκομείου Clinic της Βαρκελώνης είναι κέντρο αναφοράς, παρακολούθησης και μελέτης της σεξιστικής βίας και των βιασμών.

 

Πρόσφατα άρθρα ( Ευρώπη )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet