Σταθμός, ιστορικός, στην πορεία συγκρότησης, που αποβλέπει στον μετασχηματισμό της σε κόμμα, μπορεί να αποδειχθεί η Πανελλαδική σύσκεψη που ξεκίνησε χθες στις 6 μ.μ. στο Σεράφειο, και θα συνεχιστεί σήμερα 9πμ. – 6μμ.

Οι εργασίες της έχουν διπλό περιεχόμενο-στόχο. Πρώτον, συζήτηση για την πολιτική συγκυρία, πώς τοποθετείται η Νέα Αριστερά, καθώς αυτό διαμορφώνει τα ιδεολογικοπολιτικά χαρακτηριστικά της. Δεύτερον, συζήτηση για τον οδικό χάρτη στην πορεία μετασχηματισμού της, μαζί με άλλες δυνάμεις, σε κόμμα. Οι ευρωεκλογές θα είναι, προφανώς, ένας σημαντικός σταθμός σ’ αυτή την πορεία.

Τον σχεδιασμό υπηρετούν και οι δυο εισηγήσεις που έγιναν χθες στο σώμα. Η πολιτική του πρόεδρου της ΚΟ Αλέξη Χαρίτση και η στρατηγική του Νάσου Ηλιόπουλου εισηγούνταν τον οδικό χάρτη και έναν, πρώτο, απολογισμό της έως σήμερα οργανωτικής και πολιτικής παρέμβασης. Κυρίως οι εργασίες θα επικεντρωθούν στον σχεδιασμό των επόμενων βημάτων, τα οργανωτικά μέτρα και τις πολιτικές πρωτοβουλίες που θα παρθούν.

 

Θετικό το περιβάλλον

 

Εργασίες και σχεδιασμοί γίνονται σε εξαιρετικά πυκνή, πολιτικά, περίοδο με την κυριαρχία της δεξιάς κυβέρνησης και την αδυναμία της αντιπολίτευσης να οργανώσει την αντιπαράθεσή της πάνω σε μια εναλλακτική προοπτική. Στο καθαρά ενδοαριστερό τοπίο, ειδικά απότοκο της κρίσης του ΣΥΡΙΖΑ, μιλάμε ήδη για τις πρώτες αποκρυσταλλώσεις του. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πρόεδρο τον Στ. Κασσελάκη διαμορφώνει τάχιστα έντονα αρχηγικά -έως και αυταρχικά όπως φάνηκε με τη θέση του για πειθαρχία σε θέματα συνείδησης- χαρακτηριστικά, διακρίνεται δε μια αντίφαση. Από το κόμμα εκπέμπεται γραμμή που προσέχει να μην απομακρύνεται αισθητά από τον προ κρίσης ΣΥΡΙΖΑ ενώ ταυτόχρονα ο αυτονομημένος πρόεδρος με σχεδιασμένες παρεμβάσεις, επιχειρεί να τον μετακινήσει ακόμη πιο εμφατικά προς το Κέντρο. Η πρόταση τριών στελεχών του για ένταξη στην ομάδα των Δημοκρατών – Σοσιαλιστών είναι κίνηση στην ίδια κατεύθυνση, αν και, για λόγους τακτικής, δεν θα γίνει αποδεκτή.

Αυτή η εικόνα, που είναι καταφανής στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και αν τοποθετείται, επιβεβαιώνει, καταρχάς, την ορθότητα της απόφασης των αποχωρησάντων ευνοώντας και τον μετασχηματισμό τους σε πολιτική οντότητα. Ωστόσο, αυτό δεν καταγράφεται ακόμη σε πολιτική παρουσία, στις δημοσκοπήσεις. Η προσεκτική ανάγνωσή τους, όμως, οδηγεί σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα για τις προοπτικές της ΝΑ και τις συνέπειες της “αργής εμφάνισής” της. Σε όλες υπάρχει ένα ικανό ποσοστό πολιτών που δηλώνει ενδιαφέρον για τον νέο σχηματισμό, ακόμη και για επιλογή ψήφου. Εντοπίζεται και η άποψη ότι χρειάζεται κόμμα της Ανανεωτικής, Ριζοσπαστικής Αριστεράς που δεν μπορεί να καλυφθεί από τα υπάρχοντα.

 

Prorata: μεγάλος αριθμός αναποφάσιστων-ανένταχτων

 

Η τελευταία δημοσκόπηση, μάλιστα, της Prorata, που δείχνει ότι η Νέα Αριστερά πιάνει πια το 3% -ορατότητα που έδωσε η δραστηριοποίησή της- βρίσκει μεγάλο ποσοστό, 18%, αναποφάσιστων. Μαζί με την αποχή απαρτίζουν το 1/3 του εκλογικού σώματος. Θεωρητικά αποτελεί εύφορο πεδίο όπου μπορεί να κινηθεί η Νέα Αριστερά.

Η απτή δυνατότητα, που συνιστά το “ενδιαφέρον” ή και “ελπίδα” μέρους του κόσμου της Αριστεράς και της Οικολογίας, νέων ανθρώπων, περιθωριοποιημένων, από την κρίση και την πολιτική της ΝΔ, κοινωνικών ομάδων είναι το μεγάλο στοίχημα για τη νέα πολιτική οντότητα. Θα το συναντήσει, θα το εμπνεύσει, θα το ενθαρρύνει; Θα πείσει και άλλες δυνάμεις, ιδίως στις ευρωεκλογές, να δοκιμαστεί η προσπάθεια δημιουργίας ενός κόμματος που εξοπλισμένο, με βαθύ αναστοχασμό θα επιδιώξει να εκφράσει τα επίδικα της εποχής μας;

Η σύσκεψη που άρχισε χθες, ανοικτή, έχει διπλή σύνθεση. Έχουν προσκληθεί τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που αποχώρησαν (ξεπερνούν τα 100), βουλευτές και ευρωβουλευτές, πρώην βουλευτές (περίπου 60) αλλά και εκπρόσωποι των μεταβατικών συντονιστικών των “Ομάδων στήριξης” της Νέας Αριστεράς που συγκροτούνται με ταχύ ρυθμό σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά και σε κλάδους επαγγελματιών, επιστημόνων – καλλιτεχνών, εργαζομένων, φοιτητών. Θα συμμετέχουν, επίσης, αυτοδιοικητικοί, συνδικαλιστές.

Εν τω μεταξύ, συγκροτούνται τα Τμήματα. Ήδη το Τμήμα Δικαιωμάτων παρεμβαίνει με ανακοινώσεις, ακτιβισμούς – εμφάνιση με πανό στο Υπ. Μετανάστευσης, στην επέτειο του θανάτου του Λουκμάν τη Δευτέρα – ενώ οι υγειονομικοί εξέδωσαν διακήρυξη με 13 θέσεις με τίτλο “Είμαστε εδώ!”. Το τμήμα φεμινιστικής πολιτικής προετοιμάζει πανελλαδική σύσκεψη αρχές Φλεβάρη. Συγκροτούνται επίσης τα εργατικής πολιτικής και Παιδείας. Υπήρξε και κάλεσμα της ΝΑ   για συμμετοχή στις απεργίες κατά της ιδιωτικοποίησης των ΑΕΙ. Παρέμβαση έγινε και για τον πόλεμο στη Γάζα με τη συνάντηση Αναγνωστοπούλου-Χαρίτση με τον πρέσβη της Παλαιστίνης κ. Ντόρκχομ.

 

Προς τη Συνδιάσκεψη

 

Το επόμενο βραχύ διάστημα σχεδιάζονται περί τις 80 ανοικτές συνελεύσεις και εκδηλώσεις σ’ όλη τη χώρα. Το “ανοικτές” εμπεριέχει την επιδίωξη να συμμετάσχουν σ’ αυτές και άνθρωποι του χώρου που είτε αποχώρησαν τώρα αλλά περιμένουν να δουν “πώς θα κινηθεί η Νέα Αριστερά” είτε αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ κατά την κυβερνητική του θητεία αλλά ενθαρρύνονται, καταρχάς, στη νέα περίοδο, είτε ανέντακτες/οι από τον χώρο της Αριστεράς και της Οικολογίας, είτε ακόμη συντρόφισσες/φους που παρέμειναν στον ΣΥΡΙΖΑ με μεγάλο σκεπτικισμό.

Σχεδιάζονται επίσης πολιτικές εκδηλώσεις. Ήδη τη Δευτέρα στις 7.30 μ.μ. στην Καλαμάτα, στο ξενοδοχείο REX, θα πραγματοποιηθεί πολιτική εκδήλωση με ομιλητές τον Αλέξη Χαρίτση και τον καθηγητή Δημήτρη Χριστόπουλο. Πολιτικές εκδηλώσεις σχεδιάζονται και σ’ άλλες πόλεις. Επίσης καμπάνιες με πρώτη για την ακρίβεια.

Ο όλος σχεδιασμός θα οδηγήσει σε πανελλαδική συνδιάσκεψη που θα είναι και ο τρίτος σημαντικός σταθμός στην πορεία προς τις Ευρωεκλογές και τον μετασχηματισμό της όλης προσπάθειας σε πολιτική οντότητα, σε κόμμα. Στο τέλος Φεβρουαρίου.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet