Σαν να στριμώχνεται το κυβερνών κόμμα. Έχει ανοίξει πολλά μέτωπα και οι αντιπερισπασμοί του μοιάζουν με μικρά πυροτεχνήματα. Ιδιωτικά πανεπιστήμια, Επιτροπή στη Βουλή για τα Τέμπη, γάμος και τεκνοθεσία, ποινικός κώδικας. Ομοβροντία ρουκετών. Πώς να την καλύψει ένας Μπλίνκεν, μία Γιόχανσον, ένα «δεν θα γίνουμε μπανανία»; Υπάρχουν παντού ενεργές εστίες και στα μετόπισθεν το πνεύμα έχει καμφθεί. Όμως, η Νέα Δημοκρατία έχει σημάνει ήδη τις σειρήνες του πολέμου και από εκεί δεν έχει γυρισμό, έχει ανοίξει πυρ.
Πρόσω ολοταχώς
Η «Επιχείρηση Μεταρρυθμίσεις» προχωρά, χωρίς να έχει κάνει απολογισμό ακόμα των προηγούμενων βημάτων της (εργασιακά, φορολογικά) έχει βάλει «πρόσω ολοταχώς» για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, καταπατώντας καταφανώς τις συνταγματικές εγγυήσεις. Έχει μετρήσει στις δημοσκοπήσεις ότι έχει αέρα να το κάνει. Σύμφωνα με την Prorata το 59% τάσσεται υπέρ της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων (έναντι του 37%). Αντίστοιχα στην MRB, το 52,7% είναι υπέρ και το 44,1% κατά. Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν θα επιτρέψει να υπάρξουν αντιστάσεις, «Ποτέ δεν θα θεωρήσουμε νόμιμη πράξη μια κατάληξη», είπε Π. Μαρινάκης και εκτιμά ότι το κλίμα είναι ευνοϊκό καθώς «ευτυχώς υπάρχουν εικόνες λιγότερης προσέλευσης σε διαδηλώσεις από ό,τι στο παρελθόν», όπως τόνισε. Υπολογίζει και ευελπιστεί ότι θα πέσει το φρούριο χωρίς αντιστάσεις.
Από την άλλη, η κυβέρνηση επιχειρεί να επιστρατεύσει δυνάμεις μέσα από τη νομοθέτηση του γάμου και της τεκνοθεσίας για τα ομόφυλα ζευγάρια (αποκλείει εκ προοιμίου τα τρανς άτομα). Προσπαθεί να ενισχύσει τα μετόπισθεν και ρίχνει στο πύρινο μέτωπο της Εκκλησίας την πρώτη της γραμμή. Από 68 έως 78 εκτιμάται ότι είναι οι βουλευτές που διαφωνούν με τη νομοθέτηση αυτή. Τους δείχνει την διέξοδο διαφυγής μέσω της αποχής (η στρατηγική αυτή βοηθά στο να περάσει το νομοσχέδιο, καθώς η ψήφιση είναι επί των παρόντων, με το μίνιμουμ να είναι 120 «ναι») και επιτίθεται στην αντιπολίτευση ότι δεν θα είναι συνεπής με τα λεγόμενά της αν δεν στηρίξει το νομοθέτημα. Η κυβέρνηση πολύ θα ήθελε να αποφύγει αυτόν τον σκόπελο, ο οποίος βρίσκεται συνεχώς μπροστά της ήδη από το 2015 με την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης, καθώς πρόκειται για κοινωνικό αίτημα, όσο και αν λέει ο πρωθυπουργός ότι «είναι ένα θέμα το οποίο εγώ ο ίδιος, με δική μου πρωτοβουλία έχω ανοίξει». Δυστυχώς για τη ΝΔ -ειδικά από τη στιγμή που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης το αναδεικνύει επίμονα καθώς είναι και προσωπικό του βίωμα, επομένως γίνεται πιο οικείο για ένα μέρος της κοινωνίας- είναι ένα βλήμα που το αντίπαλο στρατόπεδο έχει ήδη ρίξει και δεν μπορεί να αποφύγει, επομένως πρέπει να εκτιμήσει τις απώλειες. Και να έχει χρόνο μπροστά της να αναδιατάξει τις δυνάμεις της, πριν τη μάχη των ευρωεκλογών.
Ακόμα καίει ο κρατήρας
Εν τω μεταξύ, στηριζόμενη και πάλι στην αδράνεια της κοινωνίας, η ΝΔ επιχειρεί να επιχωματώσει τον κρατήρα από τα Τέμπη και εφαρμόζει στην Εξεταστική Επιτροπή στη Βουλή ό,τι έκανε και στην Επιτροπή για τις υποκλοπές: την αποφυγή της αναζήτησης ευθυνών και τη διασπορά τους σε βάθος χρόνου. Έχοντας την πλειοψηφία έχει επιβάλλει να καταθέσουν ως μάρτυρες πρώην υπουργοί από το μακρινό 1997, ενώ έχει απορρίψει τον Κ. Γενηδούνια, πρόεδρο συνδικαλιστικού φορέα μηχανοδηγών, που προειδοποιούσε για μήνες πριν το τροχαίο ότι θα συμβεί, τον Κ. Σπυλιώπουλο, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΕ, ο οποίος και υπέγραψε την επίδικη σύμβαση 717, την Στ. Κολιοπούλου, η οποία συνυπέγραψε με τον πρόεδρο του ΟΣΕ τη μετάταξη του σταθμάρχη, τον Φ. Τσαλίδη διευθύνοντα σύμβουλο της Hellenic Train, ο οποίος υπέγραψε το μνημόνιο συνεργασίας με το ελληνικό κράτος, κ.ά. Η ΝΔ κατηγορεί και εδώ την αντιπολίτευση για εργαλειοποίηση, την ίδια στιγμή που συστήνει νέα δημόσια εταιρεία τη «Σιδηρόδρομοι Ελλάδος ΑΕ», στην οποία εντάσσει τον ΟΣΕ, την ΕΡΓΟΣΕ με το τμήμα τροχαίου υλικού και τους ενεργούς σταθμούς της ΓΑΙΑΟΣΕ. Εν τέλει ντύνει με νέο περιτύλιγμα τον ελληνικό σιδηρόδρομο, για να τον απαλλάξει από το βάρος των 57 νεκρών, και να τον εμφανίσει ανανεωμένο, ασφαλή και λειτουργικό, χωρίς ουσιαστικές ενέργειες.
Τέλος, η κυβέρνηση επιχειρεί να παραμορφώσει το Ποινικό Δίκαιο και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, στο όνομα της ασφάλειας, ξεχειλώνοντας την έννοια της «επικινδυνότητας» και γεμίζοντας τις φυλακές, με διαδικασίες εξπρές. Ήδη οι δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας βρίσκονται σε αποχή (το νομοσχέδιο δεν έχει ακόμα μπει στη βουλή), οι δικαστικοί έχουν εκφράσει τις επιφυλάξεις και αντιρρήσεις τους, ενώ αναμένεται να ξεκινήσουν κινητοποιήσεις και οι κρατούμενοι.
Εξαγωγέας ακρίβειας
Με τόσες ενεργές εστίες, η κυβέρνηση νιώθει να απειλείται η συνοχή της και η εικόνα της αποτελεσματικότητας και αποφασιστικότητας. Πριν λίγες βδομάδες πανηγύριζε που ο Economist ανακήρυξε την Ελλάδα σε χώρα της χρονιάς. Ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ περιέγραψε μια «εικόνα μιας οικονομίας η οποία βασικά πηγαίνει καλά», στηριζόμενος «στην κίνηση στην αγορά τα Χριστούγεννα που ήταν αυξημένη, στους εμπόρους που ήταν ικανοποιημένοι και τα καταλύματα στους χειμερινούς προορισμούς που ήταν γεμάτα». Ήρθε όμως η Eurostat και μας προσγείωσε ανώμαλα στην πραγματικότητα.
Η Ελλάδα καταγράφει τις υψηλότερες αυξήσεις τιμών, σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και μάλιστα και σε προϊόντα τα οποία εξάγει. Αντί για θύμα της «εισαγόμενης ακρίβειας», φαίνεται λοιπόν την εξάγει: οι ανατιμήσεις στο ελαιόλαδο φτάνουν στο 31,5% (5,9% στην ΕΕ), στα αβγά στο 8,6% (2,1% στην ΕΕ), στα ψάρια στο 9,5% (5,8% στην ΕΕ), τα τυριά στο 10,1% (2,9% στην ΕΕ), το γάλα στο 4,8% (2,3% στην ΕΕ). Το λάδι μάλιστα αυξήθηκε κατά 212% σε 14 μήνες, ενώ στην Ελλάδα το βρεφικό γάλα πωλείται 213% πιο ακριβά από την Ευρώπη. Παράλληλα, άνοδο κατά 137,9% σημείωσαν τα κέρδη 500 επιχειρήσεων το 2022, την ώρα που το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 2%. Πρόκειται για αύξηση εσόδων 11,5 δισ. ευρώ σε πέντε βιομηχανικούς κλάδους στο πετρέλαιο, στα τρόφιμα, στα μεταλλικά προϊόντα και σε κατασκευές, στα φάρμακα-καλλυντικά-απορρυπαντικά και στα μεταλλουργικά προϊόντα. Οι συγκεκριμένοι κλάδοι είναι εκείνοι που στη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης βρέθηκαν με υπερκέρδη, με την κυβέρνηση να επιχαίρει για την βελτίωση της οικονομίας της χώρας σε βάρος των πολιτών της.
Υποχρεώθηκε, τώρα, η κυβέρνηση να παρουσιάσει μέτρα για την ακρίβεια, υπενθυμίζοντας για μία ακόμα φορά ότι έχει επιβάλλει πρόστιμα αισχροκέρδειας, τα οποία βέβαια φτάνουν στο 0,1% του ετήσιου τζίρου της κάθε εταιρείας, όταν για παράδειγμα οι βιομηχανίες με είδη διατροφής αύξησαν τα κέρδη τους κατά 50,7% (718,4 εκατ.). «Η Ελλάδα δεν είναι μπανανία και ο πληθωρισμός της απληστίας δεν είναι ανεκτός» δήλωσε ο πρωθυπουργός, ξεχνώντας ότι αυτός είναι στο τιμόνι της χώρας πέντε χρόνια τώρα και επομένως εκείνος δεν έλεγξε την απληστία, ούτε την ακρίβεια. Στα μέτρα δε που ανακοίνωσε έδωσε περιθώριο εφαρμογής τον Μάρτιο (!) [«δίνουμε ένα εύλογο χρόνο για να προσαρμοστούν», δήλωσε ο Κ. Σκρέκας] αφήνοντας δύο μήνες συνέχισης της αισχροκέρδειας και τελικά εκτιμάται ότι θα αποδειχθούν αναποτελεσματικά, διότι ήρθαν πολύ αργά όταν οι τιμές έχουν κατοχυρώσει υψηλά επίπεδα. Παράλληλα δεν παίρνει κανένα μέτρο για τις εταιρείες που έχουν εμφανίσει υπερκέρδη, όπως είναι της ενέργειας ή των τηλεπικοινωνιών. Αντίθετα θεωρεί ότι με όσα κάνει «λειτουργεί εύρυθμα μια αγορά, όταν λειτουργεί ο ανταγωνισμός» (Κ. Μητσοτάκης).
Άσφαιρα
Για να αναδείξει την ικανότητά του ο πρωθυπουργός, και επομένως ότι είναι άξιος να οδηγήσει το στράτευμά του στα μέτωπα, επιστράτευσε τον Άντονι Μπλίνκεν, με τον οποίο βρέθηκε στα Χανιά στο σπίτι του Κ. Μητσοτάκη (επομένως δεν πρόκειται για πολιτική συνάντηση αλλά ιδιωτική) με θέα το λιμάνι της Σούδας, για να δηλωθεί ότι η διμερής σχέση είναι στο καλύτερο επίπεδο που υπήρξε ποτέ. Αντίστοιχα βρέθηκε στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου με την Ευρωπαία Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον για να αναδείξει την αποτελεσματικότητά του στην ανάκαμψη μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών. Αυτές οι άσφαιρες δηλώσεις πόσο να λειτουργήσουν κατευναστικά; Ειδικά όταν έχεις έναν υπουργό Υγείας να πυροδοτεί με περισσή κομπορρημοσύνη ότι είναι «ένας υπουργός που στο παρελθόν έχει κλείσει επτά νοσοκομεία»; Ή όταν φέρνεις νομοσχέδια που επαναφέρεις τη ανεξέλεγκτη δόμηση εκτός σχεδίου, την ίδια στιγμή που τα Χριστούγεννα καταργήθηκαν επτά φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών του δικτύου Natura 2000; Οι πόλεμοι κερδίζονται στα μετόπισθεν, και η κυβέρνηση νομίζει ότι μπορεί να περάσει από τα μέτωπα αλώβητη. Εκτός του ότι δεν έχει εφεδρείες, δεν έχει εξασφαλίσει την κοινωνική στήριξη. Ελπίζει μόνο στη σιωπή της. Έχει βρεθεί ξανά μπροστά σε ισχυρές αντιστάσεις, σε στιγμές που το κίνημα έγινε κύμα που την παρέσυρε. Και αυτή είναι η αχίλλειος πτέρνα της.