Φωτογραφία: Νικόλας Κοκοβλής
Το φοιτητικό κίνημα είναι πάλι εδώ, φουντώνει καθημερινά. Υπό κατάληψη βρίσκονται ήδη από την πρώτη βδομάδα κινητοποιήσεων περισσότερες από τις μισές σχολές στα ΑΕΙ (250 από τις 450), ενώ μαζικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε κάθε πόλη που διαθέτει πανεπιστημιακή σχολή: Στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη, την Ξάνθη, την Κομοτηνή, την Φλώρινα, τα Γιάννενα, την Κέρκυρα, την Πάτρα, τον Βόλο, τα Χανιά, το Ρέθυμνο, το Ηράκλειο, την Μυτιλήνη, την Σύρο... Στο χορό των κινητοποιήσεων έχουν αρχίσει και μπαίνουν και τα σχολεία, με το υπουργείο Παιδείας να προειδοποιεί για άμεση καταστολή και ενεργοποίηση του Webex.
Αθήνα
Φλώρινα
Γιάννενα
Κέρκυρα
Την περασμένη βδομάδα, η αστυνομία είτε με τη στάση της στις διαδηλώσεις είτε με την εφόρμησή της στο ΕΜΠ έδειξε ποιες είναι οι εντολές που έχει λάβει και εκτελεί με ακρίβεια. Παράλληλα, η κυβέρνηση μπολιάζει τον κόσμο με τη δημοσκοπική αποδοχή που καταγράφεται, αλλά και με καταγγελίες πως πρόκειται για μειοψηφίες που αντιδρούν και διασπείρουν μάλιστα fake news. Με αριθμούς απαντούν τα πανεπιστήμια πως από το 2009 έως το 2024 η χρηματοδότηση της παιδείας βαίνει μειούμενη. Μείον 63,6% είναι η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και κατά 36% μειώθηκαν τα μέλη ΔΕΠ. «Ανακριβή, φανταστικά σενάρια και fake news» χαρακτήρισε τα στοιχεία ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης προσθέτοντας ότι «η χρηματοδότηση που δίνεται φέτος για το δημόσιο πανεπιστήμιο είναι πολύ μεγάλη και ξεπερνά το ένα δισ. ευρώ». Ήδη η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης εξέδωσε αναλυτικά στοιχεία που διαψεύδουν την τοποθέτηση του υπουργού: «η κρατική χρηματοδότηση για λειτουργικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς έχει περικοπεί κατά 58,62% σε σχέση με το 2009, τα μέλη ΔΕΠ έχουν μειωθεί κατά 8,76% και οι άλλες κατηγορίες προσωπικού κατά 22,71% ενώ την ίδια περίοδο ο αριθμός των εγγεγραμμένων φοιτητών αυξήθηκε κατά 39,78%». Ως προς την ουσία, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε σχέση με τη βιωσιμότητα του πανεπιστημίου και υπογραμμίζει ότι «η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων εκτός του ότι παρακάμπτει το άρθρο 16 του Συντάγματος, δεν αναμένεται να λύσει κανένα από τα παραπάνω προβλήματα».
Κρήτη
Θεσσαλονίκη
Βόλος
Οι φοιτητικοί σύλλογοι και σύσσωμη η πανεπιστημιακή κοινότητα είναι σε θέση υπεράσπισης του δημόσιου και δωρεάν πανεπιστημίου. Την επόμενη βδομάδα προγραμματίζεται νέος γύρος γενικών συνελεύσεων, με στόχο την κλιμάκωση των πολυήμερων καταλήψεων σε όλες τις σχολές, μέχρι την νέα πανεκπαιδευτική πορεία την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου. Ο κατάλογος των συνθημάτων εμπλουτίζεται συνεχώς:
* Τέρμα πια στις εκτονώσεις, εμπρός για καταλήψεις, συγκρούσεις, διαδηλώσεις
* Το ποτάμι πίσω δεν γυρνά
*Εμείς μιλάμε για γνώση και σπουδές, αυτοί μιλάνε για κέρδη και ζημίες
* Το 06’ και το 07’ μας δείχνουνε τον δρόμο, με όπλο την κατάληψη θα ρίξουμε τον νόμο
* Δέκα, εκατό, χιλιάδες καταλήψεις
* Κάτω οι νόμοι και οι κανονισμοί, νόμος οι ανάγκες του κάθε φοιτητή
* Πιερρακάκη βγες τα μάτια σου να ανοίξεις, να δεις μειοψηφίες που κάνουν καταλήψεις
* Πιερρακάκη άκου τι λένε οι φοιτητές, ποτέ δεν θα ιδρύσετε σχολές ιδιωτικές
* Η παιδεία είναι δικαίωμα, όχι ευκαιρία
* Πουλάνε την Υγεία, πουλάνε την παιδεία, κάτω η Νέα Δημοκρατία