Με αυτούς τους αντιφατικούς, εκ πρώτης όψεως, χαρακτηρισμούς μπορούμε να αποχαιρετήσουμε τον σύντροφο και φίλο Στέφανο Ηλιού, που έφυγε σε ηλικία 79 χρόνων την προηγούμενη Τρίτη. Από χρόνια έκανε την επιλογή να έχει βάση το Διμηνιό Κορινθίας και να μοιράζεται τον χρόνο του με την Αθήνα όπου έζησε μια δραστήρια ζωή επαγγελματικά και πολιτικά. Η πολιτική κηδεία του έγινε την Πέμπτη στο Α΄ Νεκροταφείο και τον αποχαιρέτησαν πολλοί από τους παλιούς του φίλους και συντρόφους της Αθήνας και νέους της Κορινθίας, συγγενείς και συνάδελφοι.

Ο Στέφανος οργανώθηκε στη Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη ως φοιτητής στην Πάντειο, εργαζόμενος. Συνέχισε στη Νομική. Με τη διάσπαση του ΚΚΕ το 1968 τοποθετήθηκε με το ΚΚΕ εσωτερικού. Στη μεταπολίτευση υπήρξε δραστήριο στέλεχός του, ψυχή μαζί με τον δίδυμο αδελφό του Φίλιππο, της δραστήριας ΚΟΒ Αχαρνών. Ακολούθησε ΕΑΡ και μετά Συνασπισμό. Συμμετείχε στη δημιουργία της «Πρωτοβουλίας για την Ανασυγκρότηση της Ανανεωτικής Αριστεράς» και εντάχθηκε στη ΔΗΜΑΡ, θεωρώντας ότι αυτή η συλλογικότητα εκφράζει καλύτερα τις ανανεωτικές ιδέες της Αριστεράς. Επαναξιολογώντας την ένταξή του, αποχώρησε και εντάχθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ πολύ δραστήριος ιδίως στην Κορινθία που έως το τέλος δεν εγκατέλειψε ακόμη και μετά τις πρόσφατες εξελίξεις συνιστώντας «υπομονή», «να δούμε».

Όπως θύμισαν στους χαιρετισμούς τους οι Μάκης Μπαλαούρας και Παύλος Κλαυδιανός υπήρξε και της εφαρμοσμένης πολιτικής. Ήταν πάρα πολύ καλός γνώστης της φορολογικής νομοθεσίας, ονομαστός ως δικηγόρος για τα περίπλοκα φορολογικά ζητήματα. Έδωσε πολύτιμες συμβουλές στους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ και συνέβαλλε ουσιαστικά, ιδίως στην κρίσιμη τροπολογία που διεύρυνε τη ρύθμιση για τις 100 δόσεις.

Αρκετοί σύντροφοι και φίλοι του ήλθαν από Διμηνιό-Κιάτο, και ο Γιώργος Ψυχογιός βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Τον αποχαιρέτησαν, ως άνθρωπο της παρέας τους, συνοδεύοντας με κιθάρα το μελωδικό «Θε’ μου, μεγαλοδύναμε». Η τελετή έκλεισε με το «Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ».

Είχε δυο κόρες και ένα εγγονάκι, τον Στέφανο. Ζεστός και καλός στην οικογένειά του, με καλή επικοινωνία, προπαντός. Το καταλάβαινε κανείς από τον χαιρετισμό, εκ μέρους της οικογένειας, της κόρης του. «Έντονος ο παππούς και στις διαπροσωπικές σχέσεις! Είχε πλάκα γιατί ως αριστερός είχε θέμα με την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, αντιαμερικανός! Η μαμά να διαδηλώνει στην αμερικανική πρεσβεία και ο μπαμπάς να κάνει κήρυγμα κατά της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ στο μωρό 2 (!) χρονών στη βεράντα στο Διμηνιό! Μαμά-μπαμπάς, εκρηκτικό ζευγάρι! Δεν βαριόμασταν στο σπίτι μας! Και μέσα από αυτή την έντονη προσωπικότητα, ξαφνικά έβλεπες να ξεπετάγεται ένας ευαίσθητος, ρομαντικός, τρυφερός άνθρωπος που αγαπούσε έντονα και πολύ, που έκανε τα πάντα για τους φίλους του, εκπλήξεις, δώρα, happenings! Έκανε οτιδήποτε περνούσε από το χέρι του για να σε κάνει να νιώσεις καλά, αγόραζε το καλύτερο κρασί, το καλύτερο ουίσκι, γευστικές λιχουδιές (ήταν και μεγάλος σεφ! Μόνο γκουρμέ φαγητό!). Άνθρωπος με ενσυναίσθηση και που είχε πολλή αγάπη να δώσει. Παλαιάς κοπής bon viveur».

Διακρίναμε πολλές/ούς φίλες και φίλους απ’ τα παλιά, μεταξύ των οποίων οι Νίκος Βούτσης, Φώτης Κουβέλης, Νίκος Φίλης.

Η «Εποχή» εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στη συντρόφισσα Ζωή και στις κόρες τους για την απώλεια του Στέφανου.

 

Σημείωση:

Η οικογένεια επιθυμεί αντί για στεφάνια, να κατατεθούν χρήματα στις εφημερίδες Αυγή και Εποχή.

 

Tags:
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet