Τον τελευταίο καιρό η Θεσσαλονίκη ζει ένα κυκλοφοριακό δράμα. Το μετρό, από την τρύπα του Κούβελα μέχρι την αθλιότητα της καταστροφής των μαρμάρων στον σταθμό Βενιζέλου, αποτελεί ένα έργο-φάντασμα που πλανιέται ως κωμικοτραγικό ανέκδοτο πάνω από την πόλη. Οι αστικές συγκοινωνίες είναι τόσο ελλιπείς, απαρχαιωμένες και απαξιωμένες που δραματοποιούν ακόμη περισσότερο το πρόβλημα των μετακινήσεων. Και δεν μας έφτανε το χάλι μας, μας ήρθε και η κατραπακιά του FlyOver. Ξεκινήσαμε με εντυπωσιακές μακέτες, λαμπερές εκδηλώσεις επικοινωνιακής προώθησης του έργου και μια έντονη μυρουδιά από χρυσοφόρες μπίζνες πολιτικού προσωπικού και κατασκευαστικών εταιριών. Μεγαλεπήβολα, φαραωνικά έργα στον βωμό της υπέρτατης αξίας, της ανάπτυξης. Κι όταν ξεκίνησαν οι εργασίες, η πόλη παράλυσε. Ατέλειωτα μποτιλιαρίσματα στον περιφερειακό, με συνέπεια η κίνηση να μεταφέρεται στο κέντρο και να φρακάρει όλη την πόλη. Ο κόσμος περνά έναν Γολγοθά για να φτάσει στις δουλειές του, ακόμη και τα ασθενοφόρα αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα για να φτάσουν στα νοσοκομεία που βρίσκονται κοντά στον περιφερειακό.

Δυστυχώς ο περισσότερος κόσμος, απογοητευμένος και υποταγμένος στις ατομικές λύσεις και στα μητσοτακικά επιδόματα, έχει χάσει τα αντανακλαστικά του, την πίστη του στην συλλογική δράση και αρκείται στο να γκρινιάζει μονολογώντας στις ουρές του περιφερειακού. Τα κόμματα και οι φορείς της πόλης δεν μπορούν, ή δεν θέλουν λόγω της ομερτά στην οποία συμμετέχουν, να οργανώσουν ούτε την ελάχιστη μαζική διαμαρτυρία, με προεξάρχοντα το νεοεκλεγμένο δήμαρχο που, ενώ προεκλογικά έταζε αγωνιστικούς λαγούς με πετραχήλια, τώρα νίπτει τας χείρας του και το παίζει αναρμόδιος του χάους που κυριαρχεί στην πόλη του. Η δημοτική κίνηση «Πόλη Ανάποδα», με τις μικρές δυνάμεις που διαθέτει, προσπαθεί, από την εποχή της εξαγγελίας του φαραωνικού έργου, να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει την τοπική κοινωνία και να ενισχύσει τις λίγες τοπικές συλλογικότητες που άρχισαν σιγά-σιγά να δραστηριοποιούνται. Επίσης, διακινεί το παρακάτω κείμενο συγκέντρωσης ηλεκτρονικών υπογραφών, με το οποίο ζητά να συμπεριληφθεί προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα του FlyOver:

«Το κυκλοφοριακό εξελίσσεται στο μεγαλύτερο πρόβλημα της καθημερινότητάς μας. Σε μια πόλη ήδη πνιγμένη στο ΙΧ, χωρίς αποτελεσματικά Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, η έναρξη των εργασιών του flyover φαίνεται ότι έδωσε τη χαριστική βολή. Για ένα έργο αμφίβολου οφέλους, αφού αναπαράγει την κυριαρχία του ΙΧ και άρα θα εντείνει το πρόβλημα, οι δρόμοι της πόλης καλούνται να υποστούν για πέντε τουλάχιστον χρόνια ένα κυκλοφοριακό βάρος που φανερά τους υπερβαίνει. 

Εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι, στριμωγμένοι στα λεωφορεία και τα αυτοκίνητά τους, εκατομμύρια χαμένες ώρες εργασίας και ζωής, εκατομμύρια τόνοι εκπομπών καυσαερίων, συνιστούν ένα ανυπολόγιστο κοινωνικό και περιβαλλοντικό κόστος, το οποίο καλούμαστε να πληρώσουμε όλοι και όλες, χωρίς ποτέ να έχουμε ερωτηθεί ή έστω ενημερωθεί για αυτό. 

Η νέα δημοτική αρχή, η οποία εκλέχθηκε με την υπόσχεση να ζητήσει την αναβολή των εργασιών μέχρι τουλάχιστον την παράδοση του μετρό, αποποιείται κάθε ευθύνη για το έργο και ισχυρίζεται τώρα ότι παρέλαβε την κατάσταση ως έχει και δεν μπορεί να κάνει κάτι για αυτό. 

Ως Πόλη Ανάποδα εντείνουμε τη δράση μας μαζί με τις πρωτοβουλίες κατοίκων, ενάντια στον flyover, ενάντια στην κυριαρχία του ΙΧ, για μια ουσιαστική στροφή στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και μια ριζικά διαφορετική αντίληψη της βιώσιμης κινητικότητας για όλους και όλες μας. 

Ταυτόχρονα, είναι επιτακτική η ανάγκη να τεθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Να ακουστεί η κοινωνία της πόλης και η ερευνητική κοινότητα, να καταθέσουμε όλες οι πλευρές τις θέσεις μας και να πάρουμε μια απόφαση που θα ανακουφίσει τουλάχιστον την πόλη από αυτό τον εφιάλτη. Για αυτό, σας καλούμε να υπογράψετε ζητώντας από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να συμπεριλάβει άμεσα το συγκεκριμένο ζήτημα στην ημερήσια διάταξη σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου».

Υπογράψτε στην παρακάτω ηλεκτρονική φόρμα:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc0vtVqCsdvDHYVXCvJRBLZmC0MHELy94Vl4aDFRNZmrZZaA/viewform?fbclid=IwAR1WsQYxANcjJ8TWtdJXUJS7eYHX06MNEVE4lXwBC3lElXmxJ4bGYtS2a80

 

Πάνος Δημητρούδης

 

Ο δικηγόρος του διαβόλου Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet