Το κλείσιμο των συνόρων με το Μεξικό, τις περισσότερες απελάσεις μεταναστών στην ιστορία και τη δυναμική επιστροφή στις εξορύξεις πετρελαίου υποσχέθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ αμέσως μετά την ιστορική νίκη του με 51% στις προκριματικές εκλογές στην Αϊόβα και ενόψει της αναμενόμενης νίκης του στο μικρό Νιου Χαμσάιρ.

«Κανείς δεν μπορεί να κλείσει τα σύνορα. Έχουν αντιμεταναστευτική ρητορική γιατί νομίζουν ότι μπορούν να κερδίσουν ψήφους», τόνισε ο πρόεδρος του Μεξικού, Μανουέλ Λόπες Οβραδόρ, απευθυνόμενος στην αντιμεταναστευτική ρητορική του Τραμπ και του συνυποψήφιού του Ρον Ντε Σάντις, υπενθυμίζοντας το προηγούμενο φιάσκο για το κλείσιμο των συνόρων παρά το τείχος.

Ο Τζο Μπάιντεν με μια μάλλον υπολογισμένη επικοινωνιακή στροφή και όχι από νέο ολίσθημα, αναγνώρισε ότι ο Τραμπ θα είναι ο αντίπαλός του στις εκλογές του Νοεμβρίου, κατανοώντας πιθανώς ότι η σκανδαλολογία εκτρέφει απλώς το θηρίο και ότι θα πρέπει να θέσει σε νέα βάση τον πόλεμο μεταξύ του καλού και του κακού, αφήνοντας πιθανώς την πόρτα ανοιχτή για τους μη ακραίους και μετριοπαθείς Ρεπουμπλικάνους. Ο Μπάιντεν πάντως φαίνεται να παραμένει περισσότερο αντιδημοφιλής ακόμη και από τον Τζο Κάρτερ. Από την άλλη πλευρά, φαίνεται ότι ένα τμήμα των Δημοκρατικών φιλοδοξεί να δει στην κούρσα για την προεδρία τη Μισέλ Ομπάμα, που έχει τη στήριξη του συζύγου της, θεωρώντας ότι οι ελπίδες επανεκλογής του Μπάιντεν είναι ελάχιστες.

Η έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ ξεκίνησε με τον πλέον αρνητικό τρόπο τόσο για τους παραπαίοντες Δημοκρατικούς του Μπάιντεν και τους πιο ορθολογιστές Ρεπουμπλικάνους, που στοιχήθηκαν πίσω από την υποψηφιότητα της Νίκι Χάλεϊ, όσο και για τους ευρωπαίους λογιστές, που φοβούνται ότι η πιθανή επανεκλογή του Τραμπ θα τους αφήσει μόνους να αντιμετωπίσουν τη ρωσική αρκούδα στην Ουκρανία και όχι μόνο, αλλά και ότι κινδυνεύουν από την επαναφορά δασμών που έχουν παγώσει προς το παρόν.

 

Ο «αντισυστημικός» ακροδεξιός

 

Ο Τραμπ εμφανίζεται για άλλη μια φορά ως ο «αντισυστημικός» οδοστρωτήρας και το μεγάλο θύμα των ελίτ, ενώ τμήμα των Δημοκρατικών ελπίζει ακόμη ότι μπορεί να χάσει την κούρσα για την προεδρία εξαιτίας των συνεχιζόμενων δικαστικών περιπετειών και σκανδάλων, παρόλο που και ο ίδιος ο Μπάιντεν περιόρισε τις προσδοκίες τους για πιθανό φρένο της υποψηφιότητας Τραμπ από τις δίκες για 91 κακουργήματα, που πρέπει να αντιμετωπίσει σε δύο πολιτειακά και δύο ομοσπονδιακά δικαστήρια. Ο Τραμπ συνεχίζει να χλευάζει τους πάντες, ακόμη και τους δικαστές μέσα στο δικαστήριο, και κυρίως την Τζιν Κάρολ που διεκδικεί αποζημίωση 10 εκατ. δολαρίων, γιατί το 2019 αρνήθηκε ότι την είχε βιάσει τη δεκαετία του 1990. Δικαστήριο του Μέιν ζήτησε από τον τοπικό υπουργό Εσωτερικών να επανεξετάσει τον αποκλεισμό του Τραμπ από τις προκριματικές εκλογές στην πολιτεία, γιατί συμμετείχε σε «εξέγερση και ανταρσία» και να λάβει υπόψη του την απόφαση του Ανώτατου Δικαστήριου για τις προκριματικές του Κολοράντο, τροφοδοτώντας την υπεροψία του Τραμπ.

Ο 45χρονος ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον Ντε Σάντις, με το 21,2% έδωσε έμμεσα μεγάλη ανάσα στον Τραμπ, γιατί ξεπέρασε την 51 ετών πρώην κυβερνήτρια, πρώην πρέσβειρα και «αντιτραμπική» Χέιλι, που με το 19,1% έδειξε ότι δεν αποτελεί προς το παρόν κίνδυνο εκ των έσω για τον πρώην πρόεδρο. Ο νεαρός επιχειρηματίας ινδικής καταγωγής Ρίβεκ Ραμασουάμι μετά το 7,7% αποσύρθηκε, στηρίζοντας ανεπιφύλακτα τον Τραμπ και τις θεωρίες συνωμοσίας του. Το 77% των Ρεπουμπλικάνων που ψήφισαν στην Αϊόβα πιστεύουν ότι ο Τραμπ έχασε τις εκλογές του 2020 εξαιτίας της νοθείας.

Προσπαθώντας να δώσει την χαριστική βολή στην Χέιλι ο Τραμπ κατάγγειλε ότι δεν είναι Αμερικανίδα, ότι «η εκστρατεία της είναι υπέρ του Μπάιντεν, υπέρ της Κίνας και υπέρ των μεταναστών» και ότι οι Δημοκρατικοί διεισδύουν στους Ρεπουμπλικάνους για να της εξασφαλίσουν τη νίκη στο Νιου Χαμσάιρ στις 23 Ιανουαρίου. Ο Ντε Σάντις δήλωσε ότι εάν κερδίσει ο Τραμπ τις προκριματικές, οι Ρεπουμπλικάνοι θα χάσουν τις εκλογές, που θα μετατραπούν σε δημοψήφισμα για τις δικαστικές του περιπέτειες.

Η Αμερική φαίνεται ότι οδηγείται στη νέα εκλογική αναμέτρηση περισσότερο διχασμένη και κουρασμένη, από τους θεατρινισμούς του Τραμπ και την πολιτική αντιπαράθεση της αντιδημοκρατικής ακροδεξιάς του και την ακρίβεια που τροφοδοτεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, γιατί είναι φανερό ότι η ισχυρή ανάπτυξη του 5,2% σε ετήσια βάση και σε 1,3% σε τριμηνιαία το τρίτο τρίμηνο του 2023, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις δημόσιες επενδύσεις και στο γεγονός ότι τα νοικοκυριά δαπάνησαν μεγάλο τμήμα του προϋπολογισμού τους στην ηλεκτρική ενέργεια, την υγειονομική περίθαλψη και την ασφάλιση και σχετικά λιγότερο στις αγορές ηλεκτρικών ειδών και ταξίδια. Τη στιγμή που διευρύνονται οι ανισότητες, οι αναλυτές αναμένουν επιβράδυνση της οικονομίας από την αντιπληθωριστική πολιτική αύξησης των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα, ενώ η κινέζικη οικονομία φαίνεται ότι έτρεξε ήδη με 5,2% το 2023.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν διασφάλισε την Πέμπτη τη βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση του δημοσίου μέχρι τον Μάρτιο, αφού η βουλή ενέκρινε το σχετικό νομοσχέδιο με 314 ψήφους υπέρ και 108 κατά (106 Ρεπουμπλικάνων και 2 Δημοκρατικών), ενώ προηγούμενα είχε ψηφιστεί με 77 υπέρ και 18 κατά από τη Γερουσία.

Φαίνεται, όμως, ότι η εισβολή των ακροδεξιών στο Καπιτώλιο ξεχάστηκε, εάν δεν θάφτηκε από την πολιτική του Μπάιντεν, γιατί τον Ιανουάριο το κόστος διαβίωσης μια τετραμελούς οικογένειας έφθασε στα 4.310 δολάρια, χωρίς το ενοίκιο που καταναλώνει πάνω από το 35% των εισοδημάτων της, ενώ το κόστος ζωής διαμορφώθηκε κατά 17,8% σε υψηλότερα επίπεδα από τη Βρετανία και τα ενοίκια κατά μέσο όρο κυμαίνονται κατά 36% σε υψηλότερα επίπεδα επίσης από τη Βρετανία.

 

Ο πολυπολικός κόσμος

 

Μπροστά στην επιθετική πολιτική του αποκαλούμενου MAGA, «Να κάνουμε την Αμερική ξανά μεγάλη», που έχει μετατραπεί σε ιδεολογία της ακροδεξιάς και μεγάλων λαϊκών στρωμάτων που στηρίζουν τον Τραμπ, ο Μπάιντεν δεν θα μείνει στην ιστορία μόνο ως ο πρόεδρος που μάζεψε κακήν κακώς την αμερικανική σημαία και έφυγε νύχτα από την Καμπούλ, αλλά και ως ο πρόεδρος που έχασε τον πόλεμο στην Ουκρανία και που αδυνατεί να διατηρήσει την αμερικανική στρατιωτική και γεωπολιτική υπεροχή μπροστά στους Χούθι της Υεμένης, τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα και πιθανώς στον Λίβανο, την οικονομική και στρατιωτική αναβάθμιση της Κίνας και την εξέγερση του αναδυόμενου κόσμου, που με τους διευρυμένους BRICS ωθούν σε έναν δικαιότερο και πολυπολικό κόσμο χωρίς την κυριαρχία του δολαρίου και των αμερικανικών αεροπλανοφόρων και επεμβάσεων.

Τη στιγμή που ο Πούτιν, που και για δικούς του εσωτερικούς λόγους, αναφέρθηκε στη νοθεία στις προηγούμενες αμερικανικές εκλογές διαμέσου της επιστολικής ψήφου, προσφιλές τμήμα του ακροδεξιού αφηγήματος, και τις συνεχείς δηλώσεις του Τραμπ ότι μπορεί να τα βρει αμέσως με τον ρώσο πρόεδρο και να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, πολλές αμερικανικές επιχειρήσεις φοβούνται ότι ο Τραμπ δεν περιορίζεται μόνο σε επιθετική ρητορική εναντίον της Κίνας, αλλά και ότι θα ακολουθήσει επιθετική πολιτική δασμών έναντι του Πεκίνου. Οι Δημοκρατικοί καταβάλουν κάθε προσπάθεια να κερδίσουν τον επιχειρηματικό κόσμο, που ήταν σαφές υπέρ του Τραμπ που του πρόσφερε φορολογικές απαλλαγές, κινδυνεύοντας να απομακρυνθούν ακόμη περισσότερο από τα λαϊκά στρώματα. Ακόμη και στις προηγούμενες εκλογές υπέρ του Μπάιντεν ψήφισε μόνο το 59% των λατινοαμερικάνων εκλογέων, που θα αντιπροσωπεύσουν φέτος ποσοστό ρεκόρ, το 14,7% του εκλογικού σώματος.

 

Αργύρης Παναγόπουλος Περισσότερα Άρθρα
Πρόσφατα άρθρα ( Διεθνή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet