Η κρίση στη Μέση Ανατολή οξύνεται περαιτέρω. Προς το παρόν γίνεται επίδειξη ισχύος από τις διάφορες πλευρές που εμπλέκονται έμμεσα ή άμεσα. Αν συνεχιστεί η ένταση θα προκύψουν εξελίξεις, όχι μόνο για την περιοχή, αλλά εκτός των άλλων θα δημιουργηθούν νέες αρνητικές τάσεις στις διεθνείς οικονομικές και εμπορικές σχέσεις. Η αμερικανική πολεμική επιχείρηση εναντίον των σιιτών Χούθι της Υεμένης είχε ως στόχο να καταδείξει ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να αποτελούν τον κυριότερο παίκτη στην περιοχή, ευελπιστώντας ότι ο πόλεμος θα ήταν μικρής κλίμακας και διάρκειας. Στις ακτές της Υεμένης ευρίσκονται δύο αμερικανικά αεροπλανοφόρα και αρκετά πολεμικά πλοία, εξοπλισμένα με πυραύλους Tomahawk. Ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι στις επιχειρήσεις εναντίον των Χούθι, επικεφαλής είναι οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας, με την υποστήριξη του Μπαχρέιν, της Αυστραλίας, του Καναδά και της Ολλανδίας. Ως δικαιολογία αναφέρθηκε ότι οι Χούθι πραγματοποιούν επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων που διέρχονται την Ερυθρά Θάλασσα, παρεμποδίζοντας τη διεθνή ναυσιπλοΐα.
Από την αμερικανική πολεμική αεροπορία ανακοινώθηκε ότι βομβαρδίστηκαν πάνω από 60 στόχοι και 16 στρατόπεδα των Χούθι. Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, ο συνασπισμός Prosperity Guardian έπληξε θέσεις των Χούθι, όπου ευρίσκονταν drones, κότερα και ραντάρ. Το Ιράν άσκησε δριμεία κριτική στις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία, τονίζοντας ότι παραβιάζεται βάναυσα η ανεξαρτησία και η εδαφική ακεραιότητα της Υεμένης και ότι οξύνεται η αστάθεια στην περιοχή. Εναντίον των επιθέσεων τάχθηκε και η Ρωσία, η οποία ζήτησε την άμεση σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο στις 11 Ιανουαρίου υποστήριξε την πρόταση των ΗΠΑ, απορρίπτοντας τις τροποποιήσεις που αντιπρότεινε η Μόσχα. Εναντίον των αμερικανικών βομβαρδισμών στην Υεμένη τάχθηκαν αμερικανοί διαδηλωτές, οι οποίοι ζήτησαν να υπάρξει κατάπαυση του πυρός στη λωρίδα της Γάζας. Επίσης, σύμφωνα με την Politico, εκδηλώθηκε αντίθεση στις αμερικανικές αεροπορικές επιθέσεις από μερίδα αντιπροσώπων του Δημοκρατικού Κόμματος, επειδή ο Τζο Μπάιντεν δεν ζήτησε την έγκριση από το Κογκρέσο.
Οι Χούθι από τη μεριά τους απειλούν ότι θα απαντήσουν με σφοδρότητα εναντίον αμερικανικών και βρετανικών στόχων και όσων τους στηρίζουν. Μετά από μακρόχρονες εντάσεις, ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της Υεμένης και διαθέτουν σύγχρονο πολεμικό εξοπλισμό. Στις 15 Ιανουαρίου χτύπησαν με βαλλιστικό πύραυλο το αμερικανικό πλοίο ξηρού φορτίου Gibraltar Eagle της εταιρείας Eagle Bulk στον Κόλπο του Άντεν, κοντά στις ακτές της Υεμένης. Σύμφωνα με βρετανικά στοιχεία, ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από απόσταση 95 ναυτικών μιλίων (176 χιλιομέτρων). Οι Χούθι χτύπησαν με drones και πυραύλους εμπορικά πλοία που έπλεαν στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν από τον Νοέμβριο 2023, διαμαρτυρόμενοι για τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα, οι πυραυλικές επιθέσεις εναντίον τους έγιναν στην πρωτεύουσα Σανάα και σε άλλες τέσσερις επαρχίες και ανακοινώθηκε ότι θα πλήξουν ισραηλινά πλοία ή πλοία που κατευθύνονται στο Ισραήλ, αν δε γίνει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.
Οι Χούθι διαθέτουν σύγχρονα πολεμικά συστήματα και είναι ιδιαίτερα ετοιμοπόλεμοι. Επί χρόνια πολεμούσαν με τη Σαουδική Αραβία, η οποία δεν μπόρεσε να τους νικήσει, αν και κυριαρχούσε στον αέρα και ενώ στο εσωτερικό της Υεμένης υπήρχε μεγάλη ανθρωπιστική κρίση. Οι Χούθι έχουν μεγάλη πείρα στο καμουφλάζ των στρατιωτικών τους εγκαταστάσεων και τη δημιουργία «ψεύτικων στόχων» που αποπροσανατολίζουν τα αεροπλάνα. Εξοπλίζονται κυρίως από το Ιράν και είναι πολύ δύσκολο να αφοπλιστούν, γιατί ακολουθούν μεθόδους ανορθόδοξου πολέμου.
Η νέα όξυνση της κρίσης στη Μέση Ανατολή, εκτός των άλλων, οδηγεί στην αύξηση του κόστους των διεθνών μεταφορών από τη Διώρυγα του Σουέζ, την Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν. Οι εφοπλιστικές εταιρείες αναζητούν νέες μακρύτερες και ακριβότερες διαδρομές. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 12 Ιανουαρίου, όπου έγιναν οι βομβαρδισμοί εναντίον των Χούθι στην Υεμένη, η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε κατά 4%, φθάνοντας τα 80 δολάρια/βαρέλι. Με φόντο τις συγκρούσεις στην Ερυθρά Θάλασσα, η Tesla αποφάσισε να μειώσει την παραγωγή αυτοκινήτων στα εργοστάσια της Γερμανίας, λόγω έλλειψης ανταλλακτικών, ημιαγωγών και μεγάλων καθυστερήσεων στις μεταφορές. Οι κίνδυνοι για περαιτέρω επιδείνωση θα εξαρτηθούν από τη στάση του Ιράν και τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν στον Κόλπο του Ορμούζ, απ’ όπου διέρχεται το 20% του πετρελαίου και του υγροποιημένου αερίου (LNG). Νέες ανησυχίες εκφράζονται μετά τα ιρανικά χτυπήματα με drones και βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον της αμερικανικής αεροπορικής βάσης στο Χαρίρ του Ιράκ και του αμερικανικού προξενείου του Ερμπίλ, το οποίο κατέρρευσε.