Στην ατζέντα της τρέχουσας πολιτικής συγκυρίας δεσπόζει η πρόθεση του πρωθυπουργού να νομοθετήσει τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, γεγονός που αναπόφευκτα έχει πυροδοτήσει ζυμώσεις και αντιπαραθέσεις σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο. Πράγματι, πρόκειται για πρόθεση και όχι για νομοθετική πρωτοβουλία, καθώς το σχετικό σχέδιο νόμου ούτε υπάρχει ούτε βεβαίως έχει εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο. Η στάση της Εκκλησίας και των κομμάτων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης είναι το ένα ζήτημα για την κυβέρνηση όμως η στάση των δικών της βουλευτών είναι που την προβληματίζει καθώς, όπως διακινείται στο παρασκήνιο, η αποχή στην οποία προτρέπει τους διαφωνούντες έχει ένα όριο που προκύπτει ως συνδυασμός της πλειοψηφίας της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ και της τελικής υπερψήφισης του σχετικού νομοθετήματος από τους βουλευτές των δημοκρατικών κομμάτων.
Πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι εάν το αυτό όριο ξεπεραστεί δεν αποκλείεται υπό κάποιο πρόσχημα να αναβληθεί για εύθετο χρόνο η αναμενόμενη νομοθετική πρωτοβουλία ή ακόμη και να ακυρωθεί. Τον προβληματισμό αυτό φαίνεται ότι έχει επιτείνει, και στο Μαξίμου που ακούει προσεκτικά, και η προχθεσινή σκληρή τοποθέτηση του Δημήτρη Κουτσούμπα στη Βουλή, με την οποία εξέφρασε την πλήρη αντίθεση του ΚΚΕ στο γάμο των ομόφυλων και τις νομικές και άλλες συνέπειές του, όπως η τεκνοθεσία που «καταργεί τη μητρότητα και την πατρότητα» και η παρένθετη κύηση.
Κορδόνια και σχοινιά
Αυτή είναι η ανάγνωση της κατάστασης από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και έτσι εξηγείται αφενός η περίφημη ατάκα του Νίκου Ανδρουλάκη «εμείς δεν πρόκειται να “δέσουμε τα κορδόνια” της Νέας Δημοκρατίας», η οποία μάλλον είναι και η καλύτερη του Γενάρη, αφετέρου η τελική θέση «επί της αρχής είμαστε θετικοί, ωστόσο θα πρέπει να δούμε το τελικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις οριστικές αποφάσεις». Ως προς την ψήφο των βουλευτών του κόμματος και με δεδομένο μάλιστα ότι περί τους 10 βουλευτές, κυρίως της επαρχίας, την αρνούνται εκ προοιμίου, η κατεύθυνση του κόμματος είναι η ψήφος κατά συνείδηση. Οι άγαρμπες ομοφοβικές δηλώσεις του βουλευτή Λέσβου Παναγιώτη Παρασκευαΐδη έδωσαν την αφορμή στον Άδωνι Γεωργιάδη να επιτεθεί στο ΠΑΣΟΚ, από την αίθουσα των φροντιστηρίων της Πειραιώς, καλώντας την ηγεσία του να τις καταδικάσει. Έστω και με μια μικρή καθυστέρηση αυτό συνέβη ενώ η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος θα συνεδριάσει στα μέσα της επόμενης εβδομάδας δια ζώσης προκειμένου να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή πολιτική συμφωνία στο θέμα των ομόφυλων ζευγαριών καθώς και η καλύτερη δημόσια εμφάνιση, παρά τις διαφορές που υπάρχουν.
Για μια θέση στις δημοσκοπήσεις
Όμως, το ΠΑΣΟΚ δέχτηκε δριμεία επίθεση και από τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο οποίος αποκάλεσε «πολιτικά εκβιαζόμενο» τον Νίκο Ανδρουλάκη, υπονοώντας ότι τον «κρατάει» ο Μητσοτάκης σε σχέση με το θέμα των υποκλοπών και, επιπλέον, τον κατηγόρησε για πολιτική εκμετάλλευση και ότι δεν μπορεί να επιβάλει κομματική πειθαρχία στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στο θέμα των ομόφυλων ζευγαριών, παρόλο που κάτι τέτοιο είναι θέμα αρχής για τη δημοκρατική παράταξη. Άμεση και δηκτική ήταν η απάντηση της Χαριλάου Τρικούπη: «ο ένθερμος οπαδός και παρ’ ολίγον υπουργός του Κυριάκου Μητσοτάκη, καλό θα ήταν να βουτάει τη γλώσσα του στο μυαλό, ώστε να μην θυμίζει τον ψηφιακό βούρκο της Νέας Δημοκρατίας. Οι δηλώσεις του αυτές είναι αποκαλυπτικές ότι πρόκειται για έναν “Πολάκη made in USA”». Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μάλιστα απέδωσε την επίθεση Κασσελάκη στη δημοσκοπική του απελπισία.
Είναι φανερό πάντως πως όλες οι πολιτικές αψιμαχίες και οι συγκρούσεις γίνονται με φόντο τις ευρωεκλογές. Η στρατηγική της αυτονομίας που απέφερε στο ΠΑΣΟΚ την αύξηση κατά περίπου 50% της δύναμής του στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές φαίνεται πως τροποποιείται ελαφρά μετά τη «δημοσκοπική κατοχύρωση» της δεύτερης θέσης. Μοναδικός στόχος πλέον στόχος για τον Νίκο Ανδρουλάκη και το ΠΑΣΟΚ είναι η κατάληψη της δεύτερης θέσης, με ευκρινή διαφορά πάνω από 5% από τον ΣΥΡΙΖΑ, στις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Στην επόμενη φάση θα ακολουθήσει δημοκρατικό προσκλητήριο προκειμένου να ηττηθεί η ΝΔ. «Είναι μονόδρομος για να έχει αντίπαλο η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ να είναι αξιωματική αντιπολίτευση στις ευρωεκλογές και να έχω τη δυνατότητα προσωπικά να πάρω όλες τις πρωτοβουλίες για να ενωθούν οι προοδευτικές δυνάμεις της κοινωνίας, να υπάρξει η αναγέννηση της παράταξης που θα είναι ο πραγματικός αντίπαλος της Νέας Δημοκρατίας με νικηφόρους όρους», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε συνέντευξή του, διευκρινίζοντας ότι «διαφωνώ απόλυτα με τη συγκόλληση κομμάτων. Δεν πρόκειται το ΠΑΣΟΚ να γίνει μέρος του προβλήματος που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ».
Η σύγκρουση για τη ηγεμονία στην κεντροαριστερά μαίνεται και είναι σκληρή. Το μεν ΠΑΣΟΚ, κάνοντας χαμηλή πτήση, εμφανίζεται ψύχραιμο επίμονο στις επιδιώξεις του αλλά ακούγεται προβληματική η διακήρυξη για ενιαία κεντροαριστερά μόνο στην περίπτωση που το ίδιο θα είναι δεύτερο κόμμα. Πάντως, έγκυροι αναλυτές αποδίδουν στον Μητσοτάκη την πρόθεση να επαναβεβαιώσει την απόλυτη κυριαρχία του στις ευρωεκλογές, θεμιτή ασφαλώς. Θεωρούν όμως ριψοκίνδυνη την επιδίωξή του να επιλέξει αντίπαλο, εύκολο προφανώς, για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, χρησιμοποιώντας μάλιστα το ζήτημα των ομόφυλων ζευγαριών. «Ένα στραβοπάτημα θα μπορούσε να μετατρέψει τις ευρωεκλογές στην αρχή του τέλους της ηγεμονίας του και να του ψαλιδίσει τις ευρωπαϊκές και διεθνείς φιλοδοξίες του», λένε χαρακτηριστικά.