Το τριήμερο στις Σπέτσες θα επιδιωχθεί εικόνα σύμπνοιας, αν και δεν είμαστε σίγουροι ότι ο στόχος θα επιτευχθεί. Άλλωστε, αυτό μετράει ως φαίνεται στον σχεδιασμό του Στέφανου Κασσελάκη: η εικόνα και η συζήτηση γύρω από αυτήν. Ήδη, και πριν καταφθάσουν οι βουλευτές του κόμματος, η εικόνα έχει πάρει μορφή. Τα δωμάτια έχουν κλειστεί, οι ταβέρνες έχουν βάλει τα κάρβουνα στην ψησταριά, το «σπίτι» του προέδρου είναι έτοιμο για να φιλοξενήσει όσους τελικά πάνε στο νησί. Γιατί κάποιοι δεν θα πάνε. Δεν θα πάει ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά ούτε και η Όλγα Γεροβασίλη λόγω… άλλων υποχρεώσεων. Θα εμείνει ως φαίνεται στην άρνησή της η Έλενα Ακρίτα, ενώ έκανε πίσω η Κυριακή Μάλαμα και θα μπει στο πλοίο τελικά.
Είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι, το τριήμερο που διανύουμε, οι Σπέτσες θα «παίξουν» σε επίπεδο είδησης, κυρίως εικόνας και θα μπουν στην άκρη, προσωρινά έστω, οι υπαρκτές διαφωνίες και οι συγκρούσεις στο εσωτερικό του κόμματος. Και αυτές ούτε λίγες είναι ούτε πολιτικά αδιάφορες. Το αντίθετο… Μπορεί από την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να προέκυψε σχεδόν ομόφωνη απόφαση, τα κρίσιμα όμως ζητήματα μάλλον μπήκαν κάτω από το χαλί ενόψει συνεδρίου. Η πρόταση των «τριών» για προσχώρηση στην ευρωομάδα των σοσιαλιστών παραπέμφθηκε στο συνέδριο. Οι διαφορές όμως δεν μπορούν να κρυφτούν, τουλάχιστον όχι όλες.
Η εξέγερση των «πιστών»
Το παράδοξο είναι ότι σε ένα κόμμα που ηγείται ένας γκέι άντρας και μάλιστα πρόσφατα παντρεμένος, οι «πιστοί» του, οι λεγόμενοι «νεοπροεδρικοί» και κυρίως αυτοί που έκαναν τα πάντα να κερδίσει την προεδρική εκλογή, έρχονται σήμερα να επιβεβαιώσουν κάτι που όσοι είχαν σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν από πρώτο χέρι. «Πιστοί» μεν, αλλά ήταν αυτοί (όχι όλοι), που ένιωθαν άβολα στη ψήφιση του συμφώνου συμβίωσης ή έλεγαν ότι δεν είναι η ώρα για αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.
Πρώτος και καλύτερος ο Παύλος Πολάκης, που φρόντισε να γνωστοποιήσει τη διαφωνία του, με τα βουνά και τα χωριά, που… δεν θα μπορεί να πάει. Σίγησε βέβαια στη συνέχεια, ιδιαίτερα όταν ο Στ. Κασσελάκης έθεσε ζήτημα κομματικής πειθαρχίας και σημείωσε από το βήμα της ΚΕ ότι «η αριστερά στα βουνά ξέρει να αγωνίζεται, όχι να κρύβεται». Δεν ήταν όμως μόνο ο Πολάκης, που αισθάνθηκε άβολα. Αρκετοί ήταν αυτοί που διαφοροποιήθηκαν, τουλάχιστον όσον αφορά την «κομματική πειθαρχία», για ένα σχέδιο νόμου, που δεν είναι δικό τους και δεν το έχουν καν δει. Ωστόσο, πίσω από τη διαφωνία ως προς την κομματική πειθαρχία, υπάρχει και διαφωνία επί της ουσίας. Αν αυτή θα καταγραφεί με αρνητική ψήφο εντός Βουλής ή με αποχή θα φανεί τις επόμενες ημέρες, καθώς θα κληθούν τα συγκεκριμένα στελέχη να απαντήσουν σε επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων.
Μια υπογραφή ή μια ακόμα διαφωνία;
Και εκεί, που το ζήτημα για τον γάμο για όλα τα άτομα, πήγε να μαζευτεί με εκατέρωθεν διευκρινίσεις, ήρθε η αντίδραση της Νίνας Κασιμάτη για μια υπογραφή, που η ίδια δεν είχε δώσει. Αφορούσε ένα ακόμα ακανθώδες ζήτημα αυτό του διαχωρισμού κράτους - εκκλησίας, με την κ. Κασιμάτη να αντιδρά και να θέτει ζήτημα λειτουργίας της ΚΟ. Ικανή αφορμή για τον γνωστό, πλέον, σε όλους μας Νίκο Μωραΐτη, φανατικό υποστηριχτή του Στ. Κασσελάκη, ο οποίος σε ανάρτησή του την χαρακτήρισε «κλόουν της εγωπάθειας στο τσίρκο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ». Άμεση ήταν η αντίδραση της βουλεύτριας Β’ Πειραιά: «Δηλαδή την επόμενη φορά που θα μιλήσω στο όργανο όπου μετέχω με την εντολή του ελληνικού λαού επί πέντε συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις θα πρέπει να σκεφτώ μήπως δεν εγκρίνει ο δυστυχισμένος που όταν μεγαλώσει θέλει να γίνει παρασιτοκτόνος. Ψώνια της παραπολιτικής».
Αποχωρήσεις
Στο μεταξύ 25 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ από την οργάνωση εκπαιδευτικών Ν. Αθήνας με κείμενό τους δηλώνουν ότι αποχωρούν από το κόμμα. Το κείμενο υπογράφουν οι: Δ. Αβραμοπούλου, Β. Αναγνώστη, Θ. Αναστασίου, Δ. Αρβανιτίδης, Στ. Ελευθερίου, Β. Ιωακειμίδης, Κ. Καλαφάτης, Π. Καλογεράκος, Σπ. Καλούδης, Μ. Καπράλου, Κ. Κατσιανάς, Γ. Κονίδας, Ντ. Κουλουμβάρδου, Α. Λέλλου, Κ. Μάγειρα, Κ. Μουζάκη, Μ. Μπασιούκας, Ι. Μπίθα, Κ. Νικολόπουλος, Στ. Παπαγεωργίου, Κ. Παπανδρέου, Β. Ραφτόπουλος, Γ. Τεμπέλη, Α. Τσάτση, Π. Φιρτινίδου