Επιταχύνεται η δραστηριότητα της Νέας Αριστεράς (ΝΑ), τόσο στο οργανωτικό όσο και στο πολιτικό επίπεδο. Μετά την πανελλαδική σύσκεψη στο Σεράφειο, απαραίτητη διαδικασία για να εκτιμηθεί, έμπρακτα, η δυναμική του εγχειρήματος, ο επόμενος και πιο απαιτητικός σταθμός είναι η πανελλαδική συνδιάσκεψη που προγραμματίζεται να γίνει στο τέλος Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου και θα έχει δύσκολη ημερήσια διάταξη: διακήρυξη, ουσιαστικά ιδρυτική, εκλογή ηγεσίας, τακτική και πρόγραμμα για τις ευρωεκλογές. Θα έχει ασφαλώς και εκτίμηση της έως τότε πορείας.

Η εβδομάδα που πέρασε περιλαμβάνει πλήθος παρεμβάσεων. Καταρχάς ορίστηκε εκπρόσωπος ο Κωστής Καρπόζηλος, ιστορικός και πρώην διευθυντής των ΑΣΚΙ. Κενό που έως τώρα δυσκόλευε την καθημερινή επικοινωνία με τον Τύπο. Παράλληλα, πύκνωσαν οι παρεμβάσεις στελεχών στα μέσα ενημέρωσης, ενώ άμεση ήταν και η παρέμβαση της ΝΑ για την εισβολή των ΜΑΤ στο Πολυτεχνείο, όπου μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της, σημείωνε ότι «η Νέα Αριστερά καλεί σε μέτωπο ανυπακοής στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων».

Σημαντικό, όμως, είναι και το πρόγραμμα ανοικτών συνελεύσεων τόσο στην Αττική, όσο και στην περιφέρεια που σχεδιάζεται έως τη Συνδιάσκεψη, με 80 περίπου διαδικασίες, να έχουν καλύψει όλη τη χώρα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των οργανωτών, οι συνελεύσεις είναι επιτυχείς, πέραν της οργανωτικής μορφοποίησης καθώς ορίζονται και συντονιστικές επιτροπές, και ως προς τη συμμετοχή και ως προς τη σύνθεση. Στην Καλαμάτα με ομιλητές τους Α. Χαρίτση και Δ. Χριστόπουλο (ουσιαστικά ήταν εκδήλωση), όπως και στη Νέα Ιωνία με τον Ε. Τσακαλώτο με αναφορά στον Βόρειο Τομέα. Ανοικτές συνελεύσεις έγιναν σε Ρέθυμνο με Ν. Ηλιόπουλο, Γιάννενα που, όπως τόνιζαν οι οργανωτές, ήταν πολύ μαζική, με Α. Χαρίτση, Αμαλιάδα με Δ. Τζανακόπουλο, Ζάκυνθο με Ε. Τσακαλώτο χθες Παρασκευή.

 

Στην Πατησίων τα κεντρικά γραφεία

 

Οι ανοικτές συνελεύσεις θα συνεχιστούν ενώ σχεδιάζονται και πολιτικές εκδηλώσεις. Αναφέρουμε ενδεικτικά: αύριο Κυριακή σε Φλώρινα με Π. Πέρκα και τον γραμματέα της νεολαίας Κ. Βλαχάκη, Αριδαία με Έ. Αχτσιόγλου, Παιανία Σ. Αναγνωστοπούλου, πλατεία Βικτωρίας-Κυψέλη (Πολιτιστικός Χώρος ΟΤΕ, 11.00) με Δ. Τζανακόπουλο και Α. Μπαλτά, Κόρινθο με Ν. Ηλιόπουλο. Δευτέρα: Γιαννιτσά με Ε. Αχτσιόγλου, Χαϊδάρι με Ε. Τσακαλώτο (δημαρχείο, 19.00), Τρίτη: Έδεσσα με Ε. Αχτσιόγλου. Τετάρτη: Σέρρες με Ν. Μπίστη, Νέα Σμύρνη με Α. Ξανθό και Θ. Φωτίου (Γαλαξίας, 19.00), Καισαριανή με Π. Σκουρλέτη (δημαρχείο, 19.30), Αγιά Βαρβάρα με Δ. Τζανακόπουλο. Πέμπτη: Κατερίνη με Ν. Ηλιόπουλο. Παρασκευή: Άλιμο με Θ. Φωτίου, Πύργο με Ε. Τσακαλώτο, Κοζάνη με Ν. Βούτση.

Εν τω μεταξύ, νοικιάστηκαν κεντρικά γραφεία στην Αθήνα, Πατησίων 20-22 και είναι σχεδόν έτοιμοι και στη Θεσσαλονίκη. Γραφεία, επίσης, άνοιξαν σε Αγρίνιο, Αμαλιάδα, Γιάννενα, Πάτρα, Φλώρινα, ενώ στους Αμπελόκηπους κρατήθηκαν τα παλιά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ. Πηγές δε της ΝΑ ενημερώνουν ότι γραφεία, το επόμενο διάστημα, θα ανοίξουν σε όλες τις μεγάλες πόλεις και συνοικίες. Ο σχεδιασμός αυτός δεν απαντά μόνο στις λειτουργικές ανάγκες μια πολιτικής οντότητας, αλλά θέλει να τονίσει και την πολιτική του ορατότητα, να είναι έμπρακτα μια πολιτική δύναμη που παρεμβαίνει όχι μόνο μέσω Δελτίων Τύπου, αλλά όπου οι πολίτες μπορεί να αντιμετωπίζουν αρνητικές ή θετικές προκλήσεις.

 

Το ιδεολογικό – πολιτικό προφίλ

 

Με τις καθημερινές, πλέον, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις για τα ζητήματα της επικαιρότητας ή με πρωτοβουλίες που παίρνονται –όπως αυτή για την πρόσκληση από τη Βουλή να δώσει σήμα αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό η Ελλάδα, να έλθει και να μιλήσει ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς– επιδιώκεται, πέρα από τον οργανωτικό σκελετό, να συγκροτηθεί ένα ιδεολογικό-πολιτικό προφίλ. Οι κάπως πιο ενθαρρυντικές δημοσκοπήσεις το τελευταίο διάστημα, ως αποτέλεσμα και της αυξημένης δραστηριοποίησης, όπου προσεγγίζεται ή και ξεπερνιέται το 3%, είναι ταυτόχρονα και μία επιβεβαίωση ότι χάθηκε κρίσιμος χρόνος. Αυτό υπήρξε και ως κριτική από πολλούς ομιλητές στην πανελλαδική σύσκεψη, καθώς δεν φαίνεται να έπειθε η δικαιολογία κεντρικών στελεχών ότι οφειλόταν στον κοινοβουλευτικό φόρτο και τις γιορτές.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Κωστής Καρπόζηλος προσδιόρισε τον χαρακτήρα της Συνδιάσκεψης «που θα επισφραγίσει», όπως είπε, «τις διαδικασίες και τις ζυμώσεις που θα καταλήξουν σε κάποιο ιδρυτικό κείμενο». Αναφέρθηκε επίσης στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και όπως είπε «διαπερνά οριζόντια τα πολιτικά κόμματα και αποτυπώνει αντίρροπες δυνάμεις στη ΝΔ, αλλά και στον προοδευτικό χώρο που έχει τις αντιφάσεις του». Και ξεκαθάρισε τη στάση της ΝΑ στο θέμα αυτό: «Εμείς πιστεύουμε στον γάμο των ομοφύλων. Τα δικαιώματα είναι καθολικά. Εξυπηρετεί την ελληνική κοινωνία. Τα ομόφυλα ζευγάρια βιώνουν ένα καθεστώς ανισοτήτων, αλλά τα δικαιώματα είναι για όλα, για όλες και για όλους». Καθαρή θέση για συμμετοχή στην ευρωομάδα της Αριστεράς έλαβε επίσης σε άρθρο του ο Α. Χαρίτσης, καθώς όπως σημείωσε: «η ΝΑ είναι γέννημα θρέμμα των ετερογενών ιστορικών ρευμάτων της ελληνικής και διεθνούς Αριστεράς».

Οι παρεμβάσεις στη Βουλή, εκτός από την καθημερινότητά της με τοποθετήσεις για τρέχοντα νομοσχέδια, περιλάμβαναν και επίκαιρη ερώτηση του Α. Χαρίτση που όμως ανέβαλε ο κ. Βορίδης που θα την απαντούσε. Ως προς το μέγα πρόβλημα της ακρίβειας, ο Κ. Καρπόζηλος στον Real.Fm τόνισε ότι «το επόμενο διάστημα θα φέρουμε στη Βουλή και νομοθετικές πρωτοβουλίες, γιατί η ουσία της πολιτικής είναι η σύγκρουση».

Εν τω μεταξύ ο διάλογος στη ΝΑ είναι πάντοτε παρών. Η παρένθετη κύηση, για παράδειγμα, συζητιέται και διατυπώνονται οι διαφορετικές απόψεις. Από την πλευρά των στελεχών της Φεμινιστικής Πολιτικής, εξάλλου, –και όχι μόνο– εκφράστηκε κριτική για την αποκαρδιωτική σύνθεση του μεταβατικού 27μελούς συντονιστικού της ΝΑ, όπου οι γυναίκες είναι πολύ λίγες. Κάτι που προσδοκούν να διορθωθεί στη συνδιάσκεψη.

 

Άρης Καραντινός Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet