Νίκος Βεργέτης «Τετάρτη, μετά το Φρουμέλ», εκδόσεις Κυψέλη, 2023

 

Ο λόγος για τον συγγραφέα Νίκο Βεργέτη και το τέταρτο κατά σειρά βιβλίο του που τριγυρίζει ξανά στον αστικό λαβύρινθο της Αθήνας, ενώ και αρκετές ξένες πόλεις της Λατινικής Αμερικής έχουν την τιμητική τους. Ένα απολαυστικό λεκτικό road movie σε αναζήτηση κάποιας Ιφιγένειας που πάντοτε βρίσκεται ένα βήμα μπροστά. Είναι, αλήθεια, δύσκολο να παρουσιάσεις αφηγήσεις σαν και αυτές καθώς ο Βεργέτης επιδιώκει περισσότερο να στήσει μιαν ατμόσφαιρα, έναν ρυθμό χωρίς να προβάλει αναγκαστικά την όποια πλοκή. Όπως λέει, «καλύτερα ν’ αφήσεις τις ιστορίες να σε πάνε» και, καθώς οι λατινοαμερικανοί συγγραφείς το κάνουν πολύ καλά, τους ακολουθεί από μακριά. Είναι, βέβαια, ο Ρομπέρτο Μπολάνιο που αναδύεται πάνω από όλους, με τον εκλεκτικό ρομαντισμό και την άνεση του να ανοίγει τεράστιες, ενίοτε, παρενθέσεις καταστάσεων στην κεντρική ροή, τις οποίες αργότερα τις μαζεύει για να συνεχίσει παρακάτω.

Ούτως και ο ήρωάς του ψάχνει την Ιφιγένεια Μανιτάκη-Ντάνκαν χωρίς κανένα λόγο, για την τρέλα της περιπλάνησης: «Και αυτό που νιώθω είναι ότι οφείλω να συνεχίσω να ψάχνω κάτι το οποίο βαθιά μέσα μου εύχομαι να μη βρω ποτέ, γιατί, αν το βρω, δεν θα ξέρω τι διάολο να το κάνω».

In the wee wee hours (Chuck Berry), νύχτα προχωρημένη, ύστερα από δώδεκα ώρες πιόματος κάποιος επιστρέφει σπίτι με τα πόδια. Ενώ τον απασχολούν τα υπαρξιακά του και το μεγαλειώδες μυθιστόρημα που θα γράψει, κάποιος τύπος του χαρίζει ένα πάκο τσαλακωμένα χαρτιά που τον οδηγούν σε ταξίδι για άλλες, μακρινές, πολιτείες. Από την Αθήνα στην Θεσσαλονίκη και από εκεί βαθιά στον Νότο της Λατινικής Αμερικής συναντάει ανθρώπους στις πόλεις που έχουν έρθει σε επαφή, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, με την Ιφιγένεια. Ούτως ο φίλος μας μιλάει με διαφόρους τύπους των οποίων τα ονοματεπώνυμα παραπέμπουν σε εμβληματικούς ποιητές, συγγραφείς, ριζοσπάστες πολιτικούς αλλά και θρυλικούς ποδοσφαιριστές, ενώ ο Βεργέτης αναζητά τους μεγάλους παραμυθάδες της Λατινικής Ηπείρου αποτίοντας φόρο τιμής στις γραφές και στους τόπους που τους ανέδειξαν καθώς όλοι συνδέονται «με έναν μυστήριο ηθικό κώδικα που δεν θα προδώσουν ποτέ… καθώς κυνηγούνε το Τίποτα».

 

Αντώνης Ν. Φράγκος Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet