Η ακροτελεύτια φράση αναζητεί το νόημα της στο κοινό. Σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις η κυβέρνηση παραβίασε ωμά το Σύνταγμα. Στην υπόθεση των υποκλοπών και στα ιδιωτικά ΑΕΙ. Σε μια κανονική, ας πούμε, χώρα η κυβέρνηση θα είχε παραιτηθεί και οι πολίτες θα αξίωναν τον ποινικό ίσως κολασμό. Στη χώρα μας όμως, οι πολίτες επιβραβεύουν την ένοχη κυβέρνηση και ανέχονται την παραβίαση του καταστατικού χάρτη της χώρας. Ένας διάχυτος κυνισμός διατρέχει οριζόντια τα κοινωνικά στρώματα. Και η υπεράσπιση θεμελιωδών δικαιωμάτων αντιμετωπίζεται ως μια αγγαρεία που δεν αφορά το πλήθος των ανθρώπων.

 

Φταίει άραγε το κουρασμένο ηθικό, η παραίτηση από τα κοινά πράγματα, ο ιδιότυπος αναχωρητισμός που συνδυάζεται με τη μικρή εικόνα του εγώ; Φταίει η αδυναμία της αντιπολίτευσης να αρθρώσει έναν συγκροτημένο πολιτικό εναλλακτικό λόγο; Όλα αυτά μαζί. Δικαίως η Νέα Αριστερά προκρίνει στα μείζονα το κράτος δικαίου και την ποιότητα της Δημοκρατίας. Το ερώτημα είναι διπλό. Πώς θα συνδέσει την έννοια της δημοκρατίας με την οικονομία, άρα τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων και πώς θα επικοινωνήσει αυτά τα ζητήματα στους πολίτες; Είναι σημαντικό το καθήκον αυτό που έχουμε. Και από το πόσο θα μπορέσουμε να το φέρουμε σε πέρας θα κριθεί και η επιτυχία του εγχειρήματος. Πρέπει να συζητήσουμε με τους πολίτες την έννοια των δικαιωμάτων. Ότι τα δικαιώματα δεν είναι μια συζήτηση πολυτελείας. Είναι η συζήτηση που πρέπει να γίνει. Αυτή η συζήτηση που μπήκε σε μεγάλο βαθμό στο περιθώριο όλα τα προηγούμενα χρόνια. Πρέπει λοιπόν να συγκινήσουμε τους ανθρώπους. Να εξηγήσουμε πως η φτώχεια οι πλειστηριασμοί, η κατάρρευση του ΕΣΥ, η διαφθορά, δεν είναι φυσικά φαινόμενα. Είναι επιλογές. Στις εκλογές τις διπλές του καλοκαιριού πολλοί άνθρωποι έλεγαν πως έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα στον κλέφτη και στον ψεύτη. Διαλέγουμε τον κλέφτη. Πώς λοιπόν θα ακυρώσουμε την όλο και μεγαλύτερη απογοήτευση; Πώς θα φράξουμε τον δρόμο προς την επελαύνουσα ακροδεξιά; Αυτά είναι τα μείζονα.

Άρα λοιπόν πρέπει να πείσουμε τους πολίτες πως η υπεράσπιση του Συντάγματος είναι δική τους υπόθεση. Πως η χώρα, η κοινωνία δεν υπονομεύεται από κάποιον εξωτερικό εχθρό, αλλά από το εσωτερικό της, από ένα συγκροτημένο σύστημα εξουσίας που έχει πια χαρακτηριστικά καθεστώτος. Να πούμε πως το να παθαίνει αναισθησιολόγος εγκεφαλικό την ώρα της εφημερίας του στο ΕΣΥ εξαιτίας της υπερεργασίας δεν είναι μια άτυχη στιγμή αλλά είναι συνέπεια της διάλυσης του ΕΣΥ που πλήττει τη δημοκρατία, γιατί δημοκρατία σημαίνει πως το πλήθος των ανθρώπων πρέπει να απολαμβάνει τις υπηρεσίες ενός ισχυρού δημόσιου ΕΣΥ. Το να χάνει κάποιος την πρώτη του κατοικία σε πλειστηριασμό, δεν είναι η κακιά στιγμή αλλά υπόθεση δημοκρατίας, όπως υπόθεση δημοκρατίας είναι να μην εξοντώνεται κάποιος στη δουλειά για να πληρώσει το ενοίκιο, το ρεύμα και τη βενζίνη ή και το μάρκετ.

Άρα λοιπόν πέρα από τις τεχνικές εξειδίκευσης των προτάσεων είναι σημαντικό να φανεί η μεγάλη εικόνα. Για να ανατραπεί η «κανονικότητα των χαμηλών προσδοκιών». Άρα καθήκον μας είναι να δείξουμε πώς εμείς βλέπουμε τη μεγάλη εικόνα της κοινωνίας στο άμεσο μέλλον. Η Θεσσαλία είναι το υπόδειγμα. Μια περιοχή που καταστράφηκε και πώς πρέπει να ανασυσταθεί. Γιατί αύριο μπορεί να είναι η Θράκη ή η Πελοπόννησος. Και αυτό είναι ζήτημα δημοκρατίας. Να εξηγήσουμε ότι οι υψηλοί έμμεσοι φόροι δεν είναι μόνο ένα στενά οικονομικό ζήτημα αλλά ζήτημα δημοκρατίας. Κάπως έτσι χτίζεις την ιδεολογική ηγεμονία. Απέναντι στο τρίπτυχο «εξωτερική απειλή, θρησκεία, ταυτότητα», που έχει εισάγει η Δεξιά εδώ και χρόνια, ας φτιάξουμε το δικό μας τρίπτυχο. Να εξηγήσουμε πως δεν υπάρχει δημοκρατία σε οικονομική ασφυξία των πολλών. Δεν είναι απειλή ο μετανάστης ή ο πρόσφυγας, τουναντίον μπορεί και πρέπει να είναι μέρος της λύσης. Η βία των δρόμων δεν ήρθε σαν βροχή, αλλά η ασφάλεια είναι ζήτημα της δημοκρατίας που αντιλαμβάνεται την οικονομία όχι σαν ένα ανεξάρτητο μέγεθος χωρίς κανόνες, αλλά οργανικό κομμάτι της διεύρυνσης της.

Γιατί στο τέλος της μέρας πρέπει να σταθούμε στο ζήτημα της φράσης του τίτλου. Ποιος πατριωτισμός και για ποιους; Ποια είναι η κοινωνία των πολλών που θα υπερασπισθεί το Σύνταγμα από την επίθεση των λίγων; Να ένα καθήκον στα αλήθεια σοβαρό.

 

Σταμάτης Σακελλίων Περισσότερα Άρθρα
Πρόσφατα άρθρα ( Κοινωνία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet