Δεν είχε καλά-καλά ολοκληρωθεί, τον περασμένο μήνα η COP28 στο Dubai, οπου για πρώτη φορά κατέληξε σε μια δειλή και ασαφή απόφαση περί περιορισμού της χρήσης των ορυκτών καυσίμων. Λίγες ημέρες αργότερα κατέφθασαν στην Αθήνα στελέχη της αμερικάνικης πετρελαϊκής CHEVRON (δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός φυσικού αεριού στον κόσμο).

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές η κύρια αποστολή τους ήταν οι επαφές με την κρατική ΕΔΕΥΕΠ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων) και την HELLENiQ ENERGY (πρώην ΕΛΠΕ) για τη διερεύνηση των δυνατοτήτων εξαγοράς μεριδίων στην σύμβαση παραχώρησης ερευνών υδρογονανθράκων στα οικόπεδα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, βορειοδυτικά της Κέρκυρας και στον Κυπαρισιακό κόλπο.

 

Η αναζωπύρωση του εξορυκτικού ενδιαφέροντος

 

Η διαδικασία προγράμματος εξορύξεων ξεκίνησε το 2012 με την επικύρωση της πρώτης φάσης παραχωρήσεων για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων με την οποία η Repsol (στη πορεία αποχώρησε), η Energean και η HELLENiQ Energy (ΕΛΠΕ) απέκτησαν πάνω από 7.500 τετραγωνικά χλμ. στην ορεινή Ήπειρο, στον Πατραϊκό κόλπο και στην περιοχή του Κατάκολου. Μετά την απεμπλοκή των αδειών, οι παραχωρήσεις συνεχίστηκαν στην Πελοπόννησο και το Ιόνιο ενώ σήμερα καταγράφουν νέα ώθηση με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ.

Η αναζωπύρωση του εξορυκτικού ενδιαφέροντος, πέρα από τον ανταγωνισμό των μεγάλων δεινοσαύρων oil & gas και την ενίσχυση των εταιρικών περιουσιακών τους στοιχείων με έρεισμα τα ορυκτά καύσιμα, εξαιτίας της δομικής και οργανικής αδυναμίας να διαχειριστούν τον ενεργειακο πόρο με όρους περιβαλλοντικούς, προσδιορίζει τον επιχειρησιακό σχεδιασμό τους σε μια πορεία απόκλισης όχι μόνο από τους κλιματικούς στόχους αλλα και της οικονομικής βιωσιμότητας, μια και ο χρόνος απόσβεσης αυτών των επενδύσεων ξεπερνά τα δέκα έτη, δηλαδή στα χρονικά όρια της δέσμευσης της απανθρακοποίησης (2050).

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) αναφέρει ότι η ζήτηση για πετρέλαιο, άνθρακα και φυσικό αέριο αναμένεται να κορυφωθεί μέχρι το 2030, ενώ προειδοποίει ότι η ζήτηση για ορυκτά καύσιμα θα συνεχίσει να είναι υπερβολικά υψηλή για να διατηρηθεί εντός του στόχου της συμφωνίας του Παρισιού ο περιορισμός της αύξησης της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 1,5 °C.

Την περίοδο 2020-2023 οι επενδύσεις σε φυσικό αέριο, παγκοσμίως, αυξήθηκαν κατά 27% ενώ για το τρέχον έτος προβλέπεται περαιτέρω αύξηση κατά 4% (Statista).

Μετά τη μείωση των εκπομπών CO2 το 2020, συνεπεία των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19, επανήλθε η ανοδική πορεία των παγκόσμιων εκπομπών. Το 2022, έφτασαν τα 36,8 Gt CO2, το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ. Σε σύγκριση με τις εκπομπές του 2019, οι εκπομπές του 2022 ήταν +0,6 Gt υψηλότερες και οι εκτιμήσεις για το έτος 2023 είναι +0,4 Gt υψηλότερες από τα επίπεδα του 2022.

Η HELLENiQ ENERGY, μοναδική παραχωρησιούχος στα οικόπεδα του Ιονίου και του Κυπαρισιακού αναζητά, από καιρό, συνεργάτη για την έναρξη ερευνητικών γεωτρήσεων, καθώς δηλώνει ότι δεν διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία και τα επενδυτικά κεφάλαια, ενώ η ΕΔΕΥΕΠ αναζητά λιμάνια για την φιλοξενία σκαφών και εξοπλισμού (Ηράκλειο, Πάτρα κλπ.).

 

 

Στο Ζαγόρι

 

Το Ζαγόρι ετοιμάζεται να «φιλοξενήσει» τα πρώτα εξορυκτικά μηχανήματα και υποδομές, μετα την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων της σχετικής μελέτης για την ερευνητική γεώτρηση. Η περιφερειακή παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών», χαρακτηρίζει αυτή την εξέλιξη εξαιρετικά αρνητική και ενάντια στις θέσεις και τους αγώνες όλων των οικολογικών οργανώσεων, εκτιμώντας ότι η απόφαση θα οδηγήσει σε υποβάθμιση την περιοχή: «Υποβαθμίζουν και καταστρέφουν την μοναδική περιουσία μας και ό,τι μας χαρακτηρίζει: το ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον, τα πολλά επιφανειακά νερά (8 ποτάμια και άλλες τόσες λίμνες), οι πηγές μας, ο Αμβρακικός και η παράκτια θαλάσσια ζώνη του Ιονίου. Η παραχωρησιούχος εταιρία Energean κάνει τη δουλειά της, το θέμα είναι εμείς τί θέλουμε για τον τόπο μας, πως το διεκδικούμε και πως εναντιωνόμαστε στα σχέδια τους. Η ερευνητική γεώτρηση στα Κούρεντα της Ζίτσας είναι το πρώτο βήμα για την «αξιοποίηση» του οικοπέδου Ιωαννίνων. Θα ακολουθήσει το οικόπεδο του Ιονίου και να ξεχάσουμε την Ήπειρο όπως την ζήσαμε! Θα ανατραπεί η όποια παραγωγική και μεταποιητική δραστηριότητα αναπτύχθηκε μεταπολιτευτικά. Θα ακολουθήσει η υποβάθμιση του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος και όλα αυτά σε μια εποχή που η προστασία του περιβαλλοντικού πόρου και της βιοποικιλότητας βρίσκονται στην κορυφή της ευρωπαϊκής ατζέντας. Να ξεχάσουμε τον οίκο-τουρισμό και την βιολογική παραγωγή γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων προστιθέμενης αξίας στα οποία έχουν γίνει επενδύσεις εκατομμυρίων».

Η Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων της ίδιας της εταιρείας εκτιμά αστήρικτα και αντιεπιστημονικά ότι οι επιπτώσεις είναι «από μικρές έως αμελητέες για το φυσικό περιβάλλον, τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες καθώς και το ατμοσφαιρικό και ακουστικό περιβάλλον». Η διατύπωση αυτή είναι η συνήθης «επιστημονική» πρακτική των εταιρειών που θέλουν να ρίξουν στάχτη στα μάτια των τοπικών κοινωνιών, να περάσουν τα σχέδια τους, να κάμψουν αντιδράσεις και κινηματικές αντιστάσεις.

 

Στην Κρήτη

 

Στην περιοχή νότια της Κρήτης έχουν παραχωρηθεί οι μεγαλύτερες εκτάσεις για έρευνα και εκμετάλλευση. Η WWF εκτιμά ότι η παραχωρηθείσα έκταση αντιστοιχεί στο 30% της ηπειρωτικής Ελλάδας και περιλαμβάνει την ζώνη της Ελληνικής Τάφρου, μία από τις πιο ευαίσθητες περιβαλλοντικές περιοχές της Μεσογείου.

Μεταξύ των εταιριών που «ακονίζουν» τα γεωτρύπανα ξαναβρίσκουμε την Energean, εισηγμένη στα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ η οποία, σύμφωνα με έρευνα του Corporate Watch, έχει αναπτυχθεί ραγδαία χάρη στις ενέσεις ρευστότητας από ισχυρούς επενδυτές όπως το Third Point, ένα αμερικανικό «ταμείο γύπα», που επωφελήθηκε από τον τζόγο στα ελληνικά ομόλογα κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους και από αρκετές ισραηλινές τράπεζες που χρηματοδοτούν παράνομους εποικισμούς στα παλαιστινιακά εδάφη.

Το πρόγραμμα εξορύξεων κινείται στην αντίθεση κατεύθυνση ενός ενεργειακού σχεδιασμού που προτάσσει την βιώσιμη οικολογική και κοινωνικά δίκαιη μετάβαση, ενώ βάζει αρνητικές υποθήκες για την επίτευξη των κλιματικών στοχων της χώρας.

 

Ιωσήφ Σινιγάλιας Ο Ιωσήφ Σινιγάλιας είναι μηχανολόγος μηχανικός. Περισσότερα Άρθρα
Πρόσφατα άρθρα ( Περιβάλλον )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet