Προσπάθεια -τουλάχιστον με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, καθώς όλα δείχνουν ότι η Αθήνα έχει να αντιμετωπίσει πολλά περισσότερα θέματα- να ανακόψει το ποτάμι των παραιτήσεων στο Πολεμικό Ναυτικό κατέβαλε η κυβέρνηση, με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια να ανακοινώνει από την φρεγάτα «Ύδρα» αλλαγές στο επίδομα Στόλου. Πρόκειται για τη μία από τις δύο φρεγάτες (η άλλη είναι η φρεγάτα «Ψαρά») που είναι υποψήφιες για να λάβουν μέρος στην αμερικανική επιχείρηση  Prosperity Guardian κατά των ανταρτών Χούθι της Υεμένης. 

Μπορεί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας να ανακοίνωσε λίγο πριν τα Χριστούγεννα την ελληνική συμμετοχή στην αμερικανική επιχείρηση, ωστόσο αυτή η απόφαση δεν έχει ληφθεί από κάποιο συλλογικό όργανο όπως το ΚΥΣΕΑ, ούτε έχει πάρει την έγκριση της Βουλής. Το πιο ανησυχητικό όμως είναι ότι δεν υπάρχει απόφαση διεθνούς οργανισμού όπως ο ΟΗΕ για τη συγκρότηση μιας τέτοιας στρατιωτικής δύναμης. Συνεπώς προκύπτουν ερωτήματα για τον σκοπό που εξυπηρετεί, αλλά και για τους κανόνες εμπλοκής που θα ακολουθηθούν.

Τα πολεμικά πλοία που συμμετέχουν σε διεθνείς επιχειρήσεις. ακολουθούν συγκεκριμένους κανόνες εμπλοκής, οι οποίοι εκχωρούνται από τον διεθνή οργανισμό που συγκροτεί την ναυτική δύναμη και είναι συναφείς με τον αντικειμενικό σκοπό της επιχείρησης. Συνήθως αποφασίζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να δώσει εξουσιοδότηση και οι κανόνες εμπλοκής βρίσκονται στη δικαιοδοσία του επιχειρησιακού διοικητή της ναυτικής δύναμης. 

 

Με στόχο την αμερικανική στρατηγική υπεροχή

 

Με τα έως τώρα στοιχεία, η επιχείρηση Prosperity Guardian είναι μια αμερικανική επιχείρηση, που δεν συγκροτήθηκε μετά από απόφαση διεθνούς οργανισμού και δεν δεσμεύεται από συγκεκριμένους κανόνες εμπλοκή και συνεπώς η συγκρότησή της έγινε πάνω σε μια ασαφή νομική βάση.  Ο επιχειρησιακός διοικητής είναι Αμερικανός και είναι αυτονόητο ότι θα προστατεύσει τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή.

Επιβεβαιώνονται έτσι οι προβλέψεις του χάρτη που δημοσίευσε το Μεσογειακό Κέντρο Στρατηγικών Σπουδών της Γαλλίας (FMES) το 2022 και περιγράφει τη νέα παγκόσμια Υψηλή Στρατηγική των ΗΠΑ.

Στον χάρτη αυτό ένα κυρίαρχο στοιχείο είναι η γραμμή υπεράσπισης των κρίσιμων αμερικανικών συμφερόντων (η χοντρή γραμμή που περιβάλλει Ρωσία και Κίνα) που επαναχαράσσεται  με βάση τους συμμάχους των ΗΠΑ σε Ευρώπη, Ιαπωνία, Ινδία, Αραβική Χερσόνησο, οι οποίοι εντοπίζονται στη Ζώνη Rimland (κίτρινο χρώμα - Ασία, Ευρώπη, Β. Αφρική). Σύμφωνα με τη θεωρία των Mackinder και Spykman όποιος εξουσιάζει την «παγκόσμια νήσο» Rimland κυβερνά τον κόσμο. Αυτή η «νέα γραμμή άμυνας», προστατεύει τις κύριες θαλάσσιες διαδρομές που εγγυώνται αμερικανική στρατηγική υπεροχή. 

 


Το ενδεχόμενο ευρωπαϊκής επιχείρησης  

 

Αυτό ίσως εξηγεί και το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές χώρες αρνήθηκαν στην πλειονότητά τους να λάβουν μέρος στην ευρωπαϊκή επιχείρηση και την περασμένη εβδομάδα, οι υπουργοί Εεξωτερικών της ΕΕ συζήτησαν τη συγκρότηση ευρωπαϊκής επιχείρησης. Κράτη-μέλη της ΕΕ, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και το Βέλγιο, έχουν ήδη εκδηλώσει την πρόθεσή τους να συμβάλουν στην αποστολή. Η τελική απόφαση για το σχέδιο αυτό αναμένεται να ληφθεί σε επερχόμενη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις 19 Φεβρουαρίου.

Η απόφαση αυτή, στην οποία δεν φαίνεται να έχει διαφωνήσει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, φέρνει την χώρα μας σε δυσχερή θέση. Θα λάβει μέρος με φρεγάτα στην αμερικανική ή την ευρωπαϊκή επιχείρηση, ή μήπως και στις δυο; Και με τι κανόνες εμπλοκής; 


Η θέση της ελληνικής φρεγάτας

 

Πρόσφατα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, παραδέχτηκε δημοσίως ότι οι προσπάθειες του αμερικανικού στρατού δεν έχουν ακόμη αποτρέψει τις ενέργειες των Χούθι. Αυτή τη δήλωση ακολούθησε μια τραγική απώλεια για το αμερικανικό ναυτικό στις 11 Ιανουαρίου 2024, όπου δύο μέλη του αμερικανικού στρατού έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια μιας νυχτερινής επιχείρησης ανακοπής ενός φορτίου όπλων που πιστεύεται ότι είχε ως προορισμό τους Χούθι.  

Οι Χούθι εξαπέλυσαν μπαράζ επιθέσεων με σμήνη drones και πυραύλους σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα. Σε απάντηση, στις 12 Ιανουαρίου, τα πλοία που συμμετέχουν στην αμερικανική επιχείρηση εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές εναντίον στόχων των Χούθι στην Υεμένη. Οι Χούθι απάντησαν και οι αψιμαχίες συνεχίζονται έως σήμερα.  Είναι προφανές ότι η αμερικανική επιχείρηση δεν είναι καθαρά αμυντική, αλλά περιλαμβάνει προληπτικά πλήγματα. Είναι άραγε η Αθήνα έτοιμη για άμεση αντιπαράθεση με τους Χούθι σε περίπτωση αποστολής ελληνικής φρεγάτας στην αμερικανική αποστολή;

Ο σκεπτικισμός για το εάν η ελληνική φρεγάτα μπορεί να αντιμετωπίσει πυραυλικές επιθέσεις σε αυτό το πολύπλοκο πεδίο επιχειρήσεων και με ποιες απώλειες είναι μεγάλος. Και το ερώτημα είναι ποια συμφέροντα θα κληθούν να υπερασπιστούν με τις ζωές τους τα πληρώματα των ελληνικών φρεγατών.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι σύμφωνα με διαρροές στον Τύπο, η Ουάσινγκτον προτείνει εναλλακτικά τη συμμετοχή ελλήνων αξιωματικών στο επιτελείο των επιχειρήσεων, αντί για μια πιο ενεργή ανάμειξη. Σε αυτή την περίπτωση είναι ερώτημα εάν η ελληνική φρεγάτα λάβει μέρος στην ευρωπαϊκή επιχείρηση και με ποιους κανόνες εμπλοκής.

Το βέβαιο είναι ότι το τοπίο δεν έχει ξεκαθαρίσει, ενώ δε διαφαίνεται προς το παρόν πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει το θέμα για συζήτηση στην Βουλή.

 

Πρόσφατα άρθρα ( Μέση Ανατολή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet