Η τηλεφωνική επικοινωνία του αμερικανού προέδρου με τον ισραηλινό πρωθυπουργό την προηγούμενη Παρασκευή (19/1) –αξιοσημείωτα η πρώτη μετά από σχεδόν ένα μήνα «σιγής ασυρμάτου»– φαίνεται να δρομολογεί εξελίξεις στο Παλαιστινιακό.

Όπως δήλωσε, μετά το τηλεφώνημα, ο Τζο Μπάιντεν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, η δημιουργία παλαιστινιακού κράτους δεν είναι αδύνατη όσο πρωθυπουργός του Ισραήλ είναι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου. Εξακολουθεί, είπε, να θεωρεί πιθανό να αποδεχτεί ο Νετανιάχου «μια κάποια μορφή παλαιστινιακού κράτους».

Στην ερώτηση αν –με δεδομένη την απόρριψη από τον ισραηλινό πρωθυπουργό της «λύσης των δύο κρατών»— οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επανεξετάσουν τους όρους της υποστήριξής τους στο Ισραήλ, η απάντηση του αμερικανού προέδρου ήταν χαρακτηριστική: «Νομίζω ότι θα μπορέσουμε να βρούμε τρόπους [αυτά τα δύο] να λειτουργήσουν» –συμπληρώνοντας, με νόημα, την παρατήρηση για «ανεξάρτητα κράτη-μέλη του ΟΗΕ που δεν έχουν στρατό».

Η ανακοίνωση του γραφείου του Μπενιαμίν Νετανιάχου την ίδια μέρα ήταν εξίσου χαρακτηριστική: «Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε στον Πρόεδρο την πάγια θέση του ότι μόλις η Χαμάς εξοντωθεί, το Ισραήλ πρέπει να διατηρήσει τον έλεγχο της ασφάλειας στη Γάζα. Πρόκειται για αναγκαία προϋπόθεση, ασύμβατη με την ιδέα της [παλαιστινιακής] κυριαρχίας».

Την Κυριακή (21/2) οι βομβαρδισμοί στη Γάζα συνεχίστηκαν σφοδρότεροι, με τους νεκρούς και τους αγνοούμενους αμάχους να έχουν ξεπεράσει τις 25.000.

Ήταν την ίδια μέρα που η Wall Street Journal ανέφερε ότι οι ΗΠΑ, η Αίγυπτος και το Κατάρ «πιέζουν το Ισραήλ και τη Χαμάς» να αποδεχθούν ένα σχέδιο τερματισμού του πολέμου, απελευθέρωσης των ομήρων και, τελικά, πλήρους εξομάλυνσης των σχέσεων του Ισραήλ με τους γείτονές του, με αντάλλαγμα «μια πορεία προς την παλαιστινιακή κρατική υπόσταση». Σύμφωνα με τον αμερικανικό ιστότοπο Axios, το σχέδιο –με διαμεσολαβητές το Κατάρ και τη Αίγυπτο– περιλαμβάνει κατάπαυση τους πυρός μέχρι και δύο μήνες, όπου θα απελευθερωθούν όλοι οι ισραηλινοί όμηροι, με αντάλλαγμα παλαιστίνιους κρατούμενους.

Από την περασμένη Τρίτη, οπότε αντιπροσωπεία της Χαμάς έφθασε στο Κάιρο για «να συζητήσει με τον επικεφαλής της αιγυπτιακής υπηρεσίας πληροφοριών νέα πρόταση κατάπαυσης του πυρός», παραμένει αδιευκρίνιστο αν η πρόταση συνεπάγεται για τους εκατέρωθεν αποδέκτες της τερματισμό του πολέμου ή ανακωχή, όπως η ολιγοήμερη κατάπαυση πυρός του περασμένου Νοεμβρίου.

Η Νετανιάχου αποδέχεται την ανακωχή. Στη συνάντησή του τη Δευτέρα με τις οικογένειες των ομήρων αυτό υπαινισσόταν όταν έκανε λόγο για ισραηλινή «πρωτοβουλία», αφήνοντας τις «λεπτομέρειες» στη συγκάλυψη –απροκάλυπτα αρνούμενος κάθε συζήτηση για τερματισμό του πολέμου άμεσα και για «λύση δύο κρατών» μακροπρόθεσμα.

«Όμως οι συνομιλίες είναι πολύ σοβαρές», δήλωσε από την Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, κρίνοντας «πιθανό» να προκύψουν από αυτές «ευρύτερες εξελίξεις» στον πόλεμο.

Είναι αυτό μια «υπόδειξη» που υπαινίσσεται τους «όρους της υποστήριξης των ΗΠΑ στο Ισραήλ»; Σίγουρα είναι κάτι που ο Νετανιάχου δεν μπορεί να παραβλέψει, στριμωγμένος καθώς είναι ανάμεσα στις αυξανόμενες διεθνείς πιέσεις να σταματήσει η εθνοκάθαρση στη Γάζα και στην εντεινόμενη εσωτερική πίεση να απελευθερωθούν οι όμηροι.

Πολύ περισσότερο που στριμωγμένος είναι και ο Τζο Μπάιντεν, εν όψει προεδρικών εκλογών αυτός, ανάμεσα στην ανάγκη να μη χάσει τη στήριξη του πανίσχυρου εβραϊκού λόμπι και στον κίνδυνο να χάσει την ψήφο των προοδευτικών συμπολιτών του ανεχόμενος τη «σφαγή των αμνών» στη Γάζα.

Τόσο στριμωγμένος ώστε να προκαλέσει την απομάκρυνση του Νετανιάχου από την πρωθυπουργία αν αυτός δεν εγκαταλείψει τη αδιάλλακτη στάση του; Ίσως. Δεν υπάρχει, άλλωστε, τρόπος να καμφθεί η άλλη πλευρά –εκτός ίσως από τους βομβαρδισμούς αμάχων. Η Χαμάς έχει κάνει σαφές ότι δεν θα συμφωνήσει απελευθέρωση ομήρων πριν υπάρξει οριστική παύση πυρός στη Γάζα, ως προϋπόθεση για την αναζήτηση ειρηνικής διεξόδου.

Την Τρίτη –οπότε, θυμίζουμε, αντιπροσωπεία της Χαμάς είχε βρεθεί στο Κάιρο για «τη νέα πρόταση κατάπαυσης του πυρός»– στον διεθνή Τύπο διέρρευσε από «ανώνυμο» ανώτερο αιγύπτιο αξιωματούχο ότι η Χαμάς απέρριψε την πρόταση του Ισραήλ να εγκαταλείψουν τη Γάζα οι κορυφαίοι ηγέτες της, και απαίτησε από το Ισραήλ να αποσυρθεί πλήρως από την περιοχή για να επιστρέψουν στις εστίες τους οι εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι.

Το σχέδιο τερματισμού του πολέμου «με αντάλλαγμα μια πορεία προς την παλαιστινιακή κρατική υπόσταση» ακούγεται περισσότερο παρελκυστικό παρά ειλικρινές, επειδή υστερεί απελπιστικά σε ρεαλισμό. Η αναφορά του προέδρου Μπάιντεν σε «ανεξάρτητα κράτη-μέλη του ΟΗΕ που δεν έχουν στρατό» στην ουσία υπαινίσσεται ένα παλαιστινιακό κράτος προτεκτοράτο των εγγυητριών δυνάμεων, του Ισραήλ μη εξαιρουμένου.

Θα δεχόταν ποτέ κάτι τέτοιο η Χαμάς; Την ίδια εκείνη μέρα, δελτίο Τύπου της παλαιστινιακής οργάνωσης χαρακτήριζε τις δηλώσεις Μπάιντεν «απάτη που δεν θα ξεγελάσει το λαό μας».

Το σενάριο κυκλοφορεί ήδη από τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου. Το διακίνησε επανειλημμένα στις μεσανατολικές πρωτεύουσες ο αμερικανός ΥπΕξ, Άντονι Μπίξεν. Όμως έχει παρελθόν. Η ιδέα των «δύο κρατών» για την «ειρήνευση στη Μέση Ανατολή» δια της de facto νομιμοποίησης των κατεχομένων από ισραηλινούς εποίκους, κατατέθηκε πανηγυρικά από τον τότε πρόεδρο Τραμπ τον Ιανουάριο του 2020.

Περιελάμβανε, μεταξύ άλλων:

Την καθιέρωση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, με τη μεταφορά εκεί της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ-Αβίβ.

Την αναγνώριση των περισσότερων ισραηλινών εποικισμών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη ως «ισραηλινό έδαφος».

Την παραίτηση από τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες του δικαιώματος να επιστρέψουν στις εστίες τους.

Τη διάλυση της Χαμάς.

Την ύπαρξη παλαιστινιακού κράτους «κάποιας μορφής», χωρίς στρατό, με εγγυητή της ασφάλειάς του το Ισραήλ.

Τώρα η ιδέα κατατίθεται ελαφρώς παραλλαγμένη από τον νυν πρόεδρο Μπάιντεν. Η κυβέρνηση του οποίου είχε εξαρχής καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να επαναφέρει την πρεσβεία στο Τελ Αβίβ.

Αυτά στην από ‘δω πλευρά της Ιστορίας. Τη σωστή πλευρά.
 

 

Κωστής Γιούργος Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet