Με το σχέδιο νόμου για την επιστολική ψήφο, η κυβέρνηση της ΝΔ κάνει ό,τι έχει μάθει πολύ καλά και μεθοδικά να σχεδιάζει τα χρόνια της κυριαρχίας της: εμφανίζει τις αντιδημοκρατικές και αυταρχικές ανατροπές που επιφέρει στη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών, σαν αυτονόητες εκσυγχρονιστικές μεταρρυθμίσεις. Με τον τρόπο αυτό καλλιεργεί συστηματικά στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης ενοχικά συμπλέγματα, τα οποία προετοιμάζουν την άνευ όρων παράδοσή τους στις επιδιώξεις της και τείνουν να μετατρέψουν την πολιτική κυριαρχία της σε ιδεολογική ηγεμονία.

 

Όσο πιο μακριά από την κάλπη, τόσο πιο καλά για τη Δεξιά

 

Ποιος τολμάει σε μια τέτοια ατμόσφαιρα να προβάλει αντιρρήσεις; Ποιος έχει το θάρρος να ζητήσει εγγυήσεις για την εξασφάλιση του αδιάβλητου των διαδικασιών, των νέων ρυθμίσεων που εισάγονται; Η διαβολή ότι κάθε τέτοιο «εμπόδιο» προβάλλεται από τους φοβικούς, που δεν θέλουν την είσοδο του λαού στο προσκήνιο, παραλύει κάθε αντίδραση. Θυμηθείτε το κλίμα που διαμορφώθηκε κατά τη συζήτηση και την ψήφιση του αρχικού νομοθετικού πλαισίου για την ψήφο των κατοίκων εξωτερικού και κατά την ανατροπή του, αργότερα, από την κυβερνητική πλειοψηφία, μόλις της δόθηκε η ευκαιρία. Έρχεται καπάκι και μια σειρά δημοσκοπήσεων, που επιβεβαιώνουν την αυτοεκπληρούμενη προφητεία περί δημοκρατικού και φιλολαϊκού μέτρου, και η παράλυση της αντιπολίτευσης εξελίσσεται σε συνθηκολόγηση.

Μα τόσο επικίνδυνη είναι η θεσμοθέτηση της επιστολικής ψήφου; Αυτό το προκλητικό ερώτημα προβάλλεται επίμονα από την κυβερνητική προπαγάνδα τις τελευταίες μέρες. Πάντως, δεν είναι τόσο αθώα, φιλολαϊκή και δημοκρατική όσο παρουσιάζεται.

Πρώτα πρώτα, από το σύνταγμά μας προβλέπεται ως εξαιρετικό μέτρο συμπληρωματικού χαρακτήρα και δεν μπορεί να αποτελεί τον γενικό κανόνα, όπως μεθοδεύεται από την κυβέρνηση της ΝΔ. Η γενίκευσή του, που ήδη προαναγγέλλεται, και όποιος έχει αφτιά για να ακούει ας το ακούσει, είναι εξαιρετικά αντιδημοκρατική επιλογή. Εκτός αν μας πουν ότι και το σύνταγμα χρειάζεται τέτοιου είδους «εκδημοκρατισμό» με τη μέθοδο της παραβίασης του γράμματος και του πνεύματός του.

Κατά δεύτερο λόγο, εισάγεται χωρίς την πρόνοια δημόσιων εγγυήσεων για τη διασφάλιση της μυστικότητας της ψήφου και του αποκλεισμού της νόθευσης του εκλογικού αποτελέσματος. Ο «έλεγχος» επαφίεται στον υπάλληλο της ταχυδρομικής εταιρείας, ενώ απουσιάζει οποιαδήποτε διάθεση για τη δημιουργία κέντρων αυτοπρόσωπης συμπλήρωσης και κατάθεσης των επιστολικών ψηφοδελτίων σε κάθε σημαντικό αστικό κέντρο, με την παρουσία εξουσιοδοτημένου εκπροσώπου του δημοσίου και τη συμμετοχή εκπροσώπων των κομμάτων. ΄Η ακόμα και μετακινούμενης εκλογικής επιτροπής για πρόσωπα που δεν είναι σε θέση να μεταβούν σε εκλογικό κέντρο. Είναι θέμα χρημάτων μήπως;

Τέλος, με μέτρα αυτού του τύπου μόνο η συμμετοχή στη δημοκρατική διαδικασία δεν ενισχύεται. Ο πολίτης αποξενώνεται στον μέγιστο βαθμό από την πολιτική διαδικασία, καθώς η συμμετοχή εκφυλίζεται σε μια μηχανική και μοναχική πράξη, που συχνά ανατίθεται σε άλλους, σαν ασήμαντη και τριτεύουσας σημασίας κίνηση. Πολύ περισσότερο δεν αντιμετωπίζεται μ’ αυτό τον τρόπο το πρόβλημα της αποχής, όπως ισχυρίζονται ορισμένοι. Αν ήταν τεχνικό ζήτημα η αντιμετώπιση της αποχής, τότε θα μπορούσε να αποτελεί λύση και η δι’ αντιπροσώπου ψηφοφορία, που μπορεί και να διπλασιάσει ακόμα τα ποσοστά τυπικής συμμετοχής.

 

Ρωγμή στη συναινετική διάθεση

 

Τη γενική αφωνία μπροστά στα συντελούμενα ευτυχώς έσπασαν έγκαιρα, ήδη από τη συζήτηση στην κοινοβουλευτική επιτροπή, το ΚΚΕ και η Νέα Αριστερά. Δεν έδωσαν θετική ψήφο επί της αρχής του νομοσχεδίου, όπως άλλοι. Πριν από τη δική τους καίριας σημασίας πολιτική παρέμβαση –και ιδίως της Νέας Αριστεράς– κυριαρχούσε η αίσθηση της συναινετικής διάθεσης από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Και τονίζουμε το «ιδίως», γιατί, αν το ΚΚΕ έμενε μόνο του, εύκολα θα αντιμετωπιζόταν από τον προπαγανδιστικό μηχανισμό σαν αδιάφορη εξαίρεση.

Ειδική ερμηνεία χρειάζεται η στάση της Πλεύσης Ελευθερίας, που συνέπλεε με την κυβερνητική πρόταση, υπερθεματίζοντας με ανεξήγητο και αδικαιολόγητο τρόπο. Γεγονός που την έκανε να διαφοροποιηθεί, τελευταία απ’ όλους, από τη γραμμή πλεύσης της κυβέρνησης, διαφωνώντας, και πάλι, μόνο για τον χρόνο που κατατίθεται η τροπολογία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ φάνηκε να συνέρχονται κάπως από το συναινετικό λήθαργο, όταν η κυβέρνηση της ΝΔ, αποθρασυμένη από την ένδειξη ότι θα εξασφάλιζε τα δύο τρίτα των ψήφων κατά την ψηφοφορία στην ολομέλεια, έφερε αιφνιδιαστική τροπολογία που θεσμοθετούσε την επιστολική ψήφο για τους κατοίκους εξωτερικού και στις εθνικές εκλογές, αποκαλύπτοντας έτσι την πρόθεσή της για γενίκευση της επιστολικής ψήφου και ουσιαστική ανατροπή κάθε συνταγματικής πρόβλεψης για το χαρακτήρα της εκλογικής διαδικασίας. Και κάθε πρόνοιας για την αντιμετώπιση των υπαρκτών κινδύνων και των δεδομένων διαθέσεων για κάθε είδους νόθευση των εκλογικών αποτελεσμάτων.

 

Κάλιο νωρίς παρά αργά

 

Κάλιο αργά παρά ποτέ, θα πει κάθε καλοπροαίρετος. Όμως, αυτό δεν λέει τίποτα για το μείζον πολιτικό ζήτημα, που αναδείχθηκε μέσα από τα συγκεκριμένα γεγονότα. Δηλαδή, αφενός, το πρόβλημα της άνευρης και χωρίς σπονδυλική στήλη αντιπολίτευσης που ασκείται, συνολικά και ιδίως από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, απέναντι σε μια μεθοδικά σχεδιασμένη, επίμονη ταξική και αντιδημοκρατική, καθεστωτικού τύπου κυβερνητική πολιτική. Στάση που καθιστά, τελικά, ανεπίδοτη επιστολή οποιαδήποτε αντιπολιτευτική διάθεση. Αφετέρου, το γεγονός ότι διαμορφώνεται πολιτικός χώρος και συναφής ανάγκη ενίσχυσης των δυνάμεων εκείνων της ενωτικής αριστεράς, που μπορούν να αντισταθούν σε αυτή την τάση της αδράνειας. Να ενεργήσουν καταλυτικά αντιμετωπίζοντας τη διάθεση απομονωτισμού, που κυριαρχεί στην αριστερά σήμερα, και να συμπαρασύρουν το μεγαλύτερο δυνατό τμήμα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης στην κατεύθυνση της δυναμικής, ουσιαστικής, προγραμματικής μετωπικής αντιπαράθεσης με την κυβερνητική πολιτική.

Θα μπορούσε το επεισόδιο αυτό να αποδειχτεί το πρώτο σημαντικό στοιχείο πολιτικής απομόνωσης της ΝΔ; Η ζωή θα δείξει.

 

Χαράλαμπος Γεωργούλας Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet