Πολλαπλά εκτεθειμένη βρέθηκε η κυβέρνηση της ΝΔ την βδομάδα που μας πέρασε, τη στιγμή που έχει ανοίξει πολλά μέτωπα τα οποία παίρνουν διαστάσεις πέρα από τους υπολογισμούς της, ενώ βρίσκεται στην πρέσα της ακρίβειας που τη συμπιέζει πια φανερά. Όπως αποτυπώνεται σε δύο δημοσκοπήσεις (MRB και Metron Analysis) η ΝΔ καταγράφει για πρώτη φορά μια φθορά, η οποία όμως δεν αποδίδεται από τους δημοσκόπους στην ισότητα στο γάμο, αλλά στην παιδεία και την ακρίβεια.

Η ΝΔ έχει θυσιάσει πολύ χρόνο, κόπο και χρήμα ώστε να εμφανίζεται η κυβέρνησή της ως ένα αποτέλεσμα ενότητας, αριστείας, οργάνωσης και αποφασιστικότητας. Δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος είναι μια επωδός που ακούμε συχνά, ιδιαίτερα αφού ανέκυψε το ζήτημα του γάμου για όλα. Ωστόσο, αυτή τη βδομάδα έγιναν πολλά «τροχαία», που δεν τα περίμενε ή δεν πρόλαβε να τα κρύψει κάτω από το χαλί, που έφτασαν να πάρουν τη μορφή μιας καραμπόλας. Απαριθμούμε:

 

Ευρωκαταδίκη

 

Πρώτον, η καταδίκη της Ελλάδας για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην υπόθεση της διαπόμπευσης των οροθετικών γυναικών, τον Απρίλιο του 2012. Ήταν κατά τη διακυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου, η οποία σχηματίστηκε υπό τη στήριξη του Α. Σαμαρά, Γ. Παπανδρέου και Γ. Καρατζαφέρη, με αρμόδιους υπουργούς τον Α. Λοβέρδο (Υγείας) και Μ. Χρυσοχοΐδη (Προστασίας του Πολίτη). Σήμερα, ο Μ. Χρυσοχοΐδης βρίσκεται στην ίδια θέση, κατ’ επιλογή Κ. Μητσοτάκη, και ο Α. Λοβέρδος στηρίζει φανερά την παρούσα κυβέρνηση προκειμένου να αποτελεί μια γέφυρα της ΝΔ με το λεγόμενο Κέντρο.

 

Κυβερνητική SLAPP

 

Δεύτερον, η εκδίκαση της SLAPP αγωγής του ανιψιού και τέως γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, κατά της Εφημερίδας των Συντακτών, της ερευνητικής ομάδας Reported United, του δημοσιογράφου – παρακολουθούμενου Θανάση Κουκάκη, για τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα του Ιουνίου και του Αυγούστου του 2022 για τις παρακολουθήσεις και το παράνομο λογισμικό Predator. Στο πλευρό των κατηγορούμενων στάθηκαν πέρα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά), ευρωβουλευτές από τις ομάδες των Φιλελευθέρων, Πράσινων και Σοσιαλιστών (κατατέθηκαν δηλώσεις των Σοφί Ιντ’ Βελτ, Σάιρους Ενγκερε και Γκουεντολίν Ντελμπός-Κορφίλντ), όπως και το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου και άλλες οχτώ διεθνείς και ευρωπαϊκές οργανώσεις για την ελευθερία του Τύπου. Στην επόμενη ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου (5-8 Φεβρουαρίου) θα συζητηθεί ψήφισμα καταδίκης της Ελλάδας για την ελευθερία του τύπου και το κράτος δικαίου.  

 

Συγκάλυψη

 

Τρίτον, κατέθεσε στην εξεταστική επιτροπή της βουλής για τα Τέμπη η πρόεδρος του Συλλόγου Οικογενειών Θυμάτων των Τεμπών, Μαρία Καρυστιανού, με μία συγκλονιστική ομιλία η οποία διαδόθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με ταχύτητα αστραπής: «Αυτός ο υπουργός (σ.σ.: Κ.Αχ. Καραμανλής) δηλώνει με θράσος αθώος λόγω της ασυλίας του. Κι αντί να παραιτηθεί ευθύς και να αφεθεί στη Δικαιοσύνη, πράττοντας το αυτονόητο για τη μνήμη των θυμάτων και για μας, παραμένει κρυμμένος, ελπίζοντας πως η Βουλή θα τον σώσει (…) Δεν είναι ντροπή για ένα τέτοιο έγκλημα η δικογραφία να βρίσκεται στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής και όχι στο υλικό των βουλευτών για να μελετηθεί; Πώς θα καθορίσετε ευθύνες στον κ. Καραμανλή αν δεν το γνωρίζετε; (…) Στο έγκλημα των Τεμπών υπήρξε μια προσπάθεια υποβάθμισης των ευθυνών (…) Είμαι μόνη μου, αλλά δεν είμαι. Φανταστείτε 57 ανθρώπους δίπλα μου και τις οικογένειές τους. 180 τραυματίες και τις οικογένειες του (...) Σε αυτό το έγκλημα η απόδοση δικαιοσύνης είναι μονόδρομος. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο».

 

Παραίτηση με σκοπό;

 

Τέταρτον, παραιτήθηκε από βουλευτής ο Μ. Βαρβιτσιώτης για να πάει να εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα (τα ναυπηγεία Ελευσίνας σύμφωνα με το ρεπορτάζ). Αφιερώθηκε πολύς χρόνος για να διευκρινιστεί ότι δεν παραιτείται λόγω του νομοσχεδίου για τον γάμο για όλα, αλλά καθόλου για το ότι πρόκειται για τον υπουργό Ναυτιλίας που παραιτήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2023, μετά τη δολοφονία του 36χρονου Αντώνη Καργιώτη από μέλη του πληρώματος στο καράβι Blue Horizon, επειδή εξίσωσε το θύμα με τους θύτες του. Κανείς δεν ανάφερε επίσης ότι ήταν υπουργός Ναυτιλίας όταν συνέβη το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι το 2014 (επί κυβέρνησης Σαμαρά) με τον τραγικό θάνατο 11 ανθρώπων, εκ των οποίων οι 8 ήταν ανήλικοι, και για το οποίο καταδικάστηκε η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (2022). «Μπορώ να προσφέρω στη ναυτιλία» δηλώνει τώρα που θα υπηρετήσει τον ιδιωτικό τομέα. Εάν επιβεβαιωθεί ότι θα εργαστεί στα ναυπηγεία Ελευσίνας, να θυμίσουμε ότι επιβλήθηκε δικαστικό πρόστιμο 50.000 ευρώ διότι δεν κατέβαλλε το δώρο Χριστουγέννων. Ισόποσο πρόστιμο επιδικάστηκε και για το δώρο Πάσχα, πριν λίγους μήνες.

 

Επιχείρηση καμικάζι

 

Πέμπτον, η κυβέρνηση βρέθηκε πολλαπλά εκτεθειμένη με αιφνιδιαστική τροπολογία  που κατέθεσε η υπουργός Εσωτερικών Ν. Κεραμέως επεκτείνοντας την επιστολική ψήφο για την οποία είχε επιτευχθεί συναίνεση με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ και στις βουλευτικές εκλογές. Με αυτή την κίνηση, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως επιχείρηση καμικάζι, η κυβέρνηση θέλησε να πυρπολήσει την όποια συναίνεση για να εκθέσει την αντιπολίτευση ότι δεν μπορεί να εκπροσωπεί τον απόδημο ελληνισμό. Τελικά βρέθηκε απομονωμένη, η τροπολογία δεν πέρασε (με τον πρωθυπουργό να καλύπτει την κίνηση δηλώνοντας ότι θα επανακατατεθεί μετά τις ευρωεκλογές) και η κυβέρνηση δεν μπορούσε να εξηγήσει επαρκώς γιατί άλλαξε αιφνιδιαστικά κάτι που είχε καταφέρει την απαιτούμενη συμφωνία άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

 

Χάριν της ενότητας

 

Αυτή η καραμπόλα δεν έρχεται χωρίς πολιτικό κόστος, καθώς αφήνει εκτεθειμένη τη ΝΔ -ειδικά από τη στιγμή που ο Μ. Χρυσοχοΐδης παραμένει στη θέση του και ο Κ. Καραμανλής συνεχίζει την πολιτική του καριέρα κρυπτόμενος πίσω από την κάλυψη της ΝΔ- σε μία στιγμή που η ΝΔ χρειάζεται μια ευρύτερη συναίνεση για να περάσει το γάμο για όλα (ένα νομοσχέδιο που αναγνωρίζει κάποια δικαιώματα, αφήνοντας άλλα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας αόρατα). Η Εκκλησία έχει δεσμευτεί ότι θα αποφύγει τους γενικούς αφορισμούς -ήδη η ανακοίνωσή της ήταν μετρημένη- όμως χάριν της ενότητάς της επιτρέπει σε κάθε «σεβασμιότατο μητροπολίτη να προχωρήσει εντός της επαρχίας του και κατά την έμφρονα ποιμαντική κρίση του, σε πρωτοβουλίες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης». Επομένως, στις 4 Φεβρουαρίου, μέρα γενικού κηρύγματος, ενδέχεται να οργανωθούν κατά τόπους αφορισμοί! Την ίδια ώρα, στο εσωτερικό της ΝΔ στόχος είναι το νομοσχέδιο να στηριχθεί από 120 μέλη της κυβερνητικής παράταξης, αφήνοντας τον υπουργό Μ. Βορίδη (αλλά μάλλον όχι και τους υφυπουργούς!) να απέχει, χάριν της ενότητας και αυτός.

 

Φθορά

 

Οι δρόμοι ξεχειλίζουν και οι καταλήψεις σχολών και σχολείων πληθαίνουν, με ένα ποτάμι φοιτητικού και μαθητικού κινήματος να πλησιάζει ορμητικά. Η κυβέρνηση, που με by pass νόμο προσπαθεί να περάσει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια (αλήθεια το ΣτΕ θα υπερασπιστεί το σύνταγμα αυτή τη φορά;) βρήκε και by pass διέξοδο από τις καταλήψεις αφού ανοίγει το webex στα σχολεία (και παράλληλα στέλνει εισαγγελείς να σπάνε τις καταλήψεις) και στα πανεπιστήμια με το συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο στέλνει εγκύκλιο που τους υποδεικνύει ότι μπορούν να προσφύγουν σε ηλεκτρονική εξεταστική! Όπως όμως καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις, η κυβέρνηση πιέζεται από την παιδεία (ένα μέτωπο που εκείνη άνοιξε) και την ακρίβεια (ένα μέτωπο που συστηματικά αρνείται να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά), με αποτέλεσμα να εμφανίζει φθορά δύο μονάδων από την μέτρηση του προηγούμενου μήνα (28,2 αντί του 30,9%). «Κάποιοι χειρισμοί αρχίζουν και στοιχίζουν στην κυβέρνηση», τόνισε ο Στρ. Φαναράς από την Metron Analysis, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι ο γάμος για όλα αυτός που προκαλεί τη φθορά (παρότι υπάρχει διχασμός στην κοινωνία) αλλά η παιδεία και η ακρίβεια. Αντίστοιχα στην MRB, ο Κ. Μητσοτάκης παρουσιάζει πτώση 7,4 μονάδες από την προηγούμενη μέτρηση, «η οποία είναι απόρροια της ακρίβειας», κατά τον Γ. Μαύρο. Στην ίδια δημοσκόπηση η ΝΔ καταγράφει πτώση μίας μονάδας (από το 30,1% στο 29,1%).

Η ΝΔ είναι για πρώτη φορά αντιμέτωπη με δυσκολίες σε πολλά μέτωπα: στην ενότητά της, την αποφασιστικότητά της, την αποτελεσματικότητά της. Και οι πίστες που ακολουθούν είναι επίσης δύσκολες: μετά την ψήφιση της ισότητας στο γάμο, έρχονται τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, παράλληλα με τους αγρότες στους δρόμους και τους δικηγόρους και δικαστές σε κινητοποιήσεις. Πυκνοί καπνοί…

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet