Γιώργος Κουρουπός

«Αρχή του κόσμου πράσινη»

 

Η ελληνική δισκογραφική εταιρεία Subways Music εγκαινιάζει την συνεργασία της με τον συνθέτη Γιώργο Κουρουπό και έχουμε στα χέρια μας μια συλλογή μελοποιημένης ποίησης αληθινό κόσμημα για τη δισκοθήκη μας και μια αριστουργηματική μουσική κατάθεση στην παγκόσμια μουσική φιλολογία του λιντ.

Πρόκειται για το πρώτο άλμπουμ από μια σειρά πέντε δίσκων του μελοποιημένης ποίησης. Ο συνθέτης επιλέγει και μελοποιεί 25 ποιήματα. Με ευαισθησία, λυρισμό και πανέμορφες χρωματικά μελωδίες, ο Γιώργος Κουρουπός μας κάνει κοινωνούς στη μαγική ουσία του ποιητικού λόγου. Όπως λέει ο ίδιος: «Η μελοποίηση της αληθινής ποίησης είναι ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα. Οι έννοιες, οι λέξεις ‒ως νόημα αλλά και ως ηχητικό αντίκρισμα‒ πρέπει να συντεθούν αρμονικά, ώστε τελικά το τραγούδι, να τα εμπεριέχει όλα και να τα αναδεικνύει, δημιουργώντας ένα νέο, πλούσιο σε ήχους, νοήματα και συναισθήματα, πνευματικό και ηδονικό ακρόαμα».

Ο συνθέτης πετυχαίνει τον στόχο του και μας χαρίζει ατόφια την ομορφιά από δεκατέσσερα τραγούδια σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη, τρία τραγούδια σε ποίηση Σαπφούς, τρία τραγούδια σε ποίηση Αρχίλοχου, τρία τραγούδια σε ποίηση Ανδρέα Εμπειρίκου, δύο τραγούδια σε ποίηση Κ. Π. Καβάφη. Ερμηνευτές είναι δύο κορυφαίοι λυρικοί καλλιτέχνες: ο διεθνής βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος, που ερμηνεύσει τα 22 τραγούδια του δίσκου και η καταξιωμένη μεσόφωνος Άρτεμις Μπόγρη, που ερμηνεύει τρία τραγούδια σε ποίηση Σαπφούς. Μαζί τους συμπράττουν δύο σπουδαίοι πιανίστες, ο Θανάσης Αποστολόπουλος και ο Γιάννης Τσανακαλιώτης.

Εκτέλεση παραγωγής: Subways Music / Σοφοκλής Σαπουνάς.

Στα συν του δίσκου η άψογη ηχητική απόδοση: Ηχογράφηση, μείξη, μάστερινγκ: Θέμης Ζαφειρόπουλος. Η ηχογράφηση πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη.

Καλή σας ακρόαση.

 

Λιάνα Μαλανδρενιώτη Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet