Οι εντατικές διαβουλεύσεις μεταξύ των αξιωματούχων της Αιγύπτου, του Κατάρ και των ΗΠΑ-Ισραήλ που έλαβαν χώρα στις 28/1 στο Παρίσι –αλλά και πρόσφατα στο Κάιρο– για την επίτευξη εκεχειρίας/κατάπαυσης του πυρός, συνιστούν τη μοναδική ελπίδα για την αποτροπή διάχυσης της σύγκρουσης στη Μ. Ανατολή, που θα μπορούσε να μετεξελιχθεί σε έναν πολύ ευρύτερο πόλεμο. Περιφερειακά από το επίκεντρο της σύγκρουσης στη Γάζα, οι μη κρατικοί δρώντες και ειδικότερα οι σιιτικές παραστρατιωτικές δυνάμεις προσκείμενες στο Ιράν, όπως η Χεζμπολάχ (Λίβανος), Ανσαράλα/Χούθι (Β.Υεμένη) και Καταίμπ Χεζμπολάχ (Ιράκ), οι οποίες συνιστούν τον Άξονα της Αντίστασης, έχουν ανοίξει πολλαπλά μέτωπα σύγκρουσης με το Ισραήλ και τη Δύση. Έχοντας πραγματοποιήσει τουλάχιστον 150 στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον αμερικανικών στόχων στη Μ. Ανατολή μετά την έναρξη του γενοκτονικού πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα, που ξεκίνησε από τις 8/10/2023, έχουν επιφέρει ανεπανόρθωτα πλήγματα στη στρατηγική αποτροπής των ΗΠΑ στην περιοχή όσον αφορά την αναχαίτιση του μεγαλύτερου εχθρού του Ισραήλ, το Ιράν.
Οι επιθέσεις ΗΠΑ-Βρετανίας εναντίον των Χούθι της Υεμένης που στέκονται στο πλευρό των ανταρτών της Γάζας, μιας χώρας που μαστίζεται εκ νέου από πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση, καθώς η Δύση διέκοψε το πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας, ως αντίποινα για τις επιθέσεις των ανταρτών της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα, προκαλούν πρωτοφανείς αναταράξεις και επαναπροσδιορισμό της γεωπολιτικής/στρατιωτικής εξισορρόπησης ισχύος. Οι λαοί της Μ. Ανατολής στρέφονται εναντίον της συνέργειας της Δύσης και των «ουδέτερων» αραβικών καθεστώτων στην ισραηλινή επιχείρηση εξόντωσης και ξεριζώματος των Παλαιστίνιων από τη γη τους.
Η επίθεση της «σκληροτράχηλης» οργάνωσης Καταίμπ Χεζμπολάχ, που αποτελεί συνιστώσα των Λαϊκών Δυνάμεων Κινητοποίησης, με drone εναντίον της αμερικανικής βάσης στη συνοριακή γραμμή Ιορδανίας-Συρίας στις 29/1, στοίχισε τη ζωή 3 αμερικανών στρατιωτών –συγκεκριμένα των Γουίλιαμ Τζερόμ Ρίβερς, Κέννεντυ Λάντον Σάντερς και Μπρεόννα Αλεκσόντρια Μόφφετ– και τον τραυματισμό τουλάχιστον 40 στελεχών του προσωπικού της στρατιωτικής βάσης, στον Πύργο 22. Η στρατιωτική εγκατάσταση συνιστά κόμβο υλικοτεχνικής υποστήριξης και εναέριας «εποπτείας» των Ιράκ, Συρίας και Ιορδανίας. Στις 4/1 είχε προηγηθεί η αεροπορική επίθεση των δυνάμεων της Δύσης στο στρατηγείο των Λαϊκών Δυνάμεων Κινητοποίησης στη Βαγδάτη, που προκάλεσε τον θάνατο, τουλάχιστον, 4 ηγετικών στελεχών. Μεταξύ των νεκρών μαχητών και ο διοικητής τους Χάτζ Μοστάκ Ταλέμπ αλ-Σαίντι .
Ο πρόεδρος του Ιράκ Αμπντούλ, Λατίφ Τζαμάλ Ρασίντ, σε δήλωση του καταδίκασε την επίθεση και επιπρόσθετα τόνισε ότι η επιχείρηση παραβίασε την εδαφική κυριαρχία της χώρας, ενώ ο πρωθυπουργός της χώρας, Μοχάμμεντ Σία αλ-Σουντάνι, κατέστησε τις Δυνάμεις του Διεθνούς Συνασπισμού, στον οποίο συμμετέχουν η Αυστραλία, το Μπαχρέιν, ο Καναδάς, η Ολλανδία , το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ, υπεύθυνες για την επικίνδυνη κλιμάκωση. Τέλος, σύμφωνα με δήλωση του εκπρόσωπου του ιρακινού στρατού, οι Λαϊκές Δυνάμεις Κινητοποίησης λειτουργούν υπό την αιγίδα και με τις αρμοδιότητες, όπως αυτές ορίζονται από τον στρατηγό των ένοπλων δυνάμεων.
Η θανατηφόρα επίθεση προκάλεσε νέο ρήγμα, προεκλογικής υφής, μεταξύ Δημοκρατικών-Ρεπουμπλικάνων στις ΗΠΑ. Από τα έδρανα της αντιπολίτευσης στη Γερουσία, ο Λίντσευ Γκράχαμ απευθυνόμενος στον Τ. Μπάιντεν είπε: «Χτύπησε το Ιράν τώρα. Χτύπα τους δυνατά», ενώ ο Τομ Κόττον τόνισε ότι ο θάνατος των 3 στρατιωτών θα επιφέρει ένα «συντριπτικό στρατιωτικό χτύπημα εναντίον των δυνάμεων των τρομοκρατών τόσο μέσα στο Ιράν, όσο και σε ολόκληρη τη Μ. Ανατολή».
Ο Τ. Μπάιντεν καλείται να λύσει τον γόρδιο δεσμό: να καταγάγει ισχυρό στρατιωτικό πλήγμα στο Ιράν, επαναπροσδιορίζοντας το δόγμα αποτροπής του Ιράν και των σιιτικών στρατιωτικών δυνάμεων και ταυτόχρονα να αποφευχθεί η κλιμάκωση της σύγκρουσης, διπλωματικά και στρατιωτικά, με συμμαχικές δυνάμεις από τη Μ. Ανατολή και δυνητικά ακόμα και με χώρες των BRICS. Ταυτόχρονα ενόψει των νέων προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, που θα λάβουν χώρα στις 5/11/2024, καταγράφεται η έντονη δυσαρέσκεια νέων προοδευτικών ψηφοφόρων, όπως επίσης και μουσουλμανικών κοινοτήτων λόγω της «τυφλής» διπλωματικής/πολιτικής και στρατιωτικής στήριξης από την κυβέρνηση των Δημοκρατικών στο Ισραήλ.
Οι επιθέσεις των Αμερικανών θα λάβουν χώρα τις επόμενες εβδομάδες και θα είναι αυξανόμενης έντασης εναντίον στρατιωτικών δυνάμεων, «αντιπρόσωπων» του Ιράν στη Συρία και στο Ιράκ, όπως επίσης και στρατιωτικών υποδομών. Άμεσο πλήγμα εντός της εδαφικής επικράτειας της χώρας εκτιμάται ότι θα κλιμακώσει τη στρατιωτική σύρραξη στη Μ. Ανατολή και περαιτέρω ότι οι ΗΠΑ θα εισέλθουν στον πόλεμο, που αποτελεί τον μύχιο πόθο της κυβέρνησης του Μπ. Νετανιάχου. Ωστόσο, δεν αποκλείεται η πιθανότητα να γίνουν στόχοι υποδομές υπηρεσιών ασφαλείας και ναυτικών εγκαταστάσεων εκτός της εδαφικής επικράτειας του Ιράν.
Άλλη μια ασπίδα ασφαλείας, ΗΠΑ-Ισραήλ έναντι του Ιράν, ίσως άγνωστη στο αναγνωστικό κοινό, είναι το ψήφισμα 559 της αμερικανικής Γερουσίας που εγκρίθηκε την 1/11/2023, δύο 24ωρα πριν από το διάγγελμα του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, για τον πόλεμο στη Γάζα.
Το ψήφισμα που έχει ως τίτλο: «Διακηρύττοντας ότι συνιστά πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών ότι μια πυρηνική Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν δεν γίνεται αποδεκτή» εστιάζει ότι το Ιράν δεν πρέπει να καταστεί ικανό να αποκτήσει πυρηνικά όπλα υπό οποιεσδήποτε συνθήκες και περιστάσεις. Στην 4η παράγραφο προβλέπεται ότι: «αναγνωρίζει και στηρίζει την ελευθερία δράσης εταίρων και συμμάχων, συμπεριλαμβάνεται το Ισραήλ, στο να αποτραπεί το Ιράν από το να αποκτήσει πυρηνικό όπλο».
Ο συγκεκριμένος νόμος συνιστά μια απόπειρα «αυτοσυγκράτησης» του Ιράν από την εμπλοκή του στη σύρραξη στην ισοπεδωμένη, πλέον, Γάζα.
Όσον αφορά την επικείμενη ανακοίνωση αντιποίνων των ΗΠΑ προς το Ιράν, ο στρατηγός των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάσταση Χοσσείν Σαλαμί προειδοποίησε ότι «καμία απειλή δεν θα μείνει αναπάντητη… τους λέμε, στους Αμερικάνους, ότι μας έχετε δοκιμάσει και γνωριζόμαστε μεταξύ μας… δεν αναζητάμε τον πόλεμο και ούτε τον φοβόμαστε». Νωρίτερα, η μόνιμη αντιπροσωπεία του Ιράν στον ΟΗΕ σε δήλωση της τόνισε ότι θα υπάρξει αποφασιστική απάντηση σε οποιαδήποτε επίθεση στο έδαφος της ενάντια στα συμφέροντα και στους πολίτες της.
O νέος συνασπισμός της Δύσης εκ νέου την Πέμπτη προχώρησε σε σφοδρούς βομβαρδισμούς εναντίον θέσεων των Χούθι στα κυβερνεία της Σάαντα και Χοντέιντα. Ταυτόχρονα, η Καταίμπ Χεζμπολάχ προέβη σε νέα επίθεση με drones, που είχαν σαν στόχο το λιμάνι της Χάιφα, και αναχαιτίστηκαν από την αεράμυνα των Ισραηλινών, ενώ η Χεζμπολάχ, σύμφωνα και με τη δήλωση του Σαγιέντ Χασέμ Σαφιεντίνε, ηγετικού στελέχους της οργάνωσης, είναι πανέτοιμη σε μια μετωπική σύγκρουση, εφόσον προκληθεί, με το Ισραήλ πλην της διασυνοριακής στρατιωτικής αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο χωρών.
Οι επιθέσεις του Άξονα της Αντίστασης στη Μ. Ανατολή θα τερματιστούν μόλις κηρυχτεί κατάπαυση του πυρός, άρση του αποκλεισμού της Γάζας και ακολούθως τεθούν τα θεμέλια ενός πολιτικού διαλόγου, που θα οδηγήσει στη σύσταση ανεξάρτητου, αυτόνομου παλαιστινιακού κράτους, σύμφωνα με τις πρόνοιες και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.
Δημοσιεύουμε τη δήλωση του Μάρκους Παπαδόπουλου, ιστορικού, πολιτικού/στρατιωτικού αναλυτή, δημοσιογράφου και συγγραφέα, όσον αφορά την επίθεση της ΕΕ/Δύσης εναντίον των ανταρτών της Υεμένης:
«Η Αμερική και η Βρετανία διεξάγουν, μέσω της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, έναν επιθετικό πόλεμο εναντίον της Υεμένης εδώ και 9 χρόνια, σχεδόν, ώστε η Υεμένη να καταστεί εκ νέου αποικία της Ουάσινγκτον και του Λονδίνου. Συνεπώς, ο πόλεμος αποσκοπεί στη διατήρηση και ενίσχυση της κυριαρχίας των δυτικών κυβερνητικών ελίτ ή των υπέρμαχων της παγκοσμιοποίησης στη Δυτική Ασία.
Ως συνέπεια του επιθετικού πολέμου Αμερικής και Βρετανίας, η Ουάσινγκτον και το Λονδίνο έχουν προκαλέσει το θάνατο, περίπου, 400.000 πολιτών της Υεμένης και έχουν επιφέρει τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική καταστροφή που έχει βιώσει ο κόσμος στην εποχή μας. Σε αυτόν τον πόλεμο, ο οποίος είναι παράνομος σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, η Ελλάδα δεν θα έπρεπε και δεν πρέπει να έχει καμία εμπλοκή. Η εθνική ασφάλεια της χώρας δεν απειλείται από την Υεμένη, συνεπώς η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει κανένα επιχείρημα, οποιουδήποτε είδους, να εμπλέξει την Ελλάδα σε έναν ακόμα παράνομο, βάρβαρο πόλεμο επίθεσης από την Αμερική και την Βρετανία.
Επιπρόσθετα, οι εχθροί της Ελλάδας, του λαού της, των πολιτιστικών και των πνευματικών αξιών δεν είναι στην Υεμένη, αλλά αντίθετα βρίσκονται στο βαθύ κράτος της Τουρκίας, της Αμερικής και της Βρετανίας, όπως κάθε πατριώτης και λογικός Έλληνας γνωρίζει».