Ποιος να το περίμενε ότι θα ερχόταν η στιγμή να χτυπάνε οι καμπάνες… μελαγχολικά για νομοσχέδιο που θα έφερνε στη Βουλή η ΝΔ; Κι όμως, όχι μόνο χτυπάνε οι καμπάνες, αλλά σε όλες τις εκκλησίες της χώρας την Κυριακή θα διαβαστεί «πολεμικό» κήρυγμα (απόφαση της Ιεράς Συνόδου) εναντίον των γάμων ομόφυλων ζευγαριών, ασφαλώς και της τεκνοθεσίας. Είναι η στιγμή της ρήξης (πρόσκαιρη ή όχι θα φανεί στην πορεία) της εκκλησίας με ένα κόμμα, που μέχρι τώρα είχε αδιατάραχτους και αδελφικούς δεσμούς μαζί του.

Η κοινωνική συμμαχία της ΝΔ με το ισχυρό, κατά βάση συντηρητικό, ελληνορθόδοξο κοινό, ίσως είναι η πρώτη φορά που διαταράσσεται. Ο συμβολισμός είναι ισχυρός και τα μηνύματα που θα προκύψουν από τη σχεδόν βέβαιη υπερψήφιση του νομοσχεδίου, ενδεχομένως να αναδιαμορφώσουν ως ένα βαθμό το πολιτικό σκηνικό. Διαμορφώνουν όμως και ένα νέο τοπίο εντός της Νέας Δημοκρατίας, καθώς η ακροδεξιά της πτέρυγα ανασυντάσσεται για τα καλά…

Για άλλη μια φορά προκύπτει, λοιπόν, ένα θέμα που δεν βρίσκεται στην κορυφή του ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης και δεν αφορά την οικονομία, να διχάζει βαθιά και να δημιουργεί ρωγμές στο εσωτερικό των κομμάτων.

 

Αριστερά – Δεξιά: δύο αντίθετοι κόσμοι

 

Το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή την Πέμπτη και θα ψηφιστεί στις 15 Φεβρουαρίου. Την ίδια ώρα τα δημοσκοπικά ευρήματα καταγράφουν μια σαφή (όχι όμως συντριπτική) υπεροχή του «ναι», σε αντίθεση με την τεκνοθεσία, που υπερτερεί το «όχι». Μια γενική ανάγνωση των διαθέσεων, που προκύπτουν από δημοσκοπήσεις, δείχνει να είναι ορατή η διάκριση ανάμεσα στην Αριστερά και τη Δεξιά. Σαφώς «ναι» απαντούν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, του ΚΚΕ (παρότι η ηγεσία του θα καταψηφίσει), της Νέας Αριστεράς, της Πλεύσης Ελευθερίας και του ΜέΡΑ25 ως προς τον γάμο για όλα τα άτομα και ως προς την τεκνοθεσία.

Από την άλλη πλευρά, οι ψηφοφόροι της ΝΔ είναι διχασμένοι ως προς τον γάμο και σαφώς αντίθετοι στην τεκνοθεσία. Οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ είναι επίσης διχασμένοι, γεγονός που αποτυπώνεται και στην ΚΟ ομάδα του, καθώς αυτή τη στιγμή το 1/3 των βουλευτών του, φλερτάρουν με το «όχι» και κυρίως με την αποχή. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λέσβου, Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, με γραπτή του δήλωση διατύπωσε απίστευτες λοατκιφοβικές ατάκες, μπερδεμένες με μπόλικη δόση εγκληματικότητας και πατριωτικών κορόνων. Έφτασε μάλιστα να πει ότι «αν μεγαλώσουν αυτοί (εννοεί ομόφυλα ζευγάρια) τα παιδιά, θα τα κάνουν ομοφυλόφιλα». Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ σιώπησε ένοχα, καθώς έχει να αντιμετωπίσει και άλλους βουλευτές, που δεν έχουν τη διάθεση να στηρίξουν ένα νομοσχέδιο, που ενδεχομένως να τους δημιουργήσει προβλήματα στις… εκλογικές τους περιφέρειες.

Όσο ρίχνουμε κλεφτές ματιές προς την άκρα Δεξιά, οι απαντήσεις είναι σταθερά και κατηγορηματικά στο «όχι». Είναι σαφές ότι η Ακροδεξιά κάθε εκδοχής έχει διαμορφώσει μια συμπαγή, αναγνωρίσιμη πολιτισμική και πολιτική ταυτότητα, που έρχεται σε αντίθεση με τα δικαιώματα και τις ελευθερίες, είτε αφορούν τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, είτε αφορούν το προσφυγικό, τους Ρομά, τις σχέσεις με την Τουρκία κ.ο.κ. Ο πρόεδρος της ακροδεξιάς Ελληνικής Λύσης Κ. Βελόπουλος, εμφανίστηκε λάβρος εναντίον του νομοσχεδίου, καθώς βρήκε ευκαιρία να οριοθετήσει ιδεολογικά τον χώρο του έναντι της Νέας Δημοκρατίας. Χαρακτήρισε το νομοσχέδιο αντιχριστιανικό και αντικοινωνικό μέτρο, ενώ είπε ότι θα το καταργήσει όταν η Ελληνική Λύση αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας! Η Νίκη μίλησε για ροζ ατζέντα και η εκπρόσωπος των Σπαρτιατών ότι «δεν είναι η ρύθμιση αυτή αρεστή στον Θεό» και μας παρέπεμψε στην προς Κορινθίους επιστολή του απ. Παύλου…

 

Δύο παράδοξα

 

Στη φάση αυτή έχουμε δύο παράδοξα. Η ηγεσία της ΝΔ προωθεί το νομοσχέδιο, παρότι η κοινωνική της βάση κινείται σε άλλη κατεύθυνση. Ίσως το πιο χαρακτηριστικό (ιδεολογικό) σχόλιο ήταν του πρώην υπουργού ΠροΠο, Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος είπε ότι «ο υπερτονισμός της φιλελεύθερης αρχής στρέφει την πλάτη στην παραταξιακή μας βάση, η οποία αν την προδώσουμε μπορεί να μας εγκαταλείψει». Δεν ήταν, όμως, μόνο ο Γιάννης Οικονόμου που σήκωσε τη σημαία της παράδοσης της ΝΔ. Την αρχή έκανε ο πρώην πρόεδρος Αντώνης Σαμαράς, για να ακολουθήσει ο Μάκης Βορίδης, ο Θανάσης Πλεύρης και πολλοί άλλοι. Ο τελευταίος μάλιστα υπενθύμισε ότι η ΝΔ δεν είχε ψηφίσει το 2018 την αναδοχή και από ομόφυλα ζευγάρια. «Πρέπει να εξηγήσουμε γιατί αλλάζουμε θέση», είπε. Αυτή τη στιγμή παραμένει ερωτηματικό ο αριθμός των βουλευτών και των υπουργών της ΝΔ, που θα διαφοροποιηθούν στην τελική ψηφοφορία. Γιατί διαφοροποιήσεις θα υπάρξουν και θα είναι ηχηρές.

Από την πλευρά του το ΚΚΕ, παρότι ο κόσμος που σήμερα το στηρίζει, έστω και δημοσκοπικά, τοποθετείται υπέρ του γάμου για όλα τα άτομα, με μακροσκελή απόφαση της ΚΕ του, αποσαφήνισε ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο. Το ΚΚΕ είναι αντίθετο με τον πολιτικό γάμο, γιατί όπως λέει κατοχυρώνει τη γονεϊκότητα σε άτομα του ίδιου φύλου και οδηγεί σε αποκλεισμό είτε της μητρότητας, είτε της πατρότητας. Υπενθυμίζει, μάλιστα, ότι για αυτούς τους λόγους καταψήφισε το σύμφωνο συμβίωσης, προβλέποντας ότι θα αποτελούσε προθάλαμο για τον πολιτικό γάμο και την τεκνοθεσία. Σε τι διαφέρει άραγε από την καθαρόαιμη συντηρητική άποψη του Θανάση Πλεύρη; Στην απέλπιδα προσπάθειά του να δώσει ιδεολογικό και «επαναστατικό» περιεχόμενο σε μια βαθιά συντηρητική άποψη (ελπίζουμε όχι με επιτυχία), η ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει στην απόφασή της: «Το ΚΚΕ ως επαναστατικό κόμμα (….) πάλεψε για τη διαμόρφωση του νέου ανθρώπου, που κατακτά την κομμουνιστική ηθική –και όχι μόνο την ιδεολογία– που δίνει μάχη με τις αδυναμίες του, που δεν θεωρητικοποιεί την ατομική ιδιαιτερότητά του (ακόμα και σε σχέση με τη σεξουαλικότητα) και δεν αναπτύσσει το “εγώ” του σε βάρος της ταξικής και επαναστατικής συλλογικότητας». Με λίγα λόγια κάνε ό,τι θες, αλλά σκάσε…

Κάπως έτσι έχουμε δύο πολιτικά κόμματα, που έρχονται σε αντίθεση με την κοινωνική τους βάση. Η ΝΔ, η οποία προωθεί ένα νομοσχέδιο, που συγκρούεται αξιακά και ιδεολογικά με την παράδοσή της, συνεπώς και την παραταξιακή της βάση. Το ΚΚΕ, παραμένει «συνεπές» στον κοινωνικό του συντηρητισμό, παρότι ο κόσμος που το παρακολουθεί με ενδιαφέρον, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση δημοσκοπικής ανόδου, κινείται αλλιώς. Καλά ξεμπερδέματα θα λέγαμε…

 

Αγκάθια υπάρχουν και αλλού

 

Θα υποστήριζε με βεβαιότητα κάποιος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν θα αντιμετωπίσει εσωτερικό πρόβλημα. Στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν είχε καταθέσει δικό του σχέδιο νόμου για τον γάμο για όλα τα άτομα, την τεκνοθεσία και την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Κι όμως γρήγορα γρήγορα τα αγκάθια βγήκαν στην επιφάνεια από τη στιγμή που ο Παύλος Πολάκης αναρωτήθηκε δημοσίως πώς θα πάνε στα ορεινά χωριά, εφόσον το κόμμα ψηφίσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Στη συνέχεια είχαμε το μπρος πίσω σε σχέση με την κομματική πειθαρχία, τις αυστηρές αιχμές του Στέφανου Κασσελάκη στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος (όποιος διαφωνεί να σηκωθεί όρθιος –δεν σηκώθηκε κανένας και καμία) και τη σιγή των τελευταίων ημερών. Όσοι γνωρίζουν την ανθρωπογεωγραφία της Κουμουνδούρου «ορκίζονται» ότι τα… αγκάθια είναι περισσότερα από ένα. Σημειώνουν μάλιστα ότι οι σχέσεις αρκετών από την ΚΟ με την εκκλησία είναι τόσο ισχυρές, που θα δυσκολευτούν να πουν περήφανα «ναι». Επομένως, χωρίς να είναι δεδομένο, δεν αποκλείεται να καταγραφούν αποχές και από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, γεγονός που θα είναι πλήγμα τόσο για τη φυσιογνωμία και την ταυτότητα του κόμματος, όσο και προσωπικά για τον πρόεδρό του.

Στη Νέα Αριστερά μπορεί να είναι πιο ήσυχοι/ες. Οι έντεκα βουλευτές και βουλεύτριες έχουν τοποθετηθεί θετικά και έχουν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν υπέρ του νομοσχεδίου, παρότι το ζήτημα της παρένθετης κυοφορίας, που δεν είναι εντός των ρυθμίσεων του σχεδίου νόμου, δεν φαίνεται να αντιμετωπίζεται με ομοφωνία από τον κόσμο που στηρίζει το νέο εγχείρημα. Ωστόσο, στελέχη της Νέας Αριστεράς σημειώνουν ότι η θέση που θα κρατήσει η ΚΟ είναι υπέρ της ισότητας χωρίς καμία εξαίρεση.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet