Σε όλους τους Δήμους της χώρας τέτοιο καιρό οι προϋπολογισμοί ήταν ήδη έτοιμοι, με λιγότερα ή περισσότερα εμπόδια. Φέτος, όμως οι οικονομικές υπηρεσίες των Δήμων σβήνουν και γράφουν προϋπολογισμούς με τεράστια εμπόδια, για να καταφέρουν να καταλήξουν σε ένα ισοσκελισμένο οικονομικά αποτέλεσμα. Αιτία είναι σε μεγάλο βαθμό οι κυβερνητικές επιλογές, που στην ουσία αφαιρούν όλο και περισσότερο από το αυτοδιοίκητο της τοπικής αυτοδιοίκησης και μετακυλούν στους Δήμους το πολιτικό κόστος και στους πολίτες το οικονομικό κόστος κυβερνητικών αποφάσεων. Και τέτοιες αποφάσεις ανακοινώθηκαν βεβαίως μετά το πέρας της προεκλογικής περιόδου.


Η αρχή έγινε με το τέλος ταφής απορριμμάτων. Ένα τέλος που θεσμοθετήθηκε το 2019 και αφορούσε την επιβολή αναλογικού προστίμου για τον όγκο των απορριμμάτων που οι Δήμοι θα οδηγούσαν σε χώρους ταφής, με στόχο να αξιοποιηθεί το χρονικό διάστημα από τη θέσπισή του έως την επιβολή του για τη μείωση των προς ταφή απορριμμάτων. Ο νομοθέτης δεν προσέβλεπε στην τιμωρία αλλά στον σωφρονισμό, δηλαδή την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών, πριν φτάσει η ώρα της επιβολής. Ωστόσο, στα χέρια μιας άλλης εκτελεστικής εξουσίας, αυτό το τέλος έγινε τιμωρία και έφτασε το 2024 να επιβληθεί αναδρομικά και με οριζόντιο τρόπο στους ρυπαίνοντες. Βεβαίως εδώ υπεισέρχονται ευθύνες ένθεν και ένθεν για το γεγονός ότι δεν επιδιώχθηκε μέσω της ενημέρωσης και της παιδείας να μειωθούν σημαντικά τα προς ταφή απορρίμματα. Ωστόσο, ωσάν να μην υπήρξαν τέτοιες ευθύνες και με χαρακτηριστική ευκολία οριζόντιας αντιμετώπισης όλων των Δήμων, ακόμα και αυτών στους οποίους λειτουργούν εξαιρετικά επιτυχημένα δημοτικές επιχειρήσεις διαχείρισης απορριμμάτων και ανακύκλωσης, υπέρογκα τέλη ταφής επιβάλλονται, και αναδρομικά για τα έτη 2022 και 2023, την τελευταία στιγμή, ενώ οι Δήμοι να επανασχεδιάσουν δημοτικά τέλη με σημαντικές αυξήσεις για να καλύψουν τρύπες πολλών εκατομμυρίων στους προϋπολογισμούς τους.

Την ίδια στιγμή, η είσπραξη του τέλους παρεπιδημούντων, του 0,5% επί του τζίρου των επιχειρήσεων που καταλαμβάνουν δημόσιο χώρο, το οποίο για τουριστικούς Δήμους αποτελούσε σημαντικό έσοδο, ανατέθηκε στην ΑΑΔΕ με διπλά αρνητικό για τους Δήμους, και συνακόλουθα τους δημότες, αποτέλεσμα. Αφενός, υπήρχαν Δήμοι που είχαν σχεδιάσει σύστημα είσπραξης που έλεγχε τα δηλούμενα, από τους επαγγελματίες στην εστίαση και τον τουρισμό, δεδομένα και εξορθολόγιζε τις εισπράξεις. Ένα έγκυρο εργαλείο που τώρα αφαιρείται από την εξίσωση του υπολογισμού και της είσπραξης του τέλους παρεπιδημούντων, με συνέπεια σωρεία ανακόλουθων με την πραγματικότητα δηλώσεων. Αφετέρου, και κυρίως, η ΑΑΔΕ θα εισπράττει για την… είσπραξη το 20% του τέλους. Άρα επιπλέον αφαίρεση εσόδων από τους Δήμους χωρίς να παρασχεθεί ούτε καν μια βάσιμη δικαιολογία από την κυβέρνηση για αυτήν την επιλογή.

Τέλος, οι προϋπολογισμοί των Δήμων θα δουν και άλλη αφαίρεση εσόδων, λόγω της κατάργησης του ΤΑΠ (Τέλος Ακίνητης Περιουσίας) για μεταβιβάσεις ακινήτων.

Όλα αυτά τα οικονομικά βάρη που αποδόθηκαν εκτάκτως, αναδρομικά και αδικαιολόγητα στου Δήμους, έφεραν εύλογη… οριζόντια αναστάτωση. Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) προσφεύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας αμφισβητώντας τη συνταγματικότητα της παρακράτησης ποσοστού των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) για τις οφειλές των Δήμων στην οποία προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών. Ενώ και ορισμένες Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων (ΠΕΔ) σχεδιάζουν να κινηθούν δικαστικά απέναντι στην κυβέρνηση.

Ωστόσο, λόγω της σημασίας τέτοιων κυβερνητικών αποφάσεων που αφορούν ουσιώδεις όρους για τη διαφύλαξη της δημοκρατικής λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης, η αντιμετώπιση και η αντίδραση δεν μπορεί να επαφίενται μόνο στη δικαστική εξουσία. Χρειάζεται να υπάρξει πρωτοβουλία για ευρεία ενημέρωση των πολιτών, ώστε αφενός να καταδειχθεί η πηγή και η επιδίωξη τέτοιων πολιτικών αποφάσεων, αφετέρου με συντονισμένο και συλλογικό τρόπο, από συνδικαλιστικούς φορείς και θεσμοθετημένα όργανα, να υπάρξει αντίδραση των πολιτών.

Δανάη Ψωμοπούλου Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet