Η προσφορά της Ελλάδας να αναλάβει τη διοίκηση της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Ασπίδες» στην Ερυθρά Θάλασσα συνάντησε σφοδρές αντιδράσεις, καθώς λήφθηκε χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση, ενώ φέρνει τη χώρα μας πιο κοντά στο ενδεχόμενο να γίνει στόχος επιθέσεων για αντίποινα.

Η κυβέρνηση συνεχίζει να λαμβάνει αποφάσεις για τόσο σοβαρά θέματα περιφρονώντας τη Βουλή, όπως ακριβώς κάνει και με το θέμα των εξοπλισμών. Αρχικά ο πρωθυπουργός χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση παραχώρησε μια ελληνική φρεγάτα στη δύναμη των ΗΠΑ και τώρα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας προσέφερε το ελληνικό στρατηγείο επιχειρήσεων της ΕΕ στη Λάρισα, για να αναλάβει τη διοίκηση της ευρωπαϊκής ναυτικής επιχείρησης στην Ερυθρά Θάλασσα. 

Με αποφάσεις που δεν προέρχονται καν από συλλογικά όργανα, όπως το ΚΥΣΕΑ, η κυβέρνηση καθιστά τη χώρα στόχο αντιποίνων. Το κλίμα των καλών σχέσεων της Ελλάδας με τις αραβικές χώρες που είχε αναπτυχθεί από τη δεκαετία του 1980, λόγω των προσωπικών σχέσεων του Ανδρέα Παπανδρέου με τον Αραφάτ και άλλους ηγέτες, έχει διαρραγεί οριστικά. 

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Το Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων της ΕΕ (EL EU OHQ) είχε ενεργοποιηθεί και την περίοδο 2014 - 2015, συντονίζοντας την επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Δίχως να έχουν ξεκαθαρίσει οι κανόνες εμπλοκής της ελληνικής φρεγάτας που θα λάβει μέρος στην αμερικανική επιχείρηση κατά των Χούθι στην Ερυθρά, η χώρα μας ανεβαίνει με …ασανσέρ την κλίμακα της επικινδυνότητας, αναλαμβάνοντας την ηγεσία μιας στρατιωτικής επιχείρησης. 

Μπορεί ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης να διαβεβαιώνει τη Βουλή ότι ο ρόλος της ελληνικής φρεγάτας θα είναι συνοδευτικός στα εμπορικά πλοία, ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί εάν θα μπορεί να ανοίγει πυρ για να αμυνθεί και κάτω από ποιες συνθήκες.

Μιλώντας στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, ο υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι η βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στην Ερυθρά Θάλασσα γίνεται για να παταχθεί η …ακρίβεια! Πιο συγκεκριμένα υποστήριξε ότι «αυτή τη στιγμή έχουν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό τα ασφάλιστρα όλων των πλοίων, έχει αυξηθεί ο κίνδυνος ο οποίος προφανώς προκαλείται με αποτέλεσμα να υπάρχει μετακύλιση και στα εμπορεύματα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του επικρότησε τη συμμετοχή της χώρας μας σε μια επιχείρηση στην Ερυθρά, αλλά το ζητούμενο είναι για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το πώς θα είναι αυτή η συμμετοχή. Πιο συγκεκριμένα, ο ναύαρχος Αποστολάκης στην ομιλία του τόνισε: «Καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να έχουμε συμμετοχή, ωστόσο η θέση που παίρνουμε στην αντιπαράθεση είναι εξίσου σημαντική».

Η Ρένα Δούρου από την πλευρά της υποστήριξε ότι η προσφορά του στρατηγείου της Λάρισας για τη διοίκηση της ευρωπαϊκής ναυτικής επιχείρησης, αποτελεί μια «πρωτοβουλία» και η Ελλάδα πρωτοστατεί «σε μία επιχείρηση προθύμων στην Ερυθρά Θάλασσα». 

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος έθεσε τα ακόλουθα ερωτήματα, χωρίς να λάβει σαφείς απαντήσεις: «Τι ρόλο και τι έκταση θα έχει αυτή η αποστολή; Τι σημαίνει και τι χωράει μέσα στον όρο άμυνα; Είναι και η αντεπίθεση μέσα στον όρο άμυνα; Άμυνα είναι να κάνουμε και χτυπήματα σε χερσαίους στόχους των Χούθι στην Υεμένη; Θα υπάρχει επικάλυψη και τι είδους συνεργασία με τα αμερικανικά πλοία που βρίσκονται στην περιοχή;».

Την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε ελληνική συμμετοχή εξέφρασε και το ΚΚΕ. Σε ανακοίνωσή του σημειώνει πως «το ΚΚΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση της ΝΔ η οποία, διά στόματος του υπουργού Άμυνας, δηλώνει διαθέσιμη να αναλάβει, μέσω του Στρατηγείου της Λάρισας, τη διοίκηση της πολεμικής επιχείρησης στην Ερυθρά Θάλασσα. Δεν φτάνει, δηλαδή, που με την αποστολή φρεγάτας στέλνει προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων στο “στόμα του λύκου” για την εξυπηρέτηση μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και των πολεμικών σχεδίων των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, τώρα κλιμακώνει επικίνδυνα την ελληνική εμπλοκή και καθιστά το λαό μας στόχο αντιποίνων». 

Η Νέα Αριστερά σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι οι αποφάσεις της ΝΔ βάζουν τη χώρα σε επικίνδυνες περιπέτειες και θέτει τα ερωτήματα: «Με ποιους διαβουλεύτηκε ο κύριος Δένδιας για να “προσφέρει” τη συμμετοχή της χώρας και των στρατιωτικών υποδομών και προσωπικού και μάλιστα σε πρωταγωνιστικό ρόλο; Γιατί δεν έχει ενημερώσει την Εθνική Αντιπροσωπεία για μια τόσο κρίσιμη, στρατηγικής σημασίας για τα συμφέροντα της χώρας, απόφαση;». 

Τέλος, η Σία Αναγνωστοπούλου, εκ μέρους της Νέας Αριστεράς, χαρακτήρισε τη στάση της κυβέρνησης «απαράδεκτη», λέγοντας πως «εμπλέκει τη χώρα σε μία εμπόλεμη κατάσταση –εμπόλεμη, όμως– η δήλωση “προσφέρω το στρατηγείο της Λάρισας, ως κέντρο της επιχείρησης για την Ερυθρά Θάλασσα”. Δεν προσφέρει κανένας μόνος του, τίποτα, εάν δεν έχει συζητηθεί και αν αυτή η συζήτηση δεν οδηγήσει σε μία απόφαση, όπου θα είναι ενημερωμένα τα κόμματα της Βουλής, άρα, ο ελληνικός λαός».

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet