Έκθεση 17 σελίδων του Γραφείου Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Frontex επιρρίπτει ευθύνες στις ελληνικές αρχές για το πολύνεκρο ναυάγιο ανοικτά της Πύλου τον Ιούνιο του 2023, ενώ αποποιείται των όποιων δικών της ευθυνών, που επίσης τη βαρύνουν. Μεταξύ άλλων στην έκθεση σημειώνεται: «Οι ελληνικές αρχές φαίνεται ότι καθυστέρησαν την κήρυξη της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης μέχρι τη στιγμή του ναυαγίου, όταν δεν ήταν πλέον δυνατή η διάσωση όλων των επιβαινόντων». Στην έκθεση σημειώνεται δε η μη συνεργασία των ελληνικών αρχών με την Frontex (αυτή έχει καταγγελθεί πολλές φορές και από τον Συνήγορο του Πολίτη, ο οποίος επίσης διεξάγει ανεξάρτητη έρευνα) και συστήνεται στις ελληνικές αρχές «να παρέχουν στον Οργανισμό ανατροφοδότηση σχετικά με τις ενέργειες που αναλήφθηκαν μετά από μια επιτήρηση και να ενημερώνουν εγκαίρως αν η υπόθεση έχει χαρακτηριστεί ως έρευνας και διάσωσης».

Σε περίληψη του εγγράφου από την Πρωτοβουλία Δικηγόρων και Νομικών για το ναυάγιο της Πύλου για τις ενέργειες των ελληνικών αρχών αναφέρεται ότι: «Είναι άγνωστο γιατί οι ελληνικές αρχές δεν εκκίνησαν επιχείρηση έρευνας και διάσωσης μετά την λήψη του σήματος της Frontex. Οι απόπειρες ανεφοδιασμού που διετάχθησαν από τις ελληνικές αρχές έθεσαν σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο τους περίπου 700 επιβαίνοντες στο Adriana. Το σκάφος του Ελληνικού Λιμενικού ΠΠΛΣ 920 κατέγραψε τον επικίνδυνο κλυδωνισμό του πλοίου Adriana. Το δέσιμο σκοινιών σε ένα τέτοιο πλοίο εγκυμονούσε σημαντικούς κινδύνους. Το Adriana έπλεε χωρίς κινητήρα για πολλές ώρες, σε αντίθεση με τον ισχυρισμό των ελληνικών αρχών. Οι πόροι που κινητοποιήθηκαν από τις ελληνικές αρχές δεν ήταν επαρκείς. Η άμεση εστίαση των ελληνικών αρχών πριν από το ναυάγιο δεν ήταν η διάσωση. Οι ελληνικές αρχές καθυστέρησαν την έναρξη επιχείρησης έρευνας και διάσωσης (SAR) και την εκκίνησαν μόνο όταν το Adriana ανατράπηκε, δηλαδή όταν ήταν πολύ αργά για να διασωθούν όλοι οι μετανάστες. Οι ελληνικές αρχές δεν έκαναν χρήση των πόρων που προσέφερε η Frontex. Ύπαρξη συνεπών μαρτυριών για πρόκληση τής ανατροπής του Adriana από τη ρυμούλκηση από το σκάφος του Ελληνικού Λιμενικού.»

Γίνεται για νιοστή φορά σαφές ότι πρόκειται για ένα ακόμα κρατικό έγκλημα, για το οποίο επιχειρείται συγκάλυψη. Οι ζωές όλων δεν μετράνε για αυτή την Πολιτεία. Ακόμα περιμένουμε την αντίδραση της κυβέρνησης στις κατηγορίες της Frontex.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet