Τη Δευτέρα, 22 Ιανουαρίου 2024, πραγματοποιήθηκε η πρώτη ανοιχτή συνέλευση της Νέας Αριστεράς στη Β΄ Θεσσαλονίκης με συντρόφους και συντρόφισσες, πρώην μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που προέρχονται κυρίως από την ανατολική πλευρά του Νομού.

Αφού αναγνώστηκε εισήγηση του προσωρινού συντονιστικού ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των παριστάμενων.

Στην πλειονότητα των τοποθετήσεων επικράτησε έντονη αυτοκριτική και κριτική διάθεση, τόσο ως προς το οργανωτικό όσο και ως προς το πολιτικό-ιδεολογικό κομμάτι που αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετά το 2019 αλλά και κατά τη σύντομη κυβερνητική του θητεία μετά τη λήξη των μνημονίων.

Τονίστηκε ότι ο εκφυλισμός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ξεκίνησε πολύ πριν την υποψηφιότητα και την εκλογή Στέφανου Κασσελάκη με ευθύνες τόσο του πρώην προέδρου του, ο οποίος ενθάρρυνε τον αρχηγισμό και τον συγκεντρωτισμό, όσο και του κύκλου των στενών συνεργατών του. Ευθύνες έχουν και τα μέλη της ΚΕ αλλά και τα μέλη των οργανώσεων που αποδεχτήκαμε την υποβάθμιση των συλλογικών οργάνων του κόμματος και των οργανώσεών μας, τη διεύρυνση χωρίς όρους και κριτήρια, την αλλαγή του καταστατικού, που όχι μόνο όριζε την εκλογή προέδρου από μία ακαθόριστη βάση αλλά το έκανε χωρίς ασφαλιστικές δικλείδες, καθώς και τις διάφορες λαϊκίστικες κορώνες (π.χ. Π. Πολάκης).

Υπογραμμίστηκε η σταδιακή αποξένωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από τα λαϊκά στρώματα και τα κοινωνικά κινήματα με αποτέλεσμα η Ν.Δ. να είναι πρώτη στις λαϊκές γειτονιές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Στις τοποθετήσεις που αφορούσαν την κριτική της περιόδου διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρθηκε ότι η μετατροπή των ευρωεκλογών του 2019 σε δημοψήφισμα και στη συνέχεια η επίσπευση των βουλευτικών εκλογών στέρησε από την κυβέρνηση και τη χώρα τη δυνατότητα υλοποίησης φιλολαϊκών μέτρων και δημοκρατικών θεσμικών αλλαγών όπως:

  1. Νομοθετικό έργο με φιλολαϊκό πρόσημο δεδομένου ότι υπήρχαν  έτοιμα νομοσχέδια που «έμειναν στα συρτάρια’»,
  2. αλλαγών στην ηγεσία του δικαστικού σώματος,
  3. την αλλαγή του Επιτρόπου της Ε.Ε.,
  4. μια δυναμική φιλολαϊκή νομοθέτηση την περίοδο Ιούνιος-Σεπτέμβριος 2019
  5. την έναρξη διαδικασιών αντικατάστασης του Γ. Στουρνάρα, παρότι η θητεία του τυπικά έληγε το 2020.                                                                           

Ακόμη, αναφέρθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν στάθηκε κριτικά απέναντι στο κυβερνητικό του έργο, μετά το 2019, αλλά ταυτόχρονα δεν υπερασπίστηκε συστηματικά τα θετικά σημεία της διακυβέρνησής του απέναντι στις συκοφαντίες και τις διαστρεβλώσεις της προπαγάνδας της Ν.Δ., γεγονός που σήμερα μεταθέτει αυτή την ευθύνη στους συντρόφους και τις συντρόφισσες, που τότε κατείχαν κυβερνητικές θέσεις και σήμερα συμμετέχουν στη Νέα Αριστερά.

Σχετικά με την εκλογή Σ. Κασσελάκη υπογραμμίστηκε ότι, παρά την πιθανολογούμενη προώθηση από εξωκομματικά κέντρα -με την ανοχή Τσίπρα και την υποστήριξη Π. Πολάκη-, δεν προέβαλλε βέτο κανένα μέλος της ΚΕ στην υποψηφιότητά του όταν δεν συγκέντρωσε τις 30 υπογραφές, που απαιτούνταν βάσει του καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Επίσης δεν υπήρξε αντίδραση από τα μέλη των οργανώσεων όταν εμφανίστηκαν στα εκλογικά κέντρα οι «εκλογικοί αντιπρόσωποι» του Σ. Κασσελάκη, κατά παράβαση κάθε κομματικής ηθικής και έννοιας συντροφικότητας.

Όσον αφορά τις εισηγήσεις σχετικά με τον νέο φορέα αποτελούνταν από 2 σκέλη:

  1. Το πολιτικό-ιδεολογικό και
  2. το οργανωτικό.

Ως προς το πολιτικό-ιδεολογικό σκέλος τονίστηκε ότι ο νέος φορέας οφείλει να ορίζεται ως κόμμα ιδεολογικής ενότητας με στρατηγικό στόχο τον κοινωνικό μετασχηματισμό προς μια κοινωνική συνθήκη Ισότητας-Ελευθερίας-Αλληλεγγύης, μέσω της διαρκούς διεύρυνσης και εμβάθυνσης των δημοκρατικών θεσμών, δηλαδή μέσω του Δημοκρατικού Δρόμου προς τον Σοσιαλισμό. Ένα κόμμα πολυσυλλεκτικό μέσα από το πρόγραμμα που θα διαμορφώσει, με λόγο αιχμηρό και ρηξικέλευθο και συμμετοχή στα κινήματα. Όμως, αυτός ο προγραμματικός πολυσυλλεκτισμός δεν θα πρέπει να αλλοιώνει την εσωτερική ιδεολογική ταυτότητα του κόμματος διεισδύοντας στο εσωτερικό του.

Αναφέρθηκε ότι το πρόγραμμα του νέου φορέα οφείλει να χαρακτηρίζεται από κοινωνική μεροληψία και να εκφράζει τον κόσμο της μισθωτής εργασίας, τους συνταξιούχους, τους μικρομεσαίους επαγγελματίες, τους αγρότες, τους εργαζόμενους της επισφαλούς εργασίας και τα λαϊκά στρώματα.

Τονίστηκε ότι η Νέα Αριστερά θα πρέπει να καλύψει το κενό πολιτικής, που προκύπτει από τη μετατόπιση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προς τα δεξιά, δηλαδή τον πολιτικό χώρο από την Αριστερή Σοσιαλδημοκρατία μέχρι και  την Ριζοσπαστική Αριστερά.

Στον επικοινωνιακό τομέα κρίθηκε αναγκαία η στήριξη της εφημερίδας ΕΠΟΧΗ από όλα τα μέλη και τους φίλους της Νέας Αριστεράς, η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η δημιουργία μιας ενιαίας λίστας ηλεκτρονικής αλληλογραφίας προκειμένου να διευκολυνθεί η οριζόντια επικοινωνία μεταξύ των μελών (π.χ. δημιουργία πανελλαδικού φόρουμ μελών) και των οργανώσεων και η δημιουργία πλατφόρμας επικοινωνίας με τους 11 βουλευτές του κόμματος.

Για το οργανωτικό σκέλος διατυπώθηκε η πρόταση της δημιουργίας 2 οργανώσεων στη Β΄ Θεσσαλονίκης, μία Ανατολικά και μία Δυτικά για την εξασφάλιση της ευρύτερης συμμετοχής των μελών στις διαδικασίες. Τονίστηκε ότι οι νέες οργανώσεις θα πρέπει να είναι οργανώσεις βάσης σε διάλογο με την ηγεσία του κόμματος και διαπιστώθηκε ότι υπάρχει στελεχιακή εμπειρία την οποία χρειάζεται να αξιοποιήσουμε με κατά τόπους συναντήσεις με ανθρώπους της περιοχής.

Ακόμη συζητήθηκαν θέματα της επικαιρότητας όπως η ακρίβεια, το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, τα προβλήματα των αγροτών, η επιστολική ψήφος και σε τοπικό επίπεδο η έναρξη των έργων flyover.                             

Διατυπώθηκαν προβληματισμοί για τη χρονική στιγμή δημιουργίας του κόμματός μας καθώς και το γεγονός ότι προέρχεται από διάσπαση. Εκφράστηκε η ανησυχία ότι τόσο σε διεθνές όσο και σε εγχώριο περιβάλλον η πρόταση της Αριστεράς ηττήθηκε (συμβιβασμός, μετατροπή σε δύναμη σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης νεοφιλελεύθερων συνταγών και πλήρης απουσία από τα κοινωνικά κινήματα) και ότι είναι απαραίτητο να μπολιάσουμε ξανά την κοινωνία με τις αρχές και αξίες της Αριστεράς. Τονίστηκε η απουσία μας από τα κοινωνικά κινήματα τα τελευταία χρόνια και η αναγκαιότητα της επανασύνδεσής μας με αυτά και της συμμετοχής μας αλλά και οργάνωσης από εμάς εξωστρεφών δράσεων με στόχο τη δημιουργία ευρύτερων κοινωνικών συμμαχιών.

Υπήρξε ομοφωνία σχετικά με το ότι οι διαδικασίες αυτές  θα εξελίσσονται παράλληλα και σε σχετική συνάφεια  με τις δραστηριότητες της κοινοβουλευτικής ομάδας των 11, με σημεία αιχμής  την άσκηση σοβαρής και συστηματικής αριστερής αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση της ΝΔ, τη συγκρότηση ποιοτικού και ελκυστικού ψηφοδελτίου συνεργασίας ευρύτερων αριστερών και οικολογικών δυνάμεων για τις ευρωεκλογές και την έμπρακτη αυτοκριτική προσέγγιση της πορείας του ΣΥΡΙΖΑ στην περίοδο 2015-2023.

Αναγνωρίστηκε από όλους η δυσκολία του εγχειρήματος αλλά ταυτόχρονα τονίστηκε η δημιουργική και συνθετική διάθεση για το νέο ελπιδοφόρο ξεκίνημα. Προχωράμε, με ανοιχτό πνεύμα, με διάθεση συντροφικής συνύπαρξης με διαφορετικές συλλογικές προσπάθειες, στο έδαφος πάντα μιας Αριστεράς, η οποία θέλει να παραμείνει Αριστερά.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2025 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet