Σκίτσα του Charbak Dipta

 

 

 

Μια ματιά στα κύπελλα Εθνών Ασίας και Αφρικής

 

 

Με αφορμή το Κύπελλο Ασίας και το Αφρικανικό Κύπελλο Εθνών το Humba δημοσίευσε άρθρο του αμερικανοκορεάτη συγγραφέα και ποδοσφαιρικού αναλυτή Αλμπερτ Κιμ στο οποίο, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Oι δυτικοί σύλλογοι φαίνεται ν’ ανησυχούν περισσότερο για το πώς οι ασιάτες και αφρικανοί παίκτες που εγκαταλείπουν τις ομάδες τους για ένα μήνα θα επηρεάσουν την κατάταξη του πρωταθλήματος, αντί για το τι θα σήμαινε για τους παίκτες η κατάκτηση ενός από αυτά τα τρόπαια. Από την οπτική γωνία μιας μειοψηφίας, αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, αλλά εξακολουθεί να είναι απίστευτα απογοητευτικό. Φαίνεται να είναι άλλη μια υπενθύμιση ότι οι αφρικανοί/ές και ασιάτες/ισσες ποδοσφαιρόφιλοι/ες δεν έχουν τόση σημασία όσο οι ευρωπαίοι/ες.
Επιτρέψτε μου να είμαι ξεκάθαρος, το Κύπελλο Ασίας και το Αφρικανικό Κύπελλο Εθνών είναι μεγάλα γεγονότα. Ρεαλιστικά μιλώντας, οι ομάδες της Αιγύπτου και της Κορέας δεν μπορούν επί του παρόντος να κερδίσουν Παγκόσμια Κύπελλα, γεγονός που καθιστά αυτά τα ηπειρωτικά τουρνουά το «Άγιο Δισκοπότηρο». Για τον Son Heung-min και τον Mohammed Salah, η ευκαιρία να κερδίσουν ασημικά θα παγίωνε την κληρονομιά τους ως οι αντίστοιχοι Ασιάτες και Αφρικανοί GOAT (σ.σ.: Greatest Of All Time, οι καλύτεροι όλων των εποχών).

 

 

Σνομπ ελιτισμός

 

Γι’ αυτό είναι τρελό οι δυτικοί ποδοσφαιρικοί συντάκτες ν’ αντιμετωπίζουν το Asian Cup και τo AFCON με τέτοια περιφρόνηση. Ο πρώην επιθετικός της Αγγλίας και της Άρσεναλ, Ίαν Ράιτ, γιος τζαμαϊκανών γονέων, σημείωσε το 2021 ότι η κάλυψη των μέσων ενημέρωσης των παικτών με έδρα την Ευρώπη που ταξίδευαν στο AFCON ήταν «ασέβεια» και «χρωματισμένη με ρατσισμό». Ο Ράιτ είπε: «Κάνετε τους δημοσιογράφους να ρωτούν παίκτες… τους παίκτες να ρωτούν αν θ’ αποδεχτούν τις κλήσεις στις εθνικές τους ομάδες. Φανταστείτε να ήταν ένας άγγλος παίκτης που εκπροσωπούσε τα Three Lions. Μπορείτε να φανταστείτε το θυμό;»

Αυτός ο σνομπ ελιτισμός εισχωρεί και στις νοοτροπίες των μέσων οπαδών. Τον περασμένο μήνα, έχω δει πολλά tweets από οπαδούς της Tottenham Hotspur που υποδηλώνουν ότι ο Son Heung-min πρέπει να παραλείψει το Κύπελλο Ασίας για να βοηθήσει τους Spurs στον αγώνα τους για την πρώτη τετράδα. Ένας άστοχος θαυμαστής πρότεινε μάλιστα ότι η Νότια Κορέα ήταν αρκετά καλή για να κερδίσει το Ασιατικό Κύπελλο (δεν έχουμε κερδίσει το τουρνουά από το 1960) χωρίς τον Σον. Ένας άλλος λογαριασμός ανέβασε στο Twitter ένα προσβλητικό μιμίδιο (meme) που συνέκρινε το Κύπελλο Ασίας με ένα τέρας με διανοητικά προβλήματα. Πρέπει να είμαστε δύο φορές πιο ενημερωμένοι και δύο φορές πιο ταλαντούχοι για να είμαστε «αποδεκτοί».

 

Προς τι ο ευρωκεντρισμός;

 

Για να είμαι δίκαιος, καταλαβαίνω γιατί υπάρχει σε κάποιο βαθμό αυτός ο ευρωκεντρισμός. Ο παλιός κόσμος έχει ακόμα τους περισσότερους πόρους και χρήματα για να ελέγξει την αφήγηση. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αφήσουμε τα μέσα ενημέρωσης να ξεφύγουν από την κραυγαλέα τεμπελιά.

Πείτε στον Μοχάμεντ Σαλάχ, ο οποίος μεγάλωσε σε μια μικρή αιγυπτιακή πόλη, ταξιδεύοντας με λεωφορείο για εννέα ώρες καθημερινά για προπόνηση, ότι πρέπει να παραλείψει το AFCON επειδή η Λίβερπουλ τον χρειάζεται για να παραμείνει στην κορυφή του πίνακα της Premier League. Πείτε στον Lee Kang-in, ο οποίος μετακόμισε στην Ισπανία σε ηλικία 10 ετών και τον αποκαλούσε συνεχώς ως “Chino” από τον προπονητή του στη Μαγιόρκα, Javier Aguirre, ότι θα πρέπει να παραλείψει το Κύπελλο Ασίας ώστε η PSG να κερδίσει το πρωτάθλημα αγροτών γνωστό ως Ligue One. Πείτε στον Son Heung-min, ο οποίος δεν έχει κερδίσει τρόπαιο με την εθνική ομάδα της Νότιας Κορέας, ότι θα πρέπει να μείνει στην Τότεναμ αντί να προσπαθεί να κερδίσει το Κύπελλο Ασίας, το οποίο θα παγίωνε την κατάστασή του ως ο καλύτερος Κορεάτης ποδοσφαιριστής όλων των εποχών.

 

Θέμα σεβασμού

 

Το γεγονός είναι ότι το ασιατικό και αφρικανικό ποδόσφαιρο έχουν αναπτυχθεί αλματωδώς από τον 21ο αιώνα. Τρεις ομάδες από την Ασιατική Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου έφτασαν στη φάση των 16 στο Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA 2022. Οι έξι ασιατικές ομάδες στο Κατάρ κέρδισαν επτά αγώνες και έφεραν ισοπαλία σε έναν, δίνοντάς τους κατά μέσο όρο 3,67 πόντους ανά ομάδα, την καλύτερη επίδοση όλων των εποχών για την Ασία στη φάση των ομίλων του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Δύο αφρικανικές ομάδες, το Μαρόκο και η Σενεγάλη, έφτασαν στους 16, ισοφαρίζοντας την καλύτερη επίδοση της Αφρικής στη φάση των ομίλων από το 2014, όταν η Νιγηρία και η Αλγερία έκαναν νοκ άουτ. Και όλοι γνωρίζουμε την τρελή πορεία του Μαρόκου έως τους ημιτελικούς στο Κατάρ, όταν διέλυσε το Βέλγιο, την Ισπανία και την Πορτογαλία. Ωστόσο, παρά τα αποτελέσματα εντός γηπέδου, δεν έχει προκύψει ακόμη σεβασμός – και δεν θα συμβεί μέχρι να βρεθούν περισσότεροι μη λευκοί, σε θέσεις ισχύος. Χρειαζόμαστε περισσότερους ασιάτες και αφρικανούς προπονητές, παίκτες και ειδικούς για να αλλάξουμε το τοπίο. Μέχρι τότε, γνωρίζω ότι αυτό το άρθρο πιθανότατα θα καταλήξει ως ένα άλλο θυμωμένο άρθρο, σχετικά με την άδικη μεταχείριση των μειονοτήτων. Το AFCON και το Asian Cup, θα είναι κάτι ιδιαίτερο και θα είμαι ένας από τους εκατομμύρια ανθρώπους που παρακολουθούν ανυπόμονα το όμορφο παιχνίδι μας».

 

Πηγές: Humbazine.gr, www.footballparadise.com

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet