Μια διαδρομή στα ανεξερεύνητα μονοπάτια των παράλληλων κόσμων μέσα από το απίθανο, το απροσδόκητο και το ασήμαντο που γίνεται σημαντικό, το έργο «Alice at the asylum» της Λυδίας Βη, η νέα site specific παραγωγή του βραβευμένου Theatre Lab Company σε σκηνοθεσία Αναστασίας Ρεβή, έρχεται από 9 έως 11 Φεβρουαρίου 2024 για 5 μόνο παραστάσεις στο «Μπάγκειον», στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής της περιοδείας.

Λονδίνο 2023. Ο Κύριος Ρόουζ, έλληνας επιχειρηματίας στο Σίτι του Λονδίνου, πιστεύει ότι βρήκε θησαυρό αγοράζοντας ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο. Όμως, μέσα στο κτίριο βρίσκει την νεαρή Αλίκη, μια παράξενη φιγούρα από άλλη εποχή. Θα κάνει ό,τι μπορεί για να την διώξει, αλλά η Αλίκη, έχει άλλα σχέδια!

Με αφορμή το ανέβασμα της παράστασης, η σκηνοθέτρια και καλλιτεχνική διευθύντρια του Theatre Lab Company, Αναστασία Ρεβή, μιλά στην Εποχή για τη μαγεία ως βασικό συστατικό της ουτοπίας, αλλά και το πώς είναι να σκηνοθετείς το απόλυτο παράδοξο.

 

 

Tι σας ώθησε να σκηνοθετήσετε το έργο «Alice at the asylum»;

Μου αρέσουν όλες οι παράξενες ιστορίες και η ιστορία της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων είναι το απόλυτο παράδοξο. Στη δική μας παράσταση βέβαια έχουμε την ιστορία της Αλίκης στο άσυλο με ό,τι συνειρμούς μπορεί να φέρει ο τίτλος, που είναι εμπνευσμένη από το παραμύθι του Λούις Κάρολ και από τον καταπληκτικό χώρο που έκανε πρεμιέρα η παράσταση στο Λονδίνο, το «The Asylum», ιστορικό κτίριο του 1873 που λειτουργούσε σαν άσυλο για εκείνους που είχαν ανάγκη στήριξης. Η νεαρή συγγραφέας Λυδία Βη κράτησε κάποιους απο τους βασικούς χαρακτήρες της Αλίκης, που όλοι γνωρίζουμε, και μετέφερε την ιστορία στον συγκεκριμένο χώρο ή σε κάθε ερειπωμένο χώρο που κουβαλάει μια άλλη συνθήκη, μια άλλη εποχή. Τοποθετεί την ιστορία της στο 2023, όπου με έναν τρόπο μπλέκονται τόσο οι χρόνοι και οι ερωτήσεις, όσο και οι ψυχικές ανισορροπίες. Η ιστορία με γοήτευσε και βρήκα υπέροχη την πρό(σ)κληση να σκηνοθετήσω έργο μαθήτριας μου, μια και η Λυδία είναι παιδί του Theatre Lab απο το 2016. Είναι υπέροχο για εμάς τους δημιουργούς να ξέρουμε πως η φλόγα συνεχίζεται.

 

Είστε καλλιτεχνική διευθύντρια του βραβευμένου Theatre Lab Company. Ποια η μέθοδος που διδάσκονται οι ηθοποιοί του Theatre Lab.

Το Theatre Lab Company είναι μια καλλιτεχνική κολεκτίβα με διεθνή ταυτότητα. Οι καλλιτέχνες που συνεργάζονται μαζί μας τόσο οι Βρετανοί, οι Ελληνες όσο και όλοι οι υπέροχοι άνθρωποι που έρχονται από τα διαφορετικά μέρη του κόσμου, μια και το Λονδίνο είναι μητρόπολη, έχουν μια κυτταρική, θα έλεγα, σύνδεση με την τέχνη, την υψηλή αισθητική και την ποιότητα. Δεν είναι τυχαίο ότι το Theatre Lab έχει διακριθεί με βραβεία και υποψηφιότητες τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και σε διεθνή φεστιβάλ θεάτρου. Οι παραγωγές μας προκαλούν πάντα το ενδιαφέρον του κοινού, των κριτικών και των συναδέλφων γιατί δεν είναι mainstream. Δεν είναι αυτό που η πλειοψηφεία του κοινού έχει συνηθίσει να βλέπει, γιατί η μέθοδος μας βασίζεται κυρίως στο σωματικό θέατρο, στην ιδιαίτερη αφήγηση της ιστορίας, στις εσωτερικές διακυμάνσεις, στη χωροταξική και κινησιολογική ακρίβεια και στη συνολική συμμετοχή των αισθήσεων. Δεν αρκεί ενας καλός ηθοποιός, ή ένας καλός σχεδιαστής, ενδυματολόγος, συνθέτης ή φωτιστής για να δουλέψει μαζί μας. Χρειάζονται περισσότερα πράγματα.

Καταρχήν ταλέντο, στη συνέχεια σκληρή δουλειά, πειθαρχία, ευελιξία, ενσυναίσθηση, προσωπική και κοινωνική ευαισθησία, διαθεσιμότητα, φυσική ευγένεια, σωματική και φωνητική εκπαίδευση, ικανότητα, γνώση, αντίληψη, παρατήρηση, ανάλυση, κατανόηση και γενναιοδωρία. Γι’αυτό και είμαστε αρκετά προσεκτικοί στις επιλογές των συνεργατών μας. Οι παραστάσεις μας επίσης πολύ συχνά μετατοπίζουν τα όρια ανάμεσα στο διαφορετικό ύφος των καλών τεχνών, μια και η μουσική, η κίνηση και η εικαστική προσέγγιση είναι το ίδιο σημαντικοί άξονες με το θεατρικό κείμενο, τους χαρακτήρες που παρακολουθούμε και την ιστορία που λέμε. Ενίοτε είμαστε σε μη θεατρικούς χώρους ή εχουμε την ελευθερία να χρησιμοποιήσουμε πολλές και διαφορετικές γλώσσες θεατρικής αφήγησης. Οι παραστάσεις μας τις περισσότερες φορές αποτελούν εμπειρία για τον θεατή.

 

Η παράσταση φέρνει στη σκηνή τη μαγεία και τον παραλογισμό της χώρας του παράδοξου. Συνδιαλέγεται με την πραγματική ζωή;

Η παράσταση φλερτάρει με τις πολλαπλές πραγματικότητες και την πολυδιάστατη αντίληψη της ζωής. Η ύπαρξη του καθένα είναι μοναδική και ο λαβύρινθος του ανθρώπινου μυαλού δαιδαλώδης και πιθανώς ανεξερεύνητος. Η παράσταση παίζει στο κάθε δευτερόλεπτο με τη φαντασία, το όνειρο, την αλήθεια και το είδωλο της. Αν υπάρχει.

 

Πιστεύετε ότι τα θαύματα είναι απτά ή είναι ουτοπία; Τι θα ορίζατε εσείς ως θαύμα και ποιο θαύμα θα θέλατε να δείτε;

Αγαπώ την ουτοπία και ακόμη περισσότερο αγαπώ τα θαύματα. Η ουτοπία για μένα είναι υπαρκτή και μάλιστα πολύ πιο γοητευτική από την πραγματικότητα, προφανές λοιπόν το γιατί κάνω και την Αλίκη και γιατί κάνω αυτές τις ιδιαίτερες παραστάσεις που με χαρακτηρίζουν σαν σκηνοθέτρια. Οι Bρετανοί που βλέπουν και που γράφουν για τις παραστάσεις του Theatre Lab Company αναφέρονται πάντα στη μαγεία που τις χαρακτηρίζει και η μαγεία είναι το βασικό συστατικό της ουτοπίας.

 

 

 

Κείμενο: Λύδια Βη, σκηνοθεσία: Αναστασία Ρεβή, μουσική σύνθεση, παραγωγή και εκτέλεση: Hades, κοστούμια: Lisa Lach-Nielsen, φωτισμοί και φωτογραφία: Γιάννης Κατσαρής, παραγωγή:Martina Reynolds, μετάφραση/υποτιτλισμός: Σέβη Φιλιππίδου, βοηθός σκηνοθέτη: Έλενα Μιχαηλίδη

Παίζουν: Μανώλης Εμμανουήλ, Λυδία Βη, David Furlong, Rujenne Green, Σέβη Φιλιππίδου

Christiana Maycea, Ηλεκτρική κιθάρα: Hades

Παραστάσεις: Σάββατο 10 Φεβρουαρίου, 5μμ και 8μμ, Κυριακή 11 Φεβρουαρίου, 5μμ και 8μμ

 

Ράνια Παπαδοπούλου Περισσότερα Άρθρα
Tags:
Πρόσφατα άρθρα ( Θέατρο )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet