Η αποχώρηση της εταιρείας Prodea Investments από το σχέδιο ανάπλασης στον λόφο του Στρέφη στα Εξάρχεια, καθώς και η απόφαση του ΣτΕ που έκρινε σύννομο το αίτημα των κατοίκων για προσωρινή διαταγή αναστολής των εργασιών στην Ακαδημία Πλάτωνος, αποτελούν μικρές, αλλά ταυτόχρονα σημαντικές, νίκες των κινημάτων υπεράσπισης των δημόσιων χώρων στην Αθήνα.

Η αδιάκοπη αγωνιστική στάση κατοίκων και συλλογικοτήτων απέδωσε, όπως φαίνεται τους πρώτους καρπούς, με τα κινήματα γειτονιάς να υποδέχονται τις εξελίξεις με ανακούφιση και ικανοποίηση για τις κατακτήσεις τους.

Η εταιρεία Prodea αποχωρεί από την ανάπλαση του Λόφου Στρέφη στα Εξάρχεια, όπως επιβεβαίωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, ανακοινώνοντας ότι «η παρούσα δημοτική αρχή προχωρά όλα τα έργα αναπλάσεων με σχεδιασμό, διαβούλευση, μαζί με τους κατοίκους».

Η ανάπλαση στην οποία ήθελε να προχωρήσει η προηγούμενη δημοτική αρχή του Κώστα Μπακογιάννη είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από τους κατοίκους των Εξαρχείων. Η αποχώρηση της Prodea από τον λόφο του Στρέφη έγινε δεκτή από τους κατοίκους των Εξαρχείων με πανηγυρισμούς, καθώς επί δύο χρόνια ζούσαν κάτω από καθεστώς αστυνομοκρατίας. Η Ανοιχτή Συνέλευση Υπεράσπισης του Λόφου Στρέφη με ανάρτησή της στο Facebook ανέφερε χαρακτηριστικά: «5 Φλεβάρη, από το πρωί, ξεκίνησαν οι αλκυονίδες στον λόφο... Ήρθε ο ήλιος, φεύγουν οι λαμαρίνες».

Μόνο Κ. Μπακογιάννης δήλωσε απογοητευμένος από την εξέλιξη, σχολιάζοντας ότι «η σημερινή δημοτική αρχή αποφάσισε να βάλει τέλος στην ανάπλαση του λόφου του Στρέφη και κατ’ επέκταση στη διαμόρφωση του εμβληματικού αυτού λόφου σ’ έναν σύγχρονο και ασφαλή χώρο πρασίνου. Χωρίς καμία δικαιολογία, ο κ. Δούκας αποφάσισε να πετάξει στο καλάθι των απορριμμάτων τη χορηγία, ύψους άνω του 1 εκατ. ευρώ που είχε εξασφαλίσει η προηγούμενη δημοτική αρχή, στο πλαίσιο του προγράμματος "Υιοθέτησε την πόλη σου"».

Η ανακοίνωση του δήμου Αθηναίων ξεκαθάρισε τους στόχους της και απάντησε στις «ανησυχίες» του πρώην δημάρχου: «Η παρούσα δημοτική αρχή έχει ως πρωταρχικό στόχο να είναι ο λόφος του Στρέφη ασφαλής, προσβάσιμος και φιλικός προς τους κατοίκους της περιοχής και όλους τους Αθηναίους και τις Αθηναίες, κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα. Αντίθετα, εδώ και περίπου 2 χρόνια, με ευθύνη της δημοτικής αρχής Μπακογιάννη, όχι μόνο δεν έχουν προχωρήσει τα έργα που είχαν ανακοινωθεί, αλλά ο Λόφος παρουσιάζει εικόνα πλήρους εγκατάλειψης. Αποτελεί, λοιπόν, πρόκληση ο κ. Μπακογιάννης να κουνάει το δάχτυλο περί δήθεν απώλειας χορηγίας ύψους άνω του 1 εκατ. ευρώ, όταν επί περίπου δύο χρόνια παρακολουθεί αδρανής και αδιάφορος τον χώρο να υποβαθμίζεται και να μετατρέπεται σε πεδίο εντάσεων ακόμη και συγκρούσεων. Είναι υπόλογος απέναντι όχι μόνο στους κατοίκους της περιοχής, αλλά και σε όλους τους Αθηναίους και τις Αθηναίες, γιατί λόγω της ανεπάρκειάς του διακύβευσε μία ακόμη ευκαιρία αναβάθμισης της πόλης. Σημειώνουμε επίσης ότι, κατόπιν προσφυγής κατοίκων, το Συμβούλιο της Επικρατείας (Δεκέμβριος 2023) εξέδωσε διαταγή να σταματήσουν τα έργα. Εμείς αναλαμβάνουμε όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες, ώστε να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες εργασίες για την ασφάλεια των κατοίκων και να αποχωρήσει η εταιρεία. Η παρούσα δημοτική αρχή, προχωρά όλα τα έργα αναπλάσεων με σχεδιασμό, διαβούλευση, μαζί με τους κατοίκους».

Την πρώτη τους νίκη σημείωσαν και οι κάτοικοι της Ακαδημίας Πλάτωνος, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε σύννομο το αίτημά τους για προσωρινή διαταγή αναστολής των εργασιών επί του άλσους, το οποίο έχει μπει στο στόχαστρο του υπουργείου Πολιτισμού και του δήμου Αθηναίων (επί Κώστα Μπακογιάννη) για την ανέγερση του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθήνας με την παράλληλη κοπή εκατοντάδων δέντρων και την κατάργηση δύο γηπέδων άθλησης. 

Οι καταστροφικές εργασίες που θα είχαν μόνιμο χαρακτήρα, και ειδικά η κοπή και απομάκρυνση εκατοντάδων δέντρων από το πάρκο, αναστέλλονται μέχρι την τελική έκδοση απόφασης στην επικείμενη δίκη στο ΣτΕ τον Απρίλιο. Οι κάτοικοι της Ακαδημίας Πλάτωνα δικαιώνονται!

«Το ΣτΕ συνηγορεί σε αυτό που φωνάζουμε από την πρώτη στιγμή. Καμία κοπή δέντρων στο άλσος της Ακαδημίας Πλάτωνα! Καμία καταπάτηση δημόσιου χώρου στο κέντρο της Αθήνας! Οι ζωές μας πάνω από τα κέρδη τους», σημειώνει η Πρωτοβουλία Αγώνα για το Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνα με ανάρτησή της στο Facebook.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet