Τη Δευτέρα εκδήλωση από τη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ και το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου
Σε αποφασιστική φάση μπαίνει ο αγώνας για τη διάσωση του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, με ικανή διεύρυνση υποστηρικτών των κατοίκων της περιοχής. Τη Δευτέρα η Νομική Σχολή και το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου διοργανώνουν εκδήλωση με αντικείμενο την υπόθεση προσφυγής κατά της Πορτογαλίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) για παραβιάσεις όσον αφορά την κλιματική αλλαγή. Αναμένεται ότι θα γίνει αναφορά στην απόρριψη των δικαστικών προσφυγών πέντε νέων ηλικίας 17-23 ετών από τη Ραφήνα με θέμα το περιβάλλον και τη μη προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Εν τω μεταξύ πυκνώνουν οι παρεμβάσεις επιστημόνων, οργανώσεων και πολιτών που ζητούν να μην κοπούν τα δέντρα στο ρέμα. Παράλληλα, στο ζήτημα παρεμβαίνει και η ΕΤΕπ (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων), δανείστρια του έργου.
Η υπόθεση που θα συζητηθεί σε εκδήλωση στη Νομική, στην αίθουσα Άλκης Αργυριάδης στις 5 μ.μ. τη Δευτέρα, αφορά την προσφυγή νέων Πορτογάλων στο ΕΔΔΑ κατά της Πορτογαλίας (υπόθεση Duarte) για το ότι δεν τηρεί την περιβαλλοντική νομοθεσία της ΕΕ σε συγκεκριμένα έργα, άρα προσφεύγουν χάριν της κλιματικής αλλαγής. Ομιλήτρια θα είναι η Allison MacDonald, δικηγόρος της υπόθεσης και σχολιαστές οι καθηγητές Γλ. Σιούτη, Γ. Δελής και Μ. Γαβουνέλη. Θα συντονίσει ο κοσμήτορας Λίνος-Αλέξανδρος Σισιλιάνος, πρώην πρόεδρος ΕΔΔΑ. Η προσφυγή των πέντε νέων έγινε στο πρότυπο της υπόθεσης Duarte, άρα είναι προφανής η συνάφεια. Αναμένεται ότι οι ομιλητές θα συνδέσουν τις δυο υποθέσεις, ενώ θα παρέμβει και η δικηγόρος των νέων κ. Μπέτα Πετρόγλου.
Για το ζήτημα της κοπής 143 δένδρων, προπομπός κοπής 2.000 συνολικά, οι παρεμβάσεις υποστήριξης ήταν πολλές και σημαντικές, έτσι δεν προχώρησαν στην κοπή. Η πρόφαση ήταν ότι τα δένδρα είναι «ασταθή και κεκλιμένα», «καχεκτικά», «ξερά». Πράγμα ψευδές, όπως είπαν πραγματογνώμονες: ο καθηγητής του Γεωπονικού Π. Τρίγκας, ο ερευνητής του ΕΠΚΕΘΕ Δρ. Π. Ζόγκαρης. Το WWF, επίσης, σημειώνει ότι η απόφαση κοπής «δεν στηρίζεται σε αντικειμενικά επιστημονικά κριτήρια βάσει της δασολογικής επιστήμης». Στην παρέμβασή τους, πολίτες σημειώνουν ότι «η διευθέτηση με τσιμέντο και συρματοκιβώτια του Ρέματος, του μεγαλύτερου στην Αττική, θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις για ολόκληρη την Αττική, ιδίως μετά τις πυρκαγιές… Στην Ευρώπη και διεθνώς η αντιπλημμυρική πρόταση σχεδιάζεται, πλέον, με λύσεις βασισμένες στη φύση». Επικαλούνται το παράδειγμα της Θεσσαλίας.
Εντούτοις, η νέα δήμαρχος, σημειωτέον προεκλογικά είχε δεσμευτεί ότι δεν θα γίνει η «διευθέτηση» του ρέματος, όταν η δημοτική σύμβουλος Εμμανουέλα Τερζοπούλου της δημοτικής κίνησης «Γη και Ελευθερία» υπέβαλε στο δημ. συμβούλιο για συζήτηση τις πραγματογνωμοσύνες, απάντησε ότι το θέμα αυτό δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του δήμου!
Εν τω μεταξύ, παρενέβη και η ΕΤΕπ, δανείστρια του έργου (36,6 εκατ. ευρώ επί συνόλου 101,5). Διερευνά τις καταγγελίες τριών οργανώσεων και ενός πολίτη. Συγκεκριμένα, όπως σημειώνει η ίδια η ΕΤΕπ για την καταγγελία, «ο συνολικός ισχυρισμός (των καταγγελλόντων) είναι η μη συμμόρφωση του έργου με την περιβαλλοντική νομοθεσία της ΕΕ και τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές απαιτήσεις της ΕΤΕπ». Και προσθέτει ότι «οι καταγγέλλοντες τάσσονται υπέρ της υλοποίησης του έργου με τη χρήση λύσεων βασισμένων στη φύση και στη διαχείριση του κινδύνου πλημμύρας». Σε αντίστοιχη υπόθεση, για τον ποταμό Ερασίνο, η ΕΤΕπ διέκοψε τη χρηματοδότηση και επέβαλε αλλαγή σχεδίων. Προσφυγή έχει γίνει και στην Αναπτυξιακή Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Η προσφυγή των πέντε νέων στο μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών ατύχησε. Απορρίφθηκε χωρίς καν να μπει στην ουσία, για τυπικούς λόγους, ότι δήθεν δεν θεμελιώνεται δικαιοδοσία των πολιτικών δικαστηρίων. Υπέρ των νέων παρενέβησαν το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου, η Ελληνική Ένωση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, πολλές περιβαλλοντικές οργανώσεις και 101 κάτοικοι της Ραφήνας. Οι νέοι, μάλιστα, καταδικάστηκαν για δικαστική δαπάνη 300 ευρώ έκαστος!
Το επόμενο διάστημα είναι πολύ κρίσιμο και μάλλον πιο ευνοϊκό για τη διάσωση του ρέματος. Έως το τέλος Φεβρουαρίου αναμένεται να υιοθετηθεί νόμος της ΕΕ για την αποκατάσταση της φύσης (κανονισμός) που απαιτεί 25.000 χιλιόμετρα ποταμών στην ΕΕ να αποκατασταθούν σε ποταμούς ελεύθερης ροής με απομάκρυνση παλαιών φραγμών και αποκατάσταση της συνδεσιμότητάς τους με τα φυσικά τους πλημμυρικά πεδία. Στις 20 Μαρτίου στο ΣτΕ συζητείται η αίτηση ακύρωσης κατά της οριοθέτησης του ρέματος με Προεδρικό Διάταγμα. Να δούμε.