Τα λεγόμενα «απογευματινά χειρουργεία», που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, είναι πιστή αντιγραφή όσων αναφέρει ο Κανονισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ, για κάθε χειρουργική επέμβαση που διενεργείται στις Ιδιωτικές Κλινικές όπου εκεί, σύμφωνα με τον Κανονισμό του ΕΟΠΥΥ (άρθρο 12, παρ.3) ο ασθενής καλύπτει κατά 30% το κόστος της νοσηλείας άρα και το κόστος της χειρουργικής επέμβασης, όπως πληρώνει εξ ολοκλήρου και την αμοιβή του χειρουργού που θα επιλέξει να τον χειρουργήσει. 

Αυτή η πρακτική που εγκαινιάζει η κυβέρνηση της ΝΔ, στα δημόσια νοσοκομεία δείχνει και την πολιτική που σκοπεύει να εφαρμόσει συνολικά στις δημόσιες δομές, πολιτική που θα εξαναγκάζει τον ασθενή να βάζει επιπλέον βαθιά το χέρι στην τσέπη, παρά το γεγονός ότι επί 40 και πλέον χρόνια υφίστατο ασφαλιστικές κρατήσεις υπέρ του κλάδου περίθαλψης, κρατήσεις που μετά το 2012 διαχειρίζεται ο ΕΟΠΥΥ. 

 

Γεννώνται δύο ερωτήματα: 

α) Γιατί η κυβέρνηση δεν θεσμοθετεί να καλύπτει πλήρως ο ΕΟΠΥΥ το κόστος κάθε χειρουργικής επέμβασης αφούυ διαχειρίζεται τις εισφορές των ασφαλισμένων;

β) Γιατί η κυβέρνηση μετακυλίει το κόστος της χειρουργικής επέμβασης στους ασθενείς πολίτες, αδιαφορώντας για την «επένδυση» που οι ίδιοι έχουν κάνει, με τις ασφαλιστικές εισφορές που τους έχουν ήδη κρατηθεί ή τους κρατιούνται;

Στο πρώτο, (α) ερώτημα η απάντηση είναι πώς η κυβέρνηση της ΝΔ, «πατώντας» στο μοντέλο των απογευματινών ιατρείων που πρωτοκαθιέρωσε ο νόμος 2889/2001 (επί υπουργού του ΠΑΣΟΚ Αλέκου Παπαδόπουλου), επιδιώκει να προσδώσει στα Νοσοκομεία «ίδια έσοδα» σε βάρος όμως των ασφαλισμένων που έχουν ήδη προσφέρει στο κράτος (και στον ΕΟΠΥΥ) τις ασφαλιστικές τους εισφορές) και τώρα καλούνται να επιβαρυνθούν επιπλέον οικονομικά.

Στο δεύτερο (β) ερώτημα η απάντηση είναι πιο... επικίνδυνη, αφού η πρακτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη-ΝΔ, δείχνει πώς η ίδια πρακτική της «αυτοχρηματοδότησης των υπηρεσιών υγείας», (θα) μπορεί κατ’ αναλογία να εφαρμοσθεί και σε άλλες ιατρικές πράξεις, όπως για παράδειγμα, οι χημειοθεραπείες των καρκινοπαθών και άλλες «ακριβές» ιατρικές πράξεις που σήμερα αποζημιώνει το κράτος. Όπως επίσης θα μπορούσε να εφαρμοσθεί ως συμμετοχή (%) και στα φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ) που μέχρι σήμερα ο ΕΟΠΥΥ χορηγεί δωρεάν στους καρκινοπαθείς ή στα φάρμακα της εξωσωματικής γονιμοποίησης που επίσης καλύπτει δωρεάν ο ΕΟΠΥΥ, καθώς και άλλες παροχές του Οργανισμού αποζημίωσης δαπανών υγείας...

 

Περίθαλψη δύο ταχυτήτων

 

Το «μοντέλο Γεωργιάδη» που αποτελεί υλοποίηση του νόμου Γκάγκα (ν. 4999/2022) αποτελεί επικίνδυνη «πρόβα τζενεράλε» ιδιωτικοποιήσεων υπηρεσιών υγείας, της δεξιάς κυβέρνησης, της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας!

Δεν χρειάζεται επομένως και πολύ εξυπνάδα (ουτε καν καχυποψία...) για να αντιληφθεί καθένας ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, σιγά-σιγά, μετατρέπει τα δημόσια Νοσοκομεία σε ιδιωτικές κλινικές! 

Ο πολίτης επιβαρύνεται με πρόσθετο κόστος, ενώ στα χρόνια του εργασιακού βίου του, υφίσταται υπέρογκες κρατήσεις για την ασφάλιση υγείας-περίθαλψης! 

Αλήθεια, αυτά τα χρήματα που πάνε; 

Διότι από το 2012 έχει μείνει αναπάντητο και το ερώτημα, που πήγαν τα διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων που υπήρχαν στις 31/12/2011, όταν ο κλάδος υγείας-περίθαλψης κάθε ασφαλιστικού ταμείου μεταφέρθηκε στον νεοσύστατο ΕΟΠΥΥ, χωρίς χρήματα παρά μόνο στα χαρτιά και χρειάστηκε πρόσθετη χρηματοδότηση περίπου 8 δισ. ευρώ, για να ξεκινήσει να λειτουργεί ο ΕΟΠΥΥ, αφήνοντας ως το 2017 το ΙΚΑ να λειτουργεί παράλληλα στις παροχές, παρακρατώντας βέβαια και το 4% του ποσού που αντιστοιχούσε στον ΕΟΠΥΥ από την τριμερή ασφαλιστική χρηματοδότηση του κλάδου περίθαλψης! Διότι απολογισμός των ασφαλιστικών ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ από το 2012 και μετά, ουδέποτε έγινε! 

Πρέπει επίσης να πούμε ότι, θεωρείται ψευδεπίγραφη η φράση «απογευματινά χειρουργεία», αφού τα δημόσια Νοσοκομεία λειτουργούν όλο το 24ωρο, 365 μέρες τον χρόνο και γίνονται εκεί χειρουργεία και το απόγευμα! Μόνο που γίνονται στο πλαίσιο νοσηλείας των ασθενών και όχι με πελατειακό τρόπο! 

Σήμερα, με την κυβερνητική απόφαση, τα δημόσια Νοσοκομεία μετατρέπονται σε μικρές «επιχειρήσεις», κατά το πρότυπο των ιδιωτικών κλινικών και διαμορφώνουν περίθαλψη δύο ταχυτήτων, το πρωί για τους μη έχοντες και το απόγευμα για τους έχοντες (ή κι αν δεν έχουν, τους ευρίσκοντες) να πληρώσουν το 30% του κόστους της χειρουργικής επέμβασης! 

Αυτό, κατά την άποψή μου, συνιστά τον απόλυτο εξευτελισμό του ανθρώπου-ασθενή!

 

Έλλειψη προσωπικού αλλά και κλινών

 

Κι ακόμη η παραδοχή του σημερινού υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη ότι με τα «απογευματινά χειρουργεία» νομιμοποιείται το «φακελάκι» και γενικά η παραοικονομία μιας μειοψηφίας γιατρών σε βάρος του θεσμού του ΕΣΥ και της πλειοψηφίας των συναδέλφων τους, δείχνει όχι απλά την αδυναμία αλλά, την απροθυμία της ΝΔ να πατάξει την παραοικονομία στα δημόσια Νοσοκομεία όπως αυτή εκφράζεται με τις λεγόμενες, ιδιωτικές δαπάνες που μόνο κατ’ εκτίμηση κάθε φορά, υπολογίζονται... Ανοίγει έτσι η κερκοπόρτα πλήρους ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών υγείας, εντός του δημόσιου Νοσοκομείου το οποίο σταδιακά χάνει και τον δημόσιο χαρακτήρα του ως προς το σύνολο των λειτουργιών του.

Αδιαφορεί επίσης ο υπουργός Υγείας και η κυβέρνηση της ΝΔ για το λειτουργικό χάος που θα προκληθεί στα δημόσια Νοσοκομεία, από την έλλειψη επαρκούς ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, που σήμερα δεν μπορεί να στηρίξει με ασφάλεια ούτε το σύστημα εφημέρευσης των Νοσοκομείων, που είναι καθημερινό για τα περισσότερα νοσοκομεία της επαρχίας, αλλά και τη λειτουργία των έκτακτων και τακτικών χειρουργείων, αφού δεκάδες χειρουργικές αίθουσες παραμένουν κλειστές. 

Ούτε επίσης νοιάζεται ο υπουργός και η κυβέρνηση της ΝΔ για το πού θα νοσηλευθούν οι ασθενείς των «απογευματινών χειρουργείων», όταν οι χειρουργικές κλίνες είναι πλήρεις ή και οι κλίνες της ΜΕΘ κάθε νοσοκομείου είναι κατειλημμένες από άλλους ασθενείς.

Τι θα κάνει κάθε Νοσοκομείο; Θα πιέζει τους γιατρούς να δίνουν άρον-άρον εξιτήρια στους ασθενείς που θα έχουν εισαχθεί στην εφημερία, προκειμένου να υπάρχουν κενές κλίνες για τα απογευματινά χειρουργεία; Αν συμβεί αυτό, θα είναι ό,τι πιο τραγικό και πιο μακάβριο έχει συμβεί ποτέ, στον νοσοκομειακό χώρο!

Αν τα δημόσια Νοσοκομεία χάσουν πλήρως τον δημόσιο χαρακτήρα τους (που έχασαν μερικώς με τις ρυθμίσεις του Ν.2889/01 επί υπουργού Αλέκου Παπαδόπουλου) τότε η νοσοκομειακή περίθαλψη θα αποτελεί πολυτέλεια για την πλειοψηφία των ασθενών και μοιραία θα πισωγυρίσουμε στις δεκαετίες 1950-1970...

 

Τάκης Γεωργακόπουλος O Τάκης Γεωργακόπουλος είναι γιατρός, διευθυντής ΕΣΥ/ΜΕΘ, πρώην αντιπρόεδρος ΕΟΠΥΥ. Περισσότερα Άρθρα
Πρόσφατα άρθρα ( Υγεία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet