Σαρωτικές αλλαγές με συγχωνεύσεις των στρατιωτικών νοσοκομείων και των μετοχικών ταμείων των ενόπλων δυνάμεων προωθεί εν κρυπτώ η κυβέρνηση. Τα στοιχεία ήρθαν στη δημοσιότητα την προηγούμενη εβδομάδα, από δημοσιογραφικές πηγές και έχουν ήδη προκαλέσει πολλές αντιδράσεις.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών ΠΟΕΣ, η κυβέρνηση επιχειρεί να συγχωνεύσει τα τρία από τα τέσσερα στρατιωτικά νοσοκομεία της Αθήνας ως εξής: 

α. Όλο το στρατιωτικό προσωπικό, ανεξαρτήτως Όπλου ή Σώματος, θα εξυπηρετείται στο 401 ΓΣΝΑ, το οποίο θα μετατραπεί σε «διακλαδικό νοσοκομείο για τους εν ενεργεία στρατιωτικούς, καθώς και για τα στελέχη των σωμάτων ασφαλείας».

β. Όλοι οι απόστρατοι θα εξυπηρετούνται από το Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών (ΝΝΑ), το οποίο θα μετατραπεί σε «αποκλειστικό νοσοκομείο για απόστρατους».

γ. Όλα τα μέλη των οικογενειών των στρατιωτικών θα εξυπηρετούνται από το 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, το οποίο θα μετατραπεί σε «νοσοκομείο προστατευόμενων μελών».

Το σχέδιο έχει προβλεφθεί ότι θα προταθεί από επιτροπή που συγκροτείται για τη μελέτη της συγχώνευσης των στρατιωτικών νοσοκομείων, η οποία αναμένεται να συγκροτηθεί στις 16 Φεβρουαρίου και να ολοκληρώσει τις εργασίες της σε ένα μήνα προκειμένου να περιληφθεί η συγχώνευση στο υπό επεξεργασία νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Πρόκειται δηλαδή για μελέτη συγχώνευσης κατά παραγγελία. 

Την ίδια ώρα στο προσχέδιο του νομοσχεδίου που ήρθε στη δημοσιότητα περιλαμβάνεται διάταξη σύμφωνα με την οποία χαρίζεται στον ΕΟΠΥΥ το 20% των οφειλών προς τα στρατιωτικά νοσοκομεία και ορίζεται ότι θα καταβληθεί εντός εξαμήνου το 80% των χρεών του οργανισμού. Δηλαδή από χρέη συνολικού ύψους 106.850.551 ευρώ, τα στρατιωτικά νοσοκομεία θα λάβουν 85.000.000 ευρώ και τα άλλα θα παραγραφούν. 

«Και τι θα συμβεί με το τέταρτο νοσοκομείο, για το οποίο φέρεται να προγραμματίζεται η “επανεξέταση του τρόπου λειτουργίας”», διερωτάται η ΠΟΕΣ, αναφερόμενη στο ΝΙΜΤΣ. Το Νοσηλευτικό Ίδρυμα του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, έχει ήδη ενταχθεί από την περίοδο του κόβιντ στις εφημερίες του ΕΣΥ και σήμερα διαθέτει κλίνες στο εθνικό σύστημα υγείας.

Δεδομένου ότι το ΝΙΜΤΣ είναι περιουσιακό στοιχείο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, φαίνεται πως υπάρχει υπόγεια συμφωνία να παραχωρηθεί στο ΕΣΥ, χωρίς αντιδράσεις από τους αποστράτους, με αντάλλαγμα τη συγχώνευση των δυο υγιών μετοχικών ταμείων του ναυτικού και της αεροπορίας, με αυτό του στρατού το οποίο έχει ήδη αρκετά χρέη.

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αντιδρώντας στις πρώτες αποκαλύψεις, διακίνησε αρχικά μια «άτυπη ενημέρωση», η οποία στην ουσία επιβεβαίωνε την πρόθεσή του για αλλαγές. Στη συνέχεια, η συνδικαλιστική Ομοσπονδία ΠΟΜΕΝΣ, τα στελέχη της οποίας υπηρετούν στο γραφείο του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, ανέλαβε να δημιουργήσει εντυπώσεις, λέγοντας ότι δήθεν διαψεύδεται η συγχώνευση των στρατιωτικών νοσοκομείων.

Πλην όμως στη συνέχεια ήρθαν και άλλες αποκαλύψεις.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας η κυβέρνηση προετοιμάζει την ενοποίηση των μετοχικών ταμείων των ενόπλων δυνάμεων, ξεσηκώνοντας τόσο τους εν ενεργεία όσο και τους αποστράτους. 

Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της σχετικής μελέτης, σύμφωνα με τα έγγραφα που διέρρευσαν, φθάνει έως τις 31 Μαΐου 2024.

Έντονη ήταν η αντίδραση της Ένωσης Αποστράτων Στρατιωτικών Περιφέρειας Αττικής (ΕΝ.Α.Σ.Π.Α.), η οποία έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια.

Στην επιστολή αναφέρει: «Τα μετοχικά ταμεία του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας είναι δύο υγιέστατα μετοχικά ταμεία. Στόχος της κάθε κυβέρνησης θα πρέπει να είναι πώς θα γίνει υγιές και πάλι το μετοχικό ταμείο του Στρατού Ξηράς και όχι πώς θα καταρρεύσουν και τα άλλα δύο. Η τακτική που ακολουθείται και σε αυτή την περίπτωση είναι ακριβώς η ίδια που ακολουθείται διαχρονικά με την υγεία και με την παιδεία. Απαξίωση με διάφορους τρόπους (π.χ. υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση), ώστε να καταρρεύσει το (ελάχιστο) δημόσιο δωρεάν σύστημα παροχής υγείας και παιδείας».

Η επιστολή καταλήγει λέγοντας: 

«Όχι κε Υπουργέ. Δεν θα σας επιτρέψουμε να προχωρήσετε σε οποιοδήποτε σχεδιασμό φέρει σε απόγνωση δεκάδες χιλιάδες αποστράτους. Η ενοποίηση των μετοχικών ταμείων δεν είναι λύση. Θα επικοινωνήσουμε τις προθέσεις σας σε όσο το δυνατόν περισσότερους συναδέλφους μας. Δεν θα το βάλουμε κάτω. Είμαστε εδώ!», καταλήγουν στην επιστολή τους.

 

Πρόσφατα άρθρα ( Υγεία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet