Με τη στήριξη των δύο μεγαλύτερων συνδικάτων, των Εργατικών Επιτροπών CC.OO. και της φιλοσοσιαλιστικής UGT, και των εθνικιστικών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ η ισπανική Αριστερά κατάφερε να επιβάλλει στο κυβερνητικό συμβούλιο την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 5% στα 1.134 από τα 1.080 ευρώ ή κατά 756 ευρώ το έτος και μάλιστα αναδρομικά από τον Ιανουάριο εξαναγκάζοντας τις επιχειρήσεις να καταβάλλον 54 ευρώ για τον μήνα που έφυγε. Η αύξηση του κατώτατου μισθού άγγιξε σχεδόν το 50% από το 2018 προσφέροντας βαθιά ανάσα σε περίπου 2,5 εκατομμύρια εργαζόμενους που αμείβονται με τις χαμηλότερες αποδοχές και μάλιστα σε περίοδο εκτίναξης του κόστους διαβίωσης.

Τη στιγμή που ο σύνδεσμος επιχειρηματιών και εργοδοτών CEOE απέρριπτε τη συμφωνία των συνδικάτων με την κυβέρνηση, η υπουργός Εργασίας, δεύτερη αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ηγέτης του αριστερού Sumar, υποστήριξε ότι η Ισπανία θα συνεχίσει τις αυξήσεις του κατώτατου μισθού για να πλησιάσει το μέσο ευρωπαϊκό όρο και θα υιοθετήσει τη μείωση των ωραρίων εργασίας χωρίς περικοπές αποδοχών.

Το υπουργικό διάταγμα προβλέπει επίσης ελάχιστες αποδοχές 8,87 ευρώ για τις οικιακές βοηθούς, ημερομίσθιο 37,8 ευρώ για τους εργαζόμενους στον αγροτικό τομέα, τη βιομηχανία και τις υπηρεσίες, χωρίς διακρίσεις φύλου και ηλικίας, ενώ για τους προσωρινά απασχολούμενους, που δεν ξεπερνούν τις 120 ημέρες στην ίδια εταιρεία, το ημερομίσθιο δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 53,71 ευρώ. Σύμφωνα με τους πλέον αισιόδοξους υπολογισμούς της κυβέρνησης ο κατώτατος μισθός έφθασε στο 60% των μέσων αποδοχών στην Ισπανία, γεγονός που συμμερίζονται οι CC.OO. και απορρίπτει η UGT. Παράλληλα η κυβέρνηση αύξησε το κατώτατο φορολογητέο εισόδημα στα 15.876 από τα 15.000 ευρώ, αλλά στην πράξη το αύξησε στα 19.747,5 ευρώ για να αποφύγει την υπερφορολόγηση των χαμηλότερων εισοδημάτων, με αποτέλεσμα η μείωση της φορολόγησης των φυσικών προσώπων να φθάσει στα 1.385 ευρώ το 2024.  Τέλος, αύξησε αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου και τις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, με αποτέλεσμα η συνολική αύξηση των αποδοχών τους να φθάσει στο 3,5%.

 

Τράπεζες, ηλεκτρικές και μεγάλο όμιλοι

 

Η Ντίαθ αμέσως μετά την ανακοίνωση της αύξησης του κατώτατου μισθού προειδοποίησε για τη συνέχιση της έκτακτης φορολόγησης του τραπεζικού τομέα και το 2025, αφού μόνο τα κέρδη των πέντε μεγαλύτερων ισπανικών τραπεζών εκτινάχθηκαν τουλάχιστον κατά 26 δισ. ευρώ το 2023. Ανακοίνωσε επίσης την άμεση εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την προστασία της πρόσκαιρων απασχολούμενων και κάλεσε την επόμενη Τρίτη τα δύο μεγαλύτερα συνδικάτα CC.OO.  και UGT και τους εργοδότες της CEOE να συζητήσουν για την ισότητα της μεταχείρισης των ομόφυλων εργαζόμενων και των τρανς στους χώρους εργασίας, για να καταρριφθεί οποιαδήποτε διάκριση εναντίον τους. Η Ντίαθ προωθεί ένα Πρωτόκολλο – Σχέδιο ΛΟΑΤΚΙ που θα πρέπει να εφαρμοστεί στις επιχειρήσεις με περισσότερους από 50 εργαζόμενους.

 

Αγροτικές κινητοποιήσεις και καταστολή   

 

Οι κινητοποιήσεις των αγροτών δημιούργησαν τεράστια προβλήματα στις μετακινήσεις στην Ισπανία, αφού διακόπηκε η κυκλοφορία σε 16 αυτοκινητόδρομους και δρόμους ταχείας κυκλοφορίας και σε 25 εθνικές οδούς, με το συνδικάτο των φορτηγών αυτοκινήτων Fendismer να υπολογίζει ότι περίπου 45 χιλιάδες φορτηγά αυτοκίνητα έμειναν μπλοκαρισμένα στους δρόμους. Μόνο την Πέμπτη, η αστυνομία και η Γκουάρδια Θιβίλ συνέλαβαν 19 άτομα, έδωσαν 2.725 πρόστιμα σε αγρότες που ταυτοποιήθηκαν, 799 διοικητικές μηνύσεις και 4.200 μηνύσεις για παραβιάσεις του κώδικα οδικής κυκλοφορίας, ενώ μόνο στο κέντρο της Μπαρτσελόνα έφθασαν την Τρίτη περίπου 2 χιλιάδες τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα με αποτέλεσμα να υπάρξουν ουρές που έφθασαν τα 19 χλμ.   

 

Αργύρης Παναγόπουλος Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet