Έως σήμερα, 128 μέρες έχουν περάσει από την έναρξη του πόλεμου του κράτους του Ισραήλ εναντίον του παλαιστινιακού λαού στη Δυτική Όχθη και στη Γάζα. Ο απολογισμός των θυμάτων, έως τώρα, από τις ισραηλινές επιθέσεις είναι ο εξής: τουλάχιστον 28.000 νεκροί, 68.000 τραυματίες και 13.000 αγνοούμενους, θαμμένους κάτω από τα ερείπια της ισοπεδωμένης Γάζας. Τα νούμερα είναι τραγικά για μια έκταση 360 τετ. χιλιομέτρων, με τον ρώσο πρόεδρο, Β. Πούτιν, να κάνει λόγο ότι η Γάζα είναι το μεγαλύτερο νεκροταφείο μικρών παιδιών σε όλο τον κόσμο, αν λάβουμε υπόψη ότι το 75% των θυμάτων είναι γυναίκες και παιδιά. Αν και πέρασαν ήδη 4 μήνες, η αντίσταση στέκεται αλώβητη και μάχεται σε ολόκληρη την εδαφική επικράτεια της Λωρίδας της Γάζας, βόρεια στο Καν Γιούνις, αλλά και στη νότια πλευρά.

 

Σχέδιο εξόντωσης των Παλαιστινίων

 

Από την έναρξη του πολέμου οι στόχοι που είχε θέσει εξαρχής το Ισραήλ, που στρέφονταν εναντίον της Γάζας, ήταν δύο: η καταστροφή της αντίστασης συνολικά, καθώς η επιχείρηση των ισραηλινών στη Γάζα έχει την κωδική ονομασία Χαμάς και η απελευθέρωση των δικών του αιχμάλωτων από τη Γάζα. Και στους δύο στόχους τίποτα δεν έχει πετύχει μέχρι σήμερα, καθώς η αντίσταση μάχεται και οι αιχμάλωτοι είναι ακόμα στον θύλακα.

Πλέον ο στόχος εξόντωσης διευρύνεται, καθώς στοχοποιείται συνολικά ο παλαιστινιακός λαός στη Γάζα. Οι επιθέσεις μπορεί να είναι χαμηλότερης έντασης, αλλά δεν παύουν να επιφέρουν τεράστια πλήγματα στον αστικό ιστό και ως συνέπεια μεγάλο αριθμό θυμάτων. Και αυτό γιατί το Ισραήλ έλαβε υπόψη την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου στη Χάγη, καθώς οφείλει να δώσει αναφορά εντός ενός μήνα για το αν εκπλήρωσε τα προσωρινά μέτρα που αποφάσισε το Ανώτατο Δικαιοδοτικό Όργανο του ΟΗΕ. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής διέκοψαν τις επιχειρήσεις στη Γάζα, όμως δείχνει, αν και φαινομενικά, πως αποσύρει δυνάμεις και αυτό δηλώνει, ξεκάθαρα, ότι μεταφέρει στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα με το Νότιο Λίβανο.

Σήμερα το Ισραήλ συνεχίζει τη γενοκτονία, έχοντας επιβάλλει τον φονικό αποκλεισμό σε είδη πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα, νερό και φάρμακα. Η έλλειψη βασικών αγαθών έχει ως συνέπεια ο λαός να αργοπεθαίνει από την πείνα, θέτοντας ολόκληρη τη Γάζα σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης, σε συνθήκες λιμού. Αυτός ο αποκλεισμός μετατράπηκε σε όπλο του Ισραήλ εναντίον του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα από την πρώτη στιγμή, με τους εποίκους να μπλοκάρουν την είσοδο φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια στο πέρασμα Κάρεμ Αμπού Σάλεμ και όταν και αν περάσουν, ο ισραηλινός στρατός τα βομβαρδίζει. Η Γάζα κινδυνεύει άμεσα από λιμό και αυτό δεν είναι πρόσχημα λόγου.

Αυτές τις μέρες μιλάνε για εκεχειρία και οι διαπραγματεύσεις που έλαβαν χώρα στο Παρίσι, έθεσαν τους όρους που καθορίζουν το πλαίσιο της πορείας των διαπραγματεύσεων για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων και από τις δύο πλευρές.

 

Η επιτακτική κατάπαυση του πυρός

 

Το Ισραήλ αρνείται να αποδεχθεί τους όρους που έθεσε η αντίσταση και πρώτα από όλα, έναν πολύ σημαντικό όρο, την άμεση κατάπαυση του πυρός, συνεχίζοντας το μακελειό στη Γάζα με μεγαλύτερη ένταση. Η άρνηση του κράτους του Ισραήλ να εφαρμόσει τους όρους, που στην πλειοψηφία τους είναι ανθρωπιστικής διάστασης, δείχνει καθαρά μετά και από τις δηλώσεις Νετανιάχου και των ακραίων συμμάχων του πως εμμένουν στον αρχικό στόχο, μην υπολογίζοντας το οποιοδήποτε βαρύτατο τίμημα εις βάρος των Παλαιστινίων. Επιπρόσθετα, το Ισραήλ εκτοξεύει απειλές. Συγκεκριμένα, οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής ετοιμάζονται να εισβάλουν στη Νότια Γάζα, στη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Ο στόχος, πλέον, είναι η Ράφα εκεί που στοιβάζονται πάνω από 1,5 εκατ. Παλαιστίνιοι σε άθλιες, απάνθρωπες συνθήκες, που από μόνο του θεωρείται πρακτικά έγκλημα πολέμου να εκτοπίσουν όλον αυτόν τον πληθυσμό εκτός της Γάζας. Οι ακραίοι πολιτικοί του Ισραήλ δεν το κρύβουν, αυτό επιδιώκουν. Ήδη αυτές τις μέρες βομβαρδίζουν καταφύγια, σχολεία νοσοκομεία, ακόμα και σκηνές στις οποίες μένουν οι παλαιστίνιοι πρόσφυγες.

Σήμερα το κράτος του Ισραήλ είναι υπόλογο απέναντι σε ολόκληρη την ανθρωπότητα για τα εγκλήματα που διαπράττει σε ολόκληρη την παλαιστινιακή επικράτεια στη Δυτική Όχθη και στη Γάζα. Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, στη Δυτική Όχθη διεξάγει έναν σιωπηλό, ακήρυχτο πόλεμο με τη συνδρομή των εποίκων, καθώς εκεί έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 400 νεκροί. Καταστρέφουν σπίτια, προσφυγικούς καταυλισμούς, χωριά, πόλεις με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, όπως στη Γάζα.

Ολόκληρη η ανθρωπότητα συντάσσεται με τα δίκαια αιτήματα του παλαιστινιακού λαού. Αυτό που απαιτείται σήμερα σε όσα συμβαίνουν, είναι η ενδυνάμωση του αγώνα από όλο τον κόσμο που στέκεται στο πλευρό μας. Πρέπει να εντείνει τις δράσεις αλληλεγγύης για να απομονώσουμε το κράτος του Ισραήλ και να το αναγκάσουμε να σταματήσει αυτόν τον πόλεμο. Γιατί εκ του αποτελέσματος είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ο στόχος τους είναι να σβήσουν την Παλαιστίνη από τον χάρτη.

Την Πέμπτη οι Αμερικανοί δήλωσαν πως είναι υπέρ της δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους, αλλά ο καθορισμός των συνόρων να γίνει αργότερα. Οι δηλώσεις αυτές συνιστούν ψευδεπίγραφες υποσχέσεις, σκέτη κοροϊδία, για να ξεπεράσουν την κρίση που άρχισε να χτυπά την πόρτα των ΗΠΑ. Τόσο ηθικά, όσο και πολιτικά οι ιμπεριαλιστές και οι σύμμαχοι τους σήμερα βρίσκονται σε μεγάλη κρίση, εξαιτίας της μεγάλης σφαγής που γίνεται στη Γάζα. Διακηρύσσουν ότι ο στόχος τους είναι να μην υπάρξει επέκταση του πολέμου σε όλη την Μ. Ανατολή, αλλά με την πρακτική τους αυτό επιδιώκουν.

Κανένα διπλωματικό τερτίπι δεν πρόκειται να φέρει την Ειρήνη στη Μ. Ανατολή. Μόνο με την αναγνώριση των νόμιμων δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού, με την άμεση σύσταση του παλαιστινιακού κράτους, αυτόνομου και πραγματικά κυρίαρχου, στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ και με τον επαναπατρισμό των προσφύγων της διασποράς, μπορεί να επιτευχθεί.

Και αυτός ο αγώνας είναι πανανθρώπινος. Το Διεθνές Κίνημα Αλληλεγγύης να μην σταματήσει ούτε μια στιγμή να αγωνίζεται στο πλευρό μας. Πιστέψτε με εμείς είμαστε πιο ισχυροί απέναντι στους ιμπεριαλιστές σύμμαχους του Ισραήλ.

Λευτεριά στην Παλαιστίνη.

 

Μιχιάρ Εκτάμι Ο Μιχιάρ Εκτάμι είναι πρόεδρος της Ένωσης Παλαιστίνιων Εργαζομένων στην Ελλάδα Περισσότερα Άρθρα
Πρόσφατα άρθρα ( Μέση Ανατολή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet