Φωτό: Νικόλας Κοκοβλής
Ακόμα και το τελευταίο φύλλο συκής έπεσε με συνέπεια να αποκαλυφθεί όλη η θλιβερή γύμνια του ρητορικού σχήματος στο οποίο έχει βασίσει το αφήγημά της η κυβερνητική πλειοψηφία τα πέντε τελευταία χρόνια.
Οταν, στη συνέντευξη Τύπου της περασμένης Τετάρτης, ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης ανακοίνωσε ότι η είσοδος στα μη κρατικά (ιδιωτικά, για να ξέρουμε τι λέμε) πανεπιστήμια συνδέεται με τις πανελλήνιες εξετάσεις μέσω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, τα ψέματα τελείωσαν. Και τελείωσαν γιατί οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και η πραγματικότητά τους, δυστυχώς για τον υπουργό, απόλυτη.
Τι ανακοίνωσε ακριβώς ο κ. Πιερρακάκης; Οτι (αντιγράφουμε από το άρθρο 146 του νομοσχεδίου που δόθηκε σε διαβούλευση το βράδυ της περασμένης Πέμπτης) «δικαίωμα εγγραφής στα προγράμματα πρώτου κύκλου σπουδών των αναγνωρισμένων των Ν.Π.Π.Ε (σσ. ιδιωτικά πανεπιστήμια) έχουν οι Έλληνες ή αλλοδαποί πολίτες κάτοχοι απολυτηρίου Γενικού Λυκείου (ΓΕ.Λ.) ή Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.) με ελάχιστη βάση εισαγωγής (ΕΒΕ), η οποία προκύπτει από τον μικρότερο εκ των μέσων όρων των βαθμολογιών του συνόλου των εξεταζομένων ανά επιστημονικό πεδίο, πολλαπλασιαζόμενο με τον συντελεστή 0,8.
Το διαβάζει κάποιος ανυποψίαστος και συμπεραίνει ότι «νά, βάζει δικλείδες ασφαλείας ο υπουργός». Στην πραγματικότητα προσφέρει απλώς ένα άλλοθι, κάτι που θα φανεί από τα παραδείγματα που θα παραθέσουμε παρακάτω.
1ον: Στο τρίτο επιστημονικό πεδίο (Σπουδές Υγείας) η ΕΒΕ, έτσι όπως την καθορίζει το νομοσχέδιο, ήταν, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του 2023, 11,63. Το γινόμενο του 11,63 επί του 0,8 μάς κάνει 9,3. Με βαθμό 9,3 λοιπόν ένας υποψήφιος κατοχυρώνει δικαίωμα εγγραφής σε οποιαδήποτε σχολή του συγκεκριμένου επιστημονικού πεδίου σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο, ακόμα και σε Ιατρική Σχολή.
2ον: Στο πρώτο επιστημονικό πεδίο (Ανθρωπιστικές Σπουδές) η ΕΒΕ, σύμφωνα πάντα με τα αποτελέσματα του 2023, ήταν 11.73. Επί 0,8 μας δίνει γινόμενο 9,38. Αρα με 9380 μόρια κάποιος/κάποια κατοχυρώνει δικαίωμα εγγραφής ακόμα και σε νομική σχολή ιδιωτικού Πανεπιστημίου, ενώ η βάση εισόδου στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ ήταν το 2023, 18125 μόρια!
Εκκωφαντική υποκρισία
Ετσι, λοιπόν, αποδεικνύεται περίτρανα ότι αυτό που ενδιαφέρει πραγματικά τους κυβερνώντες δεν είναι η αριστεία (ποια αριστεία όταν θα μπαίνεις σε ιατρική σχολή με βαθμό μικρότερο του 10), αλλά οι μπίζνες με τους επιχειρηματίες που θα δραστηριοποιηθούν στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και οι οποίοι είναι ήδη, εν πολλοίς, γνωστοί (βλέπε κολεγιάρχες). Και όλα αυτά από μια κυβέρνηση η οποία καθιέρωση την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια για να εκλείψουν, υποτίθεται, τα φαινόμενα να εισάγονται σε πανεπιστημιακές σχολές υποψήφιοι με πολύ χαμηλή βαθμολογία. Για τέτοια εκκωφαντική υποκρισία μιλάμε, για τέτοια αναίσχυντη κοροϊδία.
Κρατήστε, επίσης, κάπου και αυτό. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της Τετάρτης ο Κυριάκος Πιερρακάκης άνοιξε, σχεδόν επίσημα θα έλεγε κανείς, τη συζήτηση για την καθιέρωση του εθνικού απολυτηρίου και την παράλληλη κατάργηση των Πανελληνίων Εξετάσεων. Το εθνικό απολυτήριο, έτσι όμως το αντιλαμβάνεται η κυβερνητική πλειοψηφία, συνεπάγεται πολλές ενδοσχολικές εξετάσεις, τράπεζα θεμάτων από την Α' Λυκείου και υπολογισμό του βαθμού και των τριών τάξεων του Λυκείου για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ακόμα και στις σχολές μεγάλης ζήτησης. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς σοφός για να κατανοήσει άρα ότι το προπέτασμα καπνού της σύνδεσης των Πανελληνίων Εξετάσεων με την εισαγωγή στα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα κρατήσει για πολύ λίγο, μόλις μερικά χρόνια. Εν συνεχεία, εθνικό απολυτήριο, βαθμοθηρία μέχρι τελικής πτώσεως στο Λύκειο και όποιον πάρει ο χάρος. Ολοένα, δηλαδή, και πιο βαθιά ταξικότητα στην ελληνική εκπαίδευση.
Η μεγάλη ντρίπλα με το Σύνταγμα
Μα καλά, θα αναρωτηθεί κάποιος, τι συμφέρον έχει ο υπουργός Παιδείας και η κυβέρνηση να εισάγουν ένα άρθρο όπως το 146 του νομοσχεδίου, το οποίο αποδομείται πάρα πολύ εύκολα και τους καθιστά καταγέλαστους; Η απάντηση είναι μάλλον απλή. Επρεπε να ξεπεραστεί ο συνταγματικός σκόπελος (θυμίζουμε το άρθρο 16 του Συντάγματος της χώρας που απαγορεύει την ίδρυση Πανεπιστημίων από οποιονδήποτε άλλον εκτός του κράτους) και η σύνδεση της εισόδου στα ιδιωτικά πανεπιστήμια με τον αδιάβλητο θεσμό των Πανελληνίων Εξετάσεων ήταν ένα καλό τρικ.
Υπήρχε έτσι και αλλιώς ανησυχία στο κυβερνητικό στρατόπεδο ότι στο θέμα του τρόπου εισαγωγής των φοιτητών στα ιδιωτικά ΑΕΙ η συνταγματική αντικανονικότητα θα ήταν κραυγαλέα. Επιχειρήθηκε να καλυφθεί με την παραπάνω ντρίπλα, την οποία η κυβέρνηση κρατούσε καλά φυλαγμένη στο μανίκι της για να την εμφανίσει σαν άσο της τελευταίας στιγμής. Ουδείς όμως μπορεί να ισχυριστεί με ασφάλεια ότι αυτό το τρικ θα εξασφαλίσει και θετική, για την κυβέρνηση, απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας εφόσον προκύψουν προσφυγές. Είναι πολλά ακόμα τα επίδικα, όπως ας πούμε το στάτους της επαγγελματικής σχέσης των διδασκόντων στα ιδιωτικά ΑΕΙ με την εργοδοσία. Ωστόσο στην κυβέρνηση θεωρούν ότι με την ντρίπλα της έσχατης ώρας θα αποφύγουν τις δυσάρεστες εξελίξεις.
ΜΑΤ μέσα στις σχολές, μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των φοιτητών
Την εβδομάδα που μάς πέρασε, κατά την οποία η φοιτητική αντίδραση στο νομοσχέδιο κορυφώθηκε με το τεράστιο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Πέμπτης στην Αθήνα, η καταστολή έδωσε και πήρε. Στην Κομοτηνή, μάλιστα, στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, ξεπέρασε κάθε όριο καθώς δυνάμεις των ΜΑΤ εισέβαλαν στη σχολή και απομάκρυναν δια της βίας καταληψίες φοιτητές παρά το γεγονός ότι είχε παρθεί δημοκρατική απόφαση του φοιτητικού συλλόγου για την κινητοποίηση. Ποιος ειδοποίησε την αστυνομία να επέμβει και με ποια αιτιολόγηση; Κανείς δεν παίρνει την ευθύνη. Ούτε η Κοσμητεία, ούτε η Πρυτανεία, ούτε όμως και η κυβέρνηση. Κανείς δεν βρίσκει το θάρρος να πει «ναι, εγώ τους φώναξα» και όλοι παίζουν το χαλασμένο τηλέφωνο, ακόμα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, τον οποίο φωτογράφισαν με δηλώσεις τους παράγοντες του Πανεπιστημίου.
Αυτό όμως που είναι απολύτως τσεκαρισμένο και προκαλεί θυμηδία είναι ότι ακόμα και η ίδια αστυνομική διεύθυνση Κομοτηνής είχε, στην αρχή τουλάχιστον, πιο ψύχραιμη ματιά. Στις παρασκηνιακές και ανεπίσημες διαβουλεύσεις που έλαβαν χώρα πριν παρθεί η τελική απόφαση για εισβολή των ΜΑΤ, οι αξιωματικοί πρόβαλλαν, σύμφωνα με πληροφορίες, σοβαρές αντιρρήσεις. Είπαν ότι μια τέτοια επιχείρηση σε πανεπιστημιακό χώρο εγκυμονούσε σοβαρούς κινδύνους και ότι θα ήταν καλύτερο να δοκιμαστούν πρώτα άλλες λύσεις. Ομως οι της άλλης πλευράς ήταν αμετάπειστοι και έτσι τελικά αποφασίστηκε το ανήκουστο, γεγονός που έφερε στο νου των κατοίκων άλλες εποχές, όχι και τόσο δημοκρατικές.
Ισως τα γεγονότα της Κομοτηνής αλλά και το γεγονός ότι μεσολάβησαν οι ανακοινώσεις του υπουργού Παιδείας για το περιβόητο νομοσχέδιο να έπαιξαν ρόλο στο να έχει το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Πέμπτης πολύ μεγάλη συμμετοχή. Περίπου 30.000 νέοι άνθρωποι διαδήλωσαν ειρηνικά στο κέντρο της Αθήνας απαιτώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου και παράλληλη γενναία ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου που, παρά τη συκοφάντησή του, συνεχίζει να αποτελεί τον κυριότερο ιμάντα κοινωνικής κινητικότητας στη χώρα.
Προς το απόγευμα της ίδιας μέρας, με αφορμή ότι άτομα κλείστηκαν στο κτίριο της Νομικής Σχολής, ΜΑΤ εισέβαλλαν και σ’ αυτόν τον πανεπιστημιακό χώρο κάνοντας έτσι επίδειξη δύναμης και κυνικότητας. Αργότερα ομάδα φοιτητών κατάφερε να ξεπεράσει τον αστυνομικό κλοιό και να προσεγγίσουν το Μέγαρο Μαξίμου ανοίγοντας παράλληλα πανό. Δέχτηκαν τη βιαιότατη αντίδραση των ΜΑΤ με συνέπεια μια φοιτήτρια να τραυματιστεί και να διακομιστεί, προληπτικά, στο νοσοκομείο.
Σε κατάληψη παραμένουν την ίδια ώρα περίπου 250 πανεπιστημιακές σχολές σ' όλη τη χώρα, νούμερο που δεν αποκλείεται να αυξηθεί, αφού πλέον το επίμαχο νομοσχέδιο τέθηκε σε διαβούλευση και βρίσκεται πια στη διάθεση των πάντων προς ανάλυση και κριτική.