Στις ευρωεκλογές για μια Κόκκινη και Πράσινη Ευρώπη

 

Είναι γνωστό πως το συνέδριο του ΜέΡΑ25 διεξήχθη 8-10 Δεκεμβρίου, με ένα τριήμερο τοποθετήσεων και διαλόγου πάνω στο καταστατικό, τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου για τις ευρωεκλογές, τη στρατηγική του κόμματος, καθώς και στις κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες. Ωστόσο, ο διάλογος συνεχίστηκε με την κατάθεση των προτάσεων επί των οποίων ακολούθησαν διαβουλεύσεις και επεξεργασίες για την τελική διαμόρφωσή τους. «Έτσι δόθηκε η δυνατότητα αναδιατυπώσεων, συγκλίσεων ή ακόμα και αναστοχασμού των προτάσεων και προέκυψαν κείμενα που συνθέτουν –όπου φυσικά προέκυψε η δυνατότητα– τοποθετήσεις των συνέδρων, αποτυπώνοντας πραγματικά τα συμπεράσματα του 2ου Διαβουλευτικού Συνεδρίου», τόνισε στην «Εποχή» ο συντονιστής της ΚΕ, Κώστας Ντάσκας.

Με πάνω από 40 κείμενα συμβολής και πάνω από 120 προτάσεις, η συμμετοχική αυτή διαδικασία κατέληξε σε ψηφοφορίες, που έλαβαν χώρα μέχρι και προχθές, Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου, με τους 680 σύνεδρους να ψηφίζουν για τη στρατηγική και το καταστατικό του κόμματος. Από τις πάνω από 50 προτάσεις που υιοθετήθηκαν τελικά από τους συνέδρους, ξεχωρίζουν πέντε κομβικής σημασίας:

Η πρώτη αφορά στην ενσωμάτωση της αρχής της εναλλαγής για τους αιρετούς ευρωβουλευτές, «σηματοδοτώντας για άλλη μια φορά πως οι άνθρωποι του ΜέΡΑ25 είναι πραγματικά για τις αξίες κι όχι τα αξιώματα». Η δεύτερη αφορά την απόφαση για μια νέα διαδικασία συγκρότησης ψηφοδελτίων που ορίζει ότι όλες/οι οι υποψήφιοι/ες μέλη του ΜέΡΑ 25 στο ευρωψηφοδέλτιο επιλέγονται από καθολική εσωκομματική ψηφοφορία. Με καθολική ψηφοφορία των μελών εγκρίνεται και ο αριθμός των θέσεων του ψηφοδελτίου που αντιστοιχούν στο ΜέΡΑ25, αλλά και ο αριθμός των θέσεων που αντιστοιχούν σε συμμαχικές/συνεργαζόμενες δυνάμεις και ανένταχτους, που προκύπτουν μέσα από συζητήσεις και διαδικασίες, τις οποίες διεκπεραιώνουν τα πολιτικά όργανα του κόμματος. Η τρίτη σημαντική απόφαση έρχεται να ολοκληρώσει –μαζί με τις πρώτες δύο– την προσπάθεια βαθέματος της εσωκομματικής δημοκρατίας, καθώς ορίζει τον τρόπο λήψης σημαντικών αποφάσεων. Με αυτήν την πρόταση συγκροτείται κατά τα πρότυπα του διεθνικού κινήματος DiEM25, ένα όργανο κληρωτών, το Επικυρωτικό Συμβούλιο, το οποίο καλείται να οργανώνει εσωτερικά δημοψηφίσματα. Με αυτόν τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα όλες οι σημαντικές αποφάσεις του ΜέΡΑ25 να έρχονται με την καθολική συμμετοχή των ενεργών μελών. Τέταρτη σημαντική απόφαση αποτελεί η θέση του ΜέΡΑ25 για την ανάγκη ανασυγκρότησης της Αριστεράς, τη φυσιογνωμία που πρέπει να έχει και τον ρόλο του ΜέΡΑ25 σε αυτήν, θέτοντας έναν αρχικό ορίζοντα τις ευρωεκλογές του Ιούνη 2024 και δεδηλωμένο πρώτο στόχο και βήμα να παρουσιαστεί εκεί μια ευρεία και ενωτική παρέμβαση για μια Κόκκινη και Πράσινη Ευρώπη, η οποία θα έχει το ΜέΡΑ25 στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες (π.χ. Ιρλανδία, Γερμανία, Ιταλία, Σουηδία, Κύπρος) ως κεντρική ραχοκοκαλιά.

Τέλος, και στο πλαίσιο του διαλόγου για την Αριστερά, αποφασίστηκε ο εμπλουτισμός των 10 σημείων Διαλόγου, με ακόμα 4 πολύ σημαντικά σημεία που αφορούν:
Τα έμφυλα και ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, τα δικαιώματα προσφύγων, προσφυγισσών και μεταναστ(ρι)ών, το βασικό εισόδημα ως πρώτο στάδιο εξασφάλισης του δικαιώματος στη στέγη και την τροφή και
την ασφάλεια, όπως την αντιλαμβάνονται στο Μέρα25, που δεν είναι η βία και η καταστολή, αλλά η πραγματική πολιτική προστασία, η πρόσβαση στη δημόσια υγεία, τα ασφαλή δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς κ.ά.

Τις επόμενες μέρες, οι σύνεδροι θα προχωρήσουν στην εκλογή των νέων οργάνων του κόμματος και μετά από 3 μήνες διαβουλεύσεων, αναστοχασμού και συνθέσεων, το 2ο Διαβουλευτικό Συνέδριο του ΜέΡΑ25 θα έχει ολοκληρωθεί.

Με κεντρικό σύνθημα «Όχι ιδιωτικά πανεπιστήμια! Δημόσιο, Δωρεάν, Ελεύθερο Πανεπιστήμιο!», το ΜέΡΑ25 συμμετείχε στις ογκώδεις διαδηλώσεις της περασμένης Πέμπτης. «Η κυβέρνηση στήνει μία διαβαθμισμένη μπίζνα μεταλυκειακής εκπαίδευσης, όπου με βαθμό 11 θα δίνεται δυνατότητα εισαγωγής σε ιδιωτική ιατρική σχολή, ενώ για τους κάτω από 11, θα υπάρχουν τα γνωστά κολλέγια. Μπροστά στη μπίζνα που στήνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, εμείς στεκόμαστε στο πλευρό της ακαδημαϊκής και φοιτητικής κοινότητας που αγωνίζεται κατά της παράδοσης του πανεπιστημίου βορά στους κερδοσκόπους», επισημαίνεται από την ηγεσία και τα στελέχη του κόμματος.

 

Μαρίνος Μουζακίτης Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet