Στην τελική ευθεία κινείται ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το συνέδριό του, με μια απρόσμενη ήττα του Στέφανου Κασσελάκη, καθώς η ΚΟΕΣ διαφώνησε με την πρόταση του για εκλογή συνέδρων (και) με ηλεκτρονικό τρόπο. Αρκετά στελέχη του κόμματος, ανάμεσά τους ο Χρ. Σπίρτζης, άφησαν αιχμές για τον τρόπο λειτουργίας, αλλά και για έλλειψη εμπιστοσύνης, που δεν επιτρέπει χαλαρή διαδικασία. Το ζήτημα, λοιπόν, επιστράφηκε στον Στ. Κασσελάκη, ο οποίος σε νέο βιντεάκι –όπως συνηθίζει– ζήτησε από τους πολίτες να καταθέσουν ηλεκτρονικά «χωρίς κονέ και αδιαμεσολάβητα» την υποψηφιότητά τους για το ευρωψηφοδέλτιο! Και θα κριθούν από τα… μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Στο μεταξύ τα «στρατόπεδα» εντός του κόμματος παίρνουν θέση. Το συνέδριο είναι πλέον μια ανάσα και οι προετοιμασίες πληθαίνουν. Παρότι τα… «βαρίδια» είναι εκτός, επομένως θα στοιχημάτιζε κάποιος για πανηγυρικού τύπου συνέδριο, οι ενδείξεις λένε άλλα. Όσο δε τα δημοσκοπικά ευρήματα καθηλώνουν τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σε… ασταθή σταθερότητα, στην τρίτη θέση, πίσω από το ΠΑΣΟΚ και όχι σε απόσταση ασφαλείας από το ΚΚΕ, τόσο θα διευρύνεται ο κύκλος της αμφισβήτησης στον ηγετικό πυρήνα και προσωπικά στον πρόεδρό του. Άλλωστε, ποιοτικά ευρήματα καταγράφουν μια ασαφή ταυτότητα, καθώς σημαντικό τμήμα της κοινής γνώμης αδυνατεί να κατατάξει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Αριστερά ή την Κεντροαριστερά. Σε έρευνα της MRB το 34% δεν παίρνει θέση, ενώ μόλις το 21% απαντά ότι το κόμμα πρέπει να κινηθεί προς τα αριστερά. Η εικόνα βελτιώνεται στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με το 31% να απαντά ότι η κατεύθυνση πρέπει να είναι αριστερή. Στην παρούσα φάση έχουμε ένα κόμμα που απευθύνεται προνομιακά στους «νοικοκυραίους», με πατριωτικές κορόνες και αντιπολίτευση μέσω «τικ τοκ». Τα περιφερειακά συνέδρια που διοργανώνει δίνουν μια ανάσα σοβαρότητας, αλλά μάλλον δεν αρκεί.

Κάπως έτσι, είναι άγνωστο αυτή τη στιγμή αν οι επιμέρους ομαδοποιήσεις θα επιδιώξουν ή θα καταφέρουν μια ευρύτερη εσωκομματική συνεννόηση. Δύσκολο, αλλά…

Τμήμα της πάλαι ποτέ Κίνησης Μελών με τον Νίκο Παππά, κρατά αποστάσεις από τη νέα «προεδρική φρουρά», ενώ ο ίδιος ο πρώην υπουργός δεν δίστασε δημόσια να ασκήσει κριτική, λέγοντας ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει φθορά, ωστόσο θα είχε ακόμη περισσότερη αν υπήρχε μια εναλλακτική που να μπορέσει ο κόσμος να προβάλει στο μέλλον ως δυνατότητα πολιτικής αλλαγής. Κι αυτό δεν το έχουμε καταφέρει. Δεν θα κοροϊδευόμαστε». Στη συνέχεια αναρωτήθηκε αν υπάρχει αξιοπιστία και σημείωσε ότι «όλοι θα κριθούμε στις ευρωεκλογές».

Ο δεύτερος –και μάλλον αυτόνομος σε σχέση με την Κίνηση Μελών– πόλος είναι ο Παύλος Πολάκης. Το τελευταίο μάλιστα διάστημα η διαφοροποίηση του από τη γραμμή του Στ. Κασσελάκη είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Όλα άρχισαν με το ζήτημα του γάμου για όλα τα άτομα. Η συνέχεια είχε τα εξοπλιστικά και γενικότερα τη συναινετική γραμμή της ηγεσίας στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης της ΝΔ. Ο Παύλος Πολάκης είναι σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση. Είναι ο άνθρωπος που στήριξε εξαρχής και με πάθος τον Στ. Κασσελάκη για την προεδρία του κόμματος και βλέπει σήμερα τον… εκλεκτό του να αποστασιοποιείται από το πλαίσιο, που ο ίδιος είχε στο μυαλό του.

Ο τρίτος πόλος είναι η ομάδα των τριών (Ραγκούσης, Ζαχαριάδης, Θεοχαρόπουλος). Υπενθυμίζουμε την πρόσφατη πρότασή τους να αποχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από την ευρωομάδα της Αριστεράς και να ενταχθεί στην ομάδα των Σοσιαλιστών. Η πρόταση αυτή έχει παραπεμφθεί στο συνέδριο και εκεί θα φανούν οι διαθέσεις των άλλων πλευρών, ανάμεσα τους και της ηγετικής ομάδας.

Ο τέταρτος πόλος ακούει στο όνομα του Διονύση Τεμπονέρα. Πρόσωπο με χαμηλές πτήσεις στην κομματική γεωγραφία, με λίγα μέλη επιρροής στην Κεντρική Επιτροπή, αλλά με ευρύτερη εμβέλεια και απήχηση στο κοινωνικό σώμα. Ο ίδιος ορκίζεται στην κομματική νομιμότητα «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το σπίτι μου» λέει, ωστόσο η συμμετοχή του στη δημόσια συζήτηση την ερχόμενη Τρίτη στο θέατρο «Άλφα» με συνομιλητές Αχτσιόγλου – Χριστοδουλάκη, μόνο απαρατήρητη δεν πέρασε. Οι αντιδράσεις ήταν άμεσες με τον Νίκο Παππά να σημειώνει ότι ο ίδιος δεν θα πήγαινε, τον Γιώργο Καραμέρο να λέει ότι «δεν είναι ώρα για τέτοιες ζυμώσεις», τον Βασίλη Κόκκαλη ότι δεν θα πήγαινε γιατί «δεν είναι του ΣΥΡΙΖΑ» και τον Αλέξανδρο Αυλωνίτη να εκφράζει τη διαφωνία του, καθώς «δεν υπήρχε έγκριση από τους ηγετικούς κύκλους του κόμματος». Μπόλικες οι διαφωνίες, εντούτοις τις προηγούμενες ημέρες ο Διονύσης Τεμπονέρας συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα και ασφαλώς δεν ήπιαν μόνο καφέ. Ο πρώην πρωθυπουργός, βέβαια, φρόντισε να αποσαφηνίσει ότι η συνάντηση έγινε μετά από αίτημα του Δ. Τεμπονέρα και ότι ο ίδιος δεν θα παραστεί το επόμενο διάστημα σε καμία εκδήλωση εκτός από την έναρξη του συνεδρίου. Παρ΄ όλα αυτά, δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι ο Αλ. Τσίπρας θα δεχόταν στο γραφείο του τον Τεμπονέρα αν είχε κάθετη διαφωνία.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet