Σε δυο επίπεδα κινούνται οι πρωτοβουλίες και δράσεις της Νέας Αριστεράς πριν την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη που θα είναι, ουσιαστικά, και ιδρυτική πράξη. Το ένα είναι η οργανωτική μορφοποίησή της, από τα κάτω, σε κλαδικό και τοπικό επίπεδο μέσω των ανοικτών Συνελεύσεων μελών και φίλων. Το άλλο είναι οι πολιτικές παρεμβάσεις των κεντρικών στελεχών και οι ανακοινώσεις, για τα τρέχοντα, του Γραφείου Τύπου. Εν τω μεταξύ, οι συζητήσεις γύρω από το υπάρχον κενό εκπροσώπησης, που περιλαμβάνει και την Αριστερά και Κεντροαριστερά, δεν περιορίζονται μόνο στην αρθρογραφία των αναλυτών και θεωρητικών, αλλά φαίνεται ότι διαπερνούν και τις πολιτικές τοποθετήσεις κεντρικών στελεχών.

Σε ένα σχεδιασμό, οργανωτικής κυρίως αλλά και πολιτικής παρουσίας, που φιλοδοξεί να καλύψει όλες τις περιοχές της χώρας η ΝΑ προετοιμάζει την ΠΣ που, πιθανότερο, θα γίνει 8-10/3. Οι έως τώρα εκτιμήσεις του οργανωτικού κέντρου είναι θετικές καθώς οι συνελεύσεις διακρίνονται για ζωντανή αλλά και απαιτητική συζήτηση, θετικό και συγκρατημένα αισιόδοξο κλίμα και συμμετοχή που κατά κανόνα υπερβαίνει αρκετά τους αριθμούς που αναμένουν οι οργανωτές. Υπάρχει και ένας αριθμός νέων ή απομακρυσμένων μελών που τώρα συμμετέχουν, και ένας αριθμός που συμμετέχει αλλά δεν εγγράφεται, περιμένει να δει. Συγκροτούνται, συγχρόνως, προσωρινά συντονιστικά όργανα ενώ αυξάνονται συνεχώς οι περιοχές όπου ανοίγουν γραφεία.

 

Πολιτικές παρεμβάσεις

 

Στον τομέα των πολιτικών παρεμβάσεων όλο και περισσότερο πυκνώνουν οι τοποθετήσεις στα σοβαρά κεντρικά ζητήματα. Μερικές, μάλιστα, αποτυπώνουν και τη διαφορά με τα υπόλοιπα πέραν της ΝΔ κόμματα, πχ, για εξοπλισμούς, επιστολική ψήφο, νόμο για τα ομόφυλα, ιδιωτικοποίηση των ΑΕΙ, Παλαιστινιακό κ.ά. Η κινηματική συμμετοχή και κεντρικών στελεχών είναι, επίσης, παρούσα όπως στη φοιτητική συγκέντρωση της Πέμπτης όπου παραβρέθηκαν οι βουλευτές και άλλα στελέχη. Χθες, στον Πειραιά συμμετείχε και ο Αλέξης Χαρίτσης στη δράση των οργανώσεων Πειραιά της ΝΑ που οργάνωσαν πορεία στους δρόμους της πόλης, σιγανή “κραυγή” διαμαρτυρίας για τη γενοκτονία της Γάζας όπως τη χαρακτήρισαν οι διοργανωτές.

Να σημειωθούν ακόμη και οι τοπικές κινηματικές πρωτοβουλίες των οργανώσεων όπως, πχ, για τις γυναικοκτονίες. Και φυσικά η συμμετοχή στις διαδηλώσεις των φοιτητών και τα μπλόκα των αγροτών. Η δράση έξω από το Μαξίμου φοιτητριών/τών του Δικτύου – συμμετείχαν και οι νέες/οι της Νέας Αριστεράς – με ένα συμβολικό ακτιβισμό ενάντια στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια όπου συνάντησαν και τη συνήθη βία των ΜΑΤ.

Η Νέα Αριστερά, ασφαλώς, όπως και τα άλλα κόμματα της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς κινούνται σε ένα ρευστό κλίμα που χαρακτηρίζεται από κενό εκπροσώπησης. Δανειζόμαστε ένα απόσπασμα από ανάρτηση του Μάκη Μοσχονά σχετικά. Σημειώνει: “Το κενό εκπροσώπησης και το κενό «φαντασιακού» που χαρακτηρίζουν τον αριστερό και κεντροαριστερό χώρο είναι πρωτόγνωρα στη μεταπολίτευση. Ενώπιον τέτοιου διπλού κενού, οι δυνατότητες εκλογικής ανάπτυξης νέων σχηματισμών, ή περίπου νέων, είναι τεράστιες”. “Ωστόσο” επισημαίνει “η ΝΑ φαίνεται να απέκτησε κουλτούρα μικρού "κόμματος" πριν καν μετρηθεί ως μικρό κόμμα στις έρευνες κοινής γνώμης”. “Συμπεριφέρεται σαν να μην υπάρχει το ιστορικό, γιατί περί ιστορικού πρόκειται, κενό εκπροσώπησης” συνεχίζει.

Στην Πάτρα, σε μια αρκετά πετυχημένη ανοικτή συνέλευση και από πλευράς διαλόγου και συμμετοχής ο ίδιος ο Αλέξης Χαρίτσης τοποθετήθηκε και επ’ αυτού. “Η Αριστερά, η Κεντροαριστερά και όλος ο προοδευτικός χώρος συνολικότερα, βρίσκονται μπροστά σε μία στρατηγική κρίση, η οποία αν δεν απαντηθεί, θα οδηγήσει σε διαιώνιση της κυριαρχίας της Δεξιάς". Και πρόσθεσε "η αγωνία μας είναι πώς θα απαντήσουμε σε αυτήν τη στρατηγική κρίση και βεβαίως για πολλούς και πολλές από εμάς που προερχόμαστε από το ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο χτίσαμε με πολύ μεγάλο κόπο για δύο δεκαετίες, δεν μπορούσε να ξεπεραστεί αυτή η στρατηγική κρίση μέσα από αυτόν τον πολιτικό φορέα". Διότι “οι στρατηγικές κρίσεις απαιτούν στρατηγικές απαντήσεις” πρόσθεσε. Η ΝΑ, όσον αφορά την πολιτική, τόνισε, “θα επαναφέρει την αντιπαράθεση στην ίδια την πολιτική και θα επιμένει στο περιεχόμενο της πολιτικής”.

Στο κλίμα εντάσσεται και η εκδήλωση την Τρίτη, που οργανώνει η ΕφΣυν και συμμετέχουν οι Έφη Αχτσιόγλου, Διονύσης Τεμπονέρας και Μανώλης Χριστοδουλάκης. Ήταν, ασφαλώς, σίγουρο πως θα συναντούσε την εχθρότητα, την είδαμε, τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, διότι την ερμηνεύουν ως κατάδειξη του κενού που μόλις σημειώσαμε. Έμμεσα τοποθετήθηκε και ο Αλέξης Χαρίτσης, έχοντας κατά νου και επιφυλάξεις όσον αφορά τον χρόνο, που υπήρξαν και στον χώρο του. "Επειδή πολλά ακούγονται τις τελευταίες ημέρες σε σχέση με την περίφημη υπόθεση της σύγκλησης των προοδευτικών δυνάμεων της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς”, λέω ότι “η Δεξιά θα ηττηθεί όταν βάλουμε κάτω τα προγραμματικά ζητήματα και όταν έχουμε την αυτοπεποίθησή να αντιπαρατεθούμε ιδεολογικά μαζί της. Ο διάλογος μεταξύ των αριστερών, των κεντροαριστερών και των προοδευτικών δυνάμεων, πρέπει να γίνει ανοιχτά, δημόσια με την κοινωνία παρούσα και πάνω στα ζητήματα που την απασχολούν”.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet