Με την ένταση να κλιμακώνεται επικίνδυνα στη Μέση Ανατολή, η Αθήνα παραχώρησε (31/1) το Στρατηγείο της Λάρισας ως διοικητήριο της ευρωπαϊκής επιχείρησης Aspides στην Ερυθρά Θάλασσα. Με ευθύνη της κυβέρνησης η χώρα μπαίνει στη ζώνη υψηλής επικινδυνότητας ερήμην του κοινοβουλίου, ερήμην της κοινωνίας. Η δήλωση του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ,  ότι το πρόγραμμα περιορίζεται αυστηρά στην αποτροπή και όχι σε επιχειρήσεις κατά των Χούθι, δεν πείθει, όταν είναι γνωστό ότι οι ΗΠΑ πιέζουν για τη συμμετοχή της Ευρώπης σε επιθετικές επιχειρήσεις, στη λογική της αλληλοκάλυψης της επιχείρησης Aspides και της υπό αμερικανική διοίκηση επιχείρησης Prosperity Guardian.

Στην παρούσα γεωπολιτική συνθήκη ο παράγοντας Τουρκία επιμένει υπολογίσιμος. Εξ ου και οι προσπάθειες των Αμερικανών για επαναπροσέγγιση. Η επίσκεψη του ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί στην Άγκυρα πρόσφατα προβληματίζει έντονα τις ΗΠΑ, που ανησυχούν ότι εντάσσεται σε ένα σχέδιο συντονισμού κινήσεων Τουρκίας, Ιράν και Σαουδικής Αραβίας, ίσως και Αιγύπτου, για απομόνωση του Ισραήλ.

Η είδηση ότι ο πρόεδρος Ερντογάν μεταβαίνει στο Κάιρο την Τετάρτη για συνομιλίες με τον αιγύπτιο ομόλογό του, Αλ Σίσι, μετά από μια δεκαετία παγωμένων διπλωματικών σχέσεων –μάλιστα δύο ημέρες αφότου θα έχει υποδεχτεί στην Άγκυρα τον ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν– ανησυχεί την Ουάσινγκτον, αλλά δεν προβληματίζει την Αθήνα, που επαναπαύεται σε διπλωματικές κινήσεις μονής κατεύθυνσης, όπως η αγορά  40 αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35, την πώληση των οποίων ενέκρινε πρόσφατα (27/1) το State Department, ταυτόχρονα με την πώληση στην Τουρκία 40 σύγχρονων μαχητικών F-16 και τον εκσυγχρονισμό 80 παλαιότερων.

Η ταυτόχρονη έγκριση είναι αποτέλεσμα της επικύρωσης (23/1) της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από το τουρκικό κοινοβούλιο, με την οποία παραμερίστηκε ένα σημαντικό εμπόδιο στην προσπάθεια των ΗΠΑ να εντείνουν τη γεωγραφική περίσφιξη της Ρωσίας – και επιβεβαιώθηκε ότι τα δύο αιτήματα ήταν απολύτως συνδεδεμένα, ότι οι Αμερικανοί δεν θα ευνοούσαν προνομιακά την Ελλάδα για κανένα λόγο.

Στις 6 Ιανουαρίου, καθ’ οδόν από την Τουρκία στο Ισραήλ, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, συναντήθηκε στην Κρήτη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κομίζοντας μαζί με την ανανέωση της υπόσχεσης των F-35 και εκείνη της δωρεάν παραχώρησης πολεμικού υλικού στην Ελλάδα.

Στη δήλωσή του, όταν κοινοποιήθηκε (27/1) η επίσημη έγκριση από το State Department της πώλησης των F-35, αυτό τόνισε εμφατικά ο  Μητσοτάκης. Η Ελλάδα, είπε, επιπλέον του ότι μπαίνει και επίσημα στην ευθεία απόκτησης μέχρι και σαράντα F-35, αποκτά ένα μεγάλο εξοπλιστικό πακέτο «χωρίς να επιβαρύνεται ο έλληνας φορολογούμενος» –αποσιωπώντας επιμελώς ότι ο λογαριασμός για τα F-35 θα φτάσει τα 9 δισ. δολάρια, για τα οποία υπόλογος δεν θα είναι άλλος από τον «Έλληνα φορολογούμενο». Αν μάλιστα ισχύει ότι η Ελλάδα αγοράζει μόνο τον «κορμό» των F-35 χωρίς τον οπλισμό που θα φέρουν, για τον οποίο ίσως απαιτηθούν άλλα τόσα, η δαπάνη μπορεί να φτάσει τα 20 δισ. –όταν η Ελλάδα υπερβαίνει ακόμη και τις ΗΠΑ σε στρατιωτικές δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Τον περασμένο Μάιο το Μαξίμου θριαμβολογούσε ότι το Κογκρέσο θα μπλοκάρει την αναβάθμιση του αεροπορικού στόλου της Τουρκίας. Επιβεβαιώνεται τώρα η υπόνοια ότι το αίτημα αγοράς F-35 που κατέθεσε τότε στον πρόεδρο Μπάιντεν ο Μητσοτάκης ουσιαστικά νομιμοποιούσε το αίτημα της Άγκυρας για αναβάθμιση του στόλου της των F-16, σε αντιστάθμιση του αποκλεισμού της από τα F-35, απενοχοποιώντας παράλληλα την πρόθεση της Ουάσιγκτον να ανταποκριθεί θετικά στο αίτημα της Άγκυρας, όπως αποδεικνύεται τώρα.

Επιπρόσθετα, την ώρα που ο Μητσοτάκης πανηγύριζε για τα F-35, η αναπληρώτρια ΥπΕξ των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, δήλωνε στην Άγκυρα ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη «να καλωσορίσει την Τουρκία στο πρόγραμμα των F-35», αρκεί να κρατά παροπλισμένους τους ρωσικούς πυραύλους S-400 που διαθέτει.

Στη συνάντηση Ερντογάν - Πούτιν τη Δευτέρα στην Άγκυρα, η Μόσχα αυτό θα καταθέσει στο τραπέζι. Επειδή γνωρίζει το περιεχόμενο της επιστολής Μπλίνκεν στον Μητσοτάκη και βλέπει ότι από τα έξι σημεία τα οποία, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο αμερικανός ΥπΕξ, ορίζουν «τη διεύρυνση της εταιρικής συνεργασίας μας», τα δύο «δείχνουν» Ουκρανία.

Σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό Forbes, «ο Τζο Μπάιντεν βρήκε έναν έξυπνο τρόπο να δώσει στους Ουκρανούς» αυτό που χρειάζονται, παρακάμπτοντας την άρνηση των Ρεπουμπλικανών να εγκρίνουν στο Κογκρέσο το προεδρικό αίτημα χορήγησης στο Κίεβο νέας βοήθειας ύψους 61 δισ. δολαρίων: «Να δωρίσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες παλαιότερα όπλα τους στην Ελλάδα, με αντάλλαγμα η Ελλάδα να δώσει στην Ουκρανία μέρος από τον δικό της πλεονάζοντα οπλισμό», δηλαδή «όπλα σοβιετικής κατασκευής –μεταξύ άλλων, συστοιχίες πυραύλων S-300, αντιαεροπορικά πυροβόλα ZU-23 και πυρομαχικά– άμεσης χρηστικής αξίας για τον ουκρανικό στρατό».

Οι ΗΠΑ έχουν επενδύσει πολλά σε διεθνές κύρος και αξιοπιστία στο ουκρανικό μέτωπο για να διακινδυνεύσουν μια αποτυχία εκεί. Μεταθέτουν στους Ευρωπαίους την ευθύνη της αποκοπής της Ρωσίας από τις θερμές θάλασσες (βλ. και επιχείρηση Aspides) για κρατήσουν αποστάσεις από τον κίνδυνο της αποτυχίας.

Σε έναν κόσμο που ολισθαίνει μεθοδευμένα στις ανασφάλειες ενός νέου ψυχρού πολέμου, η Αθήνα εμπιστεύεται τη δική της ασφάλεια στη μονοδιάστατη διπλωματία, σε αντίθεση με την Άγκυρα. Αξιοπρόσεκτα, η ένταξη το 2023 της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ καθυστέρησε, εξαιτίας της Τουρκίας, σχεδόν ένα χρόνο –όσο διάρκεσε, λέγεται, η προετοιμασία της γραμμής άμυνας των Ρώσων ενόψει της εαρινής αντεπίθεσης των Ουκρανών…

Στο μεταξύ, η Αθήνα θα παραχωρεί επιτελικά στρατηγεία και θα δίνει «πλεονάζοντα» στο Κίεβο, για να αγοράζει F-35 στερώντας πόρους από ένα κοινωνικό κράτος από τα πιο υποβαθμισμένα στην Ευρώπη. Για να εισπράξει, εντέλει, τα αισθήματα βαθιάς εκτίμησης, τα οποία καταθέτει στο τέλος της επιστολής του ο Antony Blinken στον Kyriakos Mitsotakis.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet