Το καταδικαστικό ψήφισμα για το κράτος δικαίου και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα στο ευρωκοινοβούλιο έφερε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση την κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία με σπασμωδικές κινήσεις προσπαθεί να αναδείξει μία νέα σκευωρία. Στόχος, κατά την κυβέρνηση, είναι η επιρροή της ψήφου στις ευρωεκλογές, εμφανίζοντας ως «αρνητικό πρωταγωνιστή τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του πιο ισχυρού κεντροδεξιού κόμματος της Ευρώπης» (Α. Σκέρτσος). Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι σαφώς στριμωγμένη, καθώς όσο και αν θρέφει τα εγχώρια συστημικά ΜΜΕ για να εμφανίζουν την εικόνα που επιθυμεί, οι ευρωεκλογές είναι ένα πολύ μεγαλύτερο γήπεδο και η απαξίωση του «πιο ισχυρού κεντροδεξιού κόμματος της Ευρώπης» δια του έργου του μπορεί να αποδυναμώσει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και να επηρεάσει τις εκλογές σε όλη την Ευρώπη.

 

 

Ψήφισμα 28 σημείων

 

«Κατάπτυστο» και «επιτομή λαϊκισμού και παραπληροφόρησης» χαρακτήρισαν κυβερνητικές πηγές το ψήφισμα, από μια «εμμονική και πολιτικά υποκινούμενη ομάδα ευρωβουλευτών που συκοφαντεί συστηματικά και με κάθε ευκαιρία την Ελλάδα». Ακολούθως απαρίθμησαν μια σειρά από μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση που δεν απαντούν στα περισσότερα σημεία του ψηφίσματος.

Για την ιστορία, το ψήφισμα (330 υπέρ, 254 κατά, 26 αποχές), «εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για τις πολύ σοβαρές απειλές κατά της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Ελλάδα». Σε 28 σημεία στηλιτεύονται χαρακτηριστικά ότι: «δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στην έρευνα για τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ», «πολλοί δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν σωματικές απειλές, λεκτικές επιθέσεις, μεταξύ άλλων από υψηλόβαθμους πολιτικούς και υπουργούς, παραβίαση της ιδιωτικής τους ζωής με κατασκοπευτικό λογισμικό, καθώς και στρατηγικές αγωγές», «υπάρχουν πολυάριθμες περιπτώσεις υπερβολικής χρήσης βίας από τις αστυνομικές υπηρεσίες κατά μειονοτικών ομάδων και ειρηνικών διαδηλωτών», «απειλείται η πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης», «παράνομη χρήση τεχνολογίας παρακολούθησης, όπως το Predator», «καταδικάζει τον περιορισμό των εξουσιών, τις αδιαφανείς διαδικασίες διορισμού και την παρενόχληση και εκφοβισμό υπαλλήλων ανεξάρτητων δημόσιων φορέων, όπως ο Συνήγορος του Πολίτη», «τονίζει με μεγάλη ανησυχία ότι η διαφθορά διαβρώνει τις δημόσιες υπηρεσίες και τα δημόσια αγαθά», «εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για την τραγική απώλεια ανθρώπινων ζωών στο ναυάγιο της 14ης Ιούνη 2023», «εκφράζει σοβαρή ανησυχία για τη μεταχείριση μεταναστών», «εκφράζει την ανησυχία για τις επιθέσεις κατά της κοινωνίας των πολιτών και τις εκστρατείες δυσφήμισης και τη δικαστική παρενόχληση από τις ελληνικές αρχές κατά ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», «δεν είναι ικανοποιημένο με τον έλεγχο που διενεργεί η αρμόδια επιτροπή της Βουλής (σ.σ.: για τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη), καθώς φαίνεται να στερείται πολιτικής αμεροληψίας», «εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση και οι αστυνομικές αρχές αρνήθηκαν να συναντηθούν με εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά την επίσημη αποστολή τον Απρίλιο 2022». Το ψήφισμα (το οποίο σε ένα του σημείο χαιρετίζει το νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο, είναι και το μόνο θετικό σημείο) «καλεί την Επιτροπή να αξιοποιήσει πλήρως τα εργαλεία που διαθέτει» και συγκεκριμένα «κατά την εκτέλεση των σχετικών κονδυλίων της ΕΕ να αξιολογείται η συμμόρφωση με τον Χάρτη». Έπεται συνέχεια, με αρχή στις 11 Μαρτίου οπότε και καταφθάνει κλιμάκιο της Κομισιόν στην Ελλάδα να ελέγξει αν συμμορφώνεται με τις υποδείξεις.

 

Το ΕΛΚ έχει πρόβλημα

 

«Ως Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και ως Νέα Δημοκρατία υπερασπιζόμαστε τη βασική αρχή του κράτους δικαίου», ήταν η δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος ανέλαβε τον άχαρο ρόλο να καταθέσει αντιψήφισμα (αφού 6 ευρωβουλευτές του ΕΛΚ είχαν ήδη υπερψηφίσει το καταδικαστικό ψήφισμα και άλλοι 7 απείχαν) το οποίο «χαιρετίζει την πρόοδο της Ελλάδας» και δεν κατάφερε να συλλέξει ψήφους πέρα από τη δική του πολιτική οικογένεια και αυτό με απώλειες. Την επόμενη μέρα της καταδίκης, ο Μ. Βέμπερ ήρθε στην Ελλάδα και συναντήθηκε με τον Κ. Μητσοτάκη. Σε συνέντευξή του δήλωσε ότι «Ο Κ. Μητσοτάκης ανέτρεψε την εικόνα της Ελλάδας και ξαναέχτισε την αξιοπιστία της όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στην παγκόσμια σκηνή».

Το ΕΛΚ έχει πρόβλημα. Έχει αποφασίσει να προωθήσει ως πρότυπο ευρωπαϊκής πολιτικής τον Κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Μαργαρίτης Σχοινάς είναι ο αρμόδιος επίτροπος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας, ούτε ότι ο Θ. Ρουσσόπουλος ανέλαβε μόλις την προεδρία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, στόχος της οποίας είναι η προάσπιση του κράτους δικαίου! Μάλιστα, το πρώτο του μέλημα δήλωσε ότι θα είναι τα «δημοκρατικά δικαιώματα» και ότι «δεν θα κάνει τα στραβά μάτια». Τα τεκμαινόμενα στην Ελλάδα αλλάζουν το αφήγημα που έχει χτιστεί. Αλλά μάλλον το ΕΛΚ δεν έχει χρόνο να βρει άλλο πρότυπο, θα πρέπει να υπηρετήσει και να «φτιασιδώσει» αυτό που έχει.

Η στρατηγική του ΕΛΚ είναι ότι «η Ευρώπη έχει κολλήσει ανάμεσα σε αριστερές και πράσινες ιδεολογίες που δεν λαμβάνουν υπόψη την πραγματικότητα των πολιτών και της άκρας δεξιάς που δεν θέλει να λύσει κανένα πρόβλημα», όπως δήλωσε ο Μ. Βέμπερ. Χρειάζεται έναν ηγέτη επομένως που, σε αυτή τη συγκυρία, κατάφερε να επανεκλεγεί και μάλιστα με αδιαμφισβήτητη διαφορά, να χτίσει ένα σχεδόν μονοκομματικό σύστημα, να ελέγξει την όποια κοινωνική αντίδραση και να εφαρμόσει τις πολιτικές του. Ο Κ. Μητσοτάκης, θεωρητικά, πληροί αυτές τις προϋποθέσεις. Ταυτόχρονα, βέβαια έχει κάνει και αυτά για τα οποία κατηγορείται από το ευρωκοινοβούλιο, την Frontex, το ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ευρωπαϊκή εισαγγελία, διεθνείς οργανισμούς. Το ΕΛΚ είναι μπροστά στο πρόβλημα του πώς θα προωθήσει σε μια ευρωπαϊκή περιοδεία τον Κ. Μητσοτάκη ως πρότυπο πολιτικού όταν έχουν αποκαλυφθεί σκάνδαλα διαφθοράς και  παρακολουθήσεων, όταν έχουν καταγραφεί νεκροί επί κυβερνήσεώς του με ευθύνη της Πολιτείας.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση στο Politico, η ακροδεξιά έχει δυναμική να αποτελέσει την τρίτη μεγαλύτερη ευρωομάδα. Αυτό συμπιέζει τη φιλελεύθερη ομάδα Renew Europe και το ΕΛΚ, το οποίο μέχρι στιγμής είναι η ισχυρότερη ευρωομάδα. Η ατζέντα εκτιμάται ότι θα πάει στο ερώτημα της ενωμένης Ευρώπης που παρέχει λύσεις και όχι διαιρέσεις, στην κλιματική κρίση και στις ατομικές ελευθερίες, η οποία παραδοσιακά ευνοεί την Αριστερά και την Οικολογία. Επίσης, θα είναι ένα σημαντικό ερώτημα ποια θα είναι η στάση της πρώτης ευρωομάδας απέναντι ή δίπλα στην ανερχόμενη ακροδεξιά, και επομένως ποιοι θα είναι οι συσχετισμοί.

 

Πρωτόγνωρες καταστάσεις

 

Ο Στράτος Φαναράς, διευθυντής της Metron Analysis, μιλώντας στο podcast Lifo politics, είπε για τις ευρωεκλογές πως «θα έχουν μια πολύ κρίσιμη σημασία και μοναδική. Η ΕΕ στο θεσμικό επίπεδο αλλά και στο κοινωνικό και πολιτικό ευρύτερα βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής. Θα καθορίσει αν την επόμενη μέρα θα δοθεί ένα μήνυμα ενοποίησης της Ευρώπης ή ένα μήνυμα σταδιακής αποδυνάμωσης.»

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Alco η κυβέρνηση συνεχίζει να πιέζεται. To 45% δηλώνει καθόλου ικανοποιημένο από την κυβέρνηση, ποσοστό το οποίο αυξήθηκε κατά 4 μονάδες από την προηγούμενη δημοσκόπηση. Παράλληλα αμφισβητείται ευθέως πια το επιχείρημα περί «εισαγόμενης ακρίβειας» καθώς μόλις το 29% συμφωνεί, ενώ το 87% δηλώνει πως η κυβέρνηση μπορεί να πάρει και άλλα μέτρα αντιμετώπισής της. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το στοιχείο ότι 6 στους 10 πολίτες δηλώνουν δυσαρεστημένοι με τους χειρισμούς της κυβέρνησης σε σχέση με τα αιτήματα των αγροτών και τις κινητοποιήσεις τους.

Κατά τον Στρ. Φαναρά οι κινητοποιήσεις αγροτών και φοιτητών θα προκαλέσουν μια κίνηση στο πολιτικό σύστημα. «Αυτά τα κινήματα δεν είναι τόσο εύκολα ενσωματώσιμα όσο φαινόταν στο παρελθόν. Όσο περνά ο καιρός τόσο θα πιέζουν όλο το πολιτικό σύστημα. Δεν πιέζουν μόνο την κυβέρνηση αλλά και την αντιπολίτευση, την οποία αναγκάζουν να αναπροσανατολιστεί σε επίπεδο θέσεων και συμπεριφορών. Το πολιτικό σύστημα να θυμίσω ότι ακόμα βρίσκεται σε φάση μετάβασης. Υπάρχει ένα τοπίο που μοιάζει με μια μονοκομματική δημοκρατία και δεν ξέρουμε ποιο θα είναι αύριο το επόμενο στάδιο αυτής της κρίσης. Ας μην προεξοφλούμε τις εξελίξεις. Πιστεύω ότι τα πράγματα έχουν φτάσει σε έναν κόμπο. Δεν είναι τόσο εύκολο να βγούμε από αυτή τη φάση με επικοινωνιακή διαχείριση και τεχνικές πολιτικής στο πόδι. Χρειάζεται μια πολύ μεγάλη συζήτηση. Η αναμέτρηση που έχουμε μπροστά μας (οι ευρωεκλογές) ξεπερνά κατά πολύ το ελληνικό κομματικό σύστημα. Είναι μια μάχη προσανατολισμού της Ευρώπης, προς τα πού θέλει να πάει και περιμένω να δω πράγματα τα οποία θα είναι πρωτόγνωρα. Δεν πιστεύω ότι τα κόμματα θα πάνε με ατζέντες σαν αυτές που πήγαιναν στις εκλογές, να πουν ελάτε να ψηφίσετε γιατί είναι καλό για τη Δημοκρατία. Αυτά πλέον δεν πείθουν, χρειάζονται άλλα πράγματα, άλλες ιδέες, η μεγάλη εικόνα. Αν μπορέσουν να τη συλλάβουν και να την προτείνουν στις ευρωπαϊκές κοινωνίες, το αποτέλεσμα θα είναι συνταρακτικό.»

Η Νέα Δημοκρατία έχει δύο μέτωπα, ένα το σχεδόν αποστειρωμένο περιβάλλον της Ελλάδας και ένα το ευρωπαϊκό, το οποίο βρίσκεται σε αναταραχή και αναδιάταξη. Έχει αμηχανία, καθώς δεν έχει μάθει να πολιτεύεται σε ένα περιβάλλον με πολλές παραμέτρους, τα τελευταία χρόνια και έχει συνηθίσει στην πολιτική της επικοινωνίας. Όμως, στο μεγάλο τερέν δεν θα είναι μόνη της. Θα είναι και άλλες πολιτικές οικογένειες, που μπορεί (ελπίζουμε) να έχουν καταλάβει τι διακυβεύεται και τι θα αποτυπωθεί στις ευρωεκλογές και να μπορέσουν να πιάσουν το μομέντουμ και να καταλήξουν σε «συνταρακτικά αποτελέσματα».

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet