Στη Ράφα στη Γάζα που στέγαζε 250.000, περίπου, Παλαιστίνιους, πλέον μετά από 4 μήνες της γενοκτονικής στρατιωτικής επιχείρησης του Ισραήλ στη Γάζα, έχουν συσσωρευθεί 1,5 εκατ. Παλαιστίνιοι κατόπιν των διαταγών των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής που επιχειρούν σε όλο το εύρος του θύλακα.

Μετά την εκεχειρία που επετεύχθη τον Νοέμβρη μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, οι πρόσφατες διαπραγματεύσεις οδεύουν προς αδιέξοδο, με αποκλειστική υπαιτιότητα των ακροδεξιών πρωταγωνιστών της κυβέρνησης Νετανιάχου, των Μ. Σμότριχ και Ι.Μ. Γκιβρ. Ο Μπ. Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ αρνείται να συναινέσει στις απατηλές διεκδικήσεις που θέτει η Γάζα. Μεταξύ άλλων, ο ισραηλινός πρωθυπουργός τόνισε ότι «αυτήν την εβδομάδα απελευθερώσαμε δύο από τους αιχμάλωτους μας με μια προσεκτικά σχεδιασμένη επιχείρηση… Μέχρι τώρα απελευθερώσαμε 112 από τους αιχμάλωτους συνδυάζοντας ισχυρή στρατιωτική παρουσία και υιοθετώντας σθεναρή στάση στις διαπραγματεύσεις… για αυτό επιμένω ότι η Χαμάς πρέπει να εγκαταλείψει τα παράλογα αιτήματα για να επιτευχθεί πρόοδος».

Συγκεκριμένα, η Παλαιστίνη έθεσε τους εξής όρους: την υπογραφή συμφωνίας, η οποία θα διασφαλίζει τη μόνιμη κατάπαυση του πυρός, την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τη Λωρίδα της Γάζας και την απελευθέρωση 1.500 παλαιστίνιων κρατούμενων από τις ισραηλινές φυλακές. Μεταξύ αυτών θα περιλαμβάνονται και οι ηγέτες του παλαιστινιακού εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα που εκτίουν πολλαπλές ποινές ισόβιας κάθειρξης μέσα στα κελιά. Οι ακροδεξιοί κυβερνητικοί εταίροι ζητούν την ολοκλήρωση της εθνοκάθαρσης των Παλαιστινίων της Γάζας με την ανοικοδόμηση των ισραηλινών οικισμών «Γκους Κατίφ» στον θύλακα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα ισραηλινών ΜΜΕ, ο Νετανιάχου απέκλεισε την αποστολή αντιπροσωπείας στις εργώδεις διαπραγματεύσεις για τους αιχμάλωτους στο Κάιρο, με πρόσχημα ότι δεν είχε την έγκριση του πολεμικού συμβουλίου, προκαλώντας την οργή των μελών του Μ. Γκάντζ και Γκ. Έισενκοτ, όπως επίσης και του φόρουμ των οικογενειών για τους αιχμάλωτους και τους αγνοούμενους. Οι οικογένειες θεωρούν ότι η στάση της κυβέρνησης ισοδυναμεί με θανατική ποινή για τους αιχμάλωτους στη Γάζα και ζητούν την άμεση επιστροφή της αντιπροσωπείας του Ισραήλ στις διαπραγματεύσεις, που έλαβαν χώρα την Πέμπτη με τη συμμετοχή της Αιγύπτου και Κατάρ. Οι συγκεκριμένες μεσολαβήτριες χώρες προσπαθούν να διαχειριστούν τον «σκόπελο» των 1.500 παλαιστίνων κρατούμενων προκειμένου να καμφθούν οι έντονες αντιρρήσεις των ισραηλινών. Ο Νετανιάχου, ο οποίος δεν «βιάζεται» για την υπογραφή συμφωνίας, υποσχέθηκε ότι η Χαμάς θα υποστεί συντριπτικά στρατιωτικά πλήγματα στη Ράφα.

Ταυτόχρονα, στον Λίβανο κλιμακώνεται η σύγκρουση της Χεζμπολάχ με τον ισραηλινό στρατό, αυξάνοντας τον κίνδυνο διολίσθησης σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο, που θα μεταβάλλει τις γεωπολιτικές ισορροπίες αλλά δυνητικά και τα σύνορα στη Μ. Ανατολή.

Η επίθεση της Χεζμπολάχ την επόμενη κιόλας μέρα της επιχείρησης «Καταιγίδα της Αλ-Άκσα» αποσκοπούσε στη διατήρηση της στρατηγικής αποτροπής έναντι του Ισραήλ, υιοθετώντας το δόγμα του «προληπτικού πολέμου» με στόχο να αποτρέψει μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτικής επιχείρησης στον Λίβανο, σύμφωνα και με τη σύσταση του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκαλάντ.

 Οι «εκκρεμείς» συνοριακές διαφορές μεταξύ Λίβανου-Ισραήλ αφορούν 13 συνολικά σημεία. Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε τις Φάρμες Σιεμπαά, τους Λόφους Κφαρσούμπα και το βόρειο τμήμα του χωριού Γκαζάρ, η λιβανέζικη ονομασία του είναι ελ-Μαρί. Το Ισραήλ έχει υπό την κατοχή του εδαφικές ζώνες του Λίβανου, μετά τον πόλεμο του 2006 κατά μήκος της «μπλε γραμμής» που οριοθετήθηκε από τον ΟΗΕ, σύμφωνα με την οποία πιστοποιείται η υποχώρηση του Ισραήλ από το έδαφος του Λίβανου. Ο πόλεμος της Χεζμπολάχ είναι αμυντικός από το 1982 όταν το Ισραήλ εισέβαλε στο Λίβανο.

Στις 8/10/2023 στην αρχή το Νότιο Μέτωπο άνοιξε για το Ισραήλ με περιορισμένης κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις εύρους 5 χλμ εκατέρωθεν της συνοριακής γραμμής, διατηρώντας μια ισορροπία στην ένταση και στο βάθος των επιθέσεων, που υιοθετούσαν τη λογική εφαρμογής αντιποίνων. Στη συνέχεια τα πλήγματα, πέρα από στρατιωτικές εγκαταστάσεις, διευρύνονται από την πλευρά του Ισραήλ εναντίον πολιτών και δημοσιογράφων. Συγκεκριμένα η Φάραχ Ομάρ και ο Ραμπίχ Αλ-Μααμάρι δημοσιογράφοι του Al Mayyaden έχασαν τη ζωή τους από πυρά των ισραηλινών, «εξαναγκάζοντας» τη Χεζμπολάχ στην κλιμάκωση της σύγκρουσης αν και πάντα υπό το πρίσμα αποφυγής ενός γενικευμένου πολέμου.

Όμως το μπαράζ επιθέσεων της Τετάρτης μεταξύ των δύο πλευρών δυναμιτίζει την προοπτική μιας μετωπικής σύγκρουσης. Ως αντίποινα για τις αεροπορικές επιθέσεις της Χεζμπολάχ, που στοίχισαν τη ζωή ενός στρατιώτη και τον τραυματισμό άλλων 8, τα αντίποινα του Ισραήλ ήταν συντριπτικά. Στην πόλη Ναμπάτιε τα αεροπορικά πλήγματα των ισραηλινών γκρέμισαν ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα, σκοτώνοντας τουλάχιστον 12 πολίτες μεταξύ αυτών 3 παιδιά και 6 γυναίκες. Σε κατάσταση σοκ οι πολίτες έψαχναν για τουλάχιστον 24 ώρες μέσα στα ερείπια, μάταια, την οικογένεια του Χουσσείν Βαρτζάουι.

Το Ισραήλ επικαλείται ότι εξουδετέρωσε τον ανώτερο διοικητή της επίλεκτης στρατιωτικής δύναμης Ράντγουαν. Επιπρόσθετα 4 μαχητές της Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν σε ξεχωριστές αεροπορικές επιδρομές. Η σιιτική στρατιωτική οργάνωση, ο θεματοφύλακας, ο προστάτης της εδαφικής ακεραιότητας του Λίβανου την ίδια μέρα προέβη σε αντίποινα με βομβαρδισμό της στρατιωτικής βάσης στην πόλη Κιριάτ Σιμόνα, όπως επίσης και της ναυτικής βάσης Ρας Νακούρα με δεκάδες πύραυλους Falaq-1.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χ. Νασράλα, στην τελευταία του ομιλία δήλωσε: «όταν ο πόλεμος στη Γάζα τελειώσει θα σταματήσουμε την επίθεση μας. Εάν ο εχθρός προβεί εκ νέου σε επιθετικές ενέργειες θα δράσουμε ανάλογα με τους κανόνες». Περαιτέρω τόνισε ότι ήδη χιλιάδες Ισραηλινοί, τουλάχιστον 80.000, έχουν ήδη εκτοπιστεί και ότι σε περίπτωση κλιμάκωσης «το Ισραήλ θα πρέπει να προετοιμάσει καταφύγια, σχολεία και ξενοδοχεία για να στεγάσει 2 εκατ. έποικους που θα εκτοπιστούν από τη βόρεια πλευρά της Παλαιστίνης εάν διευρύνει τη ζώνη πολεμικών επιχειρήσεων».

Ήδη στον Λίβανο, σύμφωνα με τις δημοτικές αρχές του Ν. Λίβανου, ο πόλεμος έχει επιφέρει την ολοκληρωτική καταστροφή 550 οικιστικών μονάδων και εν μέρει τουλάχιστον 8000 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές.

Ακόμα και αν ο Ζ. Μπορέλ θα μεταβεί τις επόμενες μέρες στον Λίβανο σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης, τίποτα δεν μπορεί να ανατρέψει τα σχέδια εθνοκάθαρσης των Ισραηλινών στην ιστορική γη της Παλαιστίνης. Η ιστορία επιστρέφει ξανά και θα είναι αμείλικτη.

Μεταφέρουμε το μήνυμα της παλαιστίνιας δημοσιογράφου Μπισάν Γουίζαρντ από τη Ράφα: «Είμαι τόσο φοβισμένη. Δεν φοβάμαι να πεθάνω, αλλά για το εάν θα εκτοπιστώ. Θέλω να γυρίσω στο σπίτι μου, αλλά είναι αδύνατο η Γάζα έχει διαχωριστεί σε εδαφικές ζώνες. Δεν ξέρω εάν θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε ποτέ πίσω στο Βορρά. Φοβάμαι τόσο πολύ ότι μπορεί να μας εκτοπίσουν από τη Γάζα στην έρημο. Θα πεθάνω στην έρημο από την πείνα. Θα μας εκτοπίσουν στη βόρεια πλευρά της Αιγύπτου στην έρημο Σινά εκεί θα πεθάνουν άνθρωποι… Σταματήστε αυτή τη γενοκτονία με οποιοδήποτε κόστος με οποιοδήποτε τίμημα. Σκέφτομαι όλο και περισσότερο τον εκτοπισμό είναι εφιάλτης. Θέλω μόνο να γυρίσω στο σπίτι μου».

Από τη Σάμπρα και Σατίλα στον Λίβανο όπου το 1982 σφαγιάστηκαν τουλάχιστον 2.500 πρόσφυγες Παλαιστίνιοι, η τελευταία σκηνή της ισπανικής Γκουέρνικα μεταφέρεται στη Ράφα.

 

Πρόσφατα άρθρα ( Μέση Ανατολή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet