** Απεργία έχουν προκηρύξει από την ΕΙΝΑΠ για τις 22 Φεβρουαρίου και συμμετοχή στην πανελλαδική απεργία της 28 Φλεβάρη

 

Απόγνωση και εξάντληση βιώνουν οι υγειονομικοί από τις εξουθενωτικές συνθήκες εργασίας στο ΕΣΥ. Οι χαμηλές αμοιβές και η υποστελέχωση έχουν καταστήσει το Δημόσιο ένα μη ελκυστικό εργοδότη, ενώ την ίδια ώρα καταγράφονται αθρόες αποχωρήσεις.  «Οι κενές θέσεις γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία είναι πάνω από 6.500 είναι τουλάχιστον 30.000 του παραϊατρικού προσωπικού. Δεν είναι καινούργιο φαινόμενο. Είναι μια κατάσταση διαχρονική, θα έλεγα ή τουλάχιστον από το 2009 με τα μνημόνια. Είχαμε το πάγωμα των προσλήψεων για μεγάλο διάστημα, ενώ συνεχιζόταν η έξοδος, μέσω συνταξιοδοτήσεων και παραιτήσεων. Άρα φτάσαμε σε ένα σημείο το ισοζύγιο να είναι αρνητικό», επισημαίνει, μιλώντας στην «Εποχή», ο Γιάννης Γαλανόπουλος, γιατρός στο Θριάσιο Νοσοκομείο και μέλος της ΟΕΝΓΕ.

 

Ανεπηρέαστα πλέον από τα κενά δεν έχουν μείνει και τα μεγάλα νοσοκομείων των αστικών κέντρων. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, το οποίο ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα αναστείλει προσωρινά τα χειρουργεία - απόφαση που ανακλήθηκε αργότερα. Ωστόσο, τα νοσοκομεία της περιφέρειας είναι αυτά που ψυχορραγούν αργά και δημιουργώντας λιγότερο θόρυβο. Το νοσοκομείο της Ξάνθης για παράδειγμα αυτή τη στιγμή λειτουργεί με ένα μόνιμο παθολόγο που διορίστηκε τον Ιανουάριο. Στο νοσοκομείο της Δράμας υπηρετούν μόλις δύο μόνιμοι παθολόγοι. Αντίστοιχα, στο νοσοκομείο του Πύργου τα τελευταία δύο χρόνια υπηρετεί ένας μόνιμος παθολόγος.

 

Η πρακτική των μετακινήσεων

 

Μπροστά στις τεράστιες ελλείψεις η κυβέρνηση απαντά με προχειρότητες, μετακινώντας γιατρούς, από το ένα νοσοκομείο στο άλλο. «Έχουμε αναισθησιολόγους που πάνε στα νησιά για να βαίνουν οι εφημερίες. Έχουμε μετακινήσεις στο Παίδων για να βγαίνουν τα χειρουργεία. To ακραίο παράδειγμα που οι κυβερνήσεις έχουν ξεπεράσει τον εαυτό τους είναι το νοσοκομείο του Πύργου, που για να μπορεί να εφημερεύει μετακινείται κάθε μέρα κι ένας διαφορετικός παθολόγος από τα νοσοκομεία της 6ης ΥΠΕ», σχολιάζει ο Γιάννης Γαλανόπουλος.

 

Η πρακτική αυτή δεν επιτρέπει τη δημιουργία θεραπευτική σχέσης μεταξύ ιατρού και ασθενή. Πράγματι, η γνώριμη εικόνα της γιατρού που μπαίνει στον θάλαμο και αποκαλεί  τον ασθενή με το μικρό του όνομα έχει καταλυθεί.  Ωστόσο, όπως παρατηρεί η παθολόγος Χριστίνα Κυδώνα από το Ιπποκράτειο εγκυμονεί και σοβαρούς κινδύνους. «Ο τρόπος που γίνονται οι μετακινήσεις δεν θα έλεγα ότι είναι απλά επικίνδυνος, θα έλεγα προδιαγεγραμμένα θανατηφόρος. Αν μας σοκάρει η φράση πάμε κι όπως βγει όσον αφορά τα ΜΜΜ. Στο  ΕΣΥ ξέρουμε πού ακριβώς θα οδηγήσει αυτό. Θα οδηγήσει αυξημένη θνησιμότητα».

 

Η παθολόγος εξηγεί, ακόμα, ότι είναι και οικονομικά επιζήμια για τα νοσοκομεία, καθώς ένας γιατρός θα διστάσει να δώσει εξιτήριο σε έναν ασθενή με τον οποίο δεν είναι εξοικειωμένος. «Πιάνω εγώ ένα περιστατικό, που μπορεί να μου το παραδώσει ο συνάδελφος ο χθεσινός. Δεν ξέρω πόσο ασχολήθηκε με αυτό και τι χρόνο είχε, ποιος είναι αυτός ο συνάδελφος, αν του έχω εμπιστοσύνη ή όχι για το επίπεδο της εμπειρίας και της γνώσης που έχει. Αναγκάζομαι έτσι να κάνω κάποια πράγματα που ίσως έχουν ξαναγίνει. Γιατί εγώ θα υπογράψω τη σημερινή μέρα».

 

Αντί προσλήψεων

 

Τα σωματεία αλλά και το προσωπικό των νοσοκομείων έχουν επανειλημμένα θέσει το αίτημα για νέες προσλήψεις. Ωστόσο, ακόμα κι όταν εισακούονται από το υπουργείο παρατηρείται το φαινόμενο οι προκηρύξεις να βγαίνουν άγονες. «Το ΕΣΥ δεν το αλλάζω», σημειώνει η Χριστινά Κυδώνα, ωστόσο, κατανοεί  τους λόγους που ένας συνάδελφος θα δίσταζε να ενταχθεί σε αυτό. «Όσο δύσκολη και να είναι η δουλειά μου. Έχω τις συνθήκες για να την κάνω. Όσο ψυχοφθόρα να είναι και κουραστική. Υπάρχουν οι συνθήκες για την κάνω. Έχω δίπλα όλες τις ειδικότητες. Έχω σπουδαίους συναδέλφους. Στην παθολογική της Δράμας που υπάρχουν δύο παθολόγοι ακόμα κι εγώ που είμαι εντελώς ταγμένη και που έχτισα βιογραφικό για να μπω στο ΕΣΥ είναι πολύ πιθανό να έφευγα κ εγώ. Γιατί πλέον μιλάμε για μία κακοποιητική συνθήκη που δεν μπορείς να την αντέξεις».

 

Απεργιακές κινητοποιήσεις

 

Η ΕΙΝΑΠ προκήρυξε νέα απεργία τις 22 Φεβρουαρίου, ενώ θα συμμετέχει και στην απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 28 Φεβρουαρίου με αίτημα τον διπλασιασμό των θέσεων  εργασίας και των αποδοχές των γιατρών. «Χωρίς κίνητρα δεν θα υπάρξει ενδιαφέρον. Την τελευταία δεκαετία έφυγαν για τη Σουηδία, τη Γερμανία, την Κύπρο Έλληνες γιατροί που σπούδασαν με τα χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων κι από τα χρήματα των γονιών τους, και αντί να μείνουν να προσφέρουν και να έχουν αξιοπρεπείς αμοιβές φεύγουν για το εξωτερικό», τονίζει ο Γιάννης Γαλανόπολος.

 

Ο ίδιος παραδέχεται ότι αίτημα για διπλασιασμό των μισθών μπορεί να ακουστεί μαξιμαλιστικό. «Είναι ένα μέτρο που αν είχε υλοποιηθεί θα μπορούσε να ανασχέσει κι αυτό που η κυβέρνηση υποτίθεται ότι θεωρεί μείζον ζήτημα. Το λεγόμενο brain drain», σχολιάζει και υπενθυμίζει ότι με τελεσίδικες αποφάσεις οι περικοπές στους μισθούς του κλάδου  έχουν κριθεί αντισυνταγματικές.

 

 

Πίεση στο ΕΣΥ

 

Από την πρώτη στιγμή ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η αναμόρφωση του ΕΣΥ θα είναι το στοίχημα στη νέα θητεία του. Με το που άρχισε να ξετυλίγεται η «μεταρρυθμιστική» ατζέντα έγινε σαφές ότι στρέφεται κατά του κοινωνικού χαρακτήρα του εθνικού συστήματος υγείας. Ωστόσο, στους ανθρώπους του χώρου προκάλεσε αίσθηση το πόσο παραγνωρίζει τις πραγματικές συνθήκες που επικρατούν στα νοσοκομεία.  «Όσον αφορά τα απογευματινά χειρουργεία και την ιδεολογική αντίθεση που έχουμε, επειδή ο κόσμος έχει ήδη πληρώσει από τις ασφαλιστικές του εισφορές στο δημόσιο. Θεωρούμε ότι είναι ανέφικτο τουλάχιστον για τη Βόρεια Ελλάδα. Δεν ξέρω, αν θα καταφέρει στην Αθήνα  να χτίσει 4-5 μαγαζιά να τα διαφημίσει  σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα είναι ανέφικτο γιατί δεν υπάρχει προσωπικό. Δεν χρειάζεται μόνο ο χειρουργός να καθίσει παραπάνω. Χρειάζεται ειδικό νοσηλευτικό προσωπικό. Υπάρχουν  κλινικές αίθουσες κλειστές, γιατί δεν υπάρχει το εξειδικευμένο προσωπικό. Πού θα βρει έξτρα προσωπικό να το φέρει και το απόγευμα;», διερωτάται η Χριστίνα Κυδώνα.

 

Η ίδια κάνει την εκτίμηση ότι την προσεχή περίοδο η πίεση στο ΕΣΥ θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο, καθώς περίπου 1,7 εκατ. πολίτες  που έχουν ασφαλιστικές οφειλές από τον Μάρτιο θα χάσουν την ασφαλιστική τους ικανότητα κι άρα ακόμα και για συνταγογράφηση θα πρέπει να απευθυνθούν στο Δημόσιο.  «Όλοι αυτοί οι άνθρωποι αν δεν μπορέσουν να εξυπηρετηθούν, γιατί δεν θα μπορέσουν να βρουν ραντεβού, θα τιναχθεί το πράγμα και πάλι στον αέρα. Μας ξαναγυρνάνε σε αυτά που βλέπαμε το 2012-2016 που ο κόσμος δεν μπορούσε να πάρει τα φάρμακα του της κλασικής αγωγής και άρα να έρχεται πολύ παραμελημένος και με αυξημένη νοσηρότητα στα επείγοντα», σχολιάζει.

 

Πρόσφατα άρθρα ( Υγεία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet