Φωτογραφία: Νικόλας Κοκοβλής

 

 

 

Νόμος του κράτους η ισότητα στον γάμο. Νίκη για τα κινήματα και τις ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις που μάχονται επί δεκαετίες για τα αυτονόητα δικαιώματα στην αγάπη.

 

Με 176 «ναι» υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο από τις ΚΟ των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά, Πλεύση Ελευθερίας. Ωστόσο, «ρήγματα» προκλήθηκαν σε όλα τα κόμματα. Η ομοφοβία διατρέχει όλο το πολιτικό φάσμα.

 

Ειδικότερα, στη ΝΔ υπερψήφισαν 107 βουλευτές, καταψήφισαν 20 και απείχαν 31. Στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπερψήφισαν 33, απείχαν 2 και υπήρξε ένα «παρών». Απείχαν 11 εκ των 32 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και καταγράφηκαν 2 αποχές στην ΚΟ της Νέας Αριστεράς.

 

Ενάντια στο νομοσχέδιο τα τρία κόμματα της ακροδεξιάς (Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες, Νίκη) και το ΚΚΕ. Και τα τέσσερα αυτά κόμματα μίλησαν για «κατάργηση» της μητρότητας και της πατρότητας και «εμπορευματοποίηση». Ομιλίες ομοφοβικές, τρανσφοφικές, αντιεπιστημονικές, κακοποιητικές, βγαλμένες από το μισαλλόδοξο παρελθόν. Πότε έχει ισχύ τελικά ο αντιρατσιστικός νόμος και πότε επιβάλλονται κυρώσεις στη ρητορική μίσους εντός του κοινοβουλίου;

 

Το ⅓ των κυβερνητικών βουλευτών διαφοροποιήθηκαν από το νομοσχέδιο, μεταξύ των οποίων και τέσσερις υπουργοί (Βορίδης, Κεφάλα, Κελέτσης, Μπούγας), χωρίς ωστόσο να κινδυνεύουν με «αποπομπή», καθώς το Μαξίμου άφησε περιθώρια διαφοροποιήσεων, ώστε να αποφευχθεί μία πιθανή κυβερνητική κρίση. Ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, μάλιστα, τις προηγούμενες ημέρες έκανε λόγο για αντισυνταγματικό νομοσχέδιο, χωρίς να επηρεάζεται η παραμονή του στην κορυφαία θέση του υπουργικού σχήματος. Ακροδεξιά ομιλία στη Βουλή του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και «επίδειξη δύναμης» στο εσωτερικό της ΝΔ σε μία ακόμα alt-right εμφάνιση με κακοποιητικό και αντιεπιστημονικό λεξιλόγιο.

 

Εξελίξεις αναμένονται και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καθώς οι δύο αποχές και το ένα «παρών» έρχονται παρά το «τελεσίγραφο» Κασσελάκη και την επιδίωξη κομματικής πειθαρχίας στο νομοσχέδιο, διαμηνύοντας εδώ και ημέρες πως θα υπάρχουν κυρώσεις σε όποιο πρόσωπο διαφοροποιηθεί.

 

Η ισότητα στον γάμο είναι νόμος του κράτος. Το νομοσχέδιο είναι ελλιπές και δεν επιτυγχάνει την πλήρη άρση όλων των διακρίσεων. Ωστόσο, το τεράστιο βήμα που γίνεται, είναι ιστορικής σημασίας. Η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και σχεδόν όλοι οι επιστημονικοί φορείς που τοποθετήθηκαν στην Επιτροπή της Βουλής επί του νομοσχεδίου ανέδειξαν τα «κενά» και κατέδειξαν τις μάχες που πρέπει να δοθούν, ώστε να μιλάμε επιτέλους για πλήρη δικαιώματα ανεξαρτήτως φύλου.

 

Ο αγώνας συνεχίζεται, ώστε να υπάρξει «τεκμήριο γονεϊκότητας» και να αντικατασταθεί από το αναχρονιστικό «τεκμήριο πατρότητας». Όσο δεν αλλάζει αυτό, η σύντροφος μιας γυναίκας δεν θα αναγνωρίζεται ως γονέας, παρά μόνο αφού προχωρήσει σε χρονοβόρα και κοστοβόρα δικαστική διαδικασία τεκνοθεσίας παιδιού.

 

Τα τρανς άτομα είναι –ξανά– τα πιο αδικημένα που υφίστανται τις μεγαλύτερες διακρίσεις. Σήμερα, αν ένας τρανς γονέας αλλάξει τα έγγραφά του και προχωρήσει σε νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου, η αλλαγή αυτή δεν περνά στα ληξιαρχικά έγγραφα των παιδιών, με αποτέλεσμα να διατηρείται το «dead name». Το νομοσχέδιο συντηρεί διακρίσεις που θα μπορούσαν να τροποποιηθούν και να κάνουν τις διαδικασίες λιγότερο χρονοβόρες, λιγότερο κακοποιητικές και πολύ περισσότερο συμπεριληπτικές.

 

Ο αγώνας συνεχίζεται, ώσπου να υπάρξει ισονομία και στην επέκταση της δυνατότητας ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής σε όλα τα πρόσωπα ανεξαρτήτως φύλου.

 

Μία ιστορική στιγμή για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα. Από το περιοδικό «Αμφί» και το «Κράξιμο», τα κινήματα της δεκαετίας του ‘80, τις τρανς διεκδικήσεις, το πρώτο pride το 2005, τους γάμους της Τήλου το 2008, έως το σύμφωνο συμβίωσης το 2015, τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου το 2017, το δικαίωμα στην αναδοχή το 2018, την κατάργηση των διακρίσεων στην αιμοδοσία το 2022.

 

Μικρά βήματα μέσα σε δεκαετίες που κατακτήθηκαν από μεγάλους αγώνες, υπό τον φόβο ποινικών διώξεων, βίας, χλευασμού και διαπόμπευσης. Ιστορικά κεκτημένα που δεν πρόλαβαν να γιορτάσουν ακτιβιστές που έχουν φύγει από τη ζωή. Η Μαρίνα Γαλανού, ο Ζακ Κωστόπουλος.

 

Μια ιστορική στιγμή για τους κακοποιημένους ΛΟΑΤΚΙ+ πρόσφυγες που το κράτος οφείλει να προστατεύσει.

 

Ο αγώνας συνεχίζεται, ώσπου το αυτονόητο να γίνει νόμος του κράτους και η ισότητα να μην είναι επίδικο, αλλά δεδομένο για όλα!

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet