Η πρωτοβουλία «Όχι μετρό στην πλατεία Εξαρχείων» υπόσχεται μια μέρα που θα έχει πολλά να δείξει και να πει. Την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου από τις 12 το μεσημέρι και μέχρι τις 9 το βράδυ «βρισκόμαστε για άλλη μια φορά στην πλατεία μας, την πλατεία που θέλουμε να κατοικούμε. Δραστηριότητες, παιχνίδια, φαγητό, μουσική, πολιτικές συλλογικότητες, αλληλεγγύη θέλουμε να διαμορφώσουν μια μέρα στην πλατεία, όπως μπορούν και πρέπει να είναι όλες οι μέρες στον ελεύθερο, δημόσιο χώρο», όπως αναφέρει η πρόσκληση. Με παιχνίδια για μικρά και μεγάλα παιδιά, graffiti, φαγητό, bar, εκθέσεις υλικού, μουσική, «εργοτάξιο» που επεκτείνεται και χάνεται και άλλα πολλά, η πρωτοβουλία των κατοίκων δίνει τη δική της απάντηση στη σχεδιαζόμενη επέκταση του εργοταξίου, η οποία πια καταργεί πλήρως τον δημόσιο χώρο και περιορίζει τους γύρω δρόμους στο μισό.
Η πλατεία Εξαρχείων είναι αποκλεισμένη από τις 9/8/22 με λαμαρίνες και αστυνομικές δυνάμεις κατοχής. Η μοναδική πλατεία της γειτονιάς «έκλεισε» με την πρόφαση κατασκευής σταθμού μετρό. Τα περισσότερα δέντρα της έχουν κοπεί, τα παγκάκια και η παιδική χαρά που εμείς είχαμε φτιάξει καταστράφηκαν, δίνοντας το μήνυμα ότι στα Εξάρχεια δεν πρέπει να υπάρχει χώρος για κανέναν παρά μόνο για μεγαλοεργολάβους και επενδυτές.

Οι κάτοικοι διεκδικούν «δημόσια συγκοινωνία για τους κατοίκους της πόλης, για εμάς. Δεν μπορεί, όμως, αυτή να γίνεται το μέσο εκδίωξής μας. Δεν μπορεί το μετρό από μέσο μαζικής μεταφοράς να μετατρέπεται σε μέσο εκτοπισμού, καταστρέφοντας δημόσιο χώρο, κάνοντας τη ζωή των ανθρώπων μιας γειτονιάς αβίωτη, αφού η επιλογή χωροθέτησης δεν είναι συγκοινωνιολογική, αλλά πολιτική. Τα έργα τουλάχιστον μιας δεκαετίας με τον θόρυβο, τη σκόνη και την καταστροφή του πρασίνου δημιουργούν αφόρητες συνθήκες διαβίωσης. Η κυκλοφοριακή επιβάρυνση τελικά θα είναι μεγαλύτερη. Οι κατοικίες που έχουν απομείνει πωλούνται και ενοικιάζονται πανάκριβα στο όνομα μιας ανάπτυξης που δεν μας χωρά».

Η ανακοίνωση της εκδήλωσης καταλήγει: «Οι αγώνες μας είναι είναι και θα είναι πολυετείς, δυναμικοί και δεν θα σταματήσουν μέχρι να φύγει το εργοτάξιο από την πλατεία Εξαρχείων. Ας είμαστε όλοι και όλες μαζί να κερδίσουμε αυτά που μας κλέβουν!».

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet