Ιστορική μέρα η Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου για την ισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Παρά τις σκιές που άφησαν τοποθετήσεις, παρά τις τρύπες του νομοσχεδίου, δεν παύει να είναι μια μέρα νίκης της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, μια μέρα ορατότητας ζευγαριών και οικογενειών που αφήνουν στη λήθη την πυρηνική οικογένεια ως μοναδικά αποδεκτό τύπο και ανοίγουν την πολύχρωμη βεντάλια της αγάπης, της επιλογής και της αποδοχής.

Η μέρα αυτή θα αφήσει και πολιτικό αποτύπωμα. Από τους 300 βουλεύτριες και βουλευτές, στο 2024 ανήκουν οι 176, προερχόμενοι από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Νέα Αριστερά, την Πλεύση Ελευθερίας. Η ακροδεξιά αξιοποίησε στο έπακρο το νομοσχέδιο για τη συσπείρωσή της και εμφάνισή της στην πολιτική επιφάνεια, ενώ το ΚΚΕ βυθίστηκε στο σκοταδισμό. Οι άλλες και οι άλλοι που απείχαν ή καταψήφισαν, απορρίπτουν από συντοπίτες τους το δικαίωμά τους να υπάρχουν. Ευτυχώς, δεν κατάφεραν να σταθούν εμπόδιο στο να μπορούν σήμερα κάποιοι άνθρωποι να φαντάζονται διαφορετικά το μέλλον τους, με μία νομικά κατοχυρωμένη συντροφική σχέση και αναγνωρισμένη-ορατή οικογένεια (για κάποιες και κάποιους δεν επετεύχθη αυτό, δεν συμπεριλήφθηκε όλη η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα).

 

Πόση αγάπη και αποδοχή;

 

Το ένα τρίτο της κυβερνητικής παράταξης δεν ψήφισε το νομοσχέδιο, με 20 να καταψηφίζουν και 31 να απέχουν. Η επόμενη μέρα για τη ΝΔ δεν μπορεί να είναι γεμάτη αγάπη και αποδοχή! Τέσσερα μέλη της κυβέρνησης, ο υπουργός Επικρατείας Μ. Βορίδης, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γ. Μπούγας, η υφυπουργός Οικογένειας Μ. Κεφαλά και ο υφ. Αγροτικής Ανάπτυξης Στ. Κελέτσης διάλεξαν την αποδεκτή γραμμή από την κυβέρνηση της αποχής. Πώς και για πόσο η κυβέρνηση θα μπορέσει να αποφύγει να αξιολογήσει τα κυβερνητικά στελέχη που επέλεξαν να μην στηρίξουν μεταρρύθμιση της κυβέρνησης; Πώς και για πόσο η ΝΔ θα αποφεύγει να αποτιμήσει την ψηφοφορία και τις εσωκομματικές πληγές;

Η γραμμή της ΝΔ πριν την ψηφοφορία ήταν πολύ αγαπησιάρικη, και πολιτικά προνοητική. Είχε δείξει το δρόμο της αποχής ως αποδεκτή επιλογή, ως «συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες». Είχε επιλέξει επίσης την τακτική του «κοιτάτε την δική σας καμπούρα πρώτα». Την επόμενη μέρα δείχνει τις διαρροές των άλλων κομμάτων και ψάχνει να δει ποιος την έχει μεγαλύτερη. «Το ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη που διεκδικεί τα πρωτεία στο μεταρρυθμιστικό κέντρο είχε λιγότερο ποσοστό στα ναι από τη ΝΔ» επικαλούνται γαλάζια στελέχη, που έκατσαν και μέτρησαν ότι υπερψήφισε το 68% των βουλευτών της ΝΔ και μόλις το 66% των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ!

Ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της ΝΔ, θέλοντας να εμφανιστεί στο πολιτικό κάδρο και επιχειρώντας να οδηγήσει την κούρσα της συντήρησης, όχι μόνο καταψήφισε το νομοσχέδιο αλλά υποστήριξε ότι «η παράταξή μας δεν έπρεπε να το φέρει προς ψήφιση», και με ακραία ομοφοβικό λόγο δήλωσε «δεν είναι προοδευτισμός οι πολυγονεϊκές οικογένειες. Δεν είναι εκσυγχρονισμός η θεωρία των 69 φύλλων (…) Δεν είναι μεταρρύθμιση η προσχώρηση στην κουλτούρα της αποδόμησης των πάντων, στο woke culture. Αυτά όλα δεν έχουν καμία σχέση με όσα πιστεύει η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού». Η αντίδραση της ΝΔ ήταν «ουδέν σχόλιο» μετά την τοποθέτηση του Σαμαρά και επικαλέστηκε την ομιλία του νυν προέδρου της ΝΔ που είχε προηγηθεί: «όσο για εκείνους που θεωρούν τη συντηρητική σκέψη αποκλειστικό τους προνόμιο, μη συγχέουμε τη συντήρηση με την οπισθοδρόμηση. Γιατί η συντήρηση αξιών που πρέπει να διατηρηθούν αποτελεί το δρόμο για το μέλλον».

Όμως, ο Κ. Μητσοτάκης δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο τον πρώην πρωθυπουργό, αλλά και πολλούς πρώην υπουργούς, άλλοτε κεντρικά κυβερνητικά στελέχη, όπως ο Ευρ. Στυλιανίδης, πρ. υπουργός Παιδείας, ο Στ. Πέτσας, πρ. υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ στην αμέσως προηγούμενη θητεία της ΝΔ, ο Γ. Οικονόμου πρ. υπουργός Προστασίας του Πολίτη και εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Ν. Μηταράκης, πρ. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Χ. Αθανασίου, πρ. υπουργός Δικαιοσύνης, Θ. Δαβάκης, πρ. υπουργός Εθνικής Άμυνας, Κ. Καραγκούνης, πρ. υφυπουργός Δικαιοσύνης και πρ. εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, Μ. Χαρακόπουλος, πρ. αν. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ή ο Θ. Πλεύρης, πρ. υπουργός Υγείας. Οι δημόσιες τοποθετήσεις τους από το βήμα της βουλής δεν είναι λόγια που τα παίρνει ο άνεμος, η ΝΔ θα πρέπει να τις αντιμετωπίσει στο εσωτερικό της, καθώς η συνείδηση όσων απείχαν ή και καταψήφισαν (καμία ουσιαστική διαφορά στη στάση, μονάχα στο χρωματισμό της αιτιολόγησής της) μπορεί να διαμορφώσει συσχετισμούς στη ΝΔ. Επιπλέον, η ΝΔ εφόσον θέλει να έχει τα μάτια της εκλογικά στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, θα πρέπει να απαντήσει στην ομοφοβία εντός της, που έχει ονοματεπώνυμα πλέον, και όχι να την σκεπάσει.

 

Και στο ΠΑΣΟΚ τυρβάζουν

 

Ομοίως πρόβλημα έχει και το ΠΑΣΟΚ, με 11 από τους 32 βουλευτές του  να απέχουν. «Το ΠΑΣΟΚ τάσσεται από θέση αρχής υπέρ του νομοσχεδίου» δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος Ν. Ανδρουλάκης κατά την ψήφιση και άσκησε σφοδρή κριτική στη ΝΔ: «ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου είναι μια ενιαία και συνεκτική στάση» δήλωσε, προσθέτοντας «τοποθετούμαστε αξιακά και όχι α λα καρτ». Τώρα πώς θα αντιμετωπίσει ένα τόσο μεγάλο συγκριτικά κύμα αποχής; Δεν μπορεί ούτε αυτό να περάσει κάτω από το χαλί, παρά τις περί του αντιθέτου προσπάθειες: «όποια επιχείρηση εκ μέρους της ΝΔ για αριθμητικές συγκρίσεις είναι ανεδαφική και τουλάχιστον πολιτικά άστοχη, όταν το 1/3 της κοινοβουλευτικής της ομάδας δεν υπερψήφισε το νομοσχέδιο που εισηγήθηκε η κυβέρνησή της», απάντησαν κύκλοι του ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι «η θεσμική αλλαγή δεν θα ήταν δυνατή, χωρίς τη θετική ψήφο του ΠΑΣΟΚ». Το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να στείλει ένα εσωκομματικό μήνυμα πειθαρχίας, ειδικά από τη στιγμή που έχει μπροστά του κρίσιμες ψηφοφορίες, όπως την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, που ήδη βουλευτές του έχουν δηλώσει ότι θα υπερψηφίσουν.

 

Που πήγε η κομματική πειθαρχία μετά την αποχή;

 

Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν να αντιμετωπίσουν την αποχή του Πολάκη και τη μη δήλωση στήριξης του νομοσχεδίου, από τη στιγμή που εμφανίστηκε ότι δεν απείχε αλλά απουσίαζε για να σώσει μια ανθρώπινη ζωή. Ο Στ. Κασσελάκης ο οποίος είχε θέσει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας έχει να αντιμετωπίσει και το «παρούσα» της Νίνας Κασιμάτη και την απουσία του Όθωνα Ηλιόπουλου. Ο Π. Πολάκης αμέσως μετά την ψηφοφορία ανάρτησε δήλωση διαχωρίζοντας τη θέση του «από όσα ακραία ομοφοβικά ακούστηκαν» και προσθέτοντας πως «σε ένα νομοσχέδιο όπου δεκάδες βουλευτές διαφοροποιήθηκαν είναι πραγματικά αστείο ο θόρυβος να γίνεται πάλι για τη δική μου στάση», επικαλούμενος την ενότητα προς το συνέδριο και τις ευρωεκλογές. Ο Στ. Κασσελάκης ακόμα και τη μέρα της ψήφισης δήλωσε «η καταψήφιση είναι για την ακροδεξιά πτέρυγα της ΝΔ. Η αποχή για τους Βορίδηδες του τόπου». Τώρα λοιπόν τι θα κάνει; Πώς θα αντιμετωπίσει εκείνον που έχρισε ως  συντονιστή των ΕΠΕΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και σύμμαχό του στη διάσπαση ή τους άλλους δύο τομεάρχες που έσπασαν τη γραμμή;

Τέλος, οι δύο αποχές των εκπροσώπων της μουσουλμανικής-τουρκικής μειονότητας στη Θράκη βουλευτών της Νέας Αριστεράς δεν φαίνεται να προκαλούν πρόβλημα στην Νέα Αριστερά, η οποία αξιοποίησε τη συζήτηση για το γάμο για να προβάλλει ξανά τη θέση για διαχωρισμό κράτους και εκκλησίας.

Η ισότητα στον γάμο και η αναγνώριση ορισμένων παιδιών είναι πια νόμος του κράτους. Οι κλυδωνισμοί που προκάλεσαν στα κόμματα δεν μπορούν να αγνοηθούν. Οι εσωκομματικές εξελίξεις, άμεσα ή μεσοπρόθεσμα, είναι αναπόφευκτες. Και έπεται συνέχεια…

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet