«Άξιος λόγος» του Κωστή Παλαμά

 

Με αφορμή τα 81 χρόνια από τον θάνατο του εμβληματικού έλληνα ποιητή Κωστή Παλαμά, ο συνθέτης και ερμηνευτής Πασχάλης Τόνιος μελοποιεί σπουδαία ποιήματα από το πολύ σημαντικό έργο του και μας παρουσιάζει ένα μοναδικό μουσικό αφιέρωμα. Με τον γενικό τίτλο «Άξιος λόγος», Θα ακουστούν αποσπάσματα όπως: Ο Δωδεκάλογος του Γύφτου (1907), Η φλογέρα του Βασιλιά (1910), Τραγούδια της πατρίδος μου (1886), Ίαμβοι και ανάπαιστοι (1897), Η πολιτεία και η μοναξιά (1912), Τα δεκατετράστιχα (1919), Σατιρικά Γυμνάσματα (1912), Τάφος (1898), ποίημα που έγραψε μετά το, θάνατο του γιου του Άλκη σε ηλικία τεσσάρων ετών, Ασάλευτη Ζωή κ.ά.

Ο Κωστής Παλαμάς, από τις σπουδαιότερες πνευματικές φυσιογνωμίες του νέου Ελληνισμού, ποιητής, δοκιμιογράφος, κριτικός λογοτεχνίας, διηγηματογράφος και θεατρικός συγγραφέας, στο ποιητικό του έργο, που ξεπερνά τις είκοσι συλλογές, κυριαρχεί η Ελλάδα ως ιδανικό και αντικείμενο αγάπης, η πορεία του ελληνικού έθνους μέσα στους αιώνες, η προσπάθεια δημιουργικής αφομοίωσης του αρχαιοελληνικού πνεύματος και της λαϊκής παράδοσης και το πνεύμα της οικουμενικότητας του ελληνικού πολιτισμού. Με αγνό πανανθρώπινο ιδεαλισμό και πηγαία λυρική πνοή, ο Παλαμάς δημιούργησε μια ολόκληρη εποχή κι έγινε δάσκαλος στις νεότερες γενιές. Δίκαια, λοιπόν, θεωρείται, ύστερα από τον Διονύσιο Σολωμό, ο δεύτερος εθνικός μας ποιητής.

Ο συνθέτης-ερμηνευτής Πασχάλης Τόνιος έχει συνεργαστεί με όλους τους σημαντικούς δημιουργούς του χώρου και η δημιουργική του πορεία είναι μεγάλη και σπουδαία. Το ίδιο και οι ζωντανές του εμφανίσεις σε ιστορικούς χώρους τέχνης και πολιτισμού. Έργα του έχουν ερμηνεύσει μεγάλα ονόματα της μουσικής σκηνής. Ο ίδιος, επιμένει σε επιλεγμένες μουσικές προτάσεις.

Θα προλογίσει ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος. Θα ερμηνεύσουν: η Αφροδίτη Μάνου, ο Γεράσιμος Ανδρεάτος και ο Πασχάλης Τόνιος. Στην αφήγηση ο Νικήτας Τσακίρογλου. Στο τραγούδι συμμετέχουν: η Νατάσσα Παπαδοπούλου, ο Μπάμπης Βελισάριος, ο Δημήτρης Κανέλλος και η Νεανική χορωδία «Αριέττα» του Ωδείου «Εν Οργάνοις».

Την εκδήλωση θα παρουσιάσει η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Αλεξάνδρα Δουβαρά. Σχεδιασμός-επιμέλεια παραγωγής: Παν. Μουζάκης. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Κωστή Παλαμά.

Την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου, στις 8.30μμ, στον ιστορικό για τη λογοτεχνία χώρο «Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός» (Πλατεία Καρύτση 8), όπου στεγάζεται αίθουσα αφιερωμένη στον Κωστή Παλαμά.

 

 

Σταύρος Σιόλας και Ρίτα Αντωνοπούλου

 

Η συνύπαρξη τους αποτελεί μια εξαιρετική συνεργασία και ένα σμίξιμο απολύτως φυσικό και αυτονόητο, καθώς μοιράζονται την ίδια αγάπη και πάθος γι’ αυτό που κάνουν. Κάθε φορά που βρίσκονται μαζί στη σκηνή γεννιέται μια μεγάλη γιορτή, όπου τα τραγούδια αποκτούν μια πρωτόγνωρη συγκίνηση.

Αφορμή των κοινών τους εμφανίσεων το επερχόμενο ολοκληρωμένο άλμπουμ της Ρίτας Αντωνοπούλου σε μουσική του Σταύρου Σιόλα, στίχους αρκετών σημαντικών δημιουργών, αλλά και της Ρίτας που για πρώτη φορά το επιχειρεί. Μέσα στον Φεβρουάριο θα κυκλοφορήσει το πρώτο σινγκλ με τίτλο «Ρώτησαν κάποτε».

Και οι δύο έχουν γράψει χιλιόμετρα στο έντεχνο τραγούδι, με πίστη και αφοσίωση σε όσα αξίζουν. Ο συνθέτης, τραγουδοποιός και ερμηνευτής Σταύρος Σιόλας, με άξονες τον λυρισμό και την παράδοση, την κατάνυξη και το διονυσιασμό γεφυρώνει αρμονικά το χθες και το σήμερα.

Η Ρίτα Αντωνοπούλου έχει συνεργαστεί με ιερά τέρατα του χώρου, διαθέτοντας μια σπάνια φωνή, δίνοντας σε κάθε της εμφάνιση μια μοναδική διάσταση πηγαίας θεατρικότητας.

Στο πρόγραμμα τους θα μας ταξιδέψουν σ’ ένα ευρύ φάσμα του ελληνικού τραγουδιού μέσα από το προσωπικό τους ρεπερτόριο, αλλά και τραγούδια σημαντικών ελλήνων συνθετών και τραγουδοποιών που θα πάρουν κάτι από την προσωπικότητα τους.

Μαζί τους οι: Αστέρης Κωνσταντίνου – κιθάρα, λαούτο, φυσαρμόνικα, Αγγέλικα Παπανικολάου – ακορντεόν, Χρήστος Ελ. Παπαδόπουλος – κλαρινέτο και σαξόφωνο, Πάνος Βουλγαράκης – κοντραμπάσο. Βασίλης Γιασλακιώτης – ντραμ.

Τις Παρασκευές από 1η Μαρτίου έως 26 Μαρτίου, στις 10.30μμ, στον Σταυρό του Νότου (Φραντζή & Θαρύπου 35-37, Νέος Κόσμος).

 

 

Malia & band

 

Αυτό που χαρακτηρίζει την εκπληκτική φωνή και την πορεία της αισθαντικής Malia είναι ότι μπορεί να υπερβαίνει τα διακριτά όρια των διαφορετικών μουσικών στιλ από τη jazz στη soul κι από το blues στη neo-jazz, ενώ ταυτόχρονα περνάει τις πολύ δύσκολες καταστάσεις της ζωής της, μέσα στην τέχνη της.

Η γεννημένη στην Ανατολική Αφρική –με μητέρα από το Μαλάουι και βρετανό πατέρα– Malia, ξεκίνησε από μικρή να ενδιαφέρεται για το τραγούδι και να έλκεται απ’ τη σκηνή, κυρίως δε αφότου ήρθε να εγκατασταθεί στο Λονδίνο. Τα είδωλά της ήταν η Billie Holiday, η Sarah Vaughan και η Nina Simone και το στιλ τραγουδιού με το οποίο φλέρταρε ήταν αυτό των δεκαετιών του 60 και του 70. Ενώ δούλευε ως σερβιτόρα, έφτιαξε τη δική της μπάντα για να τραγουδά στα clubs του Λονδίνου. Η μεγάλη αλλαγή μέσα της όμως έγινε όταν επισκέφθηκε την Νέα Υόρκη κι άκουσε την περίφημη Γαλλίδα τραγουδίστρια, ηθοποιό και παρουσιάστρια Liane Foly, να ερμηνεύει ένα pop-jazz κομμάτι σε παραγωγή του σπουδαίου μουσικού André Manoukian. Είναι καθιερωμένη ανάμεσα στους φίλους της jazz στην Ευρώπη και σ’ όλο τον κόσμο, ως μία μοναδική φωνή. Το 2013 για το άλμπουμ της «Black Orchid», που ήταν αφιερωμένο στην μεγάλη αγάπη της, τη Nina Simone, απέσπασε το βραβείο Echo Jazz ως η «International Female Vocalist of the Year»! To 2016 και με το υπέροχο άλμπουμ της «Malawi Blues/Njira» αναζήτησε τις καταβολές και τις ρίζες της στην Αφρική, ενώ με τον τελευταίο εξαιρετικό της δίσκο to 2020 με τίτλο «Garden of Eve», θα κάνει ένα αφιέρωμα στο blues που υπεραγαπά.

Τη μοναδική εμπειρία να γνωρίσουμε την υπέροχη Malia θα έχουμε σ’ αυτές τις πρώτες εμφανίσεις της στην Ελλάδα, συνοδευόμενη από τον παλιό της συνεργάτη πιανίστα Alexandre Saada και τον μπασίστα Gerd Bauder, η Malia θα μας ταξιδέψει με τα υπέροχα original κομμάτια της αλλά και θα προσεγγίσει τους ήχους της Billie, της Nina αλλά και του blues, με τρόπους απρόσμενους αλλά συναρπαστικούς.

Από 23 έως 26 Φεβρουαρίου, Παρασκευή & Σάββατο στις 10.30μμ, Κυριακή & Δευτέρα στις 9.30μμ, στο Half Note Jazz Club (Τριβωνιανού 17, Μετς, πληροφορίες / κρατήσεις: 210 9213310 | halfnote.gr).

 

 

Μουσική για βιολί και τσέμπαλο

 

Μια ασυνήθιστη συναυλία με ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα από δύο διακεκριμένες σολίστριες, τις Κατερίνα Κτώνα και Στέλλα Τσάνη. Για το πρόγραμμα της συναυλίας γράφει η διαπρεπής σολίστ τού τσέμπαλου, Κατερίνα Κτώνα: «Κατά το διάστημα 1735-1855 η μπαρόκ σόλο σονάτα για το τσέμπαλο με συνοδεία μπάσο κοντίνουο παραχωρεί σιγά σιγά τη θέση της στη σονάτα για πληκτροφόρα με ad libitum συνοδεία βιολιού, φλάουτου και άλλων οργάνων. Αρχίζει πλέον η ιστορία της κλασικής σόλο σονάτας για το φορτεπιάνο. Συνθέτες όπως οι Luigi Boccherini, Carl Philipp Stamitz, Johann Christian Bach, συνθέτες αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό παράδειγμα αυτής της τάσης. Την ίδια βραδιά θα ακουστεί και η πανέμορφη σονάτα για βιολί και κοντίνουο του Gaetano Pugnani, δείγμα της όψιμης περιόδου του μπαρόκ. Στο τέλος, η πολύ απαιτητική σονάτα για βιολί και τσέμπαλο του Darius Milhaud, σε πρώτη ελληνική εκτέλεση, μας δείχνει πώς το τσέμπαλο μπορεί κάλλιστα να συνυπάρξει με το μοντέρνο βιολί στην εξέλιξη της σονάτας τον 20ο αιώνα».

Το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου, στις 8.30μμ, στο Εράτειο Ωδείο (Πατρόκλου 25, Βριλήσσια).

 

Λιάνα Μαλανδρενιώτη Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet