Φωτογραφία: Νικόλας Κοκοβλής
Με το νομοσχέδιο που επιχειρεί να καθιερώσει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην ελληνική έννομη τάξη να εισάγεται στη Βουλή, η μάχη για το στάτους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα κορυφώνεται. Από τη μία πλευρά, υπάρχει η κυβέρνηση. Με τη γνωστή ιδεοληψία που την διακρίνει και με τη διαχρονική επιθυμία να βάλει τον ιδιωτικό τομέα στα πανεπιστήμια κατά παράβαση μάλιστα του Συντάγματος. Από την άλλη πλευρά, βρίσκεται το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο. Φοιτητές, διδακτικό και διοικητικό προσωπικό που επιχειρούν να ορθώσουν ανάστημα σ' έναν αντίπαλο που μοιάζει πιο δυνατός και επικοινωνιακά πολύ καλύτερος (ελέω της ασυναγώνιστης και πρωτοφανέρωτης για τη μεταπολίτευση μιντιακής μονοκρατορίας της ΝΔ).
Κινητοποιήσεων συνέχεια
Η μάχη σίγουρα δεν θα είναι εύκολη αλλά πρέπει να δοθεί και θα δοθεί. Οι φοιτητές συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις σχεδόν σε όλη την Ελλάδα και στο επόμενο διάστημα, κατά το οποίο το νομοσχέδιο θα συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, θα επιχειρήσουν να κάνουν τη φωνή τους πιο δυνατή και στο δρόμο και στα κοινωνικά δίκτυα. Οι περισσότερες σχολές των μεγάλων πανεπιστημίων θα παραμείνουν υπό κατάληψη τουλάχιστον μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου ενώ το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα την περασμένη Πέμπτη έδωσε για μία ακόμη φορά το δικό του στίγμα.
Από την πλευρά τους οι καθηγητές σηκώνουν μανίκια για να στείλουν και αυτοί με τη σειρά τους μήνυμα αντίστασης στα κυβερνητικά σχέδια. Το πλάνο των απεργιών της εκπονήθηκε μετά από συνεχείς συνεδριάσεις του συνδικαλιστικού τους οργάνου και αναμένεται να ξεδιπλωθεί στα ΑΕΙ της χώρας την εβδομάδα που μας έρχεται.
Η δικαστική οδός
Τη μάχη όμως θα την δώσουν και στα δικαστήρια, καθώς η μαζική προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας μετά τη δημοσίευση της πρώτης υπουργικής απόφασης του νέου νόμου θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Ο ένας μετά τον άλλον επιφανείς συνταγματολόγοι αποφαίνονται ότι το Σύνταγμα παραβιάζεται στον τύπο και την ουσία του από το νόμο Πιερρακάκη, γεγονός το οποίο καθιστά την επιλογή της προσφυγής στη Δικαιοσύνη μονόδρομο.
Το ζήτημα βέβαια δεν έχει να κάνει απλά με την προστασία του κύρους του Συντάγματος αλλά και με το γεγονός ότι ο ερχομός των μη κρατικών πανεπιστημίων, με τα επιεικώς αστεία κριτήρια που βάζει ο νόμος Πιερρακάκη, θα φέρει έναν αθέμιτο ανταγωνισμό στα δημόσια ιδρύματα που θα μοιάζει με χτύπημα κάτω από τη ζώνη σ' ένα χώρο ο οποίος έχει ήδη δεχθεί ήδη τεράστια πλήγματα κατά τη διάρκεια των μνημονιακών χρόνων.
Τα «αυστηρά» κριτήρια
Η κυβέρνηση μοιάζει μάλλον αμήχανη παρά τη φαινομενική αποφασιστικότητά της. Η απάντηση που έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεοπτική του συνέντευξη (Star, Μάρα Ζαχαρέα) σε ερώτηση για την αξιοπιστία των νέων ιδρυμάτων που θα ιδρυθούν φανερώνει την ένδεια των επιχειρημάτων της άλλης πλευράς: "Αν δεν είναι καλοί οι γιατροί που θα βγάζουν τα μη κρατικά ΑΕΙ, δεν θα βρίσκουν δουλειά" τόνισε ο Πρωθυπουργός και μ' αυτήν την ατάκα νόμισε ότι έδωσε πειστική απάντηση.
Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης υπενθύμισε μερικά από τα δήθεν αυστηρά κριτήρια που βάζει το νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων στη χώρα (με τη μορφή Νομικού Προσώπου Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης):
-Κάθε παράρτημα πρέπει να διαθέτει κατ΄ ελάχιστο τρεις Σχολές, με ένα τουλάχιστον πρόγραμμα πρώτου κύκλου σπουδών η καθεμία.
- Να προσφέρει για κάθε σχολή τουλάχιστον ένα πρόγραμμα πρώτου κύκλου σπουδών, που διαθέτει αξιολόγηση και πιστοποίηση στο πλαίσιο της χώρας προέλευσης και στη συνέχεια πιστοποιείται από την ΕΘΑΑΕ.
- Να διαθέτει το προβλεπόμενο διδακτικό προσωπικό, το διοικητικό και τεχνικό προσωπικό που εξασφαλίζει τη γραμματειακή οργάνωση, τον οργανωτικό σχεδιασμό, την αρτιότητα των εγκαταστάσεων.
Με ίδρυμα τριών σχολών οι οποίες θα προσφέρουν από ένα πρόγραμμα πρώτου κύκλου σπουδών θα ιδρύεται... πανεπιστήμιο. Πραγματικά δεν ξέρει κανείς αν θα πρέπει να γελάσει ή να κλάψει.
Τα κουκιά στη Βουλή
Όπως έχουμε γράψει και άλλες φορές, η κυβερνητική πλειοψηφία δεν θα απειληθεί κατά τη διαδικασία της ψήφισης του νόμου από τη Βουλή. Όμως, η Νέα Δημοκρατία πίστευε ότι θα μπορούσε να περάσει το νομοσχέδιο με τη στήριξη ή, έστω, με την ανοχή του ΠΑΣΟΚ κάτι που όμως τελικά δεν θα γίνει.
Σε μία προσπάθεια να προλάβει τυχόν διαρροές, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης έσπευσε την Πέμπτη να ξεκαθαρίσει ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο παρά το γεγονός ότι πολλές φορές στελέχη του, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έχουν εκφραστεί θετικά για το ενδεχόμενο ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων. Ωστόσο, με την κίνησή του ο κ. Ανδρουλάκης ναι μεν συσπειρώνει, στη θεωρία τουλάχιστον, την κοινοβουλευτική του ομάδα, αυτό δεν σημαίνει ότι αποφεύγει κάθε διαρροή. Η στάση βουλευτών όπως η Νάντια Γιαννακόπουλου, ο Παύλος Γερουλάνος αλλά και ο Γιώργος Παπανδρέου δεν θα πρέπει να θεωρείται προβλέψιμη και σύμφωνη μ' αυτή του Νίκου Ανδρουλάκη.
Η Αριστερά, σε όλες τις εκφάνσεις της, φαίνεται ότι θα καταψηφίσει χωρίς την παραμικρή διαφοροποίηση. Μένει να δούμε τι ακριβώς θα πράξουν οι φυλές της ακροδεξιάς στη Βουλή. Σε κάθε περίπτωση το ενδεχόμενο να περάσει το επίμαχο νομοσχέδιο με μόνους συμμάχους τους ακροδεξιούς για τον...μεταρρυθμιστή Κυριάκο Μητσοτάκη παραμένει πάντα πάνω στο τραπέζι. Ειρήσθω εν παρόδω, στην πρόσφατη δημοσκόπηση της Metron Analysis ο Πρωθυπουργός είδε τη δημοφιλία του να μειώνεται κατά πέντε μονάδες σε σχέση με τον Νοέμβριο.