Συνεχίζεται η αγωνία για την τύχη του Τζούλιαν Ασάνζ, η οποία κρίνεται στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου. Στη διάρκεια της δίκης αποκαλύφθηκαν τα τεράστια κενά ως προς τη στοιχειοθέτηση των αβάσιμων κατηγοριών που αντιμετωπίζει αλλά κυρίως αποδείχτηκε ο θανάσιμος κίνδυνος που διατρέχει σε περίπτωση που εκδοθεί στις ΗΠΑ.

Οι δικηγόροι του Τζούλιαν Ασάνζ με εξαντλητικό και καίριο τρόπο απέδειξαν πως με βάση το βρετανικό δίκαιο είναι ανεπίτρεπτη η έκδοση του Ασάνζ στις ΗΠΑ, ενώ παρουσίασαν αδιάσειστα στοιχεία για τις απειλές που έχουν ήδη διατυπώσει οι αμερικανοί αξιωματούχοι εναντίον του και το ενδεχόμενο να του απαγγελθούν και νέες κατηγορίες, οι οποίες μπορεί να επιφέρουν ακόμα και θανατική καταδίκη. Οι δικαστές ζήτησαν να κατατεθούν όλα τα σχετικά έγγραφα μέχρι το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης και έτσι η λήψη απόφασης μετατίθεται για αργότερα.

Το ΜέΡΑ25, το οποίο κυρίως πρωτοστατεί στις κινητοποιήσεις υπέρ του Ασάνζ στην Ελλάδα και την Ευρώπη, σε ανακοίνωσή του τονίζει πως «αυτή είναι η πιο σημαντική υπόθεση Ελευθερίας του Τύπου τον 21ο αιώνα. Όχι μόνο γιατί ο Ασάνζ είναι σύντροφός μας, συνιδρυτής του DiEM25 από το 2016, αλλά γιατί είναι αυτονόητη υποχρέωσή μας να σταθούμε δίπλα του και δίπλα στο υπέρτατο δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου. Αν ο Ασάνζ εκδοθεί στις ΗΠΑ, το δικαστήριο της Μ. Βρετανίας θα έχει αποδεχτεί πως η ελεύθερη ανεξάρτητη δημοσιογραφία ισοδυναμεί με… κατασκοπεία. Και αυτό θα σημάνει ακόμα πιο μαύρες μέρες για τους δημοσιογράφους και για τη δημοκρατία παγκοσμίως».

Μέλη του ΜέΡΑ25 και άλλοι συμπαραστάτες βρέθηκαν στη Βρετανική Πρεσβεία στην Αθήνα αλλά και στο Υποπροξενείο της Βρετανίας στο Ηράκλειο της Κρήτης. Το ίδιο συνέβη και στο Βερολίνο και στη Φρανκφούρτη με τους συνοδοιπόρους του MERA25 Γερμανίας, όπως επίσης στο Άμστερνταμ και αλλού. Ένωσαν τη φωνή τους με τους χιλιάδες διαδηλωτές έξω από το δικαστήριο του Λονδίνου και στις πόλεις όλου του κόσμου, με το αίτημα «Ελευθερώστε τον Τζούλιαν Ασάνζ – Δικαιοσύνη για τον Τζούλιαν».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος εδώ και χρόνια συμπαραστέκεται δημόσια και διεθνώς στον Ασάνζ, τον περασμένο Σεπτέμβριο, συνάντησε μαζί με τον Roger Waters και την συζυγό του Stella Assange, τον ιδρυτή των Wikileaks στη φυλακή Belmarsh όπου κρατείται. Εκεί επιβεβαίωσε την άσχημη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η υγεία του μετά από τόσα χρόνια διώξεων.

Την περασμένη Τετάρτη, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 ήταν στη διαμαρτυρία έξω από τη βρετανική πρεσβεία, κατά την οποία δήλωσε:

«Η φυλάκιση του Τζούλιαν Ασάνζ είναι ένα σκάνδαλο εν εξελίξει. Ένας άνθρωπος, που όχι μόνο δεν έχει κάνει κάποιο έγκλημα (άλλο εκτός από την άσκηση της δημοσιογραφίας!), που όχι μόνο δεν έχει καταδικαστεί για τίποτα, βρίσκεται στην πλήρη απομόνωση 23 ώρες το 24ωρο επί 5,5 χρόνια. Και τώρα παλεύει μαζί με τους δικηγόρους και το κίνημα συμπαράστασης, για να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ, που αρνούνται να δώσουν οποιαδήποτε εγγύηση δίκαιης δίκης. Και όταν λέμε δίκαιης δίκης εννοούμε τα στοιχειώδη: να έχουν οι δικηγόροι του πρόσβαση στο κατηγορητήριο! Ο Πούτιν γελάει όταν η Δύση αναφέρεται στις υπαρκτές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκ μέρους του, γιατί τους βλέπει να εξευτελίζουν και οι ίδιοι το δικό τους σύστημα δικαιοσύνης και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η βρετανική κυβέρνηση είναι απολύτως δοσμένη στο βαθύ αμερικάνικο κράτος που έχει βάλει στο στόχαστρο τον Τζούλιαν. Γι’ αυτό δεν τρέφουμε, δυστυχώς, πολλές ελπίδες για την έκβαση της δίκης. Όλη η πίεση έχει νόημα να ασκηθεί πλέον προς τον Λευκό Οίκο για να σταματήσει αυτή η δίωξη. Εμείς στο ΜέΡΑ25 και το DiEM25 είμαστε από την πρώτη στιγμή αφοσιωμένοι σε αυτόν τον αγώνα, μιας και ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι φίλος και ιδρυτικό μας μέλος, και ως γνωστόν το προσωπικό είναι και πολιτικό. Όμως εμείς καλούμε τους πάντες να μπουν σε αυτόν τον αγώνα γιατί δεν αφορά μόνο τον Τζούλιαν Ασάνζ. Αφορά το μέλλον της δημοσιογραφίας και της δημοκρατίας. Αν περάσει αυτή η επί της ουσίας δολοφονία, φυσική δολοφονία, ενός δημοσιογράφου από το βαθύ κράτος επειδή αποκάλυψε πράγματα που δεν τους αρέσουν, τότε κανένας δημοσιογράφος δεν θα μπορεί να αισθάνεται ασφαλής».

 

Μαρίνος Μουζακίτης Περισσότερα Άρθρα
Tags:
Πρόσφατα άρθρα ( Διεθνή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet