* Πανελλαδική Συνδιάσκεψη 1-3 Μαρτίου στο ΣΕΦ

* Ενθαρρυντική η συμμετοχή του Γαβριήλ Σακελλαρίδη

 

Με την Πανελλαδική Συνδιάσκεψή της 1-3 Μαρτίου στο ΣΕΦ, η Νέα Αριστερά ολοκληρώνει την πρώτη ιδρυτική της φάση, της θεμελίωσής της στην κεντρική πολιτική και την κοινωνία. Σχεδιάζεται, όπως σημειώνουν από το προσωρινό ηγετικό της κέντρο, να είναι όμως ταυτόχρονα και νέα εκκίνηση, αυτή τη φορά στην κοινωνία. Κρίσιμος σταθμός στη σταθεροποίησή της οι ευρωεκλογές. Η συμμετοχή και συμπόρευση ενός στελέχους με τη διαδρομή και την ποιότητα ενός νέου ανθρώπου της Ανανεωτικής και Ριζοσπαστικής Αριστεράς όπως του Γαβριήλ Σακελλαρίδη, ενθαρρύνει τη Νέα Αριστερά. Την κάνει πιο πειστική σε δυνάμεις που κράτησαν αποστάσεις από την κυβερνητική θητεία του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την περίοδο της αντιπολίτευσης.

 

Συνδιάσκεψη εργασίας

 

Η Συνδιάσκεψη που θα αρχίσει το απόγευμα της Παρασκευής με ομιλία του Αλέξη Χαρίτση και θα ολοκληρωθεί το απόγευμα της Κυριακής θα είναι σύσκεψη κατ’ εξοχήν εργασίας. Θα έχει, καταρχάς, να εμπλουτίσει και εγκρίνει την ιδρυτική της διακήρυξη –το σχέδιό της που θα υποβληθεί στο σώμα θα δοθεί στη δημοσιότητα νωρίτερα, για διάλογο– κείμενο προσδιοριστικό της πολιτικής και ιδεολογική της φυσιογνωμίας.

Η πολιτική και η τακτική της ενόψει των ευρωεκλογών θα είναι, επίσης, κεντρικό θέμα των εργασιών της, καθώς θα είναι βάση για τη συγκρότηση ευρωψηφοδελτίου. Το περιεχόμενο της πολιτικής της για την Ευρώπη και την Ευρωπαϊκή Ένωση όπως και τη θέση της Ελλάδας στην ΕΕ, η σύνθεση του ψηφοδελτίου θα είναι και μέτρο για την πρώτη δοκιμασία της.

Από τη Συνδιάσκεψη, επίσης, θα προκύψει και η μεταβατική πολιτική της ηγεσία. Μεταβατική, διότι το επόμενο βήμα, θα είναι το Συνέδριο της Νέας Αριστεράς που σχεδιάζεται για τα μέσα του φθινόπωρου. Θα ολοκληρωθεί και η οργανωτική δομή της που ήδη άρχισε να σχηματοποιείται με τις περίπου εκατό ανοικτές συνελεύσεις που έγιναν –ή θα γίνουν έως τη Συνδιάσκεψη– σ’ ολόκληρη τη χώρα και τη δημιουργία θεματικών Πανελλαδικών Δικτύων. Σε λίγες μέρες θα αρχίσουν να λειτουργούν τα κεντρικά γραφεία της Αθήνας (Πατησίων 18-20) και το κεντρικό site. Βαθμιαία ανοίγουν γραφεία στις μεγάλες πόλεις και συνοικίες.

 

Η οργανωτική σοδειά

 

Οι εκτιμήσεις από το προσωρινό οργανωτικό κέντρο της Νέας Αριστεράς είναι θετικές για την έως τώρα συγκρότηση. Οι τοπικές ανοικτές συνελεύσεις έχουν καλή συμμετοχή που τις περισσότερες φορές υπερβαίνουν αριθμητικά τις αρχικές προβλέψεις των οργανωτών. Ιδίως, μετά τις αποκαρδιωτικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, οι συνελεύσεις ήταν μαζικότερες όπως φάνηκε στην Αίγινα, τη Γλυφάδα, την Καλλονή, τον Κεντρικό Πειραιά, το Μαρούσι, τη Μυτιλήνη, τα Χανιά και αλλού. Μεγάλη συμμετοχή, καταγράφεται και στις ιδρυτικές Πανελλαδικές θεματικές συσκέψεις, ανοικτές και σε μη μέλη, όπου ιδρύονται Δίκτυα όπως πχ Δικαιωμάτων, Εργασίας, Παιδείας, Αναπηρικής, Τουριστικής, Φεμινιστικής πολιτικής κ.ά.

Με τις παρεμβάσεις της έως τώρα η Νέα Αριστερά, ανακοινώσεις Τύπου, Βουλή, ΜΜΕ, εκδηλώσεις, κινηματικές συμμετοχές, έχει κατορθώσει να πείσει ότι είναι μια σοβαρή αριστερή πολιτική δύναμη, ριζοσπαστική, με θέσεις. Τώρα, απαιτούνται α) κάτι πιο κινητοποιητικό, πιο κοινωνικά παρεμβατικό με τοπικές και κεντρικές πρωτοβουλίες, β) κεντρικές πολιτικές πρωτοβουλίες. Στο πρώτο, ήδη από οργανώσεις παίρνονται πρωτοβουλίες: η ΝΑ Πειραιά με συμβολικό αποκλεισμό στον Ναύσταθμο, η οργάνωση Αν. Θεσσαλονίκης με διαμαρτυρία έξω από το προξενείο της Μ. Βρετανίας για τη μη έκδοση του Ασάνζ, δράσεις για τις γυναικοκτονίες κ.ά. Δεν είναι μακριά, εξάλλου, η εποχή όπου ο ανερχόμενος ΣΥΡΙΖΑ είχε πλούσια δράση για Κοινωνικά Ιατρεία, Κοινωνική Αλληλεγγύη κ.ά. Τώρα, μέτωπα όπως ακρίβεια, διάσωση αιγιαλού, δημόσιων χώρων, υπεράσπιση ΕΣΥ, κ.ά. είναι ανοικτές προκλήσεις. Στο δεύτερο, η ανάληψη της ευθύνης του Πολιτικού Σχεδιασμού από τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη, δημιουργεί προσδοκίες για κεντρικές πολιτικές πρωτοβουλίες που έως τώρα λείπουν.

 

Οι δυο λόγοι επιστροφής του Γαβριήλ

 

Η ενεργοποίηση και συμμετοχή, “μπαίνει στην πρώτη γραμμή” είπε ο Α. Χαρίτσης, στη ΝΑ του Γαβριήλ Σακελλαρίδη είναι ξεχωριστό γεγονός για την όλη προσπάθειά της. Συμβάλλει στην ορατότητα του κόμματος και προπαντός της γεφύρωσής του με έναν κόσμο που απομακρύνθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ σε διάφορες φάσεις. Αλλά και στο ηγετικό δυναμικό, κάτι απαραίτητο, αναλαμβάνοντας τον ρόλο του υπεύθυνου Πολιτικού Σχεδιασμού. Έκδηλη ήταν η ικανοποίηση του Α. Χαρίτση όπως προκύπτει από τη δήλωσή του μετά τη συνάντηση. “Είμαστε εδώ για να ανταποκριθούμε στην μεγάλη ευθύνη η ΝΑ να αποτελέσει την πειστική και αξιόπιστη εναλλακτική διέξοδο που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία.

Τώρα είναι η ώρα της συνένωσης δυνάμεων. Τώρα είναι η ώρα της ενεργού συμμετοχής”. Το ίδιο αποπνέουν και οι δηλώσεις του Γ. Σακελλαρίδη. “Νιώθω εξαιρετικά χαρούμενος που επιστρέφω στο πολιτικό μου σπίτι μετά από πολλά χρόνια απουσίας. Είναι κάτι που θεωρώ χρέος μου να το πράξω τώρα, την στιγμή που ο χώρος βρίσκεται συνολικά σε κρίση.  Στο πλαίσιο αυτό θα ήθελα να καλέσω και εγώ από την πλευρά μου όλους και όλες που έχουν απογοητευτεί από την πολιτική, που έχουν αποτραβηχτεί, να ενώσουν τις δυνάμεις τους μαζί μας. Το ίδιο και όσους και όσες παρακολουθούν με ανησυχία, από την μια, την κυριαρχία της κυβέρνησης και με απογοήτευση, από την άλλη την απαξίωση της Αριστεράς. Η ΝΑ θέλει και μπορεί να σηκώσει το βάρος που αναλογεί σε μια ολόκληρη παράταξη, και αυτό θα κάνουμε”.

Απαντώντας σε ερώτηση στην ΕΡΤ ανέφερε και τους λόγους της επιστροφής. «Γυρνάω και επιστρέφω για δύο λόγους. Πρώτα απ’ όλα γιατί νιώθω κι εγώ μια μεγάλη ανάγκη να ενώσω τη φωνή μου με άλλους ανθρώπους μέσα στην κοινωνία, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά πραγματικά προβλήματα στην καθημερινότητά τους και ταυτόχρονα βλέπουν με αμηχανία μια κυβερνητική κυριαρχία και μια απαξίωση στην Αριστερά. Και ο δεύτερος είναι ότι νιώθω ότι υπάρχει ένας πολιτικός φορέας με τους ανθρώπους, με τις θέσεις, με την αξιοπιστία, με τη σοβαρότητα, με τη ριζοσπαστικότητα και μπορεί να γίνει εν δυνάμει ο καταλύτης για πολιτικές εξελίξεις στη χώρα. Και αυτό είναι κάτι που το πιστεύω πάρα πολύ για τη ΝΑ».

 

Συγκρίσεις και διαβολές

 

Η Συνδιάσκεψη μπορεί να αποδειχθεί σταθμός για τη ΝΑ. Να αντιμετωπίσει, καταρχάς, τα κενά της, να σταθεροποιήσει την εικόνα της στην κοινωνία. Να στηριχθεί και στο καλό, συντροφικό, κλίμα που επικρατεί στις συνελεύσεις μελών και φίλων της. Σε σύγκριση με όσα, δυστυχώς, καταγράφονται αυτές τις μέρες στον ΣΥΡΙΖΑ, η διαφορά αυτή είναι, ντε φάκτο, ένα προωθητικό, συσπειρωτικό στοιχείο. Ο κόσμος του, ενιαίου, ΣΥΡΙΖΑ θα έχει να παρακολουθήσει δυο σώματα που θα εργαστούν σε εντελώς διαφορετικό κλίμα. Θα έχει να συγκρίνει. Να αναστοχαστεί πάνω στη βάναυση και διχαστική θεωρία περί “βαριδίων”, που εκκινούσε και από μέρος της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα βλέπουν ότι αυτή δεν έχει τέλος.

Η προσπάθεια, εν τω μεταξύ, να συμπεριληφθεί και η ΝΑ στο κάδρο της κρίσης και του εκφυλισμού  είναι απαράδεκτη και θα αποδειχθεί ατελέσφορη. Ο Στ. Κασσελάκης, με τη γνωστή του -βάναυση- αμετροέπεια μίλησε για “ανταλλαγές κλεμμένων εδρών με πράσινες”, “μήπως αποκτήσουν ξανά καριέρα”. Και πήρε τη δέουσα αυστηρή απάντηση (ανακοίνωση της ΝΑ σε άλλη στήλη). Όμως, και ο Αλέξης Τσίπρας ενέπλεξε τα στελέχη της ΝΑ. Και αυτό ως μη όφειλε για λόγους στοιχειώδους πολιτικής ηθικής, καθώς μίλησε υποτιμητικά και συκοφαντικά για έως χθες κορυφαίους συνεργάτες και συντρόφους του, εξαπολύοντας τη διαβολή – όχι σκληρή κριτική, που βεβαίως είχε κάθε δικαίωμα – ότι τα στελέχη “έφυγαν ήδη από το κόμμα, επειδή έχασαν τη μάχη για την ηγεσία του”! Λυπηρόν.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet