Την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου είναι η επέτειος μνήμης και οργής από το θάνατο 57 επιβατών κατά την τροχαία σύγκρουση τρένων στα Τέμπη. Την ίδια μέρα, πραγματοποιείται πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση, ενώ οι αγρότες βρίσκονται ακόμα στους δρόμους. Ο Κ. Μητσοτάκης βλέπει τη δημοτικότητά του να κάμπτεται για τέταρτο συνεχόμενο μήνα [σύμφωνα με την Metron Analysis, από το 45% έπεσε στο 40%], με την ευρεία πλειοψηφία να δηλώνει τη στήριξή της στα αιτήματα των αγροτών (82%) και στη μορφή των κινητοποιήσεών τους (62%), παράλληλα καταγράφεται η έντονη δυσαρέσκειά της στο θέμα του πληθωρισμού (72%), των φυσικών καταστροφών και της διαφθοράς (70%) και της εγκληματικότητας (73%). Η κυβέρνηση λαμβάνει ιδιαίτερα αρνητική βαθμολογία και στις επιδόσεις της στο χώρο της παιδείας (65%), τομέα που θεωρεί ότι σαρώνει, επειδή εμφανίζεται η κοινωνία διχασμένη ως προς την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων (51% υπέρ, 45% κατά).

 

Στους δρόμους και τα μπλόκα

 

Την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου είναι και μέρα απεργιακών κινητοποιήσεων πρωτοβάθμιων σωματείων, εργατικών κέντρων και της ΑΔΕΔΥ, για τη διεκδίκηση μέτρων κατά της ακρίβειας και υψηλότερων μισθών [στις 22 Μαρτίου η κυβέρνηση θα ανακοινώσει την αύξηση του κατώτατου μισθού, σύμφωνα με τη μνημονιακή διαδικασία αφού αρνείται να επιτρέψει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις] τη στιγμή που το ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο, η ΓΣΕΕ, κάνει καμπάνια προετοιμασίας πανελλαδικής απεργίας για τις 17 Απρίλη (από 1 Απρίλη θα εφαρμόζεται ήδη η αύξηση του κατώτατου)!

Παράλληλα, οι αγρότες συνεχίζουν τα συμβολικά μπλόκα και τις κινητοποιήσεις, αναμένοντας τη Σύνοδο Κορυφής υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, την Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου, όπως και τη νέα συνάντηση με τον πρωθυπουργό, στη Λάρισα στις 11 Μαρτίου. Η δε κυβέρνηση ελπίζει ότι λίγες μέρες πριν οι αγρότες θα έχουν επιστρέψει στα χωράφια τους, γιατί θα έχει μόλις ξεκινήσει η περίοδος σποράς. Παράλληλα, υπολογίζει ότι θα έχει περάσει το νόμο για τα πανεπιστήμια και θα έχουν σταματήσει οι καταλήψεις, ότι θα έχουν αναστείλει τις κινητοποιήσεις οι δικηγόροι ενάντια στον ποινικό κώδικα (ψηφίστηκε την Πέμπτη το βράδυ με μόνο τις ψήφους της ΝΔ), και ότι θα έχει ανακοινώσει έκτακτο μέρισμα το Πάσχα στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και το σχέδιό της για την αντιμετώπιση του δημογραφικού, με δέσμη οικονομικών και φορολογικών μέτρων για τη στήριξη των οικογενειών. Επιμένει στη στρατηγική που την προστάτευσε στην πρώτη της θητεία της μερικής σύγκρουσης με κοινωνικές ομάδες (οι φοιτητές βρίσκονται στο στόχαστρο), της στήριξης κοινωνικών ομάδων που τη στήριξαν εκλογικά (οι αγρότες έχουν μια σχεδόν βελούδινη αντιμετώπιση, αν και μάταιη), της προσπάθειας προσέγγισης δυσαρεστημένων με έκτακτες ενισχύσεις (θα κόψει χρήμα ξανά). Η ΝΔ επιχειρεί να εδραιωθεί ως δύναμη διαχείρισης κρίσεων και αποφασιστικότητας.

 

Το μαύρο άσπρο

 

Όμως, μπροστά της είναι οι ευρωεκλογές. Στόχος της ΝΔ είναι να προωθηθεί ως η κυβέρνηση που έσωσε τη χώρα, αλλά και την Ευρώπη ολόκληρη. Εδώ και βδομάδες έχει ξεκινήσει να διαμορφώνει το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί προς τις κάλπες και να συνδιαμορφώνει γραμμή με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, την ευρωομάδα της Δεξιάς, η οποία νιώθει να απειλείται από την ακροδεξιά που εμφανίζεται δημοσκοπικά ενισχυμένη και με μεγάλη δυναμική. Η ΝΔ ορίζει και αναγνωρίζει ως μόνο της αντίπαλό την αποχή. Άλλωστε η αντιπολίτευση ακόμα δεν έχει βρει τρόπο να πατήσει στα πόδια της ούτε να ορίσει ατζέντα. Ιδιαίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βυθιστεί στην εσωκομματική του κρίση, η οποία μάλλον εντείνεται και παρατείνεται μετά και την προκήρυξη τετραπλών εκλογών και την ανακοίνωση καταστατικού συνεδρίου. Παράλληλα, η ΝΔ ορίζει την ατζέντα: πολυδιάστατος εκσυγχρονισμός (δικός της ο όρος, άρα και πρωτοπόρος του εγχειρήματος), υπεύθυνος πατριωτισμός (εδώ χωρούν οι αμυντικές δαπάνες, το μεταναστευτικό, η συμμετοχή σε εμπόλεμες επιχειρήσεις) και κράτος δικαίου και ανθρώπινα δικαιώματα. Το τελευταίο είναι ο ορισμός της αντιστροφής της πραγματικότητας.

Θα προσπαθήσει (ξανά) να πείσει για το μαύρο ότι είναι άσπρο. Εξαπολύει δριμεία επίθεση στους ευρωβουλευτές -τους Έλληνες πρωτίστως αλλά και εν συνόλω- οι οποίοι υπερψήφισαν την καταδίκη της Ελλάδας για την ελευθερία του Τύπου και το κράτος δικαίου (τους κατηγορεί για μεροληπτική πολιτική) και παράλληλα εμφανίζεται ως πιστός υπηρέτης του κράτους δικαίου στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Η ΝΔ και προσωπικά ο Κ. Μητσοτάκης εκπροσωπούν τις ευρωπαϊκές αξίες! Η κουρτίνα ανοίγει με τη νομιμοποίηση της ισότητας στο γάμο, όμως η παράσταση που δίνεται είναι ποια είναι η παράταξη που μπορεί να προστατεύσει την Ευρώπη. Η Δεξιά, ισχυρίζεται. Η πρώτη πράξη παίχτηκε την επόμενη μέρα της ευρωκαταδίκης, με την επίσκεψη του προέδρου του ΕΛΚ στην Ελλάδα και τη δήλωση στήριξης της κυβέρνησης, ενάντια στο ευρωκοινοβούλιο το οποίο εκπροσωπεί. Η δεύτερη πράξη με την επίσκεψη της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα,  επίσης από το ΕΛΚ, η οποία αφού μας νουθέτησε ότι «δεν πρέπει να πολιτικοποιούμε ή να εργαλειοποιούμε τη συζήτηση για το κράτος δικαίου» δήλωσε «ευγνώμων για τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού. Προχωρούμε μαζί». Η τρίτη πράξη ήταν η κοινή επιστολή στήριξης από τον Κ. Μητσοτάκη και τον Ντ. Τουσκ (αμφότεροι από το ΕΛΚ) της υποψηφιότητας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για δεύτερη θητεία στην ηγεσία της Κομισιόν και της εφαρμογής των νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Πρόκειται για την κορύφωση του έργου.

 

Αυλαία και πάμε

 

Το ΕΛΚ ξεδίπλωσε τη στρατηγική του. Ο Κ. Μητσοτάκης συμβολίζει τη νίκη απέναντι στον «αριστερό λαϊκισμό», την εξουδετέρωση της αντιπολίτευσης και την άνετη επικράτηση μετά την πανδημία και την πληθωριστική κρίση, τη δυνατότητα εφαρμογής νεοφιλελεύθερων μέτρων χωρίς ισχυρές κοινωνικές αντιστάσεις και το κράτος δικαίου ως έννοια, διότι ως πρακτική το έχει τσαλαπατήσει. Ο Ντ. Τουσκ συμβολίζει την ήττα της ακροδεξιάς, ύστερα από οχτώ χρόνια διακυβέρνησης της Πολωνίας, την επαναφορά στις ευρωπαϊκές αξίες και δεσμεύσεις, όπως τις κατανοεί το ΕΛΚ, (διαπραγματεύεται ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρωθυπουργός της Πολωνίας τους όρους για την επαναφορά των ευρωπαϊκών πόρων, παραιτείται των γερμανικών αποζημιώσεων, φυλακίζει για διαφθορά τους πολιτικούς του αντιπάλους και παίρνει τον έλεγχο των δημόσιων μέσων ενημέρωσης) και φυσικά, τι άλλο, το κράτος δικαίου (η Πολωνία απαγορεύει την άμβλωση, έχει στοχοποιήσει την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, έχει καταδικαστεί από το ευρωπαϊκό δικαστήριο για τη λειτουργία της απονομής της δικαιοσύνης, χωρίς τον νέο πρωθυπουργό να έχει πάρει έστω κάποια συμβολικά μέτρα άρσης αυτών των αδικιών).

Το ΕΛΚ έχει διαλέξει πρωταγωνιστές και το έργο. Η ακροδεξιά έχει απλώσει τα πλοκάμια της σε όλη την ΕΕ και η αριστερά βρίσκεται σε βαθιά κάμψη. Αν ο Κ. Μητσοτάκης καταφέρει να πιάσει το στόχο του των ευρωεκλογών του 2019 και κυρίως αν το ΕΛΚ καταφέρει να διατηρηθεί πρώτο, τότε η ΝΔ θα έχει μια ακόμα επιτυχία στη φαρέτρα της, ότι έσωσε την Ευρώπη από την ακροδεξιά απειλή και ότι υπερασπίστηκε το κράτος δικαίου, ακόμα και αν οι καταδίκες πέφτουν βροχή. Ξέρει να τις μπαζώνει. Τι θα γινόταν όμως αν το ωστικό κύμα ξεπερνούσε το φράγμα της σιωπής, της ανοχής, της απογοήτευσης και της απόσυρσης; Προς το παρόν ενδιαφέρον για τις ευρωεκλογές δείχνει το 54% (τον Μάιο του 2019 ήταν 72%). Τι θα γινόταν αν πείθαμε πολλ@ και πηγαίνανε στις κάλπες;

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet